Szilveszteri partifalatok – főszerepben a sós sütik
2020. december 26.Az idei szilveszter minden bizonnyal csendesebben fog telni, legtöbbünk otthon fogja tölteni majd 2022 utolsó estéjét.
Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne süthetnénk sok-sok finomságot, a karácsonyi édességdömping után ezúttal fókuszáljunk a sós nassolnivalókra!
Először is vegyük számba, hogy melyek a szilveszter elengedhetetlen hozzávalói. Nincs buli virsli, mustár, savanyú káposztás korhelyleves, lencse, hidegtálak vagy „mindent bele” tésztasaláta nélkül. És persze az alkoholos italokról se feledkezzünk meg, élükön a pezsgővel, ezekhez pedig sós sütemények, sör- és borkorcsolyák dukálnak. Lássuk, miből is válogathatunk süti fronton a tökéletes szilveszteri partihoz!
Pogácsa, ami számos változatban készülhet
Szerintünk nincs olyan magyar házibuli, ahol nem kerül az asztalra egy hatalmas tál pogácsa. Lehet túrós, juhtúrós, krumplis, magvas, tepertős vagy sajtos, ezzel nem lőhetünk mellé. Az élesztős pogácsatésztához adhatunk Dr. Oetker szárított rozskovászt a hamisítatlan kovászos ízvilágért. Hasonlóan nagy kedvenc a klasszikus omlós sajtos rúd. Ami persze – nevével ellentétben – nemcsak sajtos, hanem például sokmagvas is lehet. Ha pedig maradunk a sajtoknál, bátran variáljunk, a trappista mellett dönthetünk füstölt sajt vagy más erősebb ízű sajtféleség mellett is.
A kelt, gyúrt, omlós tészták mellett leveles tésztából is süthetünk. A konyhakész, sütőpapírra feltekert tésztával gyerekjáték bánni: vágjuk, töltjük, formázzuk, aztán már mehet is a sütőbe. Ha nagyon sietünk, elég csak derelyevágóval csíkokra szelni, lekenni felvert tojással, majd megszórni reszelt sajttal. Ha pedig több időnk van, jöhetnek a különböző kanapék vagy hajtogatott batyuk és táskák a legváltozatosabb töltelékekkel.
A szilveszter tradicionális ízei
Említettük a virslit vagy a húsos (például kolbászos), savanyú káposztás korhelylevest. Ezekből az alapanyagokból sós nassolnivalókat is kreálhatunk, így a szilveszter tradicionális ízei a süteményes asztalról is visszaköszönnek majd. Ha már szót ejtettünk a leveles tésztáról, rögtön tegyük hozzá, hogy a tésztabundába tekert virsli, azaz a roló igazi partifalat! Ha pedig inkább szeletelős sütiben gondolkozunk, a virsli köré is fonhatjuk a leveles tésztát.
Most pedig jöjjön a káposzta! Lehet édeskáposzta és savanyú is, mindkettő szuper sós sütemény töltelék. Párosítsuk húsokkal, például kolbásszal, sonkával vagy szalonnával. Akár leveles, akár omlós tésztát töltelékkel együtt feltekerve, majd a tekercset szeletelve gyorsan tudunk "csigákat" készíteni, és kínálhatunk a töltelékhez passzoló mártogatót is. Ez lehet mustáros vagy fokhagymás tejföl, fűszeres paradicsomszósz vagy akár főtt lencséből készült lencsepástétom, utóbbival az új esztendőben „kötelező” lencsefogyasztást is kipipálhatjuk.
Szerencsehozó szibólumok
A szilveszter tradicionális ízei után térjünk rá a szimbólumaira is! Kis fantáziával ezek a formák, motívumok a süteményeinken is megjelenhetnek. Süthetünk például malacfej formájú süteményt, a kerek alakzat arra is jó lehetőséget ad, hogy megtöltsük a malacainkat. Hasonlóan, ha kreatívan formázzuk meg a tésztát, szerencse lóherét vagy rakétát is kialakíthatunk. Ha az egyszerűbb megoldásokat keressünk, válasszunk jól szaggatható gyúrt, omlós tésztát, és szaggassuk ki szilveszteri témájú sütiszaggatókkal. Az is jó megoldás, ha rajzolunk vagy az internetről letöltünk sablonokat. Vastagabb papírra rajzolva vagy nyomtatva könnyedén használhatjuk „szaggatásra”: csak tegyük a tésztára, és vágjuk körül éles, vékony pengéjű késsel.
Minden összeállt a tökéletes szilveszteri süteményes asztalhoz!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.