Világnapja van – süssünk mogyorókrémmel!
2022. február 04.A híres csokis mogyorókrém rajongói számára február 5-e minden bizonnyal piros betűs ünnep, hiszen ekkor tartják a Nutella világnapját.
Házi készítésű mogyorókrém előnyei
Akik szerint mit sem ér az élet mogyorókrém nélkül, valószínűleg már a reggelt mogyorókrémes toasttal indítják, de ez még nem jelenti azt, hogy ne készíthetnének délutánra is valami finomságot kedvencükkel. Ehhez mutatunk most ötleteket.
Ha van hozzá kedvünk, akár magát a mogyorókrémet is elkészíthetjük házilag. Ha így teszünk, könnyen beállíthatjuk, hogy mennyire legyen édes a krémünk, vagy kísérletezgethetünk is: adhatunk hozzá fahéjat, vaníliát, az igazán bátrak pedig egy kevés sót is szórhatnak bele: az édes-sós páros igazán különleges lesz!
Mihez is használhatjuk a mogyorókrémet?
Akár házi, akár bolti a krémünk, adja magát, hogy palacsintával tálaljuk. A csoki mogyoróval és banánnal egyszerűen tökéletes! Süssünk kisebb amerikai palacsintákat, majd építsünk belőlük tornyokat mogyorókrémmel és banánkarikákkal rétegezve. De ugyanígy tehetjük gofrira tejszínhabbal, vagy tölthetjük két gofri közé eperszeletekkel. A másik ötletünk a pohárdesszert. A krém alapja lehet főzött tejszín- vagy vaníliapuding, illetve mascarpone, adjunk hozzá mogyorókrémet, lazítsuk tejszínhabbal, és adagoljuk poharakba keksszel, durvára tört mogyoróval. A kekszet megmárthatjuk rumaromával ízesített kávéval, a végeredmény mogyorókrémes „tiramisu” lesz. A sütés nélküli torták világában is kifejezetten népszerű a mogyorókrém: nem csoda, mascarponéval kikeverve, kekszes alapra simítva szuper választás. És még szintén maradva a „ne kapcsold be a sütőt” desszerteknél, különböző kekszgolyók, trüffelek, bonbonok, pralinék ízesítéséhez, édesítéséhez és „összetapasztásához” is használhatunk mogyorókrémet.
Süssünk is!
Mondjuk csupa csokival? Kakaós piskótalapok közé tölthetünk mascarponés, tejszínes mogyorókrémet, ha klasszikus tortát készítenénk. Megkenhetjük vele a kész piskótatekercset, vagy akár a csupa csoki brownie tésztájába is belesüthetjük. De süthetünk „sima” brownie-t is, majd miután kihűlt, a tetejére kenjük a mogyorókrémet.
Finom másfajta kevert sütemények, így répatorta tésztájához adva. Süthetünk foltos sütit úgy, hogy a könnyű kevert tésztára mogyorókrémet pöttyözünk. Ugyanez működik túrós tésztával is. Mogyorókrémünket betölthetjük sütés előtt leveles tésztába vagy kelt tésztás süteményekbe, például csigákba, kalácsba, kiflikbe, a tölteléket felturbózhatjuk mogyoróval, mandulával, dióval. Végül pedig még a linzert és az ehhez hasonló tésztájú aprósütiket is említsük meg! Miután megsültek, hagyjuk kihűlni, majd kettő-kettőt ragasszunk össze mogyorókrémmel.
Ugye, hogy a mogyorókrém nem csak kenyérre kenve ellenállhatatlan? Melyik édesség fog elkészülni a világnap tiszteletére?
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.