Így használd a zselatint

Dátum 2020. november 20.
Sokan félnek a zselatin használatától, pedig ha valaki rendszeresen süt, szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefut egy olyan receptbe, amelynek szerepel az összetevői között.

Nem csoda, hiszen nemcsak különböző gyümölcskocsonyák, zselék, aszpikok, mousse desszertek és mousse torták készítéséhez szükséges, hanem krémek, töltelékek állagának javításához, szilárdításához is. De mi lesz, ha nem jól adagoljuk vagy ha csomósodik? Aggodalomra semmi ok, valójában nincs is egyszerűbb a zselatin használatánál, ha tisztában vagyunk pár aranyszabállyal. Cikkünkből kiderül, mire jó odafigyelni, így már semmi sem állhatja útját, hogy csodás, rezgő gyümölcskocsonyák és tökéletes állagú tortakrémek kerüljenek ki a konyhánkból.

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kezdjük az elején! Tulajdonképpen mi is az a zselatin? Állati eredetű, fehérjében gazdag anyag, amely állati csontokból, kötőszövetből kivont, feldolgozott kollagénből áll. Létezik „főzős”, egészen pontosan melegítés hatására működésbe lépő zselatin, illetve instant, hidegen alkalmazható verzió is. Utóbbi por állagú, előbbit szintén por, valamint lap formájában is beszerezhető.

Hogyan adagoljuk? Érdemes mindig a receptleírást követni, de azért jó, ha tudjuk az általános szabályt. 6 darab lapzselatin kb. 10 g por állagú zselatinnak felel meg. 1 tasak porzselatin 500 ml folyadék, 1 tasak, azaz 6 lap lapzselatin pedig 500-600 ml folyadék kocsonyásításához elegendő. A hőkezelés nélkül felhasználható Expressz Zselatin fix fél tasak, azaz 5 g porzselatinnak és 3 darab lapzselatinnal felel meg.

Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Mit kell tudni a használatáról? Mindhárom zselatintípussal könnyű dolgozni. Ha por állagú zselatinra esik a választásunk, a tasak tartalmát először keverjük össze 4 evőkanál hideg folyadékkal, és várjunk egy kicsit, amíg megduzzad. Ezután adjuk a többi folyadékhoz, és egy kis lábasban folyamatos keverés mellett, lassú tűzön melegítsük fel oldódásig. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk kissé hűlni, majd már dolgozatunk is vele tovább az adott recept szerint.

A lapzselatinnal kissé más az eljárás. Laponként helyezzük annyi hideg vízbe, amennyi ellepi, áztassuk 5 percet, majd vegyük ki a vízből, és óvatosan nyomkodjuk ki. Meleg desszert esetén ezután egyszerűen keverjük a meleg krémhez, folyadékhoz, és így oldjuk fel. Ha hideg krémet, desszertet készítünk, az előkészített zselatinlapokat – a por állagú zselatinhoz hasonlóan – egy kis lábasban, 4 evőkanál vízben, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve melegítsük fel. Amikor feloldódott, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután hozzáadhatjuk a hideg krémhez. Miután elkészült az adott krém, aszpik vagy egyéb desszert, szilárdulásig tegyük a hűtőszekrénybe.

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Alapszabály, hogy a zselatint, legyen az lap vagy por, sohasem forraljuk, hanem csak melegítjük, forralás hatására ugyanis elveszítheti kocsonyásító képességét. Ha a zselatin idő előtt megdermedt, óvatos melegítéssel ismét folyós állagúvá tehető. Jó tudni azt is, hogy egyes friss gyümölcsökhöz (például ananász, kivi, füge, papaya) nem használható zselatin. Ezek a gyümölcsök ugyanis magas fehérjebontó képességgel rendelkeznek, vagyis a bennük található enzim egyszerűen lebontja a zselatin fehérjéjét. Ha azonban a fent említett gyümölcsöket használat előtt leforrázzuk, megpároljuk vagy megfőzzük, elveszítik ezt a tulajdonságukat.

Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Az instant, por állagú zselatint még egyszerűbb használni, hiszen nem igényel melegítést. Elég csak a krémhez – legjobb a krém folyadék komponenséhez, például a tejszínhez – keverni, és már el is készültünk. Használhatjuk tejszínes mascarponekrémhez, túrókrémhez, joghurtos krémekhez, igen praktikus megoldás sütés nélküli sajttorták, túrótorták krémes rétegének szilárdításához. A kész tortát, desszertet szintén tegyük hűtőszekrénybe a melegítéssel készülő zselatinos desszertekhez hasonlóan.

Zselatinnal bánni egyáltalán nem ördöngösség, csak némi odafigyelés szükséges. Egy szépséges gyümölcskocsonya vagy egy kekszes-krémes sajttorta pedig igazán megérdemli ezt a kis plusz fáradságot.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-11
0 Kedvelés

Krémes, a hagyományos sütemények királynője

Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!