Mihez kezdjünk a megmaradt tojásfehérjével?
Aki gyakran süt, az pontosan tudja, hogy milyen könnyen képes felhalmozódni tetemes mennyiségű tojásfehérje. Mit tegyünk, ha fél napunkat a konyhában töltöttük, ám miután elkészült a sok-sok finomság, észrevesszük, hogy maradt némi tojásfehérje?
Lássuk, mi a tojásfehérje szerepe a süteményekben, és mit lehet kezdeni a maradékkal.
Így működik a tojásfehérje sütés közben
A tojásfehérje a különböző süteményekben más-más feladatot lát el. A benne lévő fehérjetartalom az, amely miatt könnyen habbá verhető. A klasszikus piskótatésztában például ez a tojásfehérjehab gondoskodik a laza és levegős állagról. Ezen felül a fehérje felel azért is, hogy a süteményekre szép aranybarna kéreg süljön, és csodásan ropogós legyen a külsejük. Amíg a tojássárgájával készült aprósütemények omlósak, addig a tojásfehérjével készültek ropogósak lesznek.
Így tároljuk a tojásfehérjét
Ha jól zárható edénybe tesszük, 2-3 napot gond nélkül eláll a hűtőben. Ha tovább szeretnénk tárolni, a legjobb, amit tehetünk, hogy lefagyasztjuk. Amennyiben – lehetőleg légmentesen – elcsomagoljuk, a fagyasztóban akár 12 hónapig is megőrzi a minőségét. Akár pár napig, akár hetekig vagy hónapokig tároltuk a fehérjét, azt már csak hőkezelt ételekben használjuk fel. Ha a recept nyers tojást ír, kizárólag egészen friss tojást válasszunk az elkészítéséhez!
Tippek a tojásfehérje felveréséhez
A tojásfehérje sajátossága, hogy habosra felverhető. De hogyan lesz a lehető leghabosabb? Először is arra kell figyelnünk, hogy a tál és habverő (vagy bármilyen eszköz, amely érintkezik a habbal) zsiradékmentes legyen. Mivel a tojássárgájának elég jelentős a zsírtartalma, ezért egy csepp sárgája sem kerülhet a felverésre szánt tojásfehérjébe, így ugyanis nem lesz kellően kemény a hab.
Ezen felül segít egy csipet só is, hogy a hab jó kemény legyen. Nem vagyunk biztosak benne, hogy elég kemény-e már a hab? Két egyszerű kísérlettel tesztelhetjük az állagát.
- Ha elég bátrak vagyunk és biztosak abban, hogy már megfelelő állagú a hab, egyszerűen fordítsuk fel a tálat. Amennyiben a tálban marad, azaz nem folyik ki belőle, elkészültünk.
- Fogjunk egy kést, és pár cm mélyen vágjunk bele a habba. Amennyiben a vágás szépen megmarad, és a hab nem záródik ismét össze, megfelelő keménységű.
Erre használjuk a tojásfehérjét
Attól, hogy a tojássárgája már felhasználásra került, a tojásfehérjének sem kell a kukába kerülnie. Sok recepthez ugyanis pont erre az alapanyagra lesz szükségünk. Íme pár receptötlet, amelyekhez a tojásfehérje remekül felhasználható.
- Ha szóba kerül a tojásfehérje felhasználása, valószínűleg a habcsók fog elsőre eszünkbe jutni. Lehet klasszikus, gyümölcsös krémmel tálalt, de fel is dúsítható a masszája, például mandulával. Számos sütemény íze és külleme feldobható egy kis habcsók kalappal. Az apró habcsókok (esetleg szakácsfáklyával kissé megpirítva) önmagukban is jól mutatnak a desszertes tálon.
- A habcsókokat előre is megsüthetjük, későbbi felhasználásra. Szám- és betűtortákhoz nagyon jól passzol a habcsók dekoráció, de más tortákra is tehetünk belőlük. A kis díszeket kedvünk szerint be is színezhetjük.
- A kókuszcsóknak, macaronnak és több más aprósüteménynek (például habkorongnak, olajos maggal készült ropogós sütinek is a tojásfehérjemassza az alapja.
- Ha sütés után, édesség helyett inkább elkortyolgatnánk egy finom italt, készítsük Whiskey Sourt! A fincsi koktél nem túl meglepő módon whiskeyből, citromléből és cukorból áll, és gyakran adnak hozzá egy kis felvert tojásfehérjét is, hogy még izgalmasabb legyen. Ha ilyen italt készítünk, figyeljünk arra, hogy a tojás szétválasztása után a tojásfehérje azonnal a hűtőbe kerüljön.
- Készíthetünk maradék tojásfehérjéből édes péksüteményeket vagy püspökkenyeret, sőt akár egy torta lapjai is készülhetnek tojásfehérjés tésztából. És akkor még nem beszéltünk az óriás habcsóktortáról, azaz a Pavlováról.
- Végezetül pedig a maradék fehérjével egész tojásokat is feldúsíthatunk, felhasználhatjuk omletthez, rántottához vagy más tojásos finomsághoz.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
