Gyümölcsök főzve, sütve, töltve

Dátum 2021. február 03.

Február elején már nagyon vágyunk a friss tavaszi-nyári gyümölcsökre, az első eprekre, roppanós cseresznyékre, hamvas barackokra, lédús dinnyékre.

Bár ezekre a finomságokra még várnunk kell egy keveset, de addig sem kell nélkülöznünk a gyümölcsös édességeket, jöhetnek a szezonális kedvencek, befőttek, kompótok és a fagyasztóból előkapott mirelitek.

A legegyszerűbb desszertet is feldobja, ha készítünk mellé egy gyümölcskompótot vagy gyümölcsmártást. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, például az almakompót vagy almaszósz igazán gyorsan összedobható.

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fűszerekkel megbolondítva!

Előbbihez vágjuk nagyobb darabokra az almát, utóbbit hagyhatjuk darabosra, vagy teljesen simára is pürésíthetjük. A lelke pedig a sok-sok fűszer! Lehet vaníliás vagy fahéjas, hogy a két klasszikust említsük, de a mézeskalács-fűszerkeveréket sem kell még a fűszeres polc mélyére száműznünk, télies ízvilága karácsony után is megállja a helyét. Ha pedig citromot, citromfüvet és mentát adunk hozzá, már egy kicsit megidézzük a nyarat is. Sőt! Az almában az az egyik legjobb dolog, hogy nemcsak édes, hanem akár sós, mondjuk indiai ízvilágú szószokhoz is felhasználhatjuk, minden a fűszerezésen és a többi hozzávalón múlik.

És miből csinálhatunk még kompótot vagy mártást, szószt, öntetet? Például téli körtéből, de akár fagyasztott gyümölcsöket is puhára főzhetünk fűszerekkel, jó választás a ribizli, szeder, meggy. A kompótot fogyaszthatjuk önmagában desszertként, sűrűbb, darabosabb szószok szuperek amerikai palacsintához, tejberizshez, zabkásához, a krémesebb, hígabb öntetek pedig kelt tésztákhoz (aranygaluskához, buktához), palacsintához vagy például morzsasütihez.

Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tippek gyümölcsök, zöldségek felhasználásához

Ha kedveljük az édes-sós-pikáns kombinációkat, akkor pedig érdemes kipróbálni a húsokhoz, halakhoz, salátákhoz, sajtokhoz passzoló csatnikat, melyek a gyümölcsök, zöldségek, hagymafélék, balzsamecet és fűszerek keverékétől lesznek igazán ízletesek. Hasonlóan készíthetünk mártogatósnak is beillő salsákat.

Karamellizáljunk! Olvasszunk meg egy serpenyőben kevés vajat, majd szórjunk rá cukrot, és hagyjuk karamellizálódni. Forgassuk bele a gyümölcsöt, és alacsony lángon süssük puhára. Készíthetjük felkarikázott banánnal vagy almával, tálalhatjuk palacsintákhoz, gofrikhoz.

Befőzés télen? Miért is ne! Persze elsőre a befőzést a legnagyobb nyári meleghez szoktuk kapcsolni, ám déligyümölcsökből, citrusfélékből mikor máskor lenne jobb eltenni, mint télen? Ha szeretnénk házi narancslekvárt, citromdzsemet vagy például birsalmás-narancsos dzsemet befőzni, épp itt az ideje nekiállni! És ne feledkezzünk el a banánról, ananászról se, vagy egy alma-körte lekvárt is összedobhatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Gyümölcsöt – most nem a sütibe, hanem a sütőbe!

A szép nagy almák csak arra várnak, hogy megtöltsük őket. Vágjuk le a tetejüket, vájjuk ki óvatosan a magházukat, majd mehet is ennek a helyére a töltelék. Megtölthetjük például darált dióval, mogyoróval, mandulával, amit lekvárral, mazsolával keverünk össze. Lehet még túrókrémes, müzlis, aszalt gyümölcsös, tálalhatjuk vaníliasodóval, csokiszósszal. Amikor elkészültünk a töltéssel, tegyük vissza a kalapokat, és alufólia alatt, 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük puhára a gyümölcsöt. Tölthetünk körtét is, ehhez hosszában vágjuk félbe a gyümölcsöt, vegyük ki a magházat, és kanalazzuk bele a tölteléket. A körte sós töltelékkel, dióval, mandulával, karakteres ízű sajttal (parmezánnal, kéksajttal) is finom.

Ugye, hogy milyen sokféle gyümölcsből válogathatunk így tél vége felé is? Elő az almákkal, körtékkel, citrusokkal, déligyümölcsökkel!

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-01-31
0 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
1 Kedvelés

Karácsony Creme VEGA-val

Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-08
0 Kedvelés

Karácsony előtti egészséges finomságok

Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-06
1 Kedvelés

Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!

Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!