Teasütik forró tea mellé

Dátum 2020. december 09.

Nincs is jobb a hideg estéken, mint bekuckózni a puha pléd alá egy jó könyv és egy bögre forró tea társaságában. Hogy az élmény teljes legyen, adjunk még az idilli képhez pár finom teasütit is! A sütögetéshez mutatunk most ötleteket.

Az apró finomságok a hétköznapok igazi megédesítői

Változatosak, gyorsan elkészülnek, száraz, hűvös helyen, jól záródó dobozban pedig sokáig elállnak. Fogyaszthatjuk tea vagy kávé mellé, tízóraira vagy uzsonnára, és akkor is jó szolgálatot tesznek, ha váratlan vendégek érkeznek hozzánk. Azaz számos jó indokunk van arra, hogy töltsük fel a sütis dobozt!

Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
39 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A teasüti egyenlő a linzerrel?

Nem feltétlenül, ezért inkább fogalmazzunk úgy, hogy az egyik legnépszerűbb teasütemény típus valóban a linzer. Az omlós tészta alapreceptjét érdemes megjegyezni, hiszen számos módon variálható. Kedvünkre ízesíthetjük a tésztát például kakaóporral, citromhéjjal, vaníliával, de a kész kekszeket meg is tölthetjük lekvárral, lemon curddel (főzött citromkrémmel), mogyorókrémmel, vagy ki is márthatjuk olvasztott csokival. Jól szaggatható tészta, ezért a legkacifántosabb kiszúróformákkal is nekiláthatunk a szaggatásnak, a siker garantált.

Ha vendégeket várunk, az ízeken túl tényleg érdemes a teasüteményünk külsejére is figyelmet fordítani. Mennyire ötletes például egy teafilter alakú süti teához! Persze ha vendégségről van szó, az sem mindegy, hogy mit fogyaszt – vagyis egészen pontosan: mit nem fogyaszt – a meghívott. 

Vegán változatban is készülhet

Szerencsére aprósütemények esetén viszonylag könnyen helyettesíthető egy-egy alapanyag, így nyugodtan készíthetünk vegán linzert vagy vegán vaníliás kiflit. A liszteket szintén jól variálhatjuk, a kekszek tésztájába nyugodtan mehet teljes kiőrlésű tönkölyliszt, és zabpehelyből is készíthetünk aprósütit. Sőt! Akár teljesen elhagyhatjuk a lisztféleségeket, az olasz amaretti például mandulából készül, így a gluténérzékenyek is bátran megkóstolhatják.

A tönkölykeksz említése után épp itt az ideje szót ejteni a klasszikus amerikai típusú kekszekről, azaz a cookie-król, hiszen ezek szintén tipikus teasütik. A cookie-k tésztájában az a legjobb, hogy szinte „bármit” hozzájuk gyúrhatunk: apróra vágott csokit, aszalt gyümölcsöket, magvakat, díszíthetjük cukorkákkal. Állhatnak sima búzalisztből, teljes kiőrlésű lisztből, de zabpelyhet is felhasználhatunk a tésztájukhoz. Az elkészítésük roppant egyszerű: csak összegyúrjuk, a tésztából gombócokat formázunk, tenyerünkben ellapítjuk, aztán már mehetnek is a kis korongok a sütőbe.

Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Töltsük fel a süteményes dobozt!

Cikkünkben már szót ejtettünk Olaszországról, képzeletben utazzunk vissza oda még egyszer! Az olaszok valamennyi étkezésnek megadják a módját. Klasszikus tea és kávé (illetve desszertbor) mellé kínált süteményük a cantuccini. Az apró, ropogós falatkák italba mártva a legfinomabbak. Aki rendszeresen süt, az pontosan tudja, hogy a tojásfehérjék hajlamosak „észrevétlenül” felszaporodni a hűtőszekrényben. Számukra jó hír, hogy a megmaradt fehérjék is átalakulhatnak teasüteménnyé, az apró falatkák szuperül fognak mutatni a süteményes dobozban.

Ötórai tea nem csak az angoloknak jár! Tárazzunk be a kedvenc teánkból, és süssünk egy-két finom teasütit mellé!

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!