Mihez kezdjünk a megmaradt tojásfehérjével?

Dátum 2020. június 10.

Aki gyakran süt, az pontosan tudja, hogy milyen könnyen képes felhalmozódni tetemes mennyiségű tojásfehérje. Mit tegyünk, ha fél napunkat a konyhában töltöttük, ám miután elkészült a sok-sok finomság, észrevesszük, hogy maradt némi tojásfehérje?

Lássuk, mi a tojásfehérje szerepe a süteményekben, és mit lehet kezdeni a maradékkal.

Így működik a tojásfehérje sütés közben

A tojásfehérje a különböző süteményekben más-más feladatot lát el. A benne lévő fehérjetartalom az, amely miatt könnyen habbá verhető. A klasszikus piskótatésztában például ez a tojásfehérjehab gondoskodik a laza és levegős állagról. Ezen felül a fehérje felel azért is, hogy a süteményekre szép aranybarna kéreg süljön, és csodásan ropogós legyen a külsejük. Amíg a tojássárgájával készült aprósütemények omlósak, addig a tojásfehérjével készültek ropogósak lesznek. 

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Így tároljuk a tojásfehérjét

Ha jól zárható edénybe tesszük, 2-3 napot gond nélkül eláll a hűtőben. Ha tovább szeretnénk tárolni, a legjobb, amit tehetünk, hogy lefagyasztjuk. Amennyiben – lehetőleg légmentesen – elcsomagoljuk, a fagyasztóban akár 12 hónapig is megőrzi a minőségét. Akár pár napig, akár hetekig vagy hónapokig tároltuk a fehérjét, azt már csak hőkezelt ételekben használjuk fel. Ha a recept nyers tojást ír, kizárólag egészen friss tojást válasszunk az elkészítéséhez!

Tippek a tojásfehérje felveréséhez

A tojásfehérje sajátossága, hogy habosra felverhető. De hogyan lesz a lehető leghabosabb? Először is arra kell figyelnünk, hogy a tál és habverő (vagy bármilyen eszköz, amely érintkezik a habbal) zsiradékmentes legyen. Mivel a tojássárgájának elég jelentős a zsírtartalma, ezért egy csepp sárgája sem kerülhet a felverésre szánt tojásfehérjébe, így ugyanis nem lesz kellően kemény a hab.

Ezen felül segít egy csipet só is, hogy a hab jó kemény legyen. Nem vagyunk biztosak benne, hogy elég kemény-e már a hab? Két egyszerű kísérlettel tesztelhetjük az állagát.

  • Ha elég bátrak vagyunk és biztosak abban, hogy már megfelelő állagú a hab, egyszerűen fordítsuk fel a tálat. Amennyiben a tálban marad, azaz nem folyik ki belőle, elkészültünk.
  • Fogjunk egy kést, és pár cm mélyen vágjunk bele a habba. Amennyiben a vágás szépen megmarad, és a hab nem záródik ismét össze, megfelelő keménységű. 
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Erre használjuk a tojásfehérjét

Attól, hogy a tojássárgája már felhasználásra került, a tojásfehérjének sem kell a kukába kerülnie. Sok recepthez ugyanis pont erre az alapanyagra lesz szükségünk. Íme pár receptötlet, amelyekhez a tojásfehérje remekül felhasználható.

  • Ha szóba kerül a tojásfehérje felhasználása, valószínűleg a habcsók fog elsőre eszünkbe jutni. Lehet klasszikus, gyümölcsös krémmel tálalt, de fel is dúsítható a masszája, például mandulával. Számos sütemény íze és külleme feldobható egy kis habcsók kalappal. Az apró habcsókok (esetleg szakácsfáklyával kissé megpirítva) önmagukban is jól mutatnak a desszertes tálon.
  • A habcsókokat előre is megsüthetjük, későbbi felhasználásra. Szám- és betűtortákhoz nagyon jól passzol a habcsók dekoráció, de más tortákra is tehetünk belőlük. A kis díszeket kedvünk szerint be is színezhetjük.
  • A kókuszcsóknak, macaronnak és több más aprósüteménynek (például habkorongnak, olajos maggal készült ropogós sütinek is a tojásfehérjemassza az alapja. 
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
  • Ha sütés után, édesség helyett inkább elkortyolgatnánk egy finom italt, készítsük Whiskey Sourt! A fincsi koktél nem túl meglepő módon whiskeyből, citromléből és cukorból áll, és gyakran adnak hozzá egy kis felvert tojásfehérjét is, hogy még izgalmasabb legyen. Ha ilyen italt készítünk, figyeljünk arra, hogy a tojás szétválasztása után a tojásfehérje azonnal a hűtőbe kerüljön.
  • Készíthetünk maradék tojásfehérjéből édes péksüteményeket vagy püspökkenyeret, sőt akár egy torta lapjai is készülhetnek tojásfehérjés tésztából. És akkor még nem beszéltünk az óriás habcsóktortáról, azaz a Pavlováról.
  • Végezetül pedig a maradék fehérjével egész tojásokat is feldúsíthatunk, felhasználhatjuk omletthez, rántottához vagy más tojásos finomsághoz. 
Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-11-26
1 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
2 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
3 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-22
2 Kedvelés

Rémisztően finom sütik halloweenra

Tény, hogy halloween nem tradicionális magyar ünnep, de így ősszel nem is lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy ijesztő (na jó, inkább mókás) sütiket, desszerteket kreáljunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-20
2 Kedvelés

Készíts édességeket pillecukorral!

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-15
2 Kedvelés

Pizzából sokfélét!

Különféle alkalmak – egy megoldás: pizza. Finom minden formájában! Kreatív ötletek következnek az apróbb vagy épp nagyobb éhség elűzésére, a főétkezések közötti időre, arra, amikor úton vagyunk vagy kétszemélyes vacsorára. A pizza mindig nyerő!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!