Mi mindent készíthetünk égetett tésztából?

Dátum 2022. március 09.

Alig múlt el a farsang, még friss az élmény, ezért a kérdés hallatán biztosan sokan egyből rávágják: hát persze, hogy fánkot! De ennél többet tud az égetett tészta, nézzük is, milyen sütiket alkothatunk belőle!

A klasszikus égetett (forrázott) tészta igazán sokoldalú. Népszerűségét nemcsak változatos felhasználási módjainak, hanem annak is köszönheti, hogy egyszerű, hétköznapi hozzávalókból áll, könnyen elkészíthető, és mivel az alaptészta semleges ízű, édes és sós süteményekhez egyaránt bevethetjük. A tésztából süthetünk egészen pici labdacsokat, nagyobb fánkokat, sőt akár lapokat is tortákhoz.

Szükséges idő 20-40 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Képviselőfánk, churros és profiterol, mi a közös bennük?

A legismertebb égetett tésztás recept talán a képviselőfánk. A szépen felpuffadó, üregesre sült fánkok remekül tölthetők, például vaníliakrémmel és tejszínhabbal, vagy akár sós ízekre hangolva sajtkrémmel. Egyébként az égetett tésztás fánk külföldön is népszerű. Gondoljunk csak a mókás „kukacokra”, vagyis a spanyol churros-ra (ennek magyar megfelelője a tolófánk)! A tésztát a csillagcsővel ellátott habzsákból közvetlenül a felmelegített olajba nyomják, Spanyolországban legtöbbször csokiszószba mártogatják. Hasonlóan a képviselőfánkhoz, sütőben készülnek az apró, üreges olasz fánkocskák, azaz a profiterol. Ezt is megtöltik krémmel (vaníliással, tejszínessel, kávéssal), sőt hogy teljes legyen az élvezet, még meg is locsolják valamilyen öntettel, legtöbbször csokoládészósszal.

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

A sokszínű ekler fánk

A franciák szintén szeretik az égetett tésztát, a kúp formájú, karamell szálakkal körbevont fánktorony, a croquembouche, valamint a hosszúkás, töltött és általában mázzal bevont fánk, az ekler is ebből készül. Lehet vaníliás, kávés, csokoládés, málnás, készíthetjük befőttekkel vagy gyümölcsös krémmel, mázzal. Az elnevezése is beszédes: a francia „éclair” szó villámlást jelent, és az egyik legismertebb nézet szerint azért hívják így, mert „mint a villám, olyan gyorsan elfogy” a kívül roppanós, belül puha, lágy krémmel töltött édesség.

És bár idáig csak a töltelékek és a mázak, bevonatok sokféleségéről esett szó, tegyük hozzá, hogy még a tésztát is variálhatjuk, hozzákeverhetünk citrushéjakat vagy akár egész mákszemeket, ez utóbbi nagyon mutatóssá teszi a kész süteményt.

Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Mi minden készülhet még égetett tésztából a fánkon kívül?

Például sós rágcsálnivaló, aminek a tésztájába fűszereket, apróra vágott olajos magvakat és reszelt sajtot is beledolgozhatunk. Különféle mártogatósokkal tálalva szuper nasi a családi társasjátékpartihoz.

Krémes tortákhoz is választhatunk égetett tésztát. A hagyományosan elkészített alaptészta ezúttal viszont nem habzsákba fog kerülni, hanem egyszerűen elkenjük egy sütőpapíron négyzet, kör vagy téglalap formára igazítva, majd a kész lapokat tetszőleges krémekkel töltjük meg. Az égetett tésztás torták díszítése szinte adja magát: tehetünk a tetejükre ugyanebből a tésztából készült cikkeket (így hasonlít majd a küllemük a dobostortára), vagy süthetünk apró, profiterol méretű fánkocskákat, amiket megtölthetünk a tortához használt krémmel.

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Végül pedig ne feledjük el azt sem, hogy az égetett tésztát más alaptésztákkal is kombinálhatjuk. Például egy gyúrt tészta alapra nyomhatunk égetett tészta csíkokat, majd miután együtt készre sült a kétféle tészta, megtölthetjük a csíkok közötti réseket tetszőleges krémmel. Vagy a kinyújtott kelt tésztán elkenhetjük az égetett tésztát, ezt feltekerve, csiga formákra vágva, olajban kisütve rendhagyó fánkot kapunk

Itt az idő, hogy összeállítsuk az égetett tésztánkat! De vajon mi lesz az első, amit készítünk belőle?

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
1 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
3 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!