Epret a sütibe!
Javában tombol az eperszezon, viszont nem tart sokáig, éppen ezért érdemes kihasználni minden egyes percét, és minél több epres süteményt, desszertet készíteni.
Sok jó érvünk van a tavasz kedvence mellett: a zamatos eperszemek nemcsak finomak, hanem igen egészségesek is: rengeteg C-vitamint, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Lédúsak és édesek, nyersen, főzve és sütve egyaránt felhasználhatjuk a süteményeinkbe.
Az eper és a vanília örök páros, ezzel a kombinációval nem lehet tévedni!
Válasszunk egy vaníliás desszertet, például pudingot vagy fagylaltot, és készítsünk hozzá eperszószt! A szószt egyébként kedvünkre variálhatjuk, feldobhatjuk mentával, bazsalikommal vagy rebarbarával, sőt hidegen és forrón is tálalhatjuk, ahogy jobban passzol a desszertünkhöz. A feljebb már említett pudingot sütemények krémjébe is becsempészhetjük, süthetünk például pudingszeletet sok-sok eperrel díszítve.
Ahogy a vanília, úgy a fehér csokoládé is jól harmonizál az eperrel. Összeállíthatunk például egy tavaszias tiramisut mascarponés krémmel, eperszeletekkel, tojáslikőrbe mártogatott babapiskótával és fehér csokoládé forgáccsal megszórva.
Sütemény vagy torta? Az eper tökéletes választás!
A klasszikus, étcsokis-kakaós brownie is szezonra hangolható, ha a „testvérére”, a blondie-ra, azaz a szőke brownie-ra esik a választásunk. Az olvasztott fehér csokoládés tésztába dobáljunk epercikkeket, majd süssük meg a brownie-hoz hasonlóan. Túróval kevert tésztával készül az Epres-túrós pite, könnyű és kiadós süti a családnak.
Ha azt mondjuk, gyümölcstorta, ugye, hogy a legtöbbünknek azonnal egy szépséges epertorta ugrik be, rengeteg friss eperrel és csillogós zseléréteggel? Elkészíthetjük tejszínes krémmel, vaníliásan vagy túróval, mascarponéval is. Zselés eperréteg nemcsak a süti tetejére, hanem a közepébe is kerülhet, például tramezzinire emlékeztető, háromszögekre vágott édes piskótaszendvicsben.
Cupcake, gofri, pohárdesszert? Turbózd fel eperrel!
Még egyszerűbb, de annál finomabb desszert a morzsasüti. A sütőtál aljába felcikkezett friss eper kerül, akár magában, akár fahéjjal, barna cukorral vagy vaníliás cukorral összeforgatva. A tészta roppant gyorsan elkészíthető: lisztet, vajat és cukrot összemorzsolunk, a gyümölcsökre szórjuk, és már mehet is a tepsink a sütőbe. Fehér csokis öntettel, vaníliasodóval vagy egy gombóc fagyival tálalva a legfinomabb.
Az eper felhasználási lehetőségei itt azonban még mindig nem érnek véget. Tavaszias, rózsaszín árnyalatú krémeket is készíthetünk belőle. Tölthetjük süteményekbe két tésztalap közé, vagy a cupcake-ek krémkoronáját is megformázhatjuk epres krémből. Lágyabb, tejszínes krém készítéséhez is remek, ezt olyan desszertekhez kínálhatjuk, mint például a gofri. És ne feledkezzünk el a pohárdesszertekről se!
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
