Süssünk a gyerekekkel karácsonyra!

Dátum 2020. november 27.

Sokunk számára a karácsonyi időszak elválaszthatatlanul összefonódik a sütéssel – ezt pedig imádják a gyerekek.

Nyilván szívesen belekóstolnak mindenbe, amit csak készítünk, de azt is élvezik, ha bevonjuk őket a dekorálásba. Ezekkel az egyszerű receptekkel és egy kis rákészüléssel szuper lesz a közös alkotás – anélkül, hogy próbára tennénk a türelmünket.

A közös sütés öröme 

Már a gondolattól is hideg verejték jelenik meg a homlokunkon, hogy a gyerekeinkkel „kell” együtt sütnünk? Káosz a konyhában, és mindent csokoládé borít, kivéve a tortát? Az egész napi munka a tűzoltósághoz intézett telefonnal ér véget, mert…? Na jó, azért ne essünk túlzásokba! Valójában aggodalomra semmi ok, remekül érezhetjük magunkat a közös sütés során. A gyerekek kiélhetik a kreativitásukat, valamint levezethetik felesleges energiáikat. Következzen pár ötlet, hogy a konyhában együtt töltött napunk biztos siker legyen.

Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legyen egyszerű a recept

Ha érdekes dolgokat találunk ki, és a „keményen dolgozó” ifjú cukrászokat már az első pillanattól bevonjuk, tuti élvezni fogják a sütést. De hogyan érjük el, hogy a gyerekek segíteni tudjanak anélkül, hogy túl összetett munkafolyamatokkal kelljen megbirkózniuk? A megoldás egyszerű. Az első szabály: ne válasszunk bonyolult recepteket! Például készíthetünk keksztésztát, amelyből különböző formákat alkothatunk, szaggathatunk ki. A második szabály: minden az előkészületeken múlik. Ideális esetben az összes hozzávaló előkészítve és kimérve vár arra, hogy felhasználjuk. Így aztán mindenki becsatlakozhat a munkába. A gyerekek rengeteg mindent meg tudnak csinálni a konyhában: felverhetik a tojást, bekapcsolhatják a robotgépet, átszitálhatják a lisztet, gyúrhatják és nyújthatják a tésztát, adagolhatják az ételszínezéket és kiszaggathatják a kekszeket.

Szükséges idő 40-60 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Sütiparti

A szakácssapkák tehát felkerültek a fejekre, így készen állunk a sütésre. Mihelyst a keverés, gyúrás és színezés megvan, minden gyerek megkapja a saját tésztagombócát, hogy megformázhassa. Az „1-2-3 tészta” szuper recept gyerekeknek. 3 rész lisztből, 2 rész vajból, 1 rész cukorból és egy csipet sóból áll. Kakaóport is adhatunk hozzá, ha csokis tésztát szeretnénk, és ételszínezéket is, ha a gyerekek piros, kék, zöld vagy sárga sütit sütnének. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd nyújtsuk ki a tésztát. Ha nincs elég sodrófánk, jó szolgálatot tehetnek a vastag falú, címke nélküli üvegek is. Amint a tésztát kinyújtottuk, a gyerekek megragadhatják a kiszúróformákat, hogy élénk színű csillagokat, karácsonyfákat, szívecskéket gyártsanak. Vagy amit csak szeretnének. Ki tudja kiszaggatni a legtöbb sütit? Egy kis versengés sosem árt, csakis motiválja a cukrásztanoncokat. A győztesé a megtiszteltetés, hogy elsőként helyezze sütőbe a kreációit, és elsőként is kóstolhassa meg az elkészült kekszeket, amint (10-12 perc alatt, 180 °C-on, alsó-felső sütéssel) megsültek. Miután kihűltek a kekszek, nekiállhatunk a díszítésnek. Válasszunk színpompás dekorációkat! A gyerekek karácsonyi hangulatúvá tehetik a kekszeiket piros, zöld és fehér szórócukrokkal, cukormázas tollak segítségével pedig különböző mintákat rajzolhatnak rájuk. Olvasztott bevonatokkal, csokival részlegesen vagy teljesen be is vonhatják a sütiket. Végezetül a nevüket vagy a nevük kezdőbetűjét is ráírhatják a kekszekre, hogy elkerüljék a vitákat: vajon ki, mit sütött?

Díszítsünk habzsákkal

Ha már elég nagyok a gyerekek, összetettebb feladatokkal is kísérletezhetünk. Például megpróbálkozhatunk egy karácsonyi ajándékcsomagot mintázó keksszel. Szaggassunk ki négyzet alakú tésztadarabokat, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen süssük 180 °C-on, alsó-felső sütéssel 10-12 percig. Amíg a kekszek sülnek, készítsük el a cukormázat 150 g porcukor és 3-4 evőkanál citromlé keverékéből, majd ételszínezékkel fessük élénk kék színűre. Díszítsük a kihűlt kekszeket a cukormázzal. Egy habzsák szavatolja, hogy a cukormáz szép egyenletesen kerüljön a sütikre. Vágjuk le a zsák csücskét úgy, hogy egy 2 mm átmérőjű lyukat kapjunk. Használhatunk kis átmérőjű habzsákfejet is. Tegyünk bele 1-2 evőkanálnyi cukormázat, és lássunk neki a díszítésnek. Először rajzoljuk körbe a széleket, majd ezt követően töltsük ki a mázzal a közepét is. Amint a máz megszilárdult, fehér cukormázas dekortoll segítségével rajzoljunk egy keresztet és egy szalagot a kekszekre: kész is a rajzolt szalag és masni, és az egész ehető ajándékcsomag.

Süthetünk mandulás mézeskalács emberkéket is. Az „1-2-3 keksztésztában” 3 evőkanál lisztet cseréljünk 3 evőkanál kakaóporra, hogy fincsi csokis tésztát kapjunk. Szaggassuk ki a mézeskalács emberkéket, és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Tegyünk 1-1 szem mandulát mindegyik mellkasára, majd az egyik kezüket fordítsuk rá úgy a mandulára, mintha tartanák azt. Süssük 180 °C-on, alsó-felső sütéssel 10-12 percig. Amint kihűltek, porcukorból és citromléből készített cukormázzal és színpompás szórócukrokkal díszíthetjük. Vagy választhatjuk az igazán egyszerű, sütés nélküli, marcipános változatot.

Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Házi csokiszilánkok

A gyerekek imádják a csokit, miért ne készíthetnénk hát velük csokiszilánkokat? Igazából még sütni sem kell, mégis részt vehet az egész család a recept elkészítésében. Egy tálban, vízgőz felett olvasszunk fel különböző fajtájú csokikat, majd öntsük sütőpapírral bevont sütőlemezre. Fa nyársak segítségével rajzoljunk mintákat a csokiba. A gyerekek megdíszíthetik a csokoládét bármivel, amit csak a konyhaszekrény fiókjaiban találnak. Szárított gyümölcsöktől (például mazsola) az olajos magvakig, kekszektől a sós rágcsákig, a feltétek széles választéka nemcsak finom, hanem rendkívül mutatós csokikat is eredményez. Hagyjuk kihűlni a csokit, majd tördeljük szilánkosra. Nagyszerű ajándék is lehet a szülőknek vagy a nagyszülőknek.

Ezekkel az ötletekkel garantált lesz az öröm és a szórakozás az egész családnak. Igazából csak amiatt foghatjuk a fejünket, hogy hogyan is előzzük meg a gyerekeknél a cukorsokkot…

Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!