Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?

Dátum 2022. november 21.

Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?

Takarékosság kompromisszum nélkül? Lehetséges?

A fűtést már lejjebb tekertük, az esti zuhany sem annyira forró mostanában, és a különböző energiafogyasztókat is csak akkor kapcsoljuk be, amikor tényleg szükséges. Ahogy ránézünk a kedvenc muffin alapporunk vagy egy mélyhűtött pizza elkészítési útmutatójára, azonnal felmerül a kérdés: tényleg minden esetben elő kell melegíteni a sütőt?

A sütő előmelegítésére azért van szükség, hogy minden egyes sütőben biztonságosan elkészüljenek a sütemények, ételek, sütésre kész termékek. A vásárlók, otthon sütők más-más sütővel rendelkeznek, ezek eltérő idő alatt melegednek fel - sőt már olyan sütők is léteznek, amelyek (az úgynevezett "gyors felfűtés") funkció révén akár 3 perc alatt elérik a kívánt hőfokot. Mivel a receptek (vagy akár a közkedvelt Dr. Oetker termékek) sütésre vonatkozó instrukciói azonos alapokon nyugszanak, így az előmelegítés az egyetlen módja annak, hogy az útmutató betartása mellett garantálni tudjuk a sikeres végeredményt. Nem hiába szerepel a sütnijó! valamennyi receptjében az alábbi mondat: „Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!”. Mindegyik sütő egy kicsit másképp süt, ki kell tapasztalnunk mi az, ami nálunk beválik!

Szükséges idő 40-60 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A kulcs: Maillard-reakció

A kifejezés egy francia kémikusról kapta a nevét, és a sütés közben végbemenő kémiai folyamatokat írja le. Magas hőmérsékleten a fehérjék és a cukormolekulák reakcióba lépnek egymással, barnult kéreg és jellegzetes illatok jellemzik a reakció megvalósulását. Általánosan elmondható, hogy főleg az élesztőt, sütőport vagy szódabikarbónát tartalmazó tésztáknál a legfontosabb az előmelegítés, ugyanis ezek a hozzávalók reagálnak a megfelelően magas hőmérsékletre. Ha például egy kenyértészta vagy egy péksütemény hideg sütőbe kerül, nem fog annyira megemelkedni, mint kellene, kenyér esetén pedig a szép kéregről is lemondhatunk. Ha azonban például „csak” sajtot olvasztanánk a melegszendvicsünkre vagy édesburgonyát sütnénk puhára, nem gond, ha hideg sütőbe tesszük. Amennyiben nélkülözhetetlen a magas hőmérséklet, használjuk inkább ki az előmelegítés perceit! Az éppen melegedő sütőbe például betehetünk egy mélyhűtőből kivett, kiolvadásra váró alapanyagot. A felmelegedett sütőt is próbáljuk meg maximálisan megtölteni: ha a tepsi mellé befér még a holnapi rakott ebédünk, tegyük csak be, időt és energiát fogunk spórolni.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A mélyhűtött pizzák vagy a sütemény alapporok esetében szükséges az előmelegítés?

Ha elhagynánk az előmelegítést, a pizzát általában 1-10 perccel tovább kell a sütőben hagyni az adott pizzafajtától függően. Cserébe az előmelegítési idő – ami általában ennél azért több – elmaradhat. A pizza akkor van készen, ha a tészta széle barnulni kezd, a sajt pedig szépen megolvad a tetején. Az alapporokkal nagyon hasonló a helyzet. Spórolhatunk az energián, de a sütési idő megnő, és a süteményt gyakrabban kell ellenőrizni a sütőben, azaz tűpróbát végezni.

Végül talán a legfontosabb kérdés: ha nem melegítjük elő a sütőt, kell-e aggódnunk amiatt, hogy a végeredmény rosszabb minőségű lesz? Tapasztalataink szerint lehetnek apróbb eltérések (pl.: a brownie kissé laposabb marad, vagy a muffinok kissé megdőlnek), de az ízélményben nem lesz érdemi különbség. Ennek ellenére a Dr. Oetker-nél úgy véljük, hogy az előmelegítés a jövőben is szerepelni fog az útmutatókban, hiszen a vásárlók bíznak a termékeink garantált sikerében, illetve nagyra becsülik a világos, pontos utasításokat. Ez pedig az előmelegítés lépésének kihagyásával csorbulna. Akár pizzáról, akár alapporról van szó, mindenki eldöntheti, hogy előmelegíti-e a sütőt vagy sem. Ha belefér annyi kompromisszum, hogy kis eltérés lehet a végeredményben, hajlandóak vagyunk gyakrabban ránézni a sütire sülés közben, illetve egy első tesztet is elvégzünk a saját sütőnkkel, ugyanezen termékek sütésekor – ha elégedettek vagyunk a korábbi tapasztalatokkal – a későbbiekben elhagyható az előmelegítés.

Szükséges idő 20-40 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ahány ház annyi szokás: sokszor nehéz kiigazodni a különböző receptek és termékek útmutatói között. A Dr. Oetkernél kiemelt célunk, hogy mind receptjeink, mind pedig termékeink garantált sikerrel járuljanak hozzá a sütés öröméhez. Akár az előmelegítéssel, akár az elkészítés bármely más szakaszával kapcsolatban merülne fel kérdésed, keresd bizalommal a Mesterkonyhát az alábbi elérhetőségeink valamelyikén:

Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft.
Mesterkonyha
Telefon: +36 (06) 80 638 537
9241 Jánossomorja, Franck u. 38-40.
E-Mail: mesterkonyha@oetker.hu
Munkanapokon: hétfőtől péntekig 7:30 -  16:00

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!