Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?
A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.
Hogy mire jó a bevonat, máz? A válasz roppant egyszerű: torták és más sütemények díszítésére és dekorálására. Ez történhet vajas krémmel, ganache-sal, cukormázzal, fondant-nal vagy bármilyen más bevonattal. Azaz maga a „bevonat” kifejezés nem más, mint egy összefoglaló kifejezés.
Egyből sokfélét
Számos különféle bevonat létezik, mindegyik más-más összetevőből áll. Feladata azonban valamennyinek azonos: arra szolgál, hogy bevonja és díszítse a tortákat, muffinokat, a cupcake-eket és egyéb süteményeket. Igen kedvelt fajtája a vajas krém, de ugyanúgy megemlíthetjük a cukormázas bevonatot vagy a ganache-t is.
Tulajdonképpen miért is kenjük be kívülről a tortákat, illetve miért használunk mázakat, bevonatokat? Két okból is: egyrészt a bevonat finomabbá, másrészt pedig sokkal szebbé is teszi a süteményeinket. Néha arra is használják, hogy segítségével a fondant vagy más dekoráció szépen hozzá tudjon tapadni a tortához. Vagyis a bevont sütemény, torta extra ízeket és textúrákat kap, így a bevonat lesz – kis képzavarral élve – a hab a tortán.
A bevonat fajtái
Cukormáz
Mindenki hallott már a cukormázas bevonatról. Két egyszerű és hétköznapi összetevőből áll, a porcukorból és a vízből. Kombinálhatjuk egy kis citromlével is, ha citromos ízvilágú süteményt készítünk. Ha pedig a vizet gyümölcslével helyettesítjük, finom bevonatot készíthetünk piskótás vagy kevert sütikhez. Nem annyira sűrű és krémes, mint például a krémsajt alapú bevonat, de jól használható szép vékony bevonatok készítésére, például egészben sült, majd szeletekre vágva tálalt süteményeknél. Változata az íróka (külföldi receptekben royal icing), ez egy olyan cukor alapú bevonat, amelybe víz helyett tojásfehérje kerül. Színe hófehér, és gyakran szoktak vele kekszeket dekorálni.
Csokibevonat
A csokis bevonatok készülhetnek tejcsokiból, étcsokiból vagy fehér csokiból is. Gyakori vendég a konyhában, ha gyerekekkel sütünk, belemártogathatjuk a kekszeket, használhatjuk díszítésre vagy egész torták, sütemények bevonására. Csokibevonattal minden süti finomabb!
Ganache
Csak egy lépés a csokibevonattól a sokkal gazdagabb állagú és ízvilágú ganache. 2 rész bevonatból és egy rész tejszínből készül. Nagyon egyszerűen ízesíthető, például vaníliával, kávéval vagy akár alkoholos italokkal (konyak, sherry, rum) is feldobhatjuk.
Vajas krém és krémsajtos bevonat
Ha a teltebb, krémesebb bevonatok mentén haladunk tovább, eljutunk a vajas krémig, a krémsajtos bevonatig és a tejszínhabos bevonatig. Viszonylag egyszerű elkészíthetőségük és sokoldalúságuk miatt igencsak közkedveltek. A vajjal készült bevonatok nagyszerűek fondant alá kenve.
Lépjünk szintet: ízesítsünk és színezzünk!
Az íz nem ismerhet határokat, valamennyi krémtípus klasszul ízesíthető. Használhatunk gyümölcsöket – például püré vagy lé formájában –, szeszes italokat, többek közt rumot, konyakot és likőröket, kávét, citromkrémet, csokit, őrölt vagy összetört olajos magvakat, durvára tört kekszeket és sok egyebet. Az olajos magvak, a kókuszreszelék és a durvára tört kekszfélék szépsége abban rejlik, hogy a plusz ízek mellett különleges textúrákkal is gazdagítják a süteményünket. Mivel ezek a „morzsák” jól láthatóak a krémekben, ezért még étvágygerjesztőbbek lesznek az alkotásaink. Ugyanezt a hatást érhetjük el gyümölcsdarabokkal vagy lekvár alapú bevonatokkal.
Nemcsak egy kis gyümölcslével adhatunk némi színt a bevonatainknak, hanem ételszínezékeket is használhatunk. A színek sokaságának és a kreativitásunknak semmi sem szabhat határt!
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
