Gyümölcsök főzve, sütve, töltve

Dátum 2021. február 03.

Február elején már nagyon vágyunk a friss tavaszi-nyári gyümölcsökre, az első eprekre, roppanós cseresznyékre, hamvas barackokra, lédús dinnyékre.

Bár ezekre a finomságokra még várnunk kell egy keveset, de addig sem kell nélkülöznünk a gyümölcsös édességeket, jöhetnek a szezonális kedvencek, befőttek, kompótok és a fagyasztóból előkapott mirelitek.

A legegyszerűbb desszertet is feldobja, ha készítünk mellé egy gyümölcskompótot vagy gyümölcsmártást. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, például az almakompót vagy almaszósz igazán gyorsan összedobható.

Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fűszerekkel megbolondítva!

Előbbihez vágjuk nagyobb darabokra az almát, utóbbit hagyhatjuk darabosra, vagy teljesen simára is pürésíthetjük. A lelke pedig a sok-sok fűszer! Lehet vaníliás vagy fahéjas, hogy a két klasszikust említsük, de a mézeskalács-fűszerkeveréket sem kell még a fűszeres polc mélyére száműznünk, télies ízvilága karácsony után is megállja a helyét. Ha pedig citromot, citromfüvet és mentát adunk hozzá, már egy kicsit megidézzük a nyarat is. Sőt! Az almában az az egyik legjobb dolog, hogy nemcsak édes, hanem akár sós, mondjuk indiai ízvilágú szószokhoz is felhasználhatjuk, minden a fűszerezésen és a többi hozzávalón múlik.

És miből csinálhatunk még kompótot vagy mártást, szószt, öntetet? Például téli körtéből, de akár fagyasztott gyümölcsöket is puhára főzhetünk fűszerekkel, jó választás a ribizli, szeder, meggy. A kompótot fogyaszthatjuk önmagában desszertként, sűrűbb, darabosabb szószok szuperek amerikai palacsintához, tejberizshez, zabkásához, a krémesebb, hígabb öntetek pedig kelt tésztákhoz (aranygaluskához, buktához), palacsintához vagy például morzsasütihez.

Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tippek gyümölcsök, zöldségek felhasználásához

Ha kedveljük az édes-sós-pikáns kombinációkat, akkor pedig érdemes kipróbálni a húsokhoz, halakhoz, salátákhoz, sajtokhoz passzoló csatnikat, melyek a gyümölcsök, zöldségek, hagymafélék, balzsamecet és fűszerek keverékétől lesznek igazán ízletesek. Hasonlóan készíthetünk mártogatósnak is beillő salsákat.

Karamellizáljunk! Olvasszunk meg egy serpenyőben kevés vajat, majd szórjunk rá cukrot, és hagyjuk karamellizálódni. Forgassuk bele a gyümölcsöt, és alacsony lángon süssük puhára. Készíthetjük felkarikázott banánnal vagy almával, tálalhatjuk palacsintákhoz, gofrikhoz.

Befőzés télen? Miért is ne! Persze elsőre a befőzést a legnagyobb nyári meleghez szoktuk kapcsolni, ám déligyümölcsökből, citrusfélékből mikor máskor lenne jobb eltenni, mint télen? Ha szeretnénk házi narancslekvárt, citromdzsemet vagy például birsalmás-narancsos dzsemet befőzni, épp itt az ideje nekiállni! És ne feledkezzünk el a banánról, ananászról se, vagy egy alma-körte lekvárt is összedobhatunk.

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Gyümölcsöt – most nem a sütibe, hanem a sütőbe!

A szép nagy almák csak arra várnak, hogy megtöltsük őket. Vágjuk le a tetejüket, vájjuk ki óvatosan a magházukat, majd mehet is ennek a helyére a töltelék. Megtölthetjük például darált dióval, mogyoróval, mandulával, amit lekvárral, mazsolával keverünk össze. Lehet még túrókrémes, müzlis, aszalt gyümölcsös, tálalhatjuk vaníliasodóval, csokiszósszal. Amikor elkészültünk a töltéssel, tegyük vissza a kalapokat, és alufólia alatt, 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük puhára a gyümölcsöt. Tölthetünk körtét is, ehhez hosszában vágjuk félbe a gyümölcsöt, vegyük ki a magházat, és kanalazzuk bele a tölteléket. A körte sós töltelékkel, dióval, mandulával, karakteres ízű sajttal (parmezánnal, kéksajttal) is finom.

Ugye, hogy milyen sokféle gyümölcsből válogathatunk így tél vége felé is? Elő az almákkal, körtékkel, citrusokkal, déligyümölcsökkel!

Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!