Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?
Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?
Takarékosság kompromisszum nélkül? Lehetséges?
A fűtést már lejjebb tekertük, az esti zuhany sem annyira forró mostanában, és a különböző energiafogyasztókat is csak akkor kapcsoljuk be, amikor tényleg szükséges. Ahogy ránézünk a kedvenc muffin alapporunk vagy egy mélyhűtött pizza elkészítési útmutatójára, azonnal felmerül a kérdés: tényleg minden esetben elő kell melegíteni a sütőt?
A sütő előmelegítésére azért van szükség, hogy minden egyes sütőben biztonságosan elkészüljenek a sütemények, ételek, sütésre kész termékek. A vásárlók, otthon sütők más-más sütővel rendelkeznek, ezek eltérő idő alatt melegednek fel - sőt már olyan sütők is léteznek, amelyek (az úgynevezett "gyors felfűtés") funkció révén akár 3 perc alatt elérik a kívánt hőfokot. Mivel a receptek (vagy akár a közkedvelt Dr. Oetker termékek) sütésre vonatkozó instrukciói azonos alapokon nyugszanak, így az előmelegítés az egyetlen módja annak, hogy az útmutató betartása mellett garantálni tudjuk a sikeres végeredményt. Nem hiába szerepel a sütnijó! valamennyi receptjében az alábbi mondat: „Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!”. Mindegyik sütő egy kicsit másképp süt, ki kell tapasztalnunk mi az, ami nálunk beválik!
A kulcs: Maillard-reakció
A kifejezés egy francia kémikusról kapta a nevét, és a sütés közben végbemenő kémiai folyamatokat írja le. Magas hőmérsékleten a fehérjék és a cukormolekulák reakcióba lépnek egymással, barnult kéreg és jellegzetes illatok jellemzik a reakció megvalósulását. Általánosan elmondható, hogy főleg az élesztőt, sütőport vagy szódabikarbónát tartalmazó tésztáknál a legfontosabb az előmelegítés, ugyanis ezek a hozzávalók reagálnak a megfelelően magas hőmérsékletre. Ha például egy kenyértészta vagy egy péksütemény hideg sütőbe kerül, nem fog annyira megemelkedni, mint kellene, kenyér esetén pedig a szép kéregről is lemondhatunk. Ha azonban például „csak” sajtot olvasztanánk a melegszendvicsünkre vagy édesburgonyát sütnénk puhára, nem gond, ha hideg sütőbe tesszük. Amennyiben nélkülözhetetlen a magas hőmérséklet, használjuk inkább ki az előmelegítés perceit! Az éppen melegedő sütőbe például betehetünk egy mélyhűtőből kivett, kiolvadásra váró alapanyagot. A felmelegedett sütőt is próbáljuk meg maximálisan megtölteni: ha a tepsi mellé befér még a holnapi rakott ebédünk, tegyük csak be, időt és energiát fogunk spórolni.
A mélyhűtött pizzák vagy a sütemény alapporok esetében szükséges az előmelegítés?
Ha elhagynánk az előmelegítést, a pizzát általában 1-10 perccel tovább kell a sütőben hagyni az adott pizzafajtától függően. Cserébe az előmelegítési idő – ami általában ennél azért több – elmaradhat. A pizza akkor van készen, ha a tészta széle barnulni kezd, a sajt pedig szépen megolvad a tetején. Az alapporokkal nagyon hasonló a helyzet. Spórolhatunk az energián, de a sütési idő megnő, és a süteményt gyakrabban kell ellenőrizni a sütőben, azaz tűpróbát végezni.
Végül talán a legfontosabb kérdés: ha nem melegítjük elő a sütőt, kell-e aggódnunk amiatt, hogy a végeredmény rosszabb minőségű lesz? Tapasztalataink szerint lehetnek apróbb eltérések (pl.: a brownie kissé laposabb marad, vagy a muffinok kissé megdőlnek), de az ízélményben nem lesz érdemi különbség. Ennek ellenére a Dr. Oetker-nél úgy véljük, hogy az előmelegítés a jövőben is szerepelni fog az útmutatókban, hiszen a vásárlók bíznak a termékeink garantált sikerében, illetve nagyra becsülik a világos, pontos utasításokat. Ez pedig az előmelegítés lépésének kihagyásával csorbulna. Akár pizzáról, akár alapporról van szó, mindenki eldöntheti, hogy előmelegíti-e a sütőt vagy sem. Ha belefér annyi kompromisszum, hogy kis eltérés lehet a végeredményben, hajlandóak vagyunk gyakrabban ránézni a sütire sülés közben, illetve egy első tesztet is elvégzünk a saját sütőnkkel, ugyanezen termékek sütésekor – ha elégedettek vagyunk a korábbi tapasztalatokkal – a későbbiekben elhagyható az előmelegítés.
Ahány ház annyi szokás: sokszor nehéz kiigazodni a különböző receptek és termékek útmutatói között. A Dr. Oetkernél kiemelt célunk, hogy mind receptjeink, mind pedig termékeink garantált sikerrel járuljanak hozzá a sütés öröméhez. Akár az előmelegítéssel, akár az elkészítés bármely más szakaszával kapcsolatban merülne fel kérdésed, keresd bizalommal a Mesterkonyhát az alábbi elérhetőségeink valamelyikén:
Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft.
Mesterkonyha
Telefon: +36 (06) 80 638 537
9241 Jánossomorja, Franck u. 38-40.
E-Mail: mesterkonyha@oetker.hu
Munkanapokon: hétfőtől péntekig 7:30 - 16:00
Nem kötelező, de ajánlott. Az előmelegítés biztosítja, hogy minden sütőben azonos eredményt érjünk el. Ha elhagyod, a sütési idő megnő 1-10 perccel, és gyakrabban kell ellenőrizni a sütit.
Magas hőmérsékleten a fehérjék és cukormolekulák reakcióba lépnek, barnult kérget és jellegzetes illatokat eredményezve. Főleg élesztős, sütőporos tésztáknál fontos az előmelegítés, mert ezek a hozzávalók reagálnak a megfelelő hőmérsékletre.
Ha "csak" sajtot olvasztanál melegszendvicsre vagy édesburgonyát sütnél puhára, nem gond a hideg sütő. De kenyértészta vagy péksütemény hideg sütőbe kerülve nem emelkedik meg annyira, mint kellene.
A melegedő sütőbe tegyél kiolvadásra váró alapanyagot. A felmelegedett sütőt töltsd meg maximálisan - ha a tepsi mellé befér a holnapi rakott ebéd, tedd be. Így időt és energiát spórolsz.
A pizzát 1-10 perccel tovább kell sütni. A pizza akkor kész, ha a tészta széle barnulni kezd és a sajt szépen megolvad. Az előmelegítési idő elmaradhat, de a sütési idő megnő.
Lehetnek apróbb eltérések (a brownie laposabb marad, muffinok megdőlnek), de az ízélményben nincs érdemi különbség. Gyakrabban kell ellenőrizni és tűpróbát végezni a sütőben.
A vásárlók bíznak a termékek garantált sikerében és nagyra becsülik a világos, pontos utasításokat. Az előmelegítés kihagyásával ez csorbulna, pedig a Dr. Oetker célja a garantált siker.
Kis eltérés lehet a végeredményben, gyakrabban kell ránézni a sütire, és első tesztet kell végezni a saját sütővel. Ha elégedett vagy a tapasztalatokkal, később elhagyható az előmelegítés.
Minden sütő más-más idő alatt melegszik fel - léteznek olyan sütők is, amelyek "gyors felfűtés" funkcióval 3 perc alatt elérik a kívánt hőfokot. Ezért fontos figyelembe venni a saját sütő tulajdonságait.
Főleg az élesztőt, sütőport vagy szódabikarbónát tartalmazó tésztáknál, mert ezek a hozzávalók reagálnak a megfelelően magas hőmérsékletre. Kenyértészta esetén a szép kéreghez is szükséges a magas kezdeti hőmérséklet.
Kapcsolódó cikkek

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.


Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
