Hütte-élmény az otthonodban

Dátum 2021. február 27.

Szeretnéd felidézni a sípályák közelében megbújó hütték hangulatát? Mutatunk pár receptet, amivel otthonodba varázsolhatod az ott megkóstolt ízeket!

Nem telhet el tél hütte-hangulat nélkül!

Nem csak a sípályák mellett élvezhetjük a klasszikusokat, otthon is elkészíthetjük a legnagyobb kedvenceket. Tarsolyunkban van pár ínycsiklandó recept, amit most megosztunk veletek! Mutatjuk, mi minden szerepelne a mi képzeletbeli hütténk étlapján.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Mi is az a hütte?

A germán eredetű szó házikót, kunyhót jelent, maga a kifejezés pedig takarhatja egyrészt a sípályák mellett működő vendéglátóegységeket, másrészt pedig a kis hegyi apartmanokat, „kulcsos házakat”. Egyes hütték csak napközben vannak nyitva, máshol viszont este is bulizhatunk, sőt ahogy említettük, léteznek szállást kínáló helyek is. Napközben, ha elfáradtunk a pályán, felmelegedhetünk, megpihenhetünk a hüttékben tradicionális ételek és italok társaságában.

Szükséges idő 0-20 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legismertebb hütte-ételek

Az egyik leghíresebb hütte-étel minden bizonnyal a gőzgombóc (Germknödel). Az édesség tulajdonképpen nem más, mint egy méretes, félgömb alakú gombóc, amit általában gazdagon meglocsolnak vaníliaöntettel, végül pedig porcukorral összekevert darált mákkal hintik meg a tetejét. Maga a gombóc nem hasonlít a nálunk ismert burgonyás tésztájú édességhez, kelt tésztából készül, és szilvalekvárral töltik meg. A nevét onnan kapta, hogy a megformázott gombócokat nem főzik vagy sütik, hanem gőzölik. Persze számos alternatívája létezik, leönthetjük például olvasztott vajjal, vagy készíthetünk hozzá mákos öntetet. A másik hatalmas kedvenc a császármorzsa (Kaiserschmarrn), a bécsi konyha egyik legismertebb étele. Az itthon smarninak becézett desszertet sütni sem kell, a hagyományosan lisztből készülő, palacsintatésztára emlékeztető masszát serpenyőben, falapáttal forgatva, aprítva sütik készre, morzsás állagúra. Létezik egy másik változata is, ez a búzadara alapú daramorzsa vagy más néven grízsmarni. Tálalhatjuk porcukorral meghintve, párolt almával, dzsemmel, de nyárra is érdemes eltenni a receptet, hiszen egy adag fagyi társaságában is fogyasztható. 

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
46 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Íme néhány recept, amikről ne feledkezzünk el!

És ha már szóba került az osztrák főváros, a mi étlapunkra biztosan felkerülne a klasszikus bécsi rétes (Strudel) sok-sok almával megtöltve, és bár vitatott az eredete, de simán el tudnánk képzelni a bécsi túrós palacsintát is a desszertek között. 

Ha nem csak egy gyors desszertre ugranánk be a hüttébe, érdemes körülnézni a levesek, főételek és italok között is. A melengető levesek sorában népszerű a májgombócleves (Leberknödelsuppe) és a palacsintametéltes leves (Frittatensuppe), ha pedig főétel, szinte mindenki kapásból rávágja: osztrák sajtos nokedli (Käsespätzle)! Ennek a laktató ételnek nokedli az alapja, amelyet olvadozó sajttal forgatnak össze, és sült hagymával tálalnak. Variálni természetesen ér, megszórhatjuk a tetejét pirított szalonnakockákkal, vagy ha szeretnénk, akár teljesen vegán módon is elkészíthetjük. Italok terén nem meglepő, hogy jöhet minden, ami felmelegít: tea, rumpuncs, forralt bor vagy lumumba. Ez utóbbi egy rumos alapú, kakaóval készített ital, apró mályvacukrokkal megszórva a legfinomabb.

Használjuk ki a hűvösebb napokat, és készítsük el a személyre szabott hütte-menünket!

Szükséges idő 20-40 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!