Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

Dátum 2022. december 16.

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Minden pite alapja: a jó tészta

Az omlós pitetészta rugalmas, könnyen nyújtható, szaggatható, sütés után pedig csodásan roppan, így tökéletesen kiegészíti a szaftos tölteléket. Alapvető hozzávalói a liszt, a zsiradék (vaj, margarin), a cukor és a tojás, általában kerül még bele kevés tejföl, Creme VEGA vagy hideg víz is. A lisztből egy kevés kiváltható kakaóporral, egy része vagy akár egésze finomra őrölt olajos magra cserélhető.

A tészta összetevőit kézzel és géppel is összedolgozhatjuk. Ha a kézi módszerre szavazunk, dolgozzunk minél gyorsabban, hogy kezünk melege ne melegítse fel a zsiradékot. Az összeállított tésztát (ha túl puhának érezzük) tegyük frissentartó fóliába csomagolva hűtőbe legalább 30 percre, ezután könnyebb lesz kinyújtani. Sőt, még egy hűtés ajánlott: amikor a kinyújtott tésztát a formába simítottuk, formával együtt is rakjuk be a hűtőbe, a pite tetejére szánt tésztát pedig külön, fóliában.

A tésztát éppen belisztezett felületen nyújtsuk ki pár mm vékonyra, egy sodrófára tekerve tehetjük át a legegyszerűbben a formába. Ha nagyobb kört nyújtunk, mint a piteforma átmérője, egyszerre kibélelhetjük vele a forma alját és oldalát.

Sütés előtt szurkáljuk meg az alját villával, ezután jöhet is rá a töltelék, majd opcionálisan a 2. tésztalap vagy a díszítés. Szükséges-e a formát zsiradékkal kikenni? Elegendő egy egészen vékony réteg. Mielőtt a sütőbe kerülne a pite, kenjük le egy kevés vízzel vagy tejjel elkevert, felvert tojással. Ha sütés közben nagyon pirulni kezdene a teteje, takarjuk le alufóliával!

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Szaftos töltelékek

Nálunk talán az almás pite a legismertebb, de készíthetünk más gyümölcsökből is pitét, például körtéből, meggyből, áfonyából, fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával. Nem csak gyümölcsben gondolkozhatunk! Lehet a piténk diós, mákos, mogyorós, mandulás, akár túrós is. Olajos magvakat egyébként a gyümölcsös töltelékekhez is keverhetünk. Sós töltelékeket szintén készíthetünk (ilyenkor természetesen a tésztába se kerüljön cukor) sütőtökből, édesburgonyából, sajttal, tejszínnel, baconnel, zöldfűszerekkel.

Ha főzzük a tölteléket, mindig hagyjuk kihűlni, mielőtt a (villával megszurkált) tésztára simítjuk. Az alját megszórhatjuk búzadarával, kekszmorzsával vagy őrölt olajos maggal, ezek segítenek felszívni a felesleges nedvességet. Hígabb töltelékek esetén érdemes a tésztát vakon sütni (elősütni). Ehhez a sűrűn megszurkált tésztára sütőpapírt borítunk, arra pedig nehezéket teszünk (pl. szárított babot vagy más hüvelyest). A receptben jelölt elősütési idő után a babot a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, a tölteléket a tésztára tesszük, majd visszatoljuk a sütőbe.

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
40 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Változatos díszítések, mini piték

Ugyanabból a tésztából, mint amiből a pite alját és oldalát kialakítottuk, mutatós dekorációkat készíthetünk a piténk tetejére. Lehet teljesen zárt a pite, ilyenkor egy „tele” tésztalapot teszünk a töltelékre. Ne felejtsük el ezt se megszurkálni villával, hogy a sülés közben keletkező gőz távozni tudjon! Ezt a tésztalapot néhány helyen ki is szaggathatjuk, színes díszítést fogunk kapni, ahogy előbukkan, „kikukucskál” a töltelék. Szaggathatunk a tésztából kisebb-nagyobb formákat, majd kirakhatjuk velük a piténk tetejét. Jól mutat a többféle méretű csillag vagy Valentin-napra a szívecskék. Pizzavágóval, derelyevágóval könnyedén egyforma széles csíkokat vághatunk a tésztából, így készül a rácsos tetejű pite. Keskenyebb csíkokat be is fonhatunk hármas fonással, a fonatok a pite tetejére (a töltelékre) és körben a szélére is kerülhetnek. Vagy ötvözve a kettőt, az is látványos, ha a fonatot középről kifelé haladva, csiga alakban tesszük a sütire. A tészta egy részét morzsaként is a töltelékre szórhatjuk.

Ejtsünk végül pár szót a mini pitékről is, elkészítésükbe vonjuk be bátran a gyerekeket is! Ezekhez a pitékhez forma sem kell, a tésztát pedig egyszerűen kivághatjuk egy pohár szájával. Az egyik verzióhoz két majdnem azonos méretű tésztakorongra lesz szükségünk. Az alsó lesz a kisebb, ennek a közepére kerül a töltelék. A szélét üresen hagyjuk, lekenjük tojással, majd ráhelyezzük a kicsivel nagyobb tésztát és villával összenyomkodjuk. A „tele” korongot megszurkáljuk villával vagy apró mintát, mintákat is szaggathatunk bele a töltelékre helyezés előtt. Egy korongból is készíthetünk minipitét: ilyenkor a töltelék az egyik felére kerül, a szélét hasonlóan üresen hagyjuk és lekenjük tojással. Ezután nincs más dolgunk, mint a töltelékes részre ráhajtani az üreset, villával összenyomkodni, végül megszurkálni. Kész is a félholdunk! És bár külön nem írtuk, de a tojással lekenésről az apró pitéknél se feledkezzünk meg!

Pici, nagy, gyümölcsös vagy sós? Csak rajtunk áll, melyik készül el legközelebb!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!