Süssünk laktózmentesen!

Dátum 2020. június 05.
Akár laktózintolerancia miatt, akár más okból zárjuk ki étrendünkből a laktózt tartalmazó alapanyagokat, élelmiszereket, hamar szembetaláljuk magunkat a sütés kérdésével. Vajon készíthetünk desszerteket, süteményeket laktóz nélkül?
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Vagy el kell felejtenünk a korábbi kedvenceinket? Jó hír, hogy nem kell lemondani a finomságokról, számos laktózmentes alternatíva közül válogathatunk.</p>

Mit is jelent pontosan a laktózintolerancia? A laktóz, azaz a tejcukor a tejben és a különböző tejtermékekben található összetett cukorfajta. Szervezetünk közvetlenül nem képes feldolgozni, lebontásához laktázenzimre van szükségünk. Ez az az enzim, amely hiányzik – vagy nem megfelelően termelődik – a laktózérzékenyeknél, így a táplálkozás során bevitt tejcukor nem tud felszívódni a szervezetükben.

Szerencsére több lehetőség is rendelkezésünkre áll, hogy elkészítsük álmaink süteményét vagy éppen gyerekkorunk kedvenc édességét laktózmentesen. Az első lehetőség az, ha a receptben szerepelő tejtermékeket azonos mennyiségű laktózmentes termékkel váltjuk ki. Ma már nem okozhat gondot ezek beszerzése, a nagyobb boltok polcain ugyanúgy megtaláljuk a laktózmentes tejet, joghurtot, tejfölt, mint a túrót vagy a vajat. Ezek a termékek úgy készülnek, hogy a gyártás során a tejhez laktázenzimet adagolnak, amely lebontja a tejben eredendően jelen lévő tejcukrot.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A másik lehetőség növényi alapú termékeket használni a receptekhez, például mandula-, kókusz-, rizs- vagy zabtejet, növényi margarint. Amíg a feljebb felsorolt laktózmentes termékek a megszokott ízeket hozzák, addig például a növényi tejek esetében az ízekkel is játszhatunk: a zab- és mandulatej édeskés, a kókusztej intenzív kókuszos ízű, a rizstej pedig semleges. Sokszor ízesítik is ezeket a termékeket, például vaníliával.

Tejföl helyettesítésére használjunk Dr. Oetker Creme Vegát, hiszen a szója alapú termék rendelkezik a tejföl valamennyi jó tulajdonságával: krémes, hőálló, hőkezelhető, azaz nemcsak a dobozból kanalazva fogyaszthatjuk, hanem főzésre és sütésre egyaránt alkalmas. Tehetjük tésztákba, például gofriba, vagy készíthetünk belőle szószokat, mártogatósokat, krémeket. Hasonlóan beszerezhetünk szójából készült, azaz növényi túrót is.

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ne felejtsük el azt sem, hogy léteznek olyan sütemények, amelyekbe egyáltalán nem szükséges tejtermék. Ilyenek például a vízzel és/vagy semleges ízű olajjal készített kevert tészták – gyümölcskenyerek, kuglófok, muffinok –, a tojásfehérjehabból sütött habcsókok vagy számos kelt tészta, például a kenyerek, akár zöldségekkel vagy más tetszőleges hozzávalókkal ízesítve. Jó tudni, hogy a Dr. Oetker leveles tészta sem tartalmaz laktózt, így ha további növényi vagy laktózmentes hozzávalókkal készítünk belőle süteményeket, laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Kombinálhatjuk például gyümölcsökkel vagy tojásfehérjehabbal készült töltelékkel.

Mi a helyzet a sajtokkal? Alapvetően elmondható, hogy az érett sajtokban természetes módon lebomlik a laktóz, jó példa erre a parmezán. De más fajtákat sem kell kizárnunk, hiszen a tejhez vagy a túróhoz hasonlóan vásárolhatunk laktózmentes sajtokat. Növényi alternatívák is léteznek, például készítenek kókuszolajból, kesudióból sajtot, illetve a sörélesztőpelyhet is bevethetjük a sajtok pótlására. Ezeket ma már nagyobb boltok polcain is gond nélkül megtaláljuk.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha kiválasztottuk a nekünk tetsző alternatívát, még egy dologra figyeljünk oda! Olvassuk el alaposan az olyan késztermékek, mint a csokoládé vagy az alapporok összetevőit, hiszen akár alapanyagként, akár adalékanyagként tartalmazhatnak tejcukrot úgy, hogy első látásra egyáltalán nem tűnnek „tejes” élelmiszernek. Akár az is előfordulhat, hogy egy adott márka terméke tartalmaz adalékanyagként laktózt, egy másiké viszont nem, ezért érdemes mindig jól átböngészni a kiválasztott árucikk csomagolásán szereplő információkat.

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-18
0 Kedvelés

Tippek a tökéletes gyerekzsúrhoz

Szervezz bulit egyszerűen! Az alábbi tippekkel a gyerkőc születésnapi összejövetelét fantasztikus tematikus délutánná varázsolhatod.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!