Süssünk sós pitéket!

Dátum 2022. október 15.

A pite szó hallatára legtöbbünknek a klasszikus almás jut rögtön eszünkbe. Most viszont irány a sós piték világa, izgalmas utazásnak ígérkezik!

Quiche, a francia sós pite

Nem túlzás azt állítani, hogy a quiche meghódította a világot. Mára számtalan variánsa ismert, készítik hússal, hallal, vegetáriánus módon. Alapja omlós tészta, amelyre tejszínes-tojásos töltelék kerül, az eredeti verziót, azaz a quiche lorraine-t húsos szalonna gazdagítja. Érdekesség, hogy az autentikus recept nem tartalmazott sajtot, a mai quiche-ek töltelékébe viszont legtöbbször kerül. Fogyasztható melegen és hidegen, lehet belőle magunkkal vihető ebéd belőle a munkahelyünkre, vagy piknikre is elcsomagolhatjuk. Egy könnyű, balzsamecetes-olívaolajos saláta tökéletes kiegészítője. A quiche-ben az a legjobb, hogy az omlós tésztára „szinte” bármi kerülhet. A tejszín lecserélhető tejfölre, Creme VEGA-ra, mascarponéra, a töltelék lehet „csak” zöldséges vagy hús-zöldség párosítás is mehet bele. Finom spenóttal, káposztával, sonkával, pirított csirkével, de úgy is kipróbálhatjuk, hogy többféle karakteres ízű sajtot (gouda, edami, ementáli, parmezán, kecskesajt stb.) mixelünk a töltelékbe. Fontos praktika: a tésztát kb. 10-12 percet elősütjük, majd csak utána kerül rá a töltelék, így megakadályozzuk, hogy a hígabb töltelék eláztassa az alapot.

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Egyéb omlós piték, valamint kelt piték

Az omlós tésztás alap tehát igazi jolly joker, szuper kiindulási pont egy sós pitéhez. Nem csupán a franciák kedvence, a quiche-től kissé eltérő módon is megsüthetjük. Például úgy, hogy a gazdag, a fentieknél sűrűbb, szilárdabb töltelékre is teszünk egy kinyújtott tésztalapot, vagyis befedjük azt. Ezek a piték gyönyörűen díszíthetők, ha a maradék tésztából különféle formákat szaggatunk ki, majd ragasztjuk a tetejükre egy kis tojással. A felső tésztalapot ne felejtsük el sütés előtt villával megszurkálni, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.

A kelt tészta szintén gazdagon megpakolható a kedvenc feltétjeinkkel. Kicsivel több idővel kell számolnunk a kelesztés miatt, viszont amíg szépen növekszik a tésztánk, könnyedén összeállíthatjuk a feltétet. Ugyancsak lehet húsos vagy állhat sok-sok zöldségből, sőt még egy pikáns gyümölcsös verziót is érdemes kipróbálni zöldfűszerekkel, sajttal megbolondítva

Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Leveles tésztás ötletek

Két jó indokunk is van, hogy miért érdemes leveles tésztás pitét sütni. Egyrészt a kívül roppanós, belül gazdag töltelékes leveles pite elképesztően finom, másrészt akkor sem kell lemondanunk a pite-élményről, ha kevés az időnk. Még a quiche is megsüthető leveles tésztával, akár nagy, akár mini verzióban. Ha a töltelék állaga megkívánja, az elősütés praktikáját leveles tésztánál is alkalmazhatjuk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!