Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?
Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?
Takarékosság kompromisszum nélkül? Lehetséges?
A fűtést már lejjebb tekertük, az esti zuhany sem annyira forró mostanában, és a különböző energiafogyasztókat is csak akkor kapcsoljuk be, amikor tényleg szükséges. Ahogy ránézünk a kedvenc muffin alapporunk vagy egy mélyhűtött pizza elkészítési útmutatójára, azonnal felmerül a kérdés: tényleg minden esetben elő kell melegíteni a sütőt?
A sütő előmelegítésére azért van szükség, hogy minden egyes sütőben biztonságosan elkészüljenek a sütemények, ételek, sütésre kész termékek. A vásárlók, otthon sütők más-más sütővel rendelkeznek, ezek eltérő idő alatt melegednek fel - sőt már olyan sütők is léteznek, amelyek (az úgynevezett "gyors felfűtés") funkció révén akár 3 perc alatt elérik a kívánt hőfokot. Mivel a receptek (vagy akár a közkedvelt Dr. Oetker termékek) sütésre vonatkozó instrukciói azonos alapokon nyugszanak, így az előmelegítés az egyetlen módja annak, hogy az útmutató betartása mellett garantálni tudjuk a sikeres végeredményt. Nem hiába szerepel a sütnijó! valamennyi receptjében az alábbi mondat: „Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!”. Mindegyik sütő egy kicsit másképp süt, ki kell tapasztalnunk mi az, ami nálunk beválik!
A kulcs: Maillard-reakció
A kifejezés egy francia kémikusról kapta a nevét, és a sütés közben végbemenő kémiai folyamatokat írja le. Magas hőmérsékleten a fehérjék és a cukormolekulák reakcióba lépnek egymással, barnult kéreg és jellegzetes illatok jellemzik a reakció megvalósulását. Általánosan elmondható, hogy főleg az élesztőt, sütőport vagy szódabikarbónát tartalmazó tésztáknál a legfontosabb az előmelegítés, ugyanis ezek a hozzávalók reagálnak a megfelelően magas hőmérsékletre. Ha például egy kenyértészta vagy egy péksütemény hideg sütőbe kerül, nem fog annyira megemelkedni, mint kellene, kenyér esetén pedig a szép kéregről is lemondhatunk. Ha azonban például „csak” sajtot olvasztanánk a melegszendvicsünkre vagy édesburgonyát sütnénk puhára, nem gond, ha hideg sütőbe tesszük. Amennyiben nélkülözhetetlen a magas hőmérséklet, használjuk inkább ki az előmelegítés perceit! Az éppen melegedő sütőbe például betehetünk egy mélyhűtőből kivett, kiolvadásra váró alapanyagot. A felmelegedett sütőt is próbáljuk meg maximálisan megtölteni: ha a tepsi mellé befér még a holnapi rakott ebédünk, tegyük csak be, időt és energiát fogunk spórolni.
A mélyhűtött pizzák vagy a sütemény alapporok esetében szükséges az előmelegítés?
Ha elhagynánk az előmelegítést, a pizzát általában 1-10 perccel tovább kell a sütőben hagyni az adott pizzafajtától függően. Cserébe az előmelegítési idő – ami általában ennél azért több – elmaradhat. A pizza akkor van készen, ha a tészta széle barnulni kezd, a sajt pedig szépen megolvad a tetején. Az alapporokkal nagyon hasonló a helyzet. Spórolhatunk az energián, de a sütési idő megnő, és a süteményt gyakrabban kell ellenőrizni a sütőben, azaz tűpróbát végezni.
Végül talán a legfontosabb kérdés: ha nem melegítjük elő a sütőt, kell-e aggódnunk amiatt, hogy a végeredmény rosszabb minőségű lesz? Tapasztalataink szerint lehetnek apróbb eltérések (pl.: a brownie kissé laposabb marad, vagy a muffinok kissé megdőlnek), de az ízélményben nem lesz érdemi különbség. Ennek ellenére a Dr. Oetker-nél úgy véljük, hogy az előmelegítés a jövőben is szerepelni fog az útmutatókban, hiszen a vásárlók bíznak a termékeink garantált sikerében, illetve nagyra becsülik a világos, pontos utasításokat. Ez pedig az előmelegítés lépésének kihagyásával csorbulna. Akár pizzáról, akár alapporról van szó, mindenki eldöntheti, hogy előmelegíti-e a sütőt vagy sem. Ha belefér annyi kompromisszum, hogy kis eltérés lehet a végeredményben, hajlandóak vagyunk gyakrabban ránézni a sütire sülés közben, illetve egy első tesztet is elvégzünk a saját sütőnkkel, ugyanezen termékek sütésekor – ha elégedettek vagyunk a korábbi tapasztalatokkal – a későbbiekben elhagyható az előmelegítés.
Ahány ház annyi szokás: sokszor nehéz kiigazodni a különböző receptek és termékek útmutatói között. A Dr. Oetkernél kiemelt célunk, hogy mind receptjeink, mind pedig termékeink garantált sikerrel járuljanak hozzá a sütés öröméhez. Akár az előmelegítéssel, akár az elkészítés bármely más szakaszával kapcsolatban merülne fel kérdésed, keresd bizalommal a Mesterkonyhát az alábbi elérhetőségeink valamelyikén:
Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft.
Mesterkonyha
Telefon: +36 (06) 80 638 537
9241 Jánossomorja, Franck u. 38-40.
E-Mail: mesterkonyha@oetker.hu
Munkanapokon: hétfőtől péntekig 7:30 - 16:00
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
