Hütte-élmény az otthonodban

Dátum 2021. február 27.

Szeretnéd felidézni a sípályák közelében megbújó hütték hangulatát? Mutatunk pár receptet, amivel otthonodba varázsolhatod az ott megkóstolt ízeket!

Nem telhet el tél hütte-hangulat nélkül!

Nem csak a sípályák mellett élvezhetjük a klasszikusokat, otthon is elkészíthetjük a legnagyobb kedvenceket. Tarsolyunkban van pár ínycsiklandó recept, amit most megosztunk veletek! Mutatjuk, mi minden szerepelne a mi képzeletbeli hütténk étlapján.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Mi is az a hütte?

A germán eredetű szó házikót, kunyhót jelent, maga a kifejezés pedig takarhatja egyrészt a sípályák mellett működő vendéglátóegységeket, másrészt pedig a kis hegyi apartmanokat, „kulcsos házakat”. Egyes hütték csak napközben vannak nyitva, máshol viszont este is bulizhatunk, sőt ahogy említettük, léteznek szállást kínáló helyek is. Napközben, ha elfáradtunk a pályán, felmelegedhetünk, megpihenhetünk a hüttékben tradicionális ételek és italok társaságában.

Szükséges idő 0-20 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legismertebb hütte-ételek

Az egyik leghíresebb hütte-étel minden bizonnyal a gőzgombóc (Germknödel). Az édesség tulajdonképpen nem más, mint egy méretes, félgömb alakú gombóc, amit általában gazdagon meglocsolnak vaníliaöntettel, végül pedig porcukorral összekevert darált mákkal hintik meg a tetejét. Maga a gombóc nem hasonlít a nálunk ismert burgonyás tésztájú édességhez, kelt tésztából készül, és szilvalekvárral töltik meg. A nevét onnan kapta, hogy a megformázott gombócokat nem főzik vagy sütik, hanem gőzölik. Persze számos alternatívája létezik, leönthetjük például olvasztott vajjal, vagy készíthetünk hozzá mákos öntetet. A másik hatalmas kedvenc a császármorzsa (Kaiserschmarrn), a bécsi konyha egyik legismertebb étele. Az itthon smarninak becézett desszertet sütni sem kell, a hagyományosan lisztből készülő, palacsintatésztára emlékeztető masszát serpenyőben, falapáttal forgatva, aprítva sütik készre, morzsás állagúra. Létezik egy másik változata is, ez a búzadara alapú daramorzsa vagy más néven grízsmarni. Tálalhatjuk porcukorral meghintve, párolt almával, dzsemmel, de nyárra is érdemes eltenni a receptet, hiszen egy adag fagyi társaságában is fogyasztható. 

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
51 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Íme néhány recept, amikről ne feledkezzünk el!

És ha már szóba került az osztrák főváros, a mi étlapunkra biztosan felkerülne a klasszikus bécsi rétes (Strudel) sok-sok almával megtöltve, és bár vitatott az eredete, de simán el tudnánk képzelni a bécsi túrós palacsintát is a desszertek között. 

Ha nem csak egy gyors desszertre ugranánk be a hüttébe, érdemes körülnézni a levesek, főételek és italok között is. A melengető levesek sorában népszerű a májgombócleves (Leberknödelsuppe) és a palacsintametéltes leves (Frittatensuppe), ha pedig főétel, szinte mindenki kapásból rávágja: osztrák sajtos nokedli (Käsespätzle)! Ennek a laktató ételnek nokedli az alapja, amelyet olvadozó sajttal forgatnak össze, és sült hagymával tálalnak. Variálni természetesen ér, megszórhatjuk a tetejét pirított szalonnakockákkal, vagy ha szeretnénk, akár teljesen vegán módon is elkészíthetjük. Italok terén nem meglepő, hogy jöhet minden, ami felmelegít: tea, rumpuncs, forralt bor vagy lumumba. Ez utóbbi egy rumos alapú, kakaóval készített ital, apró mályvacukrokkal megszórva a legfinomabb.

Használjuk ki a hűvösebb napokat, és készítsük el a személyre szabott hütte-menünket!

Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
38 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!