Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

Dátum 2020. október 07.

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Hogy mire jó a bevonat, máz? A válasz roppant egyszerű: torták és más sütemények díszítésére és dekorálására. Ez történhet vajas krémmel, ganache-sal, cukormázzal, fondant-nal vagy bármilyen más bevonattal. Azaz maga a „bevonat” kifejezés nem más, mint egy összefoglaló kifejezés.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Egyből sokfélét

Számos különféle bevonat létezik, mindegyik más-más összetevőből áll. Feladata azonban valamennyinek azonos: arra szolgál, hogy bevonja és díszítse a tortákat, muffinokat, a cupcake-eket és egyéb süteményeket. Igen kedvelt fajtája a vajas krém, de ugyanúgy megemlíthetjük a cukormázas bevonatot vagy a ganache-t is.

Tulajdonképpen miért is kenjük be kívülről a tortákat, illetve miért használunk mázakat, bevonatokat? Két okból is: egyrészt a bevonat finomabbá, másrészt pedig sokkal szebbé is teszi a süteményeinket. Néha arra is használják, hogy segítségével a fondant vagy más dekoráció szépen hozzá tudjon tapadni a tortához. Vagyis a bevont sütemény, torta extra ízeket és textúrákat kap, így a bevonat lesz – kis képzavarral élve – a hab a tortán.

A bevonat fajtái

 Cukormáz

Mindenki hallott már a cukormázas bevonatról. Két egyszerű és hétköznapi összetevőből áll, a porcukorból és a vízből. Kombinálhatjuk egy kis citromlével is, ha citromos ízvilágú süteményt készítünk. Ha pedig a vizet gyümölcslével helyettesítjük, finom bevonatot készíthetünk piskótás vagy kevert sütikhez. Nem annyira sűrű és krémes, mint például a krémsajt alapú bevonat, de jól használható szép vékony bevonatok készítésére, például egészben sült, majd szeletekre vágva tálalt süteményeknél. Változata az íróka (külföldi receptekben royal icing), ez egy olyan cukor alapú bevonat, amelybe víz helyett tojásfehérje kerül. Színe hófehér, és gyakran szoktak vele kekszeket dekorálni.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Csokibevonat

A csokis bevonatok készülhetnek tejcsokiból, étcsokiból vagy fehér csokiból is. Gyakori vendég a konyhában, ha gyerekekkel sütünk, belemártogathatjuk a kekszeket, használhatjuk díszítésre vagy egész torták, sütemények bevonására. Csokibevonattal minden süti finomabb!

Ganache

Csak egy lépés a csokibevonattól a sokkal gazdagabb állagú és ízvilágú ganache. 2 rész bevonatból és egy rész tejszínből készül. Nagyon egyszerűen ízesíthető, például vaníliával, kávéval vagy akár alkoholos italokkal (konyak, sherry, rum) is feldobhatjuk.

Vajas krém és krémsajtos bevonat

Ha a teltebb, krémesebb bevonatok mentén haladunk tovább, eljutunk a vajas krémig, a krémsajtos bevonatig és a tejszínhabos bevonatig. Viszonylag egyszerű elkészíthetőségük és sokoldalúságuk miatt igencsak közkedveltek. A vajjal készült bevonatok nagyszerűek fondant alá kenve.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Lépjünk szintet: ízesítsünk és színezzünk!

Az íz nem ismerhet határokat, valamennyi krémtípus klasszul ízesíthető. Használhatunk gyümölcsöket – például püré vagy lé formájában –, szeszes italokat, többek közt rumot, konyakot és likőröket, kávét, citromkrémet, csokit, őrölt vagy összetört olajos magvakat, durvára tört kekszeket és sok egyebet. Az olajos magvak, a kókuszreszelék és a durvára tört kekszfélék szépsége abban rejlik, hogy a plusz ízek mellett különleges textúrákkal is gazdagítják a süteményünket. Mivel ezek a „morzsák” jól láthatóak a krémekben, ezért még étvágygerjesztőbbek lesznek az alkotásaink. Ugyanezt a hatást érhetjük el gyümölcsdarabokkal vagy lekvár alapú bevonatokkal.

Nemcsak egy kis gyümölcslével adhatunk némi színt a bevonatainknak, hanem ételszínezékeket is használhatunk. A színek sokaságának és a kreativitásunknak semmi sem szabhat határt!

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 0-20 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-11-26
2 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
3 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
4 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-22
2 Kedvelés

Rémisztően finom sütik halloweenra

Tény, hogy halloween nem tradicionális magyar ünnep, de így ősszel nem is lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy ijesztő (na jó, inkább mókás) sütiket, desszerteket kreáljunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-20
2 Kedvelés

Készíts édességeket pillecukorral!

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-15
2 Kedvelés

Pizzából sokfélét!

Különféle alkalmak – egy megoldás: pizza. Finom minden formájában! Kreatív ötletek következnek az apróbb vagy épp nagyobb éhség elűzésére, a főétkezések közötti időre, arra, amikor úton vagyunk vagy kétszemélyes vacsorára. A pizza mindig nyerő!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!