Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
Kelt sütemények élesztővel
A puha, foszlós kalács minden húsvéti asztal éke a sonka és a tojás mellett. Nem ördöngösség elkészíteni, a tésztája és a tölteléke pedig kedvünkre variálható. A lelke az élesztő – és egy kis türelem is szükségeltetik, hogy megvárjuk, amíg kifejti hatását. A Dr. Oetker Instant Élesztővel könnyű dolgunk lesz: egyszerűen keverjük a kimért liszthez, majd adjuk hozzá a többi összetevőt. A kidolgozás idejével se spóroljunk, először röviden, konyhai robotgépünk legalacsonyabb fokozatán (dagasztó spirállal) alaposan mixeljük össze a hozzávalókat, majd kapcsoljunk a legmagasabb fokozatra, és kb. 5 perc alatt dagasszuk rugalmas, sima felületű tésztává. Ez a titka az igazán foszlós süteménynek!
Persze van még pár apróbb trükk, például az összes felhasznált alapanyagunk legyen szobahőmérsékletű, kelesztéshez pedig takarjuk le a tésztát konyharuhával, és tegyük melegebb helyre. Formázni csak akkor kezdjük el, ha szépen megkelt, azaz láthatóan megnőtt a térfogata. Formázás után iktassunk be még egy rövidebb kelesztést (praktikusan ekkor érdemes előmelegíteni a sütőt) szintén letakarva, már a tepsiben vagy a sütőformában.
Adjunk hozzá kovászt!
A Dr. Oetker Szárított rozskovász segítségével kovászos ízvilágúvá és állagúvá varázsolhatjuk a kelt tésztáinkat. Fontos kiemelni, hogy a rozskovászt minden esetben élesztővel együtt alkalmazzuk, azaz a kimért liszthez keverjük hozzá a Dr. Oetker Instant Élesztőt és rozskovászt, majd jöhet a többi hozzávaló. A dagasztás és a kelesztés ugyanúgy történik, mint a csak élesztővel készült tésztáknál. Édes és sós sütemények tésztáját egyaránt dúsíthatjuk kovásszal. Készíthetünk kovászos kalácsot, fonatokat, de egy vendégváró sós sütemény, például pogácsa, bagett, sonkás-tormás kifli íze is még finomabb lesz, ha rozskovász kerül a tésztájába.
Gyorsan, finomat! Segít az expressz élesztő
Előfordul, hogy váratlan vendégek toppannak be, vagy az előre elkészített sütemények gyorsabban fogynak, mint terveztünk. A Dr. Oetker Expressz Élesztővel készült tésztákat nem szükséges keleszteni, rögtön dolgozhatunk velük. Amikor megformáztuk és tepsibe tettük, 15 percet elegendő pihentetnünk. Ugyanolyan süteményeket készíthetünk vele, mint a hagyományos instant élesztővel, használhatjuk önmagában vagy rozskovásszal mixelve. Pogácsák, kiflik, kalácsok és más kelt finomságok is süthetők vele – a lehető leggyorsabban.
Kapcsolódó cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)