Hütte-élmény az otthonodban

Dátum 2021. február 27.

Ebben a megváltozott helyzetben egy időre búcsút inthet(t)ünk az utazásoknak, külföldi programoknak, éttermi estéknek vagy egyszerűen annak, hogy beüljünk egy kávézóba.

De ahogy teltek a hónapok, úgy váltunk egyre „gyakorlottabbá” abban, hogy miként ültethetjük át az eddig megszokott külső programokat az otthonunk falai közé. A főzés-sütés remek lehetőséget ad erre, a cikkünkben szereplő ételekkel, italokkal könnyen megidézhetjük a sípályák közelében megbújó hütték világát.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Nem telhet el tél hütte-hangulat nélkül! Igaz, hogy ezúttal nem a sípályák mellett fogjuk megkóstolni a klasszikusokat, de ha van a tarsolyunkban pár jó recept, otthon is nekiállhatunk az elkészítésüknek. Mutatjuk, mi minden szerepelne a mi képzeletbeli hütténk étlapján.

Mi is az a hütte? A germán eredetű szó házikót, kunyhót jelent, maga a kifejezés pedig takarhatja egyrészt a sípályák mellett működő vendéglátóegységeket, másrészt pedig a kis hegyi apartmanokat, „kulcsos házakat”. Egyes hütték csak napközben vannak nyitva, máshol viszont este is bulizhatunk, sőt ahogy említettük, léteznek szállást kínáló helyek is. Napközben, ha elfáradtunk a pályán, felmelegedhetünk, megpihenhetünk a hüttékben tradicionális ételek és italok társaságában.

Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Az egyik leghíresebb hütte-étel minden bizonnyal a gőzgombóc (Germknödel). Az édesség tulajdonképpen nem más, mint egy méretes, félgömb alakú gombóc, amit általában gazdagon meglocsolnak vaníliaöntettel, végül pedig porcukorral összekevert darált mákkal hintik meg a tetejét. Maga a gombóc nem hasonlít a nálunk ismert burgonyás tésztájú édességhez, kelt tésztából készül, és szilvalekvárral töltik meg. A nevét onnan kapta, hogy a megformázott gombócokat nem főzik vagy sütik, hanem gőzölik. Persze számos alternatívája létezik, leönthetjük például olvasztott vajjal, vagy készíthetünk hozzá mákos öntetet. A másik hatalmas kedvenc a császármorzsa (Kaiserschmarrn), a bécsi konyha egyik legismertebb étele. Az itthon smarninak becézett desszertet sütni sem kell, a hagyományosan lisztből készülő, palacsintatésztára emlékeztető masszát serpenyőben, falapáttal forgatva, aprítva sütik készre, morzsás állagúra. Létezik egy másik változata is, ez a búzadara alapú daramorzsa vagy más néven grízsmarni. Tálalhatjuk porcukorral meghintve, párolt almával, dzsemmel, de nyárra is érdemes eltenni a receptet, hiszen egy adag fagyi társaságában is fogyasztható. 

És ha már szóba került az osztrák főváros, a mi étlapunkra biztosan felkerülne a klasszikus bécsi rétes (Strudel) sok-sok almával megtöltve, és bár vitatott az eredete, de simán el tudnánk képzelni a bécsi túrós palacsintát is a desszertek között. 

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha nem csak egy gyors desszertre ugranánk be a hüttébe, érdemes körülnézni a levesek, főételek és italok között is. A melengető levesek sorában népszerű a májgombócleves (Leberknödelsuppe) és a palacsintametéltes leves (Frittatensuppe), ha pedig főétel, szinte mindenki kapásból rávágja: osztrák sajtos nokedli (Käsespätzle)! Ennek a laktató ételnek nokedli az alapja, amelyet olvadozó sajttal forgatnak össze, és sült hagymával tálalnak. Variálni természetesen ér, megszórhatjuk a tetejét pirított szalonnakockákkal, vagy ha szeretnénk, akár teljesen vegán módon is elkészíthetjük. Italok terén nem meglepő, hogy jöhet minden, ami felmelegít: tea, rumpuncs, forralt bor vagy lumumba. Ez utóbbi egy rumos alapú, kakaóval készített ital, apró mályvacukrokkal megszórva a legfinomabb.

A hütte-élmény otthon is megvalósítható, a sípályák pedig megvárnak. Használjuk ki a hűvösebb napokat, és készítsük el a személyre szabott hütte-menünket!

Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-11-26
1 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
2 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
3 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-22
2 Kedvelés

Rémisztően finom sütik halloweenra

Tény, hogy halloween nem tradicionális magyar ünnep, de így ősszel nem is lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy ijesztő (na jó, inkább mókás) sütiket, desszerteket kreáljunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-20
2 Kedvelés

Készíts édességeket pillecukorral!

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-15
2 Kedvelés

Pizzából sokfélét!

Különféle alkalmak – egy megoldás: pizza. Finom minden formájában! Kreatív ötletek következnek az apróbb vagy épp nagyobb éhség elűzésére, a főétkezések közötti időre, arra, amikor úton vagyunk vagy kétszemélyes vacsorára. A pizza mindig nyerő!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!