Gyümölcsök főzve, sütve, töltve
2021. február 03.Február elején már nagyon vágyunk a friss tavaszi-nyári gyümölcsökre, az első eprekre, roppanós cseresznyékre, hamvas barackokra, lédús dinnyékre.
Bár ezekre a finomságokra még várnunk kell egy keveset, de addig sem kell nélkülöznünk a gyümölcsös édességeket, jöhetnek a szezonális kedvencek, befőttek, kompótok és a fagyasztóból előkapott mirelitek.
A legegyszerűbb desszertet is feldobja, ha készítünk mellé egy gyümölcskompótot vagy gyümölcsmártást. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, például az almakompót vagy almaszósz igazán gyorsan összedobható.
Fűszerekkel megbolondítva!
Előbbihez vágjuk nagyobb darabokra az almát, utóbbit hagyhatjuk darabosra, vagy teljesen simára is pürésíthetjük. A lelke pedig a sok-sok fűszer! Lehet vaníliás vagy fahéjas, hogy a két klasszikust említsük, de a mézeskalács-fűszerkeveréket sem kell még a fűszeres polc mélyére száműznünk, télies ízvilága karácsony után is megállja a helyét. Ha pedig citromot, citromfüvet és mentát adunk hozzá, már egy kicsit megidézzük a nyarat is. Sőt! Az almában az az egyik legjobb dolog, hogy nemcsak édes, hanem akár sós, mondjuk indiai ízvilágú szószokhoz is felhasználhatjuk, minden a fűszerezésen és a többi hozzávalón múlik.
És miből csinálhatunk még kompótot vagy mártást, szószt, öntetet? Például téli körtéből, de akár fagyasztott gyümölcsöket is puhára főzhetünk fűszerekkel, jó választás a ribizli, szeder, meggy. A kompótot fogyaszthatjuk önmagában desszertként, sűrűbb, darabosabb szószok szuperek amerikai palacsintához, tejberizshez, zabkásához, a krémesebb, hígabb öntetek pedig kelt tésztákhoz (aranygaluskához, buktához), palacsintához vagy például morzsasütihez.
Tippek gyümölcsök, zöldségek felhasználásához
Ha kedveljük az édes-sós-pikáns kombinációkat, akkor pedig érdemes kipróbálni a húsokhoz, halakhoz, salátákhoz, sajtokhoz passzoló csatnikat, melyek a gyümölcsök, zöldségek, hagymafélék, balzsamecet és fűszerek keverékétől lesznek igazán ízletesek. Hasonlóan készíthetünk mártogatósnak is beillő salsákat.
Karamellizáljunk! Olvasszunk meg egy serpenyőben kevés vajat, majd szórjunk rá cukrot, és hagyjuk karamellizálódni. Forgassuk bele a gyümölcsöt, és alacsony lángon süssük puhára. Készíthetjük felkarikázott banánnal vagy almával, tálalhatjuk palacsintákhoz, gofrikhoz.
Befőzés télen? Miért is ne! Persze elsőre a befőzést a legnagyobb nyári meleghez szoktuk kapcsolni, ám déligyümölcsökből, citrusfélékből mikor máskor lenne jobb eltenni, mint télen? Ha szeretnénk házi narancslekvárt, citromdzsemet vagy például birsalmás-narancsos dzsemet befőzni, épp itt az ideje nekiállni! És ne feledkezzünk el a banánról, ananászról se, vagy egy alma-körte lekvárt is összedobhatunk.
Gyümölcsöt – most nem a sütibe, hanem a sütőbe!
A szép nagy almák csak arra várnak, hogy megtöltsük őket. Vágjuk le a tetejüket, vájjuk ki óvatosan a magházukat, majd mehet is ennek a helyére a töltelék. Megtölthetjük például darált dióval, mogyoróval, mandulával, amit lekvárral, mazsolával keverünk össze. Lehet még túrókrémes, müzlis, aszalt gyümölcsös, tálalhatjuk vaníliasodóval, csokiszósszal. Amikor elkészültünk a töltéssel, tegyük vissza a kalapokat, és alufólia alatt, 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük puhára a gyümölcsöt. Tölthetünk körtét is, ehhez hosszában vágjuk félbe a gyümölcsöt, vegyük ki a magházat, és kanalazzuk bele a tölteléket. A körte sós töltelékkel, dióval, mandulával, karakteres ízű sajttal (parmezánnal, kéksajttal) is finom.
Ugye, hogy milyen sokféle gyümölcsből válogathatunk így tél vége felé is? Elő az almákkal, körtékkel, citrusokkal, déligyümölcsökkel!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.