Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?

Dátum 2022. november 21.

Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?

Takarékosság kompromisszum nélkül? Lehetséges?

A fűtést már lejjebb tekertük, az esti zuhany sem annyira forró mostanában, és a különböző energiafogyasztókat is csak akkor kapcsoljuk be, amikor tényleg szükséges. Ahogy ránézünk a kedvenc muffin alapporunk vagy egy mélyhűtött pizza elkészítési útmutatójára, azonnal felmerül a kérdés: tényleg minden esetben elő kell melegíteni a sütőt?

A sütő előmelegítésére azért van szükség, hogy minden egyes sütőben biztonságosan elkészüljenek a sütemények, ételek, sütésre kész termékek. A vásárlók, otthon sütők más-más sütővel rendelkeznek, ezek eltérő idő alatt melegednek fel - sőt már olyan sütők is léteznek, amelyek (az úgynevezett "gyors felfűtés") funkció révén akár 3 perc alatt elérik a kívánt hőfokot. Mivel a receptek (vagy akár a közkedvelt Dr. Oetker termékek) sütésre vonatkozó instrukciói azonos alapokon nyugszanak, így az előmelegítés az egyetlen módja annak, hogy az útmutató betartása mellett garantálni tudjuk a sikeres végeredményt. Nem hiába szerepel a sütnijó! valamennyi receptjében az alábbi mondat: „Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!”. Mindegyik sütő egy kicsit másképp süt, ki kell tapasztalnunk mi az, ami nálunk beválik!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
35 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A kulcs: Maillard-reakció

A kifejezés egy francia kémikusról kapta a nevét, és a sütés közben végbemenő kémiai folyamatokat írja le. Magas hőmérsékleten a fehérjék és a cukormolekulák reakcióba lépnek egymással, barnult kéreg és jellegzetes illatok jellemzik a reakció megvalósulását. Általánosan elmondható, hogy főleg az élesztőt, sütőport vagy szódabikarbónát tartalmazó tésztáknál a legfontosabb az előmelegítés, ugyanis ezek a hozzávalók reagálnak a megfelelően magas hőmérsékletre. Ha például egy kenyértészta vagy egy péksütemény hideg sütőbe kerül, nem fog annyira megemelkedni, mint kellene, kenyér esetén pedig a szép kéregről is lemondhatunk. Ha azonban például „csak” sajtot olvasztanánk a melegszendvicsünkre vagy édesburgonyát sütnénk puhára, nem gond, ha hideg sütőbe tesszük. Amennyiben nélkülözhetetlen a magas hőmérséklet, használjuk inkább ki az előmelegítés perceit! Az éppen melegedő sütőbe például betehetünk egy mélyhűtőből kivett, kiolvadásra váró alapanyagot. A felmelegedett sütőt is próbáljuk meg maximálisan megtölteni: ha a tepsi mellé befér még a holnapi rakott ebédünk, tegyük csak be, időt és energiát fogunk spórolni.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
35 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A mélyhűtött pizzák vagy a sütemény alapporok esetében szükséges az előmelegítés?

Ha elhagynánk az előmelegítést, a pizzát általában 1-10 perccel tovább kell a sütőben hagyni az adott pizzafajtától függően. Cserébe az előmelegítési idő – ami általában ennél azért több – elmaradhat. A pizza akkor van készen, ha a tészta széle barnulni kezd, a sajt pedig szépen megolvad a tetején. Az alapporokkal nagyon hasonló a helyzet. Spórolhatunk az energián, de a sütési idő megnő, és a süteményt gyakrabban kell ellenőrizni a sütőben, azaz tűpróbát végezni.

Végül talán a legfontosabb kérdés: ha nem melegítjük elő a sütőt, kell-e aggódnunk amiatt, hogy a végeredmény rosszabb minőségű lesz? Tapasztalataink szerint lehetnek apróbb eltérések (pl.: a brownie kissé laposabb marad, vagy a muffinok kissé megdőlnek), de az ízélményben nem lesz érdemi különbség. Ennek ellenére a Dr. Oetker-nél úgy véljük, hogy az előmelegítés a jövőben is szerepelni fog az útmutatókban, hiszen a vásárlók bíznak a termékeink garantált sikerében, illetve nagyra becsülik a világos, pontos utasításokat. Ez pedig az előmelegítés lépésének kihagyásával csorbulna. Akár pizzáról, akár alapporról van szó, mindenki eldöntheti, hogy előmelegíti-e a sütőt vagy sem. Ha belefér annyi kompromisszum, hogy kis eltérés lehet a végeredményben, hajlandóak vagyunk gyakrabban ránézni a sütire sülés közben, illetve egy első tesztet is elvégzünk a saját sütőnkkel, ugyanezen termékek sütésekor – ha elégedettek vagyunk a korábbi tapasztalatokkal – a későbbiekben elhagyható az előmelegítés.

Szükséges idő 20-40 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ahány ház annyi szokás: sokszor nehéz kiigazodni a különböző receptek és termékek útmutatói között. A Dr. Oetkernél kiemelt célunk, hogy mind receptjeink, mind pedig termékeink garantált sikerrel járuljanak hozzá a sütés öröméhez. Akár az előmelegítéssel, akár az elkészítés bármely más szakaszával kapcsolatban merülne fel kérdésed, keresd bizalommal a Mesterkonyhát az alábbi elérhetőségeink valamelyikén:

Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft.
Mesterkonyha
Telefon: +36 (06) 80 638 537
9241 Jánossomorja, Franck u. 38-40.
E-Mail: mesterkonyha@oetker.hu
Munkanapokon: hétfőtől péntekig 7:30 -  16:00

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-06-13
0 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
1 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!