Világnapja van – süssünk mogyorókrémmel!
A híres csokis mogyorókrém rajongói számára február 5-e minden bizonnyal piros betűs ünnep, hiszen ekkor tartják a Nutella világnapját.
Akik szerint mit sem ér az élet mogyorókrém nélkül, valószínűleg már a reggelt mogyorókrémes toasttal indítják, de ez még nem jelenti azt, hogy ne készíthetnének délutánra is valami finomságot kedvencükkel. Ehhez mutatunk most ötleteket.
Ha van hozzá kedvünk, akár magát a mogyorókrémet is elkészíthetjük házilag. Ha így teszünk, könnyen beállíthatjuk, hogy mennyire legyen édes a krémünk, vagy kísérletezgethetünk is: adhatunk hozzá fahéjat, vaníliát, az igazán bátrak pedig egy kevés sót is szórhatnak bele: az édes-sós páros igazán különleges lesz!
Akár házi, akár bolti a krémünk, adja magát, hogy palacsintával tálaljuk. A csoki mogyoróval és banánnal egyszerűen tökéletes! Süssünk kisebb amerikai palacsintákat, majd építsünk belőlük tornyokat mogyorókrémmel és banánkarikákkal rétegezve. De ugyanígy tehetjük gofrira tejszínhabbal, vagy tölthetjük két gofri közé eperszeletekkel. A másik ötletünk a pohárdesszert. A krém alapja lehet főzött tejszín- vagy vaníliapuding, illetve mascarpone, adjunk hozzá mogyorókrémet, lazítsuk tejszínhabbal, és adagoljuk poharakba keksszel, durvára tört mogyoróval. A kekszet megmárthatjuk rumaromával ízesített kávéval, a végeredmény mogyorókrémes „tiramisu” lesz. A sütés nélküli torták világában is kifejezetten népszerű a mogyorókrém: nem csoda, mascarponéval kikeverve, kekszes alapra simítva szuper választás. És még szintén maradva a „ne kapcsold be a sütőt” desszerteknél, különböző kekszgolyók, trüffelek, bonbonok, pralinék ízesítéséhez, édesítéséhez és „összetapasztásához” is használhatunk mogyorókrémet.
Süssünk is! Mondjuk csupa csokival? Kakaós piskótalapok közé tölthetünk mascarponés, tejszínes mogyorókrémet, ha klasszikus tortát készítenénk. Megkenhetjük vele a kész piskótatekercset, vagy akár a csupa csoki brownie tésztájába is belesüthetjük. De süthetünk „sima” brownie-t is, majd miután kihűlt, a tetejére kenjük a mogyorókrémet.
Finom másfajta kevert sütemények, így répatorta tésztájához adva. Süthetünk foltos sütit úgy, hogy a könnyű kevert tésztára mogyorókrémet pöttyözünk. Ugyanez működik túrós tésztával is. Mogyorókrémünket betölthetjük sütés előtt leveles tésztába vagy kelt tésztás süteményekbe, például csigákba, kalácsba, kiflikbe, a tölteléket felturbózhatjuk mogyoróval, mandulával, dióval. Végül pedig még a linzert és az ehhez hasonló tésztájú aprósütiket is említsük meg! Miután megsültek, hagyjuk kihűlni, majd kettő-kettőt ragasszunk össze mogyorókrémmel.
Ugye, hogy a mogyorókrém nem csak kenyérre kenve ellenállhatatlan? Melyik édesség fog elkészülni a világnap tiszteletére?
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
