Süssünk sós pitéket!
2022. október 15.A pite szó hallatára legtöbbünknek a klasszikus almás jut rögtön eszünkbe. Most viszont irány a sós piték világa, izgalmas utazásnak ígérkezik!
Quiche, a francia sós pite
Nem túlzás azt állítani, hogy a quiche meghódította a világot. Mára számtalan variánsa ismert, készítik hússal, hallal, vegetáriánus vagy vegán módon. Alapja omlós tészta, amelyre tejszínes-tojásos töltelék kerül, az eredeti verziót, azaz a quiche lorraine-t húsos szalonna gazdagítja. Érdekesség, hogy az autentikus recept nem tartalmazott sajtot, a mai quiche-ek töltelékébe viszont legtöbbször kerül. Fogyasztható melegen és hidegen, lehet belőle magunkkal vihető ebéd belőle a munkahelyünkre, vagy piknikre is elcsomagolhatjuk. Egy könnyű, balzsamecetes-olívaolajos saláta tökéletes kiegészítője.
A quiche-ben az a legjobb, hogy az omlós tésztára „szinte” bármi kerülhet. A tejszín lecserélhető tejfölre, Creme VEGA-ra, mascarponéra, a töltelék lehet „csak” zöldséges vagy hús-zöldség párosítás is mehet bele. Finom spenóttal, káposztával, sonkával, pirított csirkével, de úgy is kipróbálhatjuk, hogy többféle karakteres ízű sajtot (gouda, edami, ementáli, parmezán, kecskesajt stb.) mixelünk a töltelékbe. Fontos praktika: a tésztát kb. 10-12 percet elősütjük, majd csak utána kerül rá a töltelék, így megakadályozzuk, hogy a hígabb töltelék eláztassa az alapot.
Egyéb omlós piték, valamint kelt piték
Az omlós tésztás alap tehát igazi jolly joker, szuper kiindulási pont egy sós pitéhez. Nem csupán a franciák kedvence, a quiche-től kissé eltérő módon is megsüthetjük. Például úgy, hogy a gazdag, a fentieknél sűrűbb, szilárdabb töltelékre is teszünk egy kinyújtott tésztalapot, vagyis befedjük azt. Ezek a piték gyönyörűen díszíthetők, ha a maradék tésztából különféle formákat szaggatunk ki, majd ragasztjuk a tetejükre egy kis tojással. A felső tésztalapot ne felejtsük el sütés előtt villával megszurkálni, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
A kelt tészta szintén gazdagon megpakolható a kedvenc feltétjeinkkel. Kicsivel több idővel kell számolnunk a kelesztés miatt, viszont amíg szépen növekszik a tésztánk, könnyedén összeállíthatjuk a feltétet. Ugyancsak lehet húsos vagy állhat sok-sok zöldségből, sőt még egy pikáns gyümölcsös verziót is érdemes kipróbálni zöldfűszerekkel, sajttal megbolondítva.
Leveles tésztás ötletek
Két jó indokunk is van, hogy miért érdemes leveles tésztás pitét sütni. Egyrészt a kívül roppanós, belül gazdag töltelékes leveles pite elképesztően finom, másrészt akkor sem kell lemondanunk a pite-élményről, ha kevés az időnk. Még a quiche is megsüthető leveles tésztával, akár nagy, akár mini verzióban. Ha a töltelék állaga megkívánja, az elősütés praktikáját leveles tésztánál is alkalmazhatjuk.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.