Hütte-élmény az otthonodban

Dátum 2021. február 27.

Szeretnéd felidézni a sípályák közelében megbújó hütték hangulatát? Mutatunk pár receptet, amivel otthonodba varázsolhatod az ott megkóstolt ízeket!

Nem telhet el tél hütte-hangulat nélkül!

Nem csak a sípályák mellett élvezhetjük a klasszikusokat, otthon is elkészíthetjük a legnagyobb kedvenceket. Tarsolyunkban van pár ínycsiklandó recept, amit most megosztunk veletek! Mutatjuk, mi minden szerepelne a mi képzeletbeli hütténk étlapján.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Mi is az a hütte?

A germán eredetű szó házikót, kunyhót jelent, maga a kifejezés pedig takarhatja egyrészt a sípályák mellett működő vendéglátóegységeket, másrészt pedig a kis hegyi apartmanokat, „kulcsos házakat”. Egyes hütték csak napközben vannak nyitva, máshol viszont este is bulizhatunk, sőt ahogy említettük, léteznek szállást kínáló helyek is. Napközben, ha elfáradtunk a pályán, felmelegedhetünk, megpihenhetünk a hüttékben tradicionális ételek és italok társaságában.

Szükséges idő 0-20 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legismertebb hütte-ételek

Az egyik leghíresebb hütte-étel minden bizonnyal a gőzgombóc (Germknödel). Az édesség tulajdonképpen nem más, mint egy méretes, félgömb alakú gombóc, amit általában gazdagon meglocsolnak vaníliaöntettel, végül pedig porcukorral összekevert darált mákkal hintik meg a tetejét. Maga a gombóc nem hasonlít a nálunk ismert burgonyás tésztájú édességhez, kelt tésztából készül, és szilvalekvárral töltik meg. A nevét onnan kapta, hogy a megformázott gombócokat nem főzik vagy sütik, hanem gőzölik. Persze számos alternatívája létezik, leönthetjük például olvasztott vajjal, vagy készíthetünk hozzá mákos öntetet. A másik hatalmas kedvenc a császármorzsa (Kaiserschmarrn), a bécsi konyha egyik legismertebb étele. Az itthon smarninak becézett desszertet sütni sem kell, a hagyományosan lisztből készülő, palacsintatésztára emlékeztető masszát serpenyőben, falapáttal forgatva, aprítva sütik készre, morzsás állagúra. Létezik egy másik változata is, ez a búzadara alapú daramorzsa vagy más néven grízsmarni. Tálalhatjuk porcukorral meghintve, párolt almával, dzsemmel, de nyárra is érdemes eltenni a receptet, hiszen egy adag fagyi társaságában is fogyasztható. 

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
50 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Íme néhány recept, amikről ne feledkezzünk el!

És ha már szóba került az osztrák főváros, a mi étlapunkra biztosan felkerülne a klasszikus bécsi rétes (Strudel) sok-sok almával megtöltve, és bár vitatott az eredete, de simán el tudnánk képzelni a bécsi túrós palacsintát is a desszertek között. 

Ha nem csak egy gyors desszertre ugranánk be a hüttébe, érdemes körülnézni a levesek, főételek és italok között is. A melengető levesek sorában népszerű a májgombócleves (Leberknödelsuppe) és a palacsintametéltes leves (Frittatensuppe), ha pedig főétel, szinte mindenki kapásból rávágja: osztrák sajtos nokedli (Käsespätzle)! Ennek a laktató ételnek nokedli az alapja, amelyet olvadozó sajttal forgatnak össze, és sült hagymával tálalnak. Variálni természetesen ér, megszórhatjuk a tetejét pirított szalonnakockákkal, vagy ha szeretnénk, akár teljesen vegán módon is elkészíthetjük. Italok terén nem meglepő, hogy jöhet minden, ami felmelegít: tea, rumpuncs, forralt bor vagy lumumba. Ez utóbbi egy rumos alapú, kakaóval készített ital, apró mályvacukrokkal megszórva a legfinomabb.

Használjuk ki a hűvösebb napokat, és készítsük el a személyre szabott hütte-menünket!

Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
38 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
2 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!