Low carb édességek – csökkentsük a szénhidrátot!

Dátum 2021. május 28.

Első hallásra talán nehéz küldetésnek tűnik a szénhidrát csökkentése, hiszen a sütemények, desszertek alapvetően igencsak gazdagok szénhidrátokban.

Jobban belegondolva viszont rengeteg olyan édességet ismerünk, amelyekbe jóval kisebb mennyiségben szükséges liszt, cukor vagy egyéb szénhidrát.

Kezdjük az alapokkal! Nézzük, melyek azok a szénhidrátokban gazdag összetevők, amelyeket gyakran használunk édességekhez! Ilyenek a lisztek, a cukor, a méz, a gyümölcsök egy része, illetve a gyümölcslevek, valamint a lekvárok vagy például a kompótok. Sok alapanyaggal egyszerű dolgunk lesz: gond nélkül elhagyhatjuk, ha low carb édességet szeretnénk fogyasztani.

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Csökkentett kalória
Szükséges idő 0-20 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Persze ezúttal sem kell végletesen gondolkozni, gyümölcsök közül például a banán nem ajánlott, alacsony(abb) szénhidráttartalmú bogyós gyümölcsök – legyen szó egy kis marék eperről, áfonyáról, ribizliről vagy málnáról – viszont nyugodtan kerülhetnek mondjuk a pohárkrémünkbe. A finomított fehér cukorra és mézre is létezik számos alternatíva cukorhelyettesítők, cukorpótlók formájában. Választhatunk nyírfacukrot, cukoralkoholokat, sőt mivel nem a szénhidrátok kizárása, hanem a csökkentése a cél, már akkor is nyert ügyünk van, ha kisebb mennyiséget használunk fel.

És mi a helyzet a liszttel? Tény, hogy igencsak sok benne a szénhidrát (100 gramm általánosan használt fehér búza finomliszt 71 grammot tartalmaz), ezért érdemes onnan megközelíteni a kérdést, hogy milyen édességekben váltható ki vagy csökkenthető a mennyisége, valamint melyek azok a desszertek, amelyekbe eleve nem szükséges lisztet tennünk.

Szükséges idő 20-40 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A liszt csökkentésére jó példa a csupa csoki brownie. Ez a sütemény akkor a legfinomabb, ha a külső roppanós réteg finom, krémesebb állagot rejt, így eleve kevesebb liszt szükséges hozzá. Ráadásul a liszt egyszerűen lecserélhető maglisztre, például mandulalisztre. A maglisztek említésével pedig el is érkeztünk cikkünk egyik legfontosabb pontjához: ha alacsony szénhidráttartalmú liszteket keresünk, a különböző maglisztek, például a sütéshez gyakran használt mandulaliszt remek választás lehet. Mandula alapú például az egyik legismertebb francia süti, a macaron is. Muffinok, kevert tészták esetén a lisztből egy keveset nyugodtan kiválthatunk finomra őrölt mogyoróval, dióval, mandulával.

Vannak olyan édességek, amelyekbe egyáltalán nem szükséges lisztet tennünk. Pudingoknál és pudingporból készült egyéb desszerteknél liszttel nem, csak egy kevés keményítővel kell számolnunk. Hasonló a helyzet a tejberizzsel is, lisztet nem tartalmaz, az egy adagra vetített (nagyrészt a rizsből származó) szénhidráttartalom pedig jóval alacsonyabb lesz, mint egy liszt alapú sütemény esetén.

Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

De ugyanígy említhetjük a habkönnyű olasz desszertet, a panna cottát, amelynél az ízesített, felfőzött tejszínt zselatin sűríti be. És el ne feledkezzünk a madártejről! A klasszikus verzióban a főzött krém még pudingport sem tartalmaz, hanem a hozzáadott tojássárgák sűrítik be, így biztosítva a krémes állagot. A végére hagytunk még egy érdekességet: az elmúlt évek egyik trendje, hogy próbáljunk minél több zöldséget becsempészni a süteményeinkbe. Például semleges ízű cukkinit a borwnie-kba, muffinokba és gyümölcskenyerekbe, de ugyanígy ide sorolhatjuk a répatortákat is, ezek olyan népszerűek mostanában, hogy már biztosan nem kell bemutatnunk senkinek. A répa mellett a karfiol is közkedvelt alapanyag, és bármilyen meglepő, klassz „hamis” pizzatészta készíthető belőle. A zöldséget aprítjuk és blansírozzuk, majd tojásokkal, sajttal és fűszerekkel összedolgozzuk. Az így kapott masszát vékonyan kiterítjük egy tepsiben, elősütjük, ezután megpakoljuk pizzafeltétekkel, és készre sütjük. Az eredmény klasszikus pizza íz jóval kevesebb szénhidráttal.

A szénhidrát csökkentése egyáltalán nem bonyolult feladat, rengeteg ízletes sütemény, desszert közül válogathatunk, ha a finom édességekről nem, csak a sok hozzáadott szénhidrátról mondanánk le.

Csökkentett kalória
Szükséges idő 0-20 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!