Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse
A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.
Mousse-alapok
Ahogy írtuk, a mousse habkönnyű desszert, a cím pedig igazából akár szójátéknak is beillene, hiszen ez a desszert nemcsak könnyű, hanem tulajdonképpen nem más, mint egy finom, légies hab. Ma már számos változata létezik, eredete a mousse au chocolat elnevezésű desszertre, azaz a csokoládéhabra vezethető vissza, amely eredetileg csupán három összetevőt tartalmazott: csokoládét, tojásfehérjét és cukrot. Ma már általában kerül bele tejszín, zselatin, gyakran tojássárgája is, készítik gyümölccsel, lehet marcipános, karamellás vagy épp vaníliás, és másfajta tejtermékek is szoktak alapjául szolgálni, például túró vagy joghurt. Aki pedig rajong a habos finomságokért, még sós verziókban is megkóstolhatja. Ez utóbbiakat gyakran tálalják főételek mellé, szifonból kinyomva.
Változatos édesség: pohárkrémtől a tortáig
Az elegáns név szerencsére nem társul bonyolult recepttúrával. A felhasználni kívánt alapanyagokból krémet készítünk, amelyhez legtöbbször zselatint adunk. Végül az egészet fellazítjuk habbá vert tejszínnel vagy (gőz felett) felvert tojásfehérjével, és hűtőbe tesszük pihenni, hogy kialakuljon az ellenállhatatlanul légies, habos állag. Említettünk az alap összetevők között tojást, zselatint és tejtermékeket, jó hír azonban a vegánoknak, hogy selyemtofu és Creme VEGA felhasználásával szintén készülhet mousse, tehát nekik sem kell lemondaniuk erről a desszertről. Sokszor a mousse-okat desszertes poharakban tálalják, de messze nem ez az egyetlen lehetőség. Tehetjük lapos tálban a hűtőszekrénybe, így tálalás előtt fagylaltadagoló kanállal porciózhatjuk az édességet. Lehet látványos torta eleme, ilyenkor a tésztalapok és általában a krémek közé kerül az ízben harmonizáló mousse réteg. Mutatós az is, ha kétféle, ízben harmonizáló mousse-t készítünk, majd pohárba rétegezzük vagy egymás mellé kanalazzuk a desszertes tányéron.
Tálaljuk szószokkal, öntetekkel
A mousse-hoz jól passzolnak a különböző öntetek, szószok. Az alapízhez illőt válasszunk, ami lehet csoki-, vanília- vagy karamellszósz, gyümölcsöntet. Ezeket a szószokat akár alkohollal is dúsíthatjuk. Egy kis roppanós állag is csak jót tesz a mousse-oknak, szórhatunk a tetejükre pirított magvakat vagy tálalhatjuk leveles tészta ropogóssal. Ezekkel a kiegészítő apróságokkal a pillanatok alatt, főzés nélkül elkészíthető Dr. Oetker Mousse csokoládés habkrémet is feldobhatjuk.
Kapcsolódó cikkek

Befőzés indul! Tartósítási kisokos
Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.


Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!
Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!


5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség
Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.


Praktikus megoldások: íme a kreatív sütés kellékei
Cikkünkben olyan innovatív ötleteket, eszközöket gyűjtöttünk csokorba, amelyek hosz-szabb-rövidebb ideje segítenek abban, hogy igazán szemet gyönyörködtető süticsodákat alkothassunk.


Sikerülni fog! Alapfogalmak sütéshez
Vajon mit takar a vakon sütés vagy a légkeveréses sütési mód fogalma? És miért nem szabad túlkeverni a tésztát? Sütési alapfogalmaink segítenek tisztázni az alapvető tudnivalókat.


Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.
