Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Dátum 2022. április 08.

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Kelt sütemények élesztővel

A puha, foszlós kalács minden húsvéti asztal éke a sonka és a tojás mellett. Nem ördöngösség elkészíteni, a tésztája és a tölteléke pedig kedvünkre variálható. A lelke az élesztő – és egy kis türelem is szükségeltetik, hogy megvárjuk, amíg kifejti hatását. A Dr. Oetker Instant Élesztővel könnyű dolgunk lesz: egyszerűen keverjük a kimért liszthez, majd adjuk hozzá a többi összetevőt. A kidolgozás idejével se spóroljunk, először röviden, konyhai robotgépünk legalacsonyabb fokozatán (dagasztó spirállal) alaposan mixeljük össze a hozzávalókat, majd kapcsoljunk a legmagasabb fokozatra, és kb. 5 perc alatt dagasszuk rugalmas, sima felületű tésztává. Ez a titka az igazán foszlós süteménynek! Persze van még pár apróbb trükk, például az összes felhasznált alapanyagunk legyen szobahőmérsékletű, kelesztéshez pedig takarjuk le a tésztát konyharuhával, és tegyük melegebb helyre. Formázni csak akkor kezdjük el, ha szépen megkelt, azaz láthatóan megnőtt a térfogata. Formázás után iktassunk be még egy rövidebb kelesztést (praktikusan ekkor érdemes előmelegíteni a sütőt) szintén letakarva, már a tepsiben vagy a sütőformában.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Adjunk hozzá kovászt!

A Dr. Oetker Szárított rozskovász segítségével kovászos ízvilágúvá és állagúvá varázsolhatjuk a kelt tésztáinkat. Fontos kiemelni, hogy a rozskovászt minden esetben élesztővel együtt alkalmazzuk, azaz a kimért liszthez keverjük hozzá a Dr. Oetker Instant Élesztőt és rozskovászt, majd jöhet a többi hozzávaló. A dagasztás és a kelesztés ugyanúgy történik, mint a csak élesztővel készült tésztáknál. Édes és sós sütemények tésztáját egyaránt dúsíthatjuk kovásszal. Készíthetünk kovászos kalácsot, fonatokat, de egy vendégváró sós sütemény, például pogácsa, bagett, sonkás-tormás kifli íze is még finomabb lesz, ha rozskovász kerül a tésztájába.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Gyorsan, finomat! Segít az expressz élesztő

Előfordul, hogy váratlan vendégek toppannak be, vagy az előre elkészített sütemények gyorsabban fogynak, mint terveztünk. A Dr. Oetker Expressz Élesztővel készült tésztákat nem szükséges keleszteni, rögtön dolgozhatunk velük. Amikor megformáztuk és tepsibe tettük, 15 percet elegendő pihentetnünk. Ugyanolyan süteményeket készíthetünk vele, mint a hagyományos instant élesztővel, használhatjuk önmagában vagy rozskovásszal mixelve. Pogácsák, kiflik, kalácsok és más kelt finomságok is süthetők vele – a lehető leggyorsabban.

Szükséges idő 40-60 perc között
40 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-01-31
0 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
1 Kedvelés

Karácsony Creme VEGA-val

Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-08
0 Kedvelés

Karácsony előtti egészséges finomságok

Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-06
1 Kedvelés

Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!

Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!