Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse
A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.
Mousse-alapok
Ahogy írtuk, a mousse habkönnyű desszert, a cím pedig igazából akár szójátéknak is beillene, hiszen ez a desszert nemcsak könnyű, hanem tulajdonképpen nem más, mint egy finom, légies hab. Ma már számos változata létezik, eredete a mousse au chocolat elnevezésű desszertre, azaz a csokoládéhabra vezethető vissza, amely eredetileg csupán három összetevőt tartalmazott: csokoládét, tojásfehérjét és cukrot. Ma már általában kerül bele tejszín, zselatin, gyakran tojássárgája is, készítik gyümölccsel, lehet karamellás vagy épp vaníliás, és másfajta tejtermékek is szoktak alapjául szolgálni, például túró vagy joghurt. Aki pedig rajong a habos finomságokért, még sós verziókban is megkóstolhatja. Ez utóbbiakat gyakran tálalják főételek mellé, szifonból kinyomva.
Változatos édesség: pohárkrémtől a tortáig
Az elegáns név szerencsére nem társul bonyolult recepttúrával. A felhasználni kívánt alapanyagokból krémet készítünk, amelyhez legtöbbször zselatint adunk. Végül az egészet fellazítjuk habbá vert tejszínnel vagy (gőz felett) felvert tojásfehérjével, és hűtőbe tesszük pihenni, hogy kialakuljon az ellenállhatatlanul légies, habos állag. Említettünk az alap összetevők között tojást, zselatint és tejtermékeket, jó hír azonban a vegánoknak, hogy selyemtofu és Creme VEGA felhasználásával szintén készülhet mousse, tehát nekik sem kell lemondaniuk erről a desszertről. Sokszor a mousse-okat desszertes poharakban tálalják, de messze nem ez az egyetlen lehetőség. Tehetjük lapos tálban a hűtőszekrénybe, így tálalás előtt fagylaltadagoló kanállal porciózhatjuk az édességet. Lehet látványos torta eleme, ilyenkor a tésztalapok és általában a krémek közé kerül az ízben harmonizáló mousse réteg. Mutatós az is, ha kétféle, ízben harmonizáló mousse-t készítünk, majd pohárba rétegezzük vagy egymás mellé kanalazzuk a desszertes tányéron. Duo Mousse-t egyébként a Dr. Oetker karácsonyi kínálatában is találunk kakaós-marcipános ízesítésben.
Tálaljuk szószokkal, öntetekkel
A mousse-hoz jól passzolnak a különböző öntetek, szószok. Az alapízhez illőt válasszunk, ami lehet csoki-, vanília- vagy karamellszósz, gyümölcsöntet. Ezeket a szószokat akár alkohollal is dúsíthatjuk. Egy kis roppanós állag is csak jót tesz a mousse-oknak, szórhatunk a tetejükre pirított magvakat vagy tálalhatjuk leveles tészta ropogóssal. Ezekkel a kiegészítő apróságokkal a pillanatok alatt, főzés nélkül elkészíthető Dr. Oetker Mousse csokoládés habkrémet is feldobhatjuk.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
