Mi mindent készíthetünk égetett tésztából?
Alig múlt el a farsang, még friss az élmény, ezért a kérdés hallatán biztosan sokan egyből rávágják: hát persze, hogy fánkot! De ennél többet tud az égetett tészta, nézzük is, milyen sütiket alkothatunk belőle!
A klasszikus égetett (forrázott) tészta igazán sokoldalú. Népszerűségét nemcsak változatos felhasználási módjainak, hanem annak is köszönheti, hogy egyszerű, hétköznapi hozzávalókból áll, könnyen elkészíthető, és mivel az alaptészta semleges ízű, édes és sós süteményekhez egyaránt bevethetjük. A tésztából süthetünk egészen pici labdacsokat, nagyobb fánkokat, sőt akár lapokat is tortákhoz.
Képviselőfánk, churros és profiterol, mi a közös bennük?
A legismertebb égetett tésztás recept talán a képviselőfánk. A szépen felpuffadó, üregesre sült fánkok remekül tölthetők, például vaníliakrémmel és tejszínhabbal, vagy akár sós ízekre hangolva sajtkrémmel. Egyébként az égetett tésztás fánk külföldön is népszerű. Gondoljunk csak a mókás „kukacokra”, vagyis a spanyol churros-ra (ennek magyar megfelelője a tolófánk)! A tésztát a csillagcsővel ellátott habzsákból közvetlenül a felmelegített olajba nyomják, Spanyolországban legtöbbször csokiszószba mártogatják. Hasonlóan a képviselőfánkhoz, sütőben készülnek az apró, üreges olasz fánkocskák, azaz a profiterol. Ezt is megtöltik krémmel (vaníliással, tejszínessel, kávéssal), sőt hogy teljes legyen az élvezet, még meg is locsolják valamilyen öntettel, legtöbbször csokoládészósszal.
A sokszínű ekler fánk
A franciák szintén szeretik az égetett tésztát, a kúp formájú, karamell szálakkal körbevont fánktorony, a croquembouche, valamint a hosszúkás, töltött és általában mázzal bevont fánk, az ekler is ebből készül. Lehet vaníliás, kávés, csokoládés, málnás, készíthetjük befőttekkel vagy gyümölcsös krémmel, mázzal. Az elnevezése is beszédes: a francia „éclair” szó villámlást jelent, és az egyik legismertebb nézet szerint azért hívják így, mert „mint a villám, olyan gyorsan elfogy” a kívül roppanós, belül puha, lágy krémmel töltött édesség.
És bár idáig csak a töltelékek és a mázak, bevonatok sokféleségéről esett szó, tegyük hozzá, hogy még a tésztát is variálhatjuk, hozzákeverhetünk citrushéjakat vagy akár egész mákszemeket, ez utóbbi nagyon mutatóssá teszi a kész süteményt.
Mi minden készülhet még égetett tésztából a fánkon kívül?
Például sós rágcsálnivaló, aminek a tésztájába fűszereket, apróra vágott olajos magvakat és reszelt sajtot is beledolgozhatunk. Különféle mártogatósokkal tálalva szuper nasi a családi társasjátékpartihoz.
Krémes tortákhoz is választhatunk égetett tésztát. A hagyományosan elkészített alaptészta ezúttal viszont nem habzsákba fog kerülni, hanem egyszerűen elkenjük egy sütőpapíron négyzet, kör vagy téglalap formára igazítva, majd a kész lapokat tetszőleges krémekkel töltjük meg. Az égetett tésztás torták díszítése szinte adja magát: tehetünk a tetejükre ugyanebből a tésztából készült cikkeket (így hasonlít majd a küllemük a dobostortára), vagy süthetünk apró, profiterol méretű fánkocskákat, amiket megtölthetünk a tortához használt krémmel.
Végül pedig ne feledjük el azt sem, hogy az égetett tésztát más alaptésztákkal is kombinálhatjuk. Például egy gyúrt tészta alapra nyomhatunk égetett tészta csíkokat, majd miután együtt készre sült a kétféle tészta, megtölthetjük a csíkok közötti réseket tetszőleges krémmel. Vagy a kinyújtott kelt tésztán elkenhetjük az égetett tésztát, ezt feltekerve, csiga formákra vágva, olajban kisütve rendhagyó fánkot kapunk
Itt az idő, hogy összeállítsuk az égetett tésztánkat! De vajon mi lesz az első, amit készítünk belőle?
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
