Süssünk laktózmentesen!

Dátum 2020. június 05.

Akár laktózintolerancia miatt, akár más okból zárjuk ki étrendünkből a laktózt tartalmazó alapanyagokat, élelmiszereket, hamar szembetaláljuk magunkat a sütés kérdésével. Vajon készíthetünk desszerteket, süteményeket laktóz nélkül?

Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Vagy el kell felejtenünk a korábbi kedvenceinket? Jó hír, hogy nem kell lemondani a finomságokról, számos laktózmentes alternatíva közül válogathatunk.</p>

Mit is jelent pontosan a laktózintolerancia? A laktóz, azaz a tejcukor a tejben és a különböző tejtermékekben található összetett cukorfajta. Szervezetünk közvetlenül nem képes feldolgozni, lebontásához laktázenzimre van szükségünk. Ez az az enzim, amely hiányzik – vagy nem megfelelően termelődik – a laktózérzékenyeknél, így a táplálkozás során bevitt tejcukor nem tud felszívódni a szervezetükben.

Szerencsére több lehetőség is rendelkezésünkre áll, hogy elkészítsük álmaink süteményét vagy éppen gyerekkorunk kedvenc édességét laktózmentesen. Az első lehetőség az, ha a receptben szerepelő tejtermékeket azonos mennyiségű laktózmentes termékkel váltjuk ki. Ma már nem okozhat gondot ezek beszerzése, a nagyobb boltok polcain ugyanúgy megtaláljuk a laktózmentes tejet, joghurtot, tejfölt, mint a túrót vagy a vajat. Ezek a termékek úgy készülnek, hogy a gyártás során a tejhez laktázenzimet adagolnak, amely lebontja a tejben eredendően jelen lévő tejcukrot.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A másik lehetőség növényi alapú termékeket használni a receptekhez, például mandula-, kókusz-, rizs- vagy zabtejet, növényi margarint. Amíg a feljebb felsorolt laktózmentes termékek a megszokott ízeket hozzák, addig például a növényi tejek esetében az ízekkel is játszhatunk: a zab- és mandulatej édeskés, a kókusztej intenzív kókuszos ízű, a rizstej pedig semleges. Sokszor ízesítik is ezeket a termékeket, például vaníliával.

Tejföl helyettesítésére használjunk Dr. Oetker Creme Vegát, hiszen a szója alapú termék rendelkezik a tejföl valamennyi jó tulajdonságával: krémes, hőálló, hőkezelhető, azaz nemcsak a dobozból kanalazva fogyaszthatjuk, hanem főzésre és sütésre egyaránt alkalmas. Tehetjük tésztákba, például gofriba, vagy készíthetünk belőle szószokat, mártogatósokat, krémeket. Hasonlóan beszerezhetünk szójából készült, azaz növényi túrót is.

Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ne felejtsük el azt sem, hogy léteznek olyan sütemények, amelyekbe egyáltalán nem szükséges tejtermék. Ilyenek például a vízzel és/vagy semleges ízű olajjal készített kevert tészták – gyümölcskenyerek, kuglófok, muffinok –, a tojásfehérjehabból sütött habcsókok vagy számos kelt tészta, például a kenyerek, akár zöldségekkel vagy más tetszőleges hozzávalókkal ízesítve. Jó tudni, hogy a Dr. Oetker leveles tészta sem tartalmaz laktózt, így ha további növényi vagy laktózmentes hozzávalókkal készítünk belőle süteményeket, laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Kombinálhatjuk például gyümölcsökkel vagy tojásfehérjehabbal készült töltelékkel.

Mi a helyzet a sajtokkal? Alapvetően elmondható, hogy az érett sajtokban természetes módon lebomlik a laktóz, jó példa erre a parmezán. De más fajtákat sem kell kizárnunk, hiszen a tejhez vagy a túróhoz hasonlóan vásárolhatunk laktózmentes sajtokat. Növényi alternatívák is léteznek, például készítenek kókuszolajból, kesudióból sajtot, illetve a sörélesztőpelyhet is bevethetjük a sajtok pótlására. Ezeket ma már nagyobb boltok polcain is gond nélkül megtaláljuk.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha kiválasztottuk a nekünk tetsző alternatívát, még egy dologra figyeljünk oda! Olvassuk el alaposan az olyan késztermékek, mint a csokoládé vagy az alapporok összetevőit, hiszen akár alapanyagként, akár adalékanyagként tartalmazhatnak tejcukrot úgy, hogy első látásra egyáltalán nem tűnnek „tejes” élelmiszernek. Akár az is előfordulhat, hogy egy adott márka terméke tartalmaz adalékanyagként laktózt, egy másiké viszont nem, ezért érdemes mindig jól átböngészni a kiválasztott árucikk csomagolásán szereplő információkat.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!