Az ezerarcú leveles tészta
A leveles tészta mindig jó választás, akár édes, akár sós finomságot szeretnénk készíteni.
Finomságok leveles tésztából
A leveles tészta az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag. Bár otthon is elkészíthető, de megéri belőle boltit venni, mert így jóval hamarabb elkészül a végeredmény, ami lehet a gyerekeknek uzsonna az iskolába, gyors vacsora, vagy vendégváró falatka is.
Ha a kicsiknek készítünk tízórait, arra figyeljünk, hogy a töltelék ne legyen nagyon folyós “maszatolós”, mert azt a gyerekek nehezen tudják kezelni, mi pedig majd a mosásnál bosszakondhatunk. Egy virslis roló, vagy virslis virág például tökéletes és univerzális választás lehet. Ha húsos verziót szeretnénk készíteni, virsli helyett használhatunk szalámit is, ha pedig darált hússal töltjük meg a tésztát, akár még könnyű ebédet is varázsolhatunk az asztalra.
Zöldségekkel, gyümölcsökkel variálva
Kicsit feldobhatjuk vele a vacsorát, könnyen és gyorsan, küldhetjük tízóraira a nagyobb gyerekeknek a suliba és vihetjük magunkkal kis dobozkában a játszótérre az aprónépnek. A leveles tészták abban is jó barátaink lehetnek, hogy a kicsiknek minél több formában tudjuk kínálni a zöldségeket, gyümölcsöket.
Egy spenótos-túrós kis háromszöget például könnyen magunkkal vihetünk a napi sétánkra, és megkínálhatjuk vele az ízekkel épp ismerkedő totyogókat. Lehet, hogy nagyobb sikere lesz, mint elsőre a klasszikus főzeléknek és kisebb ellenállásba ütközünk. Így később a zöldségek egyéb formáit is könnyebben fogadják a kicsik.
Édes változatok
A leveles tészta édes variációi is igen sokoldalúak. A vendégeket akár mutatós kompozíciókkal is elkápráztathajuk. Az almás rózsasütemény habkönnyű finomság, isteni gyümölccsel, csodás formában.
Azonban a leveles tészták kiváló “csomagolói” a házi lekvároknak, melyekkel könnyebben át tudjuk vészelni azt az időszakot, míg ismét megjelennek a friss gyümölcsök a zöldségesek polcain.
Korábban írtunk már a pohárkrém készítés trükkjeiről is, mely írásunkból kiderült, az igazán jó pohárkrémnek biztosan van egy olyan összetevője, ami roppanós. Ezt a funkciót a finom, ropogósra sütött leveles tészta is be tudja tölteni, érdemes ezt a megoldást is kipróbálni.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
