Így készíts befőttet!

Dátum 2020. július 29.
A nyár a befőzés időszaka. Érdemes kihasználni ilyenkor a gyümölcsdömpinget, és eltenni télire a kedvenceinket lekvár, dzsem és befőtt formájában.

Nincs is jobb, mint egy zimankós reggelen saját készítésű baracklekvárt kenni a kiflinkre, vagy fűszeres kompóttal megpakolni a zabkásánkat.

Ahogy a házi kenyérsütés, úgy a befőzés sem megy ki soha a divatból. Ha a frissen elkészült lekvárjaink már a kamrapolcon sorakoznak, épp itt az ideje nekiállnunk a befőtteknek. Zárjuk üvegbe a nyár ízeit!

Befőttet – avagy kompótot – készíteni egyáltalán nem ördöngösség. Elég, ha pár egyszerű szabályt betartunk, így garantált lesz a siker. Az első és legfontosabb a megfelelő alapanyag. A tökéletes befőttnek szánt gyümölcs érett, de nem puha vagy túlérett, nincsenek rajta hibák, sérülések.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Jó nem egyszerre letudni a befőttkészítést, hanem szépen haladni, és mindig azt az alapanyagot befőzni, amelynek szezonja van. Ha megvan a fő hozzávaló, jöhet a kiszemelt üvegek előkészítése. Időigényes folyamat, ám még véletlenül se hanyagoljuk el: a nem megfelelően sterilizált üvegben hamar tönkremegy a befőttünk, így oda az alapanyag és a befektetett munka.

Először alaposan, mosogatószeres vízzel mosogassuk el az üvegeket, illetve (ha szükséges) külön a tetőket. Ez azonban még kevés, csírátlanítani, sterilizálni is kell az üvegeket. Kifőzhetjük forrásban lévő vízben (10-15 percen keresztül), ha ezt a módszert választjuk, fontos, hogy az üvegeket teljesen ellepje a víz. Ha megvagyunk, fejjel lefelé tegyük tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre, és hagyjuk kicsepegni, megszáradni. Ugyanezt elvégezhetjük sütőben is. Az elmosott, nedves üvegeket szájukkal felfelé tegyük sütőlemezre. Kb. 100 °C-on hagyjuk a sütőben addig, amíg teljesen megszáradnak. Mikrohullámú sütőben ez még rövidebb idő. És természetesen mosogatógépben, rövid programon is sterilizálhatunk. 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Az előkészületek után jöhet a munka érdemi része! Alapanyagunkat mossuk meg alaposan, ha szükséges, hámozzuk meg, magozzuk ki, daraboljuk fel. Könnyebb lesz megszabadulni a héjtól, ha először kisidőre forrásban lévő, aztán jéghideg vízbe tesszük – például a barackféléket. Klasszikus befőttekhez – sárgabarack, őszibarack, meggy, körte, szilva stb. – a legegyszerűbb Dr. Oetker Befőtt tartósítót használnunk, így ripsz-ropsz meglesz a felöntőlevünk, azaz a szirupunk. A tasak tartalmát elkeverjük cukorral és vízzel, majd felforraljuk. A barnulásra hajlamos gyümölcsöknél ne feledjük el a citromsavat sem, főzzük fel a sziruppal együtt. Ezután mehet bele az előkészített gyümölcs, az újraforrást követően pedig már tehetjük is a tiszta üvegekbe. A felöntőlevet merjük a gyümölcsökre, töltsük teljesen tele az üvegeket, de vigyázzunk, hogy ne csorduljon túl. Végül nincs más dolgunk, mint celofánt tenni az üvegek szájára, majd lezárni. Legalább 5 percre fordítsuk a fejükre az üvegeket, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Az elkészült befőtteket száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk. Ha pedig felbontottunk egy üveget, de nem fogyasztottuk el teljesen a tartalmát, tegyük a maradékot a hűtőszekrénybe. 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A szirupot érdemes fűszerezni. Adhatunk hozzá vaníliát (vaníliarudat vagy vanillincukrot), fahéjat, csillagánizst, mézet és szegfűszeget, az egész fűszereket nyugodtan belemerhetjük az üvegekbe, jól is fognak mutatni. Ha harmonizál az alapízzel, különlegesebb fűszerezésben, ízesítésben is gondolkozhatunk, ilyen a gyömbér, a borókabogyó, a zöldfűszerek vagy az alkoholok, például a rum, a gin vagy a vodka. Izgalmas végeredményt kapunk, ha magát a cukrot karamellizáljuk. És persze az alapanyagainkat is kombinálhatjuk, például a körtét a szilvával.

A klasszikus befőttek mellett essen pár szó néhány olyan különlegességről, amelyeknek szintén érdemes helyet szorítani a kamrapolcon. Ilyen például a házi ketchup. Ha mi készítjük, garantáltan adalékanyagoktól mentes lesz, ráadásul úgy fűszerezzük, ahogy csak szeretnénk. Felét főzhetjük csípősre is, akárcsak a salsát.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Végül jöjjenek a csatnik! Ezek a zöldséges, gyümölcsös vagy zöldség-gyümölcs kombinációval készült fűszeres-savas finomságok a főételek, azon belül is a húsos fogások remek kiegészítői. Intenzív, telt ízűek, legtöbbször valamiféle ecet (például almaecet, fehér- vagy vörösborecet), hagymák és (zöld)fűszerek, illetve gyakran némi csípős hozzávaló adja meg a karakterüket.

A variációs lehetőségek száma szinte végtelen. Lehet klasszikus vagy formabontó, kompót vagy csatni, fűszeres vagy vegyes gyümölcsös – ahogy szeretnénk. Augusztusban rengeteg gyümölcs (és zöldség) vár arra, hogy befőttes üvegekbe kerüljön. 

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!