Szilveszteri partifalatok – főszerepben a sós sütik
Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne süthetnénk sok-sok finomságot, a karácsonyi édességdömping után ezúttal fókuszáljunk a sós nassolnivalókra!
Először is vegyük számba, hogy melyek a szilveszter elengedhetetlen hozzávalói. Nincs buli virsli, mustár, savanyú káposztás korhelyleves, lencse, hidegtálak vagy „mindent bele” tésztasaláta nélkül. És persze az alkoholos italokról se feledkezzünk meg, élükön a pezsgővel, ezekhez pedig sós sütemények, sör- és borkorcsolyák dukálnak. Lássuk, miből is válogathatunk süti fronton a tökéletes szilveszteri partihoz!
Szerintünk nincs olyan magyar házibuli, ahol nem kerül az asztalra egy hatalmas tál pogácsa. Lehet túrós, juhtúrós, krumplis, magvas, tepertős vagy sajtos, ezzel nem lőhetünk mellé. Az élesztős pogácsatésztához adhatunk Dr. Oetker szárított rozskovászt a hamisítatlan kovászos ízvilágért. Hasonlóan nagy kedvenc a klasszikus omlós sajtos rúd. Ami persze – nevével ellentétben – nemcsak sajtos, hanem például sokmagvas is lehet. Ha pedig maradunk a sajtoknál, bátran variáljunk, a trappista mellett dönthetünk füstölt sajt vagy más erősebb ízű sajtféleség mellett is.
A kelt, gyúrt, omlós tészták mellett leveles tésztából is süthetünk. A konyhakész, sütőpapírra feltekert tésztával gyerekjáték bánni: vágjuk, töltjük, formázzuk, aztán már mehet is a sütőbe. Ha nagyon sietünk, elég csak derelyevágóval csíkokra szelni, lekenni felvert tojással, majd megszórni reszelt sajttal. Ha pedig több időnk van, jöhetnek a különböző kanapék vagy hajtogatott batyuk és táskák a legváltozatosabb töltelékekkel.
Említettük a virslit vagy a húsos (például kolbászos), savanyú káposztás korhelylevest. Ezekből az alapanyagokból sós nassolnivalókat is kreálhatunk, így a szilveszter tradicionális ízei a süteményes asztalról is visszaköszönnek majd. Ha már szót ejtettünk a leveles tésztáról, rögtön tegyük hozzá, hogy a tésztabundába tekert virsli, azaz a roló igazi partifalat! Ha pedig inkább szeletelős sütiben gondolkozunk, a virsli köré is fonhatjuk a leveles tésztát.
Most pedig jöjjön a káposzta! Lehet édeskáposzta és savanyú is, mindkettő szuper sós sütemény töltelék. Párosítsuk húsokkal, például kolbásszal, sonkával vagy szalonnával. Ha táskákat formázunk – akár leveles, akár omlós tésztából –, kínálhatunk a töltelékhez passzoló mártogatót is. Ez lehet mustáros vagy fokhagymás tejföl, fűszeres paradicsomszósz vagy akár főtt lencséből készült lencsepástétom, utóbbival az új esztendőben „kötelező” lencsefogyasztást is kipipálhatjuk.
A szilveszter tradicionális ízei után térjünk rá a szimbólumaira is! Kis fantáziával ezek a formák, motívumok a süteményeinken is megjelenhetnek. Süthetünk például malacfej formájú süteményt, a kerek alakzat arra is jó lehetőséget ad, hogy megtöltsük a malacainkat. Hasonlóan, ha kreatívan formázzuk meg a tésztát, szerencse lóherét vagy rakétát is kialakíthatunk. Ha az egyszerűbb megoldásokat keressünk, válasszunk jól szaggatható gyúrt, omlós tésztát, és szaggassuk ki szilveszteri témájú sütiszaggatókkal. Az is jó megoldás, ha rajzolunk vagy az internetről letöltünk sablonokat. Vastagabb papírra rajzolva vagy nyomtatva könnyedén használhatjuk „szaggatásra”: csak tegyük a tésztára, és vágjuk körül éles, vékony pengéjű késsel.
Minden összeállt a tökéletes szilveszteri süteményes asztalhoz! És bár idén másképp ünneplünk, egy biztos, finom falatokban nem lesz hiány.
Kapcsolódó cikkek

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval
Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!


Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta
Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!


Húsvéti brunch
Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!


Krémes, a hagyományos sütemények királynője
Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.
