Tippek és trükkök a tuti tízóraikhoz
2018. szeptember 05.Ahol iskolás gyerek van a családban a szeptember egyértelműen a sulikezdésről szól. Nincs mese, ezen a héten újra becsöngettek, ezért összegyűjtöttük a legszuperebb tízóraikat és néhány hasznos tippet.
Átlátszó uzsonnás doboz előnyei
Azokban a családokban, ahol a kicsi most megy első osztályba, persze még nagyobb lehet az izgalom. Eddig az óvodában a dadusok eléjük tették az ételt, ez most az első alkalom, amikor meg kell tanulniuk magukról gondoskodni. Mert hiába van bekészítve az isteni tízórai, uzsonna, ilyenkor még rengeteg az izgalom, sokszor előfordulhat, hogy suli után érintetlen csomagot vehetünk ki a kicsik táskájából.
Sok esetben a tanítók is segítik a folyamatot és figyelmeztetik a gyerekeket, hogy itt az ideje az evésnek, ivásnak. Nagyon fontos, hogy a kicsik megtanulják kiszolgálni a saját szükségleteiket, mert különben délutánra megfájdulhat a fejük, nyűgössé, fáradttá válhatnak.
Jó trükk lehet, ha az uzsonnás doboz átlátszó és több fakk van benne. Ha ránéz a kicsi, láthatja, mit evett már meg, esetleg megkívánhatja az újabb finomságot.
Több napra készítsünk finomságot!
Sokat lendíthet az erre való törekvésünkön, ha a kicsivel közösen választunk egy szuper kulacsot. A boltok polcain szerencsére már hatalmas a választék. Fontos, hogy a kulacs lehetőleg ne legyen túl törékeny, higiénia szempontból pedig arra érdemes figyelni, hogy könnyen lehessen minden alkatrészét tisztítani.
Persze nem életszerű, hogy minden hajnalban a konyhában kezdjük napot a gyermek megfelelő tízóraijának elkészítése érdekében, ám szerencsére sok olyan finomság van, amiből egyszerre egy nagyobb adagot meg tudunk sütni és lefagyaszthatjuk, hogy több napra is juthasson a házi finomságból.
Remek tízórai válhat édes és sós muffinokból, különböző töltött tésztákból, kiflikből, batyukból és persze az örök kedvenc “csigákból”, amik nem csak kakakósak lehetnek.
Vonjuk be a gyerekeket!
Az iskolás kor legelején érdemes olyan recepteket vadászni, mellyel a kisebbek nem tudják rettenetesen összemaszatolni magukat, ezzel a ruhákat és a füzeteket is nagyobb biztonságban tudhatjuk.
Ha nekiállunk a sütésnek, jó stratégia lehet egy adag sós és egy adag édes tésztában gondolkodni, így nem válik unalmassá “anyu főztje”. De trükközhetünk a töltelékekkel is, ha ugyanazt az alaptésztát más-más töltelékekkel dobjuk fel. Hétvégén, amikor van rá idő, a gyerekeket is bevonhatjuk a tízóraik készítésébe, ez kiváló alkalom arra, hogy nyugodtan át lehessen beszélni az sulival kapcsolatos témákat.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.