Teasütik forró tea mellé
Ezek az apró finomságok a hétköznapok igazi megédesítői. Változatosak, gyorsan elkészülnek, száraz, hűvös helyen, jól záródó dobozban pedig sokáig elállnak. Fogyaszthatjuk tea vagy kávé mellé, tízóraira vagy uzsonnára, és akkor is jó szolgálatot tesznek, ha váratlan vendégek érkeznek hozzánk. Azaz számos jó indokunk van arra, hogy töltsük fel a sütis dobozt!
A teasüti egyenlő a linzerrel? Nem feltétlenül, ezért inkább fogalmazzunk úgy, hogy az egyik legnépszerűbb teasütemény típus valóban a linzer. Az omlós tészta alapreceptjét érdemes megjegyezni, hiszen számos módon variálható. Kedvünkre ízesíthetjük a tésztát például kakaóporral, citromhéjjal, vaníliával, de a kész kekszeket meg is tölthetjük lekvárral, lemon curddel (főzött citromkrémmel), mogyorókrémmel, vagy ki is márthatjuk olvasztott csokival. Jól szaggatható tészta, ezért a legkacifántosabb kiszúróformákkal is nekiláthatunk a szaggatásnak, a siker garantált.
Ha vendégeket várunk, az ízeken túl tényleg érdemes a teasüteményünk külsejére is figyelmet fordítani. Mennyire ötletes például egy teafilter alakú süti teához! Persze ha vendégségről van szó, az sem mindegy, hogy mit fogyaszt – vagyis egészen pontosan: mit nem fogyaszt – a meghívott.
Szerencsére aprósütemények esetén viszonylag könnyen helyettesíthető egy-egy alapanyag, így nyugodtan készíthetünk vegán linzert vagy vegán vaníliás kiflit. A liszteket szintén jól variálhatjuk, a kekszek tésztájába nyugodtan mehet teljes kiőrlésű tönkölyliszt, és zabpehelyből is készíthetünk aprósütit. Sőt! Akár teljesen elhagyhatjuk a lisztféleségeket, az olasz amaretti például mandulából készül, így a gluténérzékenyek is bátran megkóstolhatják.
A tönkölykeksz említése után épp itt az ideje szót ejteni a klasszikus amerikai típusú kekszekről, azaz a cookie-król, hiszen ezek szintén tipikus teasütik. A cookie-k tésztájában az a legjobb, hogy szinte „bármit” hozzájuk gyúrhatunk: apróra vágott csokit, aszalt gyümölcsöket, magvakat, díszíthetjük cukorkákkal. Állhatnak sima búzalisztből, teljes kiőrlésű lisztből, de zabpelyhet is felhasználhatunk a tésztájukhoz. Az elkészítésük roppant egyszerű: csak összegyúrjuk, a tésztából gombócokat formázunk, tenyerünkben ellapítjuk, aztán már mehetnek is a kis korongok a sütőbe.
Cikkünkben már szót ejtettünk Olaszországról, képzeletben utazzunk vissza oda még egyszer! Az olaszok valamennyi étkezésnek megadják a módját. Klasszikus tea és kávé (illetve desszertbor) mellé kínált süteményük a cantuccini. Az apró, ropogós falatkák italba mártva a legfinomabbak. Aki rendszeresen süt, az pontosan tudja, hogy a tojásfehérjék hajlamosak „észrevétlenül” felszaporodni a hűtőszekrényben. Számukra jó hír, hogy a megmaradt fehérjék is átalakulhatnak teasüteménnyé, az apró falatkák szuperül fognak mutatni a süteményes dobozban.
Ötórai tea nem csak az angoloknak jár! Tárazzunk be a kedvenc teánkból, és süssünk egy-két finom teasütit mellé!
Kapcsolódó cikkek

Könnyű desszertek tavaszra
A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.


Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval
Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!


Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta
Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!


Húsvéti brunch
Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!
