Süssünk sós pitéket!

Dátum 2022. október 15.

A pite szó hallatára legtöbbünknek a klasszikus almás jut rögtön eszünkbe. Most viszont irány a sós piték világa, izgalmas utazásnak ígérkezik!

Quiche, a francia sós pite

Nem túlzás azt állítani, hogy a quiche meghódította a világot. Mára számtalan variánsa ismert, készítik hússal, hallal, vegetáriánus módon. Alapja omlós tészta, amelyre tejszínes-tojásos töltelék kerül, az eredeti verziót, azaz a quiche lorraine-t húsos szalonna gazdagítja. Érdekesség, hogy az autentikus recept nem tartalmazott sajtot, a mai quiche-ek töltelékébe viszont legtöbbször kerül. Fogyasztható melegen és hidegen, lehet belőle magunkkal vihető ebéd belőle a munkahelyünkre, vagy piknikre is elcsomagolhatjuk. Egy könnyű, balzsamecetes-olívaolajos saláta tökéletes kiegészítője. A quiche-ben az a legjobb, hogy az omlós tésztára „szinte” bármi kerülhet. A tejszín lecserélhető tejfölre, Creme VEGA-ra, mascarponéra, a töltelék lehet „csak” zöldséges vagy hús-zöldség párosítás is mehet bele. Finom spenóttal, káposztával, sonkával, pirított csirkével, de úgy is kipróbálhatjuk, hogy többféle karakteres ízű sajtot (gouda, edami, ementáli, parmezán, kecskesajt stb.) mixelünk a töltelékbe. Fontos praktika: a tésztát kb. 10-12 percet elősütjük, majd csak utána kerül rá a töltelék, így megakadályozzuk, hogy a hígabb töltelék eláztassa az alapot.

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Egyéb omlós piték, valamint kelt piték

Az omlós tésztás alap tehát igazi jolly joker, szuper kiindulási pont egy sós pitéhez. Nem csupán a franciák kedvence, a quiche-től kissé eltérő módon is megsüthetjük. Például úgy, hogy a gazdag, a fentieknél sűrűbb, szilárdabb töltelékre is teszünk egy kinyújtott tésztalapot, vagyis befedjük azt. Ezek a piték gyönyörűen díszíthetők, ha a maradék tésztából különféle formákat szaggatunk ki, majd ragasztjuk a tetejükre egy kis tojással. A felső tésztalapot ne felejtsük el sütés előtt villával megszurkálni, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.

A kelt tészta szintén gazdagon megpakolható a kedvenc feltétjeinkkel. Kicsivel több idővel kell számolnunk a kelesztés miatt, viszont amíg szépen növekszik a tésztánk, könnyedén összeállíthatjuk a feltétet. Ugyancsak lehet húsos vagy állhat sok-sok zöldségből, sőt még egy pikáns gyümölcsös verziót is érdemes kipróbálni zöldfűszerekkel, sajttal megbolondítva

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Leveles tésztás ötletek

Két jó indokunk is van, hogy miért érdemes leveles tésztás pitét sütni. Egyrészt a kívül roppanós, belül gazdag töltelékes leveles pite elképesztően finom, másrészt akkor sem kell lemondanunk a pite-élményről, ha kevés az időnk. Még a quiche is megsüthető leveles tésztával, akár nagy, akár mini verzióban. Ha a töltelék állaga megkívánja, az elősütés praktikáját leveles tésztánál is alkalmazhatjuk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-20
0 Kedvelés

Variációk tiramisura

Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-02-06
1 Kedvelés

Túl a fánkon – édes ötletek farsangra

Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-01-31
2 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!