Süssünk laktózmentesen!
2020. június 05.Akár laktózintolerancia miatt, akár más okból zárjuk ki étrendünkből a laktózt tartalmazó alapanyagokat, élelmiszereket, hamar szembetaláljuk magunkat a sütés kérdésével. Vajon készíthetünk desszerteket, süteményeket laktóz nélkül?
Mit is jelent pontosan a laktózintolerancia?
Vagy el kell felejtenünk a korábbi kedvenceinket? Jó hír, hogy nem kell lemondani a finomságokról, számos laktózmentes alternatíva közül válogathatunk.
A laktóz, azaz a tejcukor a tejben és a különböző tejtermékekben található összetett cukorfajta. Szervezetünk közvetlenül nem képes feldolgozni, lebontásához laktázenzimre van szükségünk. Ez az az enzim, amely hiányzik – vagy nem megfelelően termelődik – a laktózérzékenyeknél, így a táplálkozás során bevitt tejcukor nem tud felszívódni a szervezetükben.
Szerencsére több lehetőség is rendelkezésünkre áll, hogy elkészítsük álmaink süteményét vagy éppen gyerekkorunk kedvenc édességét laktózmentesen. Az első lehetőség az, ha a receptben szerepelő tejtermékeket azonos mennyiségű laktózmentes termékkel váltjuk ki. Ma már nem okozhat gondot ezek beszerzése, a nagyobb boltok polcain ugyanúgy megtaláljuk a laktózmentes tejet, joghurtot, tejfölt, mint a túrót vagy a vajat. Ezek a termékek úgy készülnek, hogy a gyártás során a tejhez laktázenzimet adagolnak, amely lebontja a tejben eredendően jelen lévő tejcukrot.
Számos növényi alapú terméket is használhatunk
A másik lehetőség növényi alapú termékeket használni a receptekhez, például mandula-, kókusz-, rizs- vagy zabtejet, növényi margarint. Amíg a feljebb felsorolt laktózmentes termékek a megszokott ízeket hozzák, addig például a növényi tejek esetében az ízekkel is játszhatunk: a zab- és mandulatej édeskés, a kókusztej intenzív kókuszos ízű, a rizstej pedig semleges. Sokszor ízesítik is ezeket a termékeket, például vaníliával.
Tejföl helyettesítésére használjunk Dr. Oetker Creme Vegát, hiszen a szója alapú termék rendelkezik a tejföl valamennyi jó tulajdonságával: krémes, hőálló, hőkezelhető, azaz nemcsak a dobozból kanalazva fogyaszthatjuk, hanem főzésre és sütésre egyaránt alkalmas. Tehetjük tésztákba, például gofriba, vagy készíthetünk belőle szószokat, mártogatósokat, krémeket. Hasonlóan beszerezhetünk szójából készült, azaz növényi túrót is.
Receptek tejtermék nélkül
Ne felejtsük el azt sem, hogy léteznek olyan sütemények, amelyekbe egyáltalán nem szükséges tejtermék. Ilyenek például a vízzel és/vagy semleges ízű olajjal készített kevert tészták – gyümölcskenyerek, kuglófok, muffinok –, a tojásfehérjehabból sütött habcsókok vagy számos kelt tészta, például a kenyerek, akár zöldségekkel vagy más tetszőleges hozzávalókkal ízesítve. Jó tudni, hogy a Dr. Oetker leveles tészta sem tartalmaz laktózt, így ha további növényi vagy laktózmentes hozzávalókkal készítünk belőle süteményeket, laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Kombinálhatjuk például gyümölcsökkel vagy tojásfehérjehabbal készült töltelékkel.
Mi a helyzet a sajtokkal?
Alapvetően elmondható, hogy az érett sajtokban természetes módon lebomlik a laktóz, jó példa erre a parmezán. De más fajtákat sem kell kizárnunk, hiszen a tejhez vagy a túróhoz hasonlóan vásárolhatunk laktózmentes sajtokat. Növényi alternatívák is léteznek, például készítenek kókuszolajból, kesudióból sajtot, illetve a sörélesztőpelyhet is bevethetjük a sajtok pótlására. Ezeket ma már nagyobb boltok polcain is gond nélkül megtaláljuk.
Fontos, minden esetben, a termékek összetételére figyelni!
Ha kiválasztottuk a nekünk tetsző alternatívát, még egy dologra figyeljünk oda! Olvassuk el alaposan az olyan késztermékek, mint a csokoládé vagy az alapporok összetevőit, hiszen akár alapanyagként, akár adalékanyagként tartalmazhatnak tejcukrot úgy, hogy első látásra egyáltalán nem tűnnek „tejes” élelmiszernek. Akár az is előfordulhat, hogy egy adott márka terméke tartalmaz adalékanyagként laktózt, egy másiké viszont nem, ezért érdemes mindig jól átböngészni a kiválasztott árucikk csomagolásán szereplő információkat.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.