Te is meg tudod csinálni: így lesz tökéletes a palacsinta

Dátum 2020. február 28.

A palacsinta az az étel, amivel egyszerűen nem lehet mellélőni. Süthetjük hétköznapi ebédre, kiadós leves után nincs is jobb néhány túrós palacsintánál, de ha főzött krémmel vagy csokiöntettel, fagyival tálaljuk, ünnepi desszertként is megállja helyét.

Számos variációban készülhet a palacsinta

Tölthetjük, rakhatjuk, besüthetjük sütőben, ráadásul nemcsak édes, hanem sós ízekben is gondolkozhatunk. Az igazán finom végeredményhez viszont tökéletes palacsintákra lesz szükségünk, alapok és trükkök következnek a Palacsinta világnapján!

Szükséges idő 40-60 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Csökkentett kalória
Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tippek jó palacsinta tészta készítéshez

A palacsintatészta mindössze néhány egyszerű, hétköznapi hozzávalóból áll, ám egyáltalán nem mindegy az összetevők mennyisége és minősége.

A lisztet szitáljuk át, a tojások pedig legyenek közepes méretűek! Amennyiben kisebb – S-es méretű – tojások állnak rendelkezésünkre, a receptben leírt tojásmennyiséget növeljük meg 1 darabbal.

A buborékokkal sem érdemes spórolni: az igazán könnyű palacsintatésztához ásvány- vagy szódavízre lesz szükség.

Ha a sütéshez használt zsiradék mennyiségét csökkenteni szeretnénk, érdemes felvenni a hozzávalók listájára a (napraforgó)olajat. Adjunk az alaprecepthez 2 evőkanállal, keverjük össze, így elegendő lesz csak az első palacsinta sütése előtt kikenni a palacsintasütőt vagy serpenyőt. Persze ehhez az is kell, hogy serpenyőnk megfelelő (teflon)bevonattal ellátott legyen.

Ne tegyünk sok cukrot a tésztába – ha édes palacsintát készítünk, 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor elegendő az alaprecepthez –, a megolvadt cukor ugyanis a palacsinta leragadásához vezethet.

Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fontos a tészta jó állaga és a sütési tanácsok

A tésztát nyugodtan készítsük kézi robotgéppel, így biztosan sima masszát kapunk, nem kell tartanunk a csomósodástól.

És hogy pontosan milyen a jó állagú palacsintatészta? Sűrűbb, de még véletlenül sem darabos-csomós, folyékony, legjobban a tejszín sűrűségéhez hasonlítható.

A tészta pihentetését semmiképpen se hagyjuk ki, az azonnal kisütött palacsinta könnyen elszakadhat. A szakadás egyébként gyakori probléma, ha nem a pihentetés hiánya vagy a hozzáadott túl nagy mennyiségű plusz cukor okozza a gondot, érdemes megnézni, hogy nem túl híg-e a massza. Ha úgy véljük, hogy igen, egy plusz tojás és némi liszt orvosolhatja a hibát.

A sütésnél két dologra érdemes különösen odafigyelni. Közepes lángon süssük a palacsintákat, a túl forró serpenyő és zsiradék égetté teszi a tésztát. Emellett fontos, hogy minden egyes palacsinta kisütése előtt alaposan keverjük át a tésztát.

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!