Kevés hozzávalóból is süthetünk igazán finomat
Szokták mondani, hogy a legfinomabb süteményeket, desszerteket a kreativitás szüli. A kiindulási helyzet általában ugyanaz: nem terveztünk sütni, ám a család mégis vágyik valami finomságra.
A hűtőben, kamrában található alapanyagok felhasználása
Körülnézünk a hűtőben és a kamrában, majd megállapítjuk, hogy bizony kevés hozzávaló áll csak rendelkezésünkre.
A jelenlegi helyzet szintén feladja a leckét. Ritkábban vásárolunk, és ekkor is inkább tartós élelmiszerekkel töltjük fel a készleteket. Ha azonban van egy jó receptünk, lazán elkészíthetjük életünk édességét, hiszen egy süti ízletességét egyáltalán nem az határozza meg, hogy milyen terjedelmes az összetevők listája.
Aprósütemények, különféle tésztából
Az első és talán legkézenfekvőbb ötlet előkapni egy omlós linzer alapreceptet, és sütni egy óriási adag kekszet. Ha van otthon liszt, vaj vagy margarin, cukor és némi tojássárgája, már nyert ügyünk van. Ezeken felül csak az ízesítésről kell gondoskodnunk, ami lehet vanillincukor, citromhéj vagy olvasztott csokoládé. Hasonló a helyzet az amerikai típusú roppanós cookie-kkal is.
A leveles tészta és a rétestészta szintén roppant praktikus választás, ha a „semmiből” szeretnénk finomat alkotni. Gondoljunk csak bele: egy kevés kakaós, fahéjas töltelékkel vagy például lekvárral, olajos maggal készült töltelékkel, krémmel töltve is remek, de egy kis maradék reszelt sajt vagy köménymag szintén megoldja a délutáni nasi kérdését. A réteslap is hálás alapanyag: összeragaszthatjuk olvasztott vajjal, margarinnal vagy olajjal, halmozhatunk rá gyümölcsös tölteléket vagy akár gyümölcsrizst, tejbegrízt is.
Piskóta, ami sokféle töltelékkel készülhet
Tej, cukor és egy tasak ízlés szerinti pudingpor, ennyi kell csak ahhoz, hogy édes-krémes kanalaznivalót tehessünk az asztalra. Persze a puding ennél jóval sokoldalúbb! Ha kevesebb tejjel sűrűbbre főzzük, felhasználhatjuk sütemények töltelékéhez, vagy például készíthetünk sült gyümölcsökhöz pudingkalapot. A hűtő és a kamra tartalmához igazítható pohárdesszertek alapja szintén lehet főzős vagy hidegen kikeverhető puding.
Nem piskóta... Dehogynem! Lehet, hogy elsőre eszünkbe sem jutna, pedig a piskótatészta sem igényel sok hozzávalót. Innentől pedig nyitva áll az út: készíthetünk tortákat, piskótatekercset, charlotte-okat vagy például piskóta szendvicset. A krémek, töltelékek igazodhatnak hűtőnk tartalmához, lehetnek pudingosak, vajjal kihabosítottak vagy tejszínhabosak.
Kevert tészta, ami számos alapanyaggal ízesíthető
A muffin nem csak gyors desszert, hanem kevés alapanyagból is összedobható, hasonlóan a különböző kevert tésztákhoz. Kakaóval, citromhéjjal, csokidarabokkal ízesítve mindegyik finom desszert, és szintén nem igényelnek sok alapanyagot. Gondolkozhatunk rögtön úgy is, hogy mit lenne muszáj minél gyorsabban felhasználni a hűtőből. A barnulásnak indult banánok például tökéletesek lesznek egy puha banánkenyérbe téve.
Végezetül ejtsünk pár szót a délutáni desszertnek és második fogásnak egyaránt beillő gofrikról, palacsintákról! Az alapreceptekkel most sem lőhetünk mellé, ha pedig felfedezünk a kamra mélyén egy üveg lekvárt vagy kompótot, nem is kell tovább gondolkoznunk, hogy mivel lepjük meg a családot.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
