Liszt kisokos
Teljes kiőrlésű? Tönköly? Rozs? Alábbi cikkünkben a lisztek különböző fajtáit térképezzük fel.
Szerencsére a receptekben egyre többféle liszttel találkozhatunk, ami a változatosság miatt nagyon jó, viszont érdemes lehet kicsit jobban megismernünk őket, mert fajtától függően nagyon eltérően viselkedhetnek.
A liszteket több szempont alapján is kategorizálhatjuk, így elsőként talán a legfontosabb azt tisztáznunk, hogy mit is jelentenek pontosan a csomagolásokon található a jelölések.
Első betű a liszt csomagolásán: Gabona fajtája
B – búza
R – rozs
D – durumbúza
G – Graham
TB – tönkölybúza
Második betű a liszt csomagolásán: Szemcseméret
L – liszt – apró szemcséjű finomliszt
FF – kétszer-fogós
FFF – háromszor-fogós (durva szemcseméretű pl. rétesliszt)
D – dara
A betűket követő szám a liszt hamutartalmára (azaz a korpa arányára) utal.
Minél nagyobb ez az érték, annál több korpa található a lisztben:
BL 55 liszt – finomliszt (korpatartalom elenyésző)
BL 80 liszt – kenyérliszt (ebben több a korpa)
BL 200 liszt – teljes kiőrlésű lisztek (ebben sokkal több a korpa)
Ha szeretnénk belevetni magunkat a kenyérsütés fantasztikus világába, mindenképpen érdemes keresnünk a jó minőségű liszteket, mert így az eredmény meggyőzőbb lesz. Ha például BL 80-as liszttel sikerül dolgoznunk, jó esélyünk van a sikerre.
A biztos siker érdekében érdemes alaposabban is megvizsgálnunk az itthon legelterjedtebb lisztfajtákat.
Búzaliszt: mai napig a leggyakrabban használt lisztfajta. Amikor a lisztet csak a magbelsőből készítik, akkor kapjuk a legelterjedtebb, a köznyelvben sokszor “fehérlisztként” hivatkozott alapanyagot. A teljeskiőrlésű búzaliszt tartalmazza a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is, valamint értékes fehérjéket és vitaminokat.
Tönkölybúza liszt: tulajdonságai nagyon értékessé teszik ezt a lisztfajtát.
A benne található szénhidrát nagyon lassan szívódik fel, így a szervezet cukorháztartásának optimalizálása szempontjából kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E) és antioxidánsokat tartalmaz. Az emberi szervezet számára igen jól hasznosítható fehérjék találhatók benne, ráadásul hatszor annyi, mint a búzalisztben.
Rozsliszt: a rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) jellemzően kenyérsütéshez használják.
Beltartalmi értékei jelentősek, B-vitaminokban igen gazdag, de található benne kalcium, magnézium is. Javítja a fizikai erőnlétet, erősíti az immunrendszert. Sikértartalma alacsony, ezért tömöttebb tésztát eredményezhet. Érdemes más lisztekkel keverni, hogy részesülhessünk pozitív tulajdonságaiból, de az elkészült péksütemény is ízletes legyen.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
