Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
2022. december 16.A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!
Minden pite alapja: a jó tészta
Az omlós pitetészta rugalmas, könnyen nyújtható, szaggatható, sütés után pedig csodásan roppan, így tökéletesen kiegészíti a szaftos tölteléket. Alapvető hozzávalói a liszt, a zsiradék (vaj, margarin), a cukor és a tojás, általában kerül még bele kevés tejföl, Creme VEGA vagy hideg víz is. A lisztből egy kevés kiváltható kakaóporral, egy része vagy akár egésze finomra őrölt olajos magra cserélhető.
A tészta összetevőit kézzel és géppel is összedolgozhatjuk. Ha a kézi módszerre szavazunk, dolgozzunk minél gyorsabban, hogy kezünk melege ne melegítse fel a zsiradékot. Az összeállított tésztát (ha túl puhának érezzük) tegyük frissentartó fóliába csomagolva hűtőbe legalább 30 percre, ezután könnyebb lesz kinyújtani. Sőt, még egy hűtés ajánlott: amikor a kinyújtott tésztát a formába simítottuk, formával együtt is rakjuk be a hűtőbe, a pite tetejére szánt tésztát pedig külön, fóliában.
A tésztát éppen belisztezett felületen nyújtsuk ki pár mm vékonyra, egy sodrófára tekerve tehetjük át a legegyszerűbben a formába. Ha nagyobb kört nyújtunk, mint a piteforma átmérője, egyszerre kibélelhetjük vele a forma alját és oldalát.
Sütés előtt szurkáljuk meg az alját villával, ezután jöhet is rá a töltelék, majd opcionálisan a 2. tésztalap vagy a díszítés. Szükséges-e a formát zsiradékkal kikenni? Elegendő egy egészen vékony réteg. Mielőtt a sütőbe kerülne a pite, kenjük le egy kevés vízzel vagy tejjel elkevert, felvert tojással. Ha sütés közben nagyon pirulni kezdene a teteje, takarjuk le alufóliával!
Szaftos töltelékek
Nálunk talán az almás pite a legismertebb, de készíthetünk más gyümölcsökből is pitét, például körtéből, meggyből, áfonyából, fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával. Nem csak gyümölcsben gondolkozhatunk! Lehet a piténk diós, mákos, mogyorós, mandulás, akár túrós is. Olajos magvakat egyébként a gyümölcsös töltelékekhez is keverhetünk. Sós töltelékeket szintén készíthetünk (ilyenkor természetesen a tésztába se kerüljön cukor) sütőtökből, édesburgonyából, sajttal, tejszínnel, baconnel, zöldfűszerekkel.
Ha főzzük a tölteléket, mindig hagyjuk kihűlni, mielőtt a (villával megszurkált) tésztára simítjuk. Az alját megszórhatjuk búzadarával, kekszmorzsával vagy őrölt olajos maggal, ezek segítenek felszívni a felesleges nedvességet. Hígabb töltelékek esetén érdemes a tésztát vakon sütni (elősütni). Ehhez a sűrűn megszurkált tésztára sütőpapírt borítunk, arra pedig nehezéket teszünk (pl. szárított babot vagy más hüvelyest). A receptben jelölt elősütési idő után a babot a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, a tölteléket a tésztára tesszük, majd visszatoljuk a sütőbe.
Változatos díszítések, mini piték
Ugyanabból a tésztából, mint amiből a pite alját és oldalát kialakítottuk, mutatós dekorációkat készíthetünk a piténk tetejére. Lehet teljesen zárt a pite, ilyenkor egy „tele” tésztalapot teszünk a töltelékre. Ne felejtsük el ezt se megszurkálni villával, hogy a sülés közben keletkező gőz távozni tudjon! Ezt a tésztalapot néhány helyen ki is szaggathatjuk, színes díszítést fogunk kapni, ahogy előbukkan, „kikukucskál” a töltelék. Szaggathatunk a tésztából kisebb-nagyobb formákat, majd kirakhatjuk velük a piténk tetejét. Jól mutat a többféle méretű csillag vagy Valentin-napra a szívecskék. Pizzavágóval, derelyevágóval könnyedén egyforma széles csíkokat vághatunk a tésztából, így készül a rácsos tetejű pite. Keskenyebb csíkokat be is fonhatunk hármas fonással, a fonatok a pite tetejére (a töltelékre) és körben a szélére is kerülhetnek. Vagy ötvözve a kettőt, az is látványos, ha a fonatot középről kifelé haladva, csiga alakban tesszük a sütire. A tészta egy részét morzsaként is a töltelékre szórhatjuk.
Ejtsünk végül pár szót a mini pitékről is, elkészítésükbe vonjuk be bátran a gyerekeket is! Ezekhez a pitékhez forma sem kell, a tésztát pedig egyszerűen kivághatjuk egy pohár szájával. Az egyik verzióhoz két majdnem azonos méretű tésztakorongra lesz szükségünk. Az alsó lesz a kisebb, ennek a közepére kerül a töltelék. A szélét üresen hagyjuk, lekenjük tojással, majd ráhelyezzük a kicsivel nagyobb tésztát és villával összenyomkodjuk. A „tele” korongot megszurkáljuk villával vagy apró mintát, mintákat is szaggathatunk bele a töltelékre helyezés előtt. Egy korongból is készíthetünk minipitét: ilyenkor a töltelék az egyik felére kerül, a szélét hasonlóan üresen hagyjuk és lekenjük tojással. Ezután nincs más dolgunk, mint a töltelékes részre ráhajtani az üreset, villával összenyomkodni, végül megszurkálni. Kész is a félholdunk! És bár külön nem írtuk, de a tojással lekenésről az apró pitéknél se feledkezzünk meg!
Pici, nagy, gyümölcsös vagy sós? Csak rajtunk áll, melyik készül el legközelebb!
Kapcsolódó cikkek
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!