Liszt kisokos

Dátum 2019. november 27.

Teljes kiőrlésű? Tönköly? Rozs? Alábbi cikkünkben a lisztek különböző fajtáit térképezzük fel.

Szerencsére a receptekben egyre többféle liszttel találkozhatunk, ami a változatosság miatt nagyon jó, viszont érdemes lehet kicsit jobban megismernünk őket, mert fajtától függően nagyon eltérően viselkedhetnek.

A liszteket több szempont alapján is kategorizálhatjuk, így elsőként talán a legfontosabb azt tisztáznunk, hogy mit is jelentenek pontosan a csomagolásokon található a jelölések.

Első betű a liszt csomagolásán: Gabona fajtája

B – búza

R – rozs

D – durumbúza

G – Graham

TB – tönkölybúza

Második betű a liszt csomagolásán: Szemcseméret

L – liszt – apró szemcséjű finomliszt

FF – kétszer-fogós

FFF – háromszor-fogós (durva szemcseméretű pl. rétesliszt)

D – dara

Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
42 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A betűket követő szám a liszt hamutartalmára (azaz a korpa arányára) utal.

Minél nagyobb ez az érték, annál több korpa található a lisztben:

BL 55 liszt – finomliszt (korpatartalom elenyésző)

BL 80 liszt – kenyérliszt (ebben több a korpa)

BL 200 liszt – teljes kiőrlésű lisztek (ebben sokkal több a korpa)

Ha szeretnénk belevetni magunkat a kenyérsütés fantasztikus világába, mindenképpen érdemes keresnünk a jó minőségű liszteket, mert így az eredmény meggyőzőbb lesz. Ha például BL 80-as liszttel sikerül dolgoznunk, jó esélyünk van a sikerre.

A biztos siker érdekében érdemes alaposabban is megvizsgálnunk az itthon legelterjedtebb lisztfajtákat.

Búzaliszt: mai napig a leggyakrabban használt lisztfajta. Amikor a lisztet csak a magbelsőből készítik, akkor kapjuk a legelterjedtebb, a köznyelvben sokszor “fehérlisztként” hivatkozott alapanyagot. A teljeskiőrlésű búzaliszt tartalmazza a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is, valamint értékes fehérjéket és vitaminokat.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tönkölybúza liszt: tulajdonságai nagyon értékessé teszik ezt a lisztfajtát.

A benne található szénhidrát nagyon lassan szívódik fel, így a szervezet cukorháztartásának optimalizálása szempontjából kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E) és antioxidánsokat tartalmaz. Az emberi szervezet számára igen jól hasznosítható fehérjék találhatók benne, ráadásul hatszor annyi, mint a búzalisztben.

Rozsliszt: a rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) jellemzően kenyérsütéshez használják.

Beltartalmi értékei jelentősek, B-vitaminokban igen gazdag, de található benne kalcium, magnézium is. Javítja a fizikai erőnlétet, erősíti az immunrendszert. Sikértartalma alacsony, ezért tömöttebb tésztát eredményezhet. Érdemes más lisztekkel keverni, hogy részesülhessünk pozitív tulajdonságaiból, de az elkészült péksütemény is ízletes legyen.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!