Szilveszteri partifalatok – főszerepben a sós sütik
Az idei szilveszter minden bizonnyal csendesebben fog telni, legtöbbünk otthon fogja tölteni majd 2022 utolsó estéjét.
Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne süthetnénk sok-sok finomságot, a karácsonyi édességdömping után ezúttal fókuszáljunk a sós nassolnivalókra!
Először is vegyük számba, hogy melyek a szilveszter elengedhetetlen hozzávalói. Nincs buli virsli, mustár, savanyú káposztás korhelyleves, lencse, hidegtálak vagy „mindent bele” tésztasaláta nélkül. És persze az alkoholos italokról se feledkezzünk meg, élükön a pezsgővel, ezekhez pedig sós sütemények, sör- és borkorcsolyák dukálnak. Lássuk, miből is válogathatunk süti fronton a tökéletes szilveszteri partihoz!
Pogácsa, ami számos változatban készülhet
Szerintünk nincs olyan magyar házibuli, ahol nem kerül az asztalra egy hatalmas tál pogácsa. Lehet túrós, juhtúrós, krumplis, magvas, tepertős vagy sajtos, ezzel nem lőhetünk mellé. Az élesztős pogácsatésztához adhatunk Dr. Oetker szárított rozskovászt a hamisítatlan kovászos ízvilágért. Hasonlóan nagy kedvenc a klasszikus omlós sajtos rúd. Ami persze – nevével ellentétben – nemcsak sajtos, hanem például sokmagvas is lehet. Ha pedig maradunk a sajtoknál, bátran variáljunk, a trappista mellett dönthetünk füstölt sajt vagy más erősebb ízű sajtféleség mellett is.
A kelt, gyúrt, omlós tészták mellett leveles tésztából is süthetünk. A konyhakész, sütőpapírra feltekert tésztával gyerekjáték bánni: vágjuk, töltjük, formázzuk, aztán már mehet is a sütőbe. Ha nagyon sietünk, elég csak derelyevágóval csíkokra szelni, lekenni felvert tojással, majd megszórni reszelt sajttal. Ha pedig több időnk van, jöhetnek a különböző kanapék vagy hajtogatott batyuk és táskák a legváltozatosabb töltelékekkel.
A szilveszter tradicionális ízei
Említettük a virslit vagy a húsos (például kolbászos), savanyú káposztás korhelylevest. Ezekből az alapanyagokból sós nassolnivalókat is kreálhatunk, így a szilveszter tradicionális ízei a süteményes asztalról is visszaköszönnek majd. Ha már szót ejtettünk a leveles tésztáról, rögtön tegyük hozzá, hogy a tésztabundába tekert virsli, azaz a roló igazi partifalat! Ha pedig inkább szeletelős sütiben gondolkozunk, a virsli köré is fonhatjuk a leveles tésztát.
Most pedig jöjjön a káposzta! Lehet édeskáposzta és savanyú is, mindkettő szuper sós sütemény töltelék. Párosítsuk húsokkal, például kolbásszal, sonkával vagy szalonnával. Ha táskákat formázunk – akár leveles, akár omlós tésztából –, kínálhatunk a töltelékhez passzoló mártogatót is. Ez lehet mustáros vagy fokhagymás tejföl, fűszeres paradicsomszósz vagy akár főtt lencséből készült lencsepástétom, utóbbival az új esztendőben „kötelező” lencsefogyasztást is kipipálhatjuk.
Szerencsehozó szibólumok
A szilveszter tradicionális ízei után térjünk rá a szimbólumaira is! Kis fantáziával ezek a formák, motívumok a süteményeinken is megjelenhetnek. Süthetünk például malacfej formájú süteményt, a kerek alakzat arra is jó lehetőséget ad, hogy megtöltsük a malacainkat. Hasonlóan, ha kreatívan formázzuk meg a tésztát, szerencse lóherét vagy rakétát is kialakíthatunk. Ha az egyszerűbb megoldásokat keressünk, válasszunk jól szaggatható gyúrt, omlós tésztát, és szaggassuk ki szilveszteri témájú sütiszaggatókkal. Az is jó megoldás, ha rajzolunk vagy az internetről letöltünk sablonokat. Vastagabb papírra rajzolva vagy nyomtatva könnyedén használhatjuk „szaggatásra”: csak tegyük a tésztára, és vágjuk körül éles, vékony pengéjű késsel.
Minden összeállt a tökéletes szilveszteri süteményes asztalhoz! És bár idén másképp ünneplünk, egy biztos, finom falatokban nem lesz hiány.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
