Így használd a zselatint

Dátum 2020. november 20.

Sokan félnek a zselatin használatától, pedig ha valaki rendszeresen süt, szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefut egy olyan receptbe, amelynek szerepel az összetevői között.

Tartsuk be a szabályokat!

Nem csoda, hiszen nemcsak különböző gyümölcskocsonyák, zselék, aszpikok, mousse desszertek és mousse torták készítéséhez szükséges, hanem krémek, töltelékek állagának javításához, szilárdításához is. De mi lesz, ha nem jól adagoljuk vagy ha csomósodik? Aggodalomra semmi ok, valójában nincs is egyszerűbb a zselatin használatánál, ha tisztában vagyunk pár aranyszabállyal. Cikkünkből kiderül, mire jó odafigyelni, így már semmi sem állhatja útját, hogy csodás, rezgő gyümölcskocsonyák és tökéletes állagú tortakrémek kerüljenek ki a konyhánkból.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
42 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kezdjük az elején! Tulajdonképpen mi is az a zselatin?

Állati eredetű, fehérjében gazdag anyag, amely állati csontokból, kötőszövetből kivont, feldolgozott kollagénből áll. Létezik „főzős”, egészen pontosan melegítés hatására működésbe lépő zselatin, illetve instant, hidegen alkalmazható verzió is. Utóbbi por állagú, előbbit szintén por, valamint lap formájában is beszerezhető.

Hogyan adagoljuk? Érdemes mindig a receptleírást követni, de azért jó, ha tudjuk az általános szabályt. 6 darab lapzselatin kb. 10 g por állagú zselatinnak felel meg. 1 tasak porzselatin 500 ml folyadék, 1 tasak, azaz 6 lap lapzselatin pedig 500-600 ml folyadék kocsonyásításához elegendő. A hőkezelés nélkül felhasználható Expressz Zselatin fix fél tasak, azaz 5 g porzselatinnak és 3 darab lapzselatinnal felel meg.

Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
51 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Mit kell tudni a használatáról?

Mindhárom zselatintípussal könnyű dolgozni. Ha por állagú zselatinra esik a választásunk, a tasak tartalmát először keverjük össze 4 evőkanál hideg folyadékkal, és várjunk egy kicsit, amíg megduzzad. Ezután adjuk a többi folyadékhoz, és egy kis lábasban folyamatos keverés mellett, lassú tűzön melegítsük fel oldódásig. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk kissé hűlni, majd már dolgozatunk is vele tovább az adott recept szerint.

A lapzselatinnal kissé más az eljárás. Laponként helyezzük annyi hideg vízbe, amennyi ellepi, áztassuk 5 percet, majd vegyük ki a vízből, és óvatosan nyomkodjuk ki. Meleg desszert esetén ezután egyszerűen keverjük a meleg krémhez, folyadékhoz, és így oldjuk fel. Ha hideg krémet, desszertet készítünk, az előkészített zselatinlapokat – a por állagú zselatinhoz hasonlóan – egy kis lábasban, 4 evőkanál vízben, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve melegítsük fel. Amikor feloldódott, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután hozzáadhatjuk a hideg krémhez. Miután elkészült az adott krém, aszpik vagy egyéb desszert, szilárdulásig tegyük a hűtőszekrénybe.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
31 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A zselatint nem szabad forralni!

Alapszabály, hogy a zselatint, legyen az lap vagy por, sohasem forraljuk, hanem csak melegítjük, forralás hatására ugyanis elveszítheti kocsonyásító képességét. Ha a zselatin idő előtt megdermedt, óvatos melegítéssel ismét folyós állagúvá tehető. Jó tudni azt is, hogy egyes friss gyümölcsökhöz (például ananász, kivi, füge, papaya) nem használható zselatin. Ezek a gyümölcsök ugyanis magas fehérjebontó képességgel rendelkeznek, vagyis a bennük található enzim egyszerűen lebontja a zselatin fehérjéjét. Ha azonban a fent említett gyümölcsöket használat előtt leforrázzuk, megpároljuk vagy megfőzzük, elveszítik ezt a tulajdonságukat.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
47 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Az instant zselatin előnyei

Az instant, por állagú zselatint még egyszerűbb használni, hiszen nem igényel melegítést. Elég csak a krémhez – legjobb a krém folyadék komponenséhez, például a tejszínhez – keverni, és már el is készültünk. Használhatjuk tejszínes mascarponekrémhez, túrókrémhez, joghurtos vagy tejfölös krémekhez, igen praktikus megoldás sütés nélküli sajttorták, túrótorták krémes rétegének szilárdításához. A kész tortát, desszertet szintén tegyük hűtőszekrénybe a melegítéssel készülő zselatinos desszertekhez hasonlóan.

Zselatinnal bánni egyáltalán nem ördöngösség, csak némi odafigyelés szükséges. Egy szépséges gyümölcskocsonya vagy egy kekszes-krémes sajttorta pedig igazán megérdemli ezt a kis plusz fáradságot.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!