Suli-snackek gyerekeknek
Ismét itt a szeptember, becsengettek az iskolákban. Ahogy elkezdődik a suli, úgy kapnak a szülők egy ugyan hálás, de mégis nehéz feladatot: napról napra meg kell tölteniük az iskolába szánt tízórais, uzsonnás dobozokat.
Gyerekekkel együtt tervezzük meg mi kerüljön a dobozba!
Ez csak első hallásra tűnik egyszerű dolognak, hiszen ahhoz, hogy a csemeték ne érintetlenül hozzák haza azt a bizonyos dobozkát, gyerekbarát elemózsiára lesz szükség. És az sem árt, ha tápláló, de egyben könnyen elkészíthető receptek közül válogathat az elfoglalt szülő.
A megszokott szendvics és gyümölcs mellé kerüljön sütemény is az uzsonnás dobozba! Az iskola-kompatibilis süti 4 fő jellemzővel bír: jól bírja az utaztatást, nem szükséges hűteni, lehetőleg nem maszatolódik és morzsálódik, valamint nagyon-nagyon finom. Lehet sós és édes, a gyerekek pedig nyugodtan bevonhatók mind a receptkeresésbe, mind a kiszemelt finomság elkészítésébe.
Lássuk, mi mindenben gondolkodhatunk!
Ki ne látott volna már olyan filmet, amiben a gyerekek kekszet majszolnak és tejet isznak a két óra közötti szünetben? Na jó, a tej nem kötelező, csomagolhatunk helyette turmixot vagy gyümölcslevet is, a keksz viszont igencsak praktikus suli-snack. Hogy miért? Mert ha van egy szabad óránk, nagyobb adagot is legyárthatunk egyszerre, jól záródó dobozban, száraz, hűvös, nedvességtől óvott helyen tárolva 1-2 hétig elállnak. Sütögethetünk közösen: színes cukorkákkal még a legkisebbek is szeretnek díszíteni, a nagyobbakra pedig a teljes sütési folyamat rábízható. A keksztészta szuper jól variálható, olyan egészséges alapanyagokat is belecsempészhetünk, mint a zabpehely vagy a teljes kiőrlésű tönkölyliszt.
Haladjunk tovább az egyszerű, de nagyszerű sütik világában! Itt van nekünk az örök jolly joker, a konyhakész leveles tészta. Ugyanolyan gyorsan elkészíthető, mint egy tepsi keksz, édes és sós nasi egyaránt süthető belőle. Akár még expressz kakaós csiga is! Arról nem beszélve, hogy a batyunak, buktának, táskának, párnának megformázott töltött sütik igazán ideálisak a suliba, mert „maszatmentesen” megehetők.
Apró, könnyedén fogyasztható süti – mi az?
Hát persze, hogy a muffin! Vaníliás, mazsolás, mandulás, ahogy csak szeretnénk. A kevert alaptésztához durvára aprított csokit ugyanúgy adhatunk, mint fűszereket, gyümölcsöt vagy olajos magokat. És ne feledkezzünk meg arról se, hogy a muffinnak a sós ízek is jól állnak: lehet például sajtos, virslis, sonkás.
Mielőtt rátérnénk a népszerű kelt tésztákra, tegyünk egy kis kitérőt, és vegyünk számba pár olyan süteményt, amelyek tulajdonképpen kakukktojások, ugyanis nem sütőben sülnek. Ilyenek a gofri vagy az amerikai palacsinta. Gyors, változatos és finom, ráadásul reggel is összedobhatjuk. Az édes tésztát elcsomagolhatjuk magában, vagy két-két darabot összeragaszthatunk lekvárral, mogyorókrémmel. A másik klasszikus „süti, de mégsem” a kókuszgolyó – és annak számtalan variánsa. Érdemes megemlíteni, hogy a kis golyók alapjául szolgáló keksz helyett a hétvégéről maradt piskótát is ledarálhatjuk, kerülhet hozzá kókuszreszelék, aszalt gyümölcs, mandula, mogyoró, dió, sőt a közepükbe meggybefőtt is. Mindebből kiderül, hogy maradékhasznosításra sem utolsó egy-egy tálca kekszgolyó.
Végül jöjjenek a kelt tészták!
Ez az a műfaj, ami egész egyszerűen kimeríthetetlen. A töltött verziók praktikussága megkérdőjelezhetetlen, így aztán érdemes kelt tésztás batyukat, buktákat sütni a sulis napokra. Aztán ott vannak a gyerekek abszolút kedvencei, a csigák, amelyek nemcsak villámgyors verzióban, leveles tésztából, hanem kelt tésztából is megsüthetők. Hasonlóan készíthetünk briósokat, ha pedig jut időnk egy kis díszítgetésre, csaljunk mosolyt a legkisebbek arcára cuki finomságokkal, például maci-zsemlékkel. Félúton a kenyerek felé vegyük még fel a képzeletbeli repertoárunkba a péksütiket és a kalácsokat is, hiszen a pizzás táskát vagy a foszlós kalácsot minden gyerek szereti.
A házi kenyérsütéstől sem kell félni, sőt! A dagasztás-kelesztés-formázás roppant egyszerű feladatsor, az eredmény pedig megéri a fáradságot: garantáltan adalékmentes, egészséges, természetes összetevőkből álló kenyereket, bagetteket süthetünk, majd pedig ezekből állíthatjuk össze a gyerkőc kedvenc szendvicseit.
Bárhogy is döntünk, törekedjünk a változatosságra!
És a végére még egy ötlet: a suli hétfőtől péntekig tart – ezzel nem mondtunk újat. Használjuk ki a hétvége és a hétkezdő napok közelségét, és kössük össze a kellemeset a hasznossal! Készítsünk vasárnapra olyan süteményeket a családnak, amelyek több napig frissek maradnak, és teljesítik a sulis sütik alapkritériumait. Ilyen például a kuglóf, amelyből 1-2 szeletet nyugodtan elrejthetünk a tízórais dobozba.
Annyi különböző recept közül válogathatunk, hogy szerencsére a változatosság egyáltalán nem ördöngösség: édes és sós, gyümölcsös és magvas… Legyen minden nap más!
Az iskola-kompatibilis süti jól bírja az utaztatást, nem szükséges hűteni, nem maszatolódik és morzsálódik, valamint finom. Keksz, muffin, leveles tésztás batyu, bukta vagy kókuszgolyó mind jó választás lehet.
Nagyobb adagot készíthetsz egyszerre, jól záródó dobozban 1-2 hétig elállnak. A keksztészta variálható, egészséges alapanyagokat is becsempészhetsz, mint zabpehely vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt.
A muffin apró, könnyedén fogyasztható. Lehet vaníliás, mazsolás, mandulás, durvára aprított csokis, gyümölcsös vagy olajos magvas. Sós verzióban sajtos, virslis vagy sonkás is készíthető.
Gofri, amerikai palacsinta és kókuszgolyó. Gyorsan elkészíthetők, változatosak és finomak. A golyók alapjául a hétvégéről maradt piskótát is használhatod, és remek maradékhasznosítás.
A töltött verziók (batyuk, bukták) praktikusak, mert "maszatmentesen" megehetők. A csigák, briósok, maci-zsemlék gyerekek kedvencei, és pizzás táska vagy foszlós kalács minden gyereket örömmel tölt el.
A színes cukorkákkal még a legkisebbek is szeretnek díszíteni, a nagyobbakra a teljes sütési folyamat rábízható. Közösen tervezhetitek meg mi kerüljön a dobozba, és együtt készíthetitek el.
Konyhakész leveles tésztából ugyanolyan gyorsan készülnek, mint a kekszek. Édes és sós nasi egyaránt süthető belőlük, akár expressz kakaós csiga is. A batyu formák ideálisak suliba.
Igen! A dagasztás-kelesztés-formázás egyszerű, az eredmény megéri: garantáltan adalékmentes, egészséges, természetes összetevőkből álló kenyerek, bagettek, amiből kedvenc szendvicseket készíthetsz.
Használd ki a hétvégét! Készíts vasárnapra olyan süteményeket, amelyek több napig frissek maradnak és teljesítik a sulis sütik kritériumait. Ilyen például a kuglóf, amiből napokig adhatsz a dobozba.
Jól bírja az utaztatást, nem szükséges hűteni, nem maszatolódik és morzsálódik, valamint nagyon-nagyon finom. Lehet sós és édes, a gyerekek bevonhatók a receptkeresésbe és elkészítésbe is.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
