Süssünk a gyerekekkel karácsonyra!
2020. november 27.Sokunk számára a karácsonyi időszak elválaszthatatlanul összefonódik a sütéssel – ezt pedig imádják a gyerekek.
Nyilván szívesen belekóstolnak mindenbe, amit csak készítünk, de azt is élvezik, ha bevonjuk őket a dekorálásba. Ezekkel az egyszerű receptekkel és egy kis rákészüléssel szuper lesz a közös alkotás – anélkül, hogy próbára tennénk a türelmünket.
A közös sütés öröme
Már a gondolattól is hideg verejték jelenik meg a homlokunkon, hogy a gyerekeinkkel „kell” együtt sütnünk? Káosz a konyhában, és mindent csokoládé borít, kivéve a tortát? Az egész napi munka a tűzoltósághoz intézett telefonnal ér véget, mert…? Na jó, azért ne essünk túlzásokba! Valójában aggodalomra semmi ok, remekül érezhetjük magunkat a közös sütés során. A gyerekek kiélhetik a kreativitásukat, valamint levezethetik felesleges energiáikat. Következzen pár ötlet, hogy a konyhában együtt töltött napunk biztos siker legyen.
Legyen egyszerű a recept
Ha érdekes dolgokat találunk ki, és a „keményen dolgozó” ifjú cukrászokat már az első pillanattól bevonjuk, tuti élvezni fogják a sütést. De hogyan érjük el, hogy a gyerekek segíteni tudjanak anélkül, hogy túl összetett munkafolyamatokkal kelljen megbirkózniuk? A megoldás egyszerű. Az első szabály: ne válasszunk bonyolult recepteket! Például készíthetünk keksztésztát, amelyből különböző formákat alkothatunk, szaggathatunk ki. A második szabály: minden az előkészületeken múlik. Ideális esetben az összes hozzávaló előkészítve és kimérve vár arra, hogy felhasználjuk. Így aztán mindenki becsatlakozhat a munkába. A gyerekek rengeteg mindent meg tudnak csinálni a konyhában: felverhetik a tojást, bekapcsolhatják a robotgépet, átszitálhatják a lisztet, gyúrhatják és nyújthatják a tésztát, adagolhatják az ételszínezéket és kiszaggathatják a kekszeket.
Sütiparti
A szakácssapkák tehát felkerültek a fejekre, így készen állunk a sütésre. Mihelyst a keverés, gyúrás és színezés megvan, minden gyerek megkapja a saját tésztagombócát, hogy megformázhassa. Az „1-2-3 tészta” szuper recept gyerekeknek. 3 rész lisztből, 2 rész vajból, 1 rész cukorból és egy csipet sóból áll. Kakaóport is adhatunk hozzá, ha csokis tésztát szeretnénk, és ételszínezéket is, ha a gyerekek piros, kék, zöld vagy sárga sütit sütnének. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd nyújtsuk ki a tésztát. Ha nincs elég sodrófánk, jó szolgálatot tehetnek a vastag falú, címke nélküli üvegek is. Amint a tésztát kinyújtottuk, a gyerekek megragadhatják a kiszúróformákat, hogy élénk színű csillagokat, karácsonyfákat, szívecskéket gyártsanak. Vagy amit csak szeretnének. Ki tudja kiszaggatni a legtöbb sütit? Egy kis versengés sosem árt, csakis motiválja a cukrásztanoncokat. A győztesé a megtiszteltetés, hogy elsőként helyezze sütőbe a kreációit, és elsőként is kóstolhassa meg az elkészült kekszeket, amint (10-12 perc alatt, 180 °C-on, alsó-felső sütéssel) megsültek. Miután kihűltek a kekszek, nekiállhatunk a díszítésnek. Válasszunk színpompás dekorációkat! A gyerekek karácsonyi hangulatúvá tehetik a kekszeiket piros, zöld és fehér szórócukrokkal, cukormázas tollak segítségével pedig különböző mintákat rajzolhatnak rájuk. Olvasztott bevonatokkal, csokival részlegesen vagy teljesen be is vonhatják a sütiket. Végezetül a nevüket vagy a nevük kezdőbetűjét is ráírhatják a kekszekre, hogy elkerüljék a vitákat: vajon ki, mit sütött?
Díszítsünk habzsákkal
Ha már elég nagyok a gyerekek, összetettebb feladatokkal is kísérletezhetünk. Például megpróbálkozhatunk egy karácsonyi ajándékcsomagot mintázó keksszel. Szaggassunk ki négyzet alakú tésztadarabokat, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen süssük 180 °C-on, alsó-felső sütéssel 10-12 percig. Amíg a kekszek sülnek, készítsük el a cukormázat 150 g porcukor és 3-4 evőkanál citromlé keverékéből, majd ételszínezékkel fessük élénk kék színűre. Díszítsük a kihűlt kekszeket a cukormázzal. Egy habzsák szavatolja, hogy a cukormáz szép egyenletesen kerüljön a sütikre. Vágjuk le a zsák csücskét úgy, hogy egy 2 mm átmérőjű lyukat kapjunk. Használhatunk kis átmérőjű habzsákfejet is. Tegyünk bele 1-2 evőkanálnyi cukormázat, és lássunk neki a díszítésnek. Először rajzoljuk körbe a széleket, majd ezt követően töltsük ki a mázzal a közepét is. Amint a máz megszilárdult, fehér cukormázas dekortoll segítségével rajzoljunk egy keresztet és egy szalagot a kekszekre: kész is a rajzolt szalag és masni, és az egész ehető ajándékcsomag.
Süthetünk mandulás mézeskalács emberkéket is. Az „1-2-3 keksztésztában” 3 evőkanál lisztet cseréljünk 3 evőkanál kakaóporra, hogy fincsi csokis tésztát kapjunk. Szaggassuk ki a mézeskalács emberkéket, és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Tegyünk 1-1 szem mandulát mindegyik mellkasára, majd az egyik kezüket fordítsuk rá úgy a mandulára, mintha tartanák azt. Süssük 180 °C-on, alsó-felső sütéssel 10-12 percig. Amint kihűltek, porcukorból és citromléből készített cukormázzal és színpompás szórócukrokkal díszíthetjük. Vagy választhatjuk az igazán egyszerű, sütés nélküli, marcipános változatot.
Házi csokiszilánkok
A gyerekek imádják a csokit, miért ne készíthetnénk hát velük csokiszilánkokat? Igazából még sütni sem kell, mégis részt vehet az egész család a recept elkészítésében. Egy tálban, vízgőz felett olvasszunk fel különböző fajtájú csokikat, majd öntsük sütőpapírral bevont sütőlemezre. Fa nyársak segítségével rajzoljunk mintákat a csokiba. A gyerekek megdíszíthetik a csokoládét bármivel, amit csak a konyhaszekrény fiókjaiban találnak. Szárított gyümölcsöktől (például mazsola) az olajos magvakig, kekszektől a sós rágcsákig, a feltétek széles választéka nemcsak finom, hanem rendkívül mutatós csokikat is eredményez. Hagyjuk kihűlni a csokit, majd tördeljük szilánkosra. Nagyszerű ajándék is lehet a szülőknek vagy a nagyszülőknek.
Ezekkel az ötletekkel garantált lesz az öröm és a szórakozás az egész családnak. Igazából csak amiatt foghatjuk a fejünket, hogy hogyan is előzzük meg a gyerekeknél a cukorsokkot…
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.