Retró vendégváró sütemények

Dátum 2024. július 05.

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Házias sütemények, családi kedvencek

Nincs vendégvárás egy-két tepsi finom sütemény nélkül! Készüljön olyan, amit mi, vendéglátók, és jó eséllyel meghívottaink is kedvelni fognak. Ha körbenézünk a retró édességek palettáján, bizony van miből választani! Indítsuk a sort a szeletekkel, néhány ismertebb közülük a Lajcsi szelet (kakaós tésztarétegek között vaníliás és puncs ízű krém), a puncsszelet, a Zsuzsi szelet (kakaós tészta vaníliás krémmel), valamint a rumos-baracklekváros töltelékkel sütött Kata szelet, amelynek a tetejére még egy csillogó tojásfehérjehab-réteg is került. Ünnepi alkalmakkor gyakran került az asztalra pudingkrémes métereskalács vagy szintén pudingos, idénygyümölcsökkel kirakott, fényes tortazselével dekorált gyümölcstorta. Népszerűek voltak a piskótatekercsek és a túrós sütemények is, például a reszelt túrós és a Fanta vagy Mirinda szeletnek hívott „üdítős” süti.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Lakodalmas édességek

A régi lakodalmas sütemények nemcsak finomak, hanem látványosak is, az esküvők fénypontjainak számítottak. Aprólékos, precíz munkát kíván a a lakodalmas barack: a gyúrt tésztából gömböket sütünk, a kész gömböket felezzük, kivájjuk, betöltjük – így alakítva ki a barackot és a barackmagot –, majd összeragasztjuk és ételszínezékkel őszibarack színűre festjük. Hasonlóan dekoratív küllemmel bír a non plus ultra, a néró teasütemény vagy a vaníliakrémmel összeragasztott, rummal ízesített, kakaós tésztájú dió sütemény. Gyakran készült mézes krémes, hatlapos, zserbó, illetve apró, édes kiflik és dióhabos kosárka. Persze ahány ház, tájegység, annyi szokás, a sort még hosszan lehetne folytatni.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
40 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
102 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A büféasztalok, zsúrok sztárjai

A lista itt sem rövid, kezdjük talán a gyerekzsúrok kihagyhatatlan, pikk-pakk összeállítható kedvencével, a darált kekszből „gyurmázott” kókuszgolyóval. Van, aki tesz egy-egy szem meggybefőttet is a közepébe. A színpompás mázakkal bevont mignon, a klasszikus isler szintén népszerűnek számított, és a kakaós krémmel töltött téli fagyi is. Az édes sütemények mellett a sós delegáció sem maradt el: többféle pogácsa, sajtos roló, sajtos rúd és a nehéz, sós teasütemény, amelynek a tetejét szezámmaggal, mákkal, köménymaggal szórjuk meg. Pogácsából kedveltük – és a mai napig kedveljük – a tepertőset, a burgonyásat vagy a juhtúrósat. Mindezek mellett elmaradhatatlanok voltak még a zsúrszendvicsek, amelyekhez az alapként szolgáló kenyérféle akár otthon is készülhetett.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
55 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!