Gyümölcsök főzve, sütve, töltve

Dátum 2021. február 03.
Február elején már nagyon vágyunk a friss tavaszi-nyári gyümölcsökre, az első eprekre, roppanós cseresznyékre, hamvas barackokra, lédús dinnyékre.

Bár ezekre a finomságokra még várnunk kell egy keveset, de addig sem kell nélkülöznünk a gyümölcsös édességeket, jöhetnek a szezonális kedvencek, befőttek, kompótok és a fagyasztóból előkapott mirelitek.

A legegyszerűbb desszertet is feldobja, ha készítünk mellé egy gyümölcskompótot vagy gyümölcsmártást. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, például az almakompót vagy almaszósz igazán gyorsan összedobható.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Előbbihez vágjuk nagyobb darabokra az almát, utóbbit hagyhatjuk darabosra, vagy teljesen simára is pürésíthetjük. A lelke pedig a sok-sok fűszer! Lehet vaníliás vagy fahéjas, hogy a két klasszikust említsük, de a mézeskalács-fűszerkeveréket sem kell még a fűszeres polc mélyére száműznünk, télies ízvilága karácsony után is megállja a helyét. Ha pedig citromot, citromfüvet és mentát adunk hozzá, már egy kicsit megidézzük a nyarat is. Sőt! Az almában az az egyik legjobb dolog, hogy nemcsak édes, hanem akár sós, mondjuk indiai ízvilágú szószokhoz is felhasználhatjuk, minden a fűszerezésen és a többi hozzávalón múlik.

És miből csinálhatunk még kompótot vagy mártást, szószt, öntetet? Például téli körtéből, de akár fagyasztott gyümölcsöket is puhára főzhetünk fűszerekkel, jó választás a ribizli, szeder, meggy. A kompótot fogyaszthatjuk önmagában desszertként, sűrűbb, darabosabb szószok szuperek amerikai palacsintához, tejberizshez, zabkásához, a krémesebb, hígabb öntetek pedig kelt tésztákhoz (aranygaluskához, buktához), palacsintához vagy például morzsasütihez.

Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha kedveljük az édes-sós-pikáns kombinációkat, akkor pedig érdemes kipróbálni a húsokhoz, halakhoz, salátákhoz, sajtokhoz passzoló csatnikat, melyek a gyümölcsök, zöldségek, hagymafélék, balzsamecet és fűszerek keverékétől lesznek igazán ízletesek. Hasonlóan készíthetünk mártogatósnak is beillő salsákat.

Karamellizáljunk! Olvasszunk meg egy serpenyőben kevés vajat, majd szórjunk rá cukrot, és hagyjuk karamellizálódni. Forgassuk bele a gyümölcsöt, és alacsony lángon süssük puhára. Készíthetjük felkarikázott banánnal vagy almával, tálalhatjuk palacsintákhoz, gofrikhoz.

Befőzés télen? Miért is ne! Persze elsőre a befőzést a legnagyobb nyári meleghez szoktuk kapcsolni, ám déligyümölcsökből, citrusfélékből mikor máskor lenne jobb eltenni, mint télen? Ha szeretnénk házi narancslekvárt, citromdzsemet vagy például birsalmás-narancsos dzsemet befőzni, épp itt az ideje nekiállni! És ne feledkezzünk el a banánról, ananászról se, vagy egy alma-körte lekvárt is összedobhatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Gyümölcsöt – most nem a sütibe, hanem a sütőbe! A szép nagy almák csak arra várnak, hogy megtöltsük őket. Vágjuk le a tetejüket, vájjuk ki óvatosan a magházukat, majd mehet is ennek a helyére a töltelék. Megtölthetjük például darált dióval, mogyoróval, mandulával, amit lekvárral, mazsolával keverünk össze. Lehet még túrókrémes, müzlis, aszalt gyümölcsös, tálalhatjuk vaníliasodóval, csokiszósszal. Amikor elkészültünk a töltéssel, tegyük vissza a kalapokat, és alufólia alatt, 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük puhára a gyümölcsöt. Tölthetünk körtét is, ehhez hosszában vágjuk félbe a gyümölcsöt, vegyük ki a magházat, és kanalazzuk bele a tölteléket. A körte sós töltelékkel, dióval, mandulával, karakteres ízű sajttal (parmezánnal, kéksajttal) is finom.

Ugye, hogy milyen sokféle gyümölcsből válogathatunk így tél vége felé is? Elő az almákkal, körtékkel, citrusokkal, déligyümölcsökkel!

Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Csökkentett kalória
Szükséges idő 0-20 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-07-09
1 Kedvelés

Kókuszt a sütibe!

A kókuszreszelék valahogy sosem megy ki a divatból, és ezt nagyon jól is teszi! Ugyanúgy szerepel a „retró” sütemények hozzávalói között, mint a mai, modern desszertekben. Mi lehet a titka?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-06-18
1 Kedvelés

Mit sütsz apák napjára?

A májusi anyák napja és gyereknap után valahogy hajlamosak vagyunk kevesebb figyelmet szentelni a június középen megtartott apák napjának. Pedig az édesapák ugyanúgy megérdemlik az ünneplést!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-06-16
2 Kedvelés

Amerikai palacsinta, édesség (nem csak) reggelire

Ki ne látott volna már olyan filmet vagy rajzfilmet, amiben a főhős épp egy hatalmas torony banánnal, áfonyával megpakolt, juharsziruppal csorgatott amerikai palacsinta tornyot készül reggelizni?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-06-09
1 Kedvelés

Kezdődik a foci EB, mutatunk pár tippet, mivel készülj a meccsekre!

A meccsnézés elmaradhatatlan kiegészítői a sós, vagy akár édes ropogtatnivalók. Mutatjuk, milyen csodákkal lepd meg szeretteidet a labdarúgó Európa-bajnokságra! Inspirálódj receptjeinkből – garantáljuk, hogy minden meccsen tiéd lesz a legfinomabb találat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-06-02
2 Kedvelés

Süssünk sajtos süteményeket!

Sajtból van a Hold! … Vagy ha a Hold nem is, cikkünk süteményei bizony telis-tele vannak ízletes sajtokkal. És ki ne szeretné a sajtokat?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-05-28
1 Kedvelés

Low carb édességek – csökkentsük a szénhidrátot!

Első hallásra talán nehéz küldetésnek tűnik a szénhidrát csökkentése, hiszen a sütemények, desszertek alapvetően igencsak gazdagok szénhidrátokban.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!