Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

Dátum 2020. október 07.

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Hogy mire jó a bevonat, máz? A válasz roppant egyszerű: torták és más sütemények díszítésére és dekorálására. Ez történhet vajas krémmel, ganache-sal, cukormázzal, fondant-nal vagy bármilyen más bevonattal. Azaz maga a „bevonat” kifejezés nem más, mint egy összefoglaló kifejezés.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
25 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Egyből sokfélét

Számos különféle bevonat létezik, mindegyik más-más összetevőből áll. Feladata azonban valamennyinek azonos: arra szolgál, hogy bevonja és díszítse a tortákat, muffinokat, a cupcake-eket és egyéb süteményeket. Igen kedvelt fajtája a vajas krém, de ugyanúgy megemlíthetjük a cukormázas bevonatot vagy a ganache-t is.

Tulajdonképpen miért is kenjük be kívülről a tortákat, illetve miért használunk mázakat, bevonatokat? Két okból is: egyrészt a bevonat finomabbá, másrészt pedig sokkal szebbé is teszi a süteményeinket. Néha arra is használják, hogy segítségével a fondant vagy más dekoráció szépen hozzá tudjon tapadni a tortához. Vagyis a bevont sütemény, torta extra ízeket és textúrákat kap, így a bevonat lesz – kis képzavarral élve – a hab a tortán.

A bevonat fajtái

 Cukormáz

Mindenki hallott már a cukormázas bevonatról. Két egyszerű és hétköznapi összetevőből áll, a porcukorból és a vízből. Kombinálhatjuk egy kis citromlével is, ha citromos ízvilágú süteményt készítünk. Ha pedig a vizet gyümölcslével helyettesítjük, finom bevonatot készíthetünk piskótás vagy kevert sütikhez. Nem annyira sűrű és krémes, mint például a krémsajt alapú bevonat, de jól használható szép vékony bevonatok készítésére, például egészben sült, majd szeletekre vágva tálalt süteményeknél. Változata az íróka (külföldi receptekben royal icing), ez egy olyan cukor alapú bevonat, amelybe víz helyett tojásfehérje kerül. Színe hófehér, és gyakran szoktak vele kekszeket dekorálni.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Csokibevonat

A csokis bevonatok készülhetnek tejcsokiból, étcsokiból vagy fehér csokiból is. Gyakori vendég a konyhában, ha gyerekekkel sütünk, belemártogathatjuk a kekszeket, használhatjuk díszítésre vagy egész torták, sütemények bevonására. Csokibevonattal minden süti finomabb!

Ganache

Csak egy lépés a csokibevonattól a sokkal gazdagabb állagú és ízvilágú ganache. 2 rész bevonatból és egy rész tejszínből készül. Nagyon egyszerűen ízesíthető, például vaníliával, kávéval vagy akár alkoholos italokkal (konyak, sherry, rum) is feldobhatjuk.

Vajas krém és krémsajtos bevonat

Ha a teltebb, krémesebb bevonatok mentén haladunk tovább, eljutunk a vajas krémig, a krémsajtos bevonatig és a tejszínhabos bevonatig. Viszonylag egyszerű elkészíthetőségük és sokoldalúságuk miatt igencsak közkedveltek. A vajjal készült bevonatok nagyszerűek fondant alá kenve.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Lépjünk szintet: ízesítsünk és színezzünk!

Az íz nem ismerhet határokat, valamennyi krémtípus klasszul ízesíthető. Használhatunk gyümölcsöket – például püré vagy lé formájában –, szeszes italokat, többek közt rumot, konyakot és likőröket, kávét, citromkrémet, csokit, őrölt vagy összetört olajos magvakat, durvára tört kekszeket és sok egyebet. Az olajos magvak, a kókuszreszelék és a durvára tört kekszfélék szépsége abban rejlik, hogy a plusz ízek mellett különleges textúrákkal is gazdagítják a süteményünket. Mivel ezek a „morzsák” jól láthatóak a krémekben, ezért még étvágygerjesztőbbek lesznek az alkotásaink. Ugyanezt a hatást érhetjük el gyümölcsdarabokkal vagy lekvár alapú bevonatokkal.

Nemcsak egy kis gyümölcslével adhatunk némi színt a bevonatainknak, hanem ételszínezékeket is használhatunk. A színek sokaságának és a kreativitásunknak semmi sem szabhat határt!

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!