Te is meg tudod csinálni: így lesz tökéletes a gyúrt omlós tészta

Dátum 2020. június 17.

A gyúrt omlós tészta egyszerű, de nagyszerű alaprecept: csupán néhány alapanyag kell hozzá, pár alapvető szabály betartásával pedig szinte elronthatatlan. 

Lássuk, hogyan készíthetjük el!

Pitékhez, kekszekhez, linzerekhez és más aprósüteményekhez, kosárkákhoz vagy a méltán népszerű quiche-ekhez (francia sós pitékhez) egyaránt erre a tésztára lesz szükségünk. 

Mi is az a gyúrt omlós tészta? 3 fő összetevője a liszt, a vaj és a porcukor, a klasszikus recept 3 rész liszthez vesz 2 rész vajat és 1 rész cukrot. A vaj kiváltható margarinnal (laktózmentes táplálkozás esetén akár növényi margarinnal), a tésztához pedig gyakran adnak tojássárgáját is. És az édes receptekhez szükséges csipet sót se feledjük el! 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Készülhet ízesítve, vagy sós változatban

Természetesen tovább ízesíthetjük, például vanillincukorral, őrölt fahéjjal, mézeskalács ízű fűszerkeverékkel vagy reszelt citrom- és narancshéjjal.

Ha kakaós omlós tésztát készítenének, a hozzáadott kakaópor mennyiségét a liszt mennyiségéből vonjuk le. Léteznek további variánsok, például a liszt egy része lecserélhető finomra őrölt dióra, mogyoróra, mandulára vagy akár teljes egészében is készíthető mandulalisztből.

Sós verzióban is megsüthetjük, ebben az esetben a cukrot elhagyjuk, és kevéssel több sót adunk az alaprecepthez.

Nem mindegy, hogy milyen hőmérsékletűek az alapanyagok. Ezúttal kerüljük a puha zsiradékot, a vaj vagy margarin legyen hidegebb, felhasználás előtt vágjuk kis kockákra. A felület, amin dolgozunk, szintén jó, ha hűvösebb. Továbbá az is lényeges, hogy a recepthez kimért lisztet és porcukrot, illetve a kakaóport és/vagy őrölt olajos magot gondosan szitáljuk át.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Fő a gyorsaság!

A jó gyúrt omlós tészta titka a gyors összeállítás. Ugyanis ha túl sokáig gyúrjuk a tésztát, kezünk melegétől megolvadhat a zsiradék, a liszt megszívja magát ezzel a puha, olvadt zsiradékkal, az eredmény pedig zsíros, könnyen letapadó tészta lesz, amelynek állaga sütés után sem lesz tökéletes. Jó megoldás lehet, ha a felkockázott vajat vagy margarint nem kézzel, hanem konyhai robotgép segítségével morzsoljuk bele a lisztbe.

Ha nem áll össze a tészta, kevés hideg vízzel (esetleg hideg tejjel, tejföllel) tökéletesíthetjük az állagát.

Nyújtás, formázás előtt az összegyúrt tésztát érdemes frissentartó fóliával letakarva hűtőbe tenni. Minimum 30 percre, de akár előző nap is összeállíthatjuk, majd hűtve tárolhatjuk a tésztát. Felhasználás előtt kb. 10 perccel viszont vegyük ki tésztánkat a hűtőből, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni. Se nyújtás, se formázás közben ne melegedjen fel túlságosan a tészta! Hogy ebben a fázisban is elkerüljük a zsiradék megpuhulását, szintén elengedhetetlen a gyorsaság. A tésztát kinyújthatjuk lisztezett felületen (csak vékonyan lisztezzünk, hogy ne keményedjen meg) vagy két réteg szilikonos sütőpapír vagy frissentartó fólia között is.

Amennyiben pitét készítünk, a kinyújtott, piteformába helyezett tésztát szurkáljuk meg villával, hogy sütés közben a keletkező gőzök könnyen távozni tudjanak. Érdemes sütés előtt a formával együtt hűtőbe tenni a tésztát 15-20 percre.

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Sokszor ír elő a recept vakon sütést.

Erre akkor van szükség, ha a pitébe kerülő töltelék túlságosan sok nedvességet tartalmaz. Ha egyből a nyers tésztára kerülne, könnyen eláztatná azt, az eredmény pedig nem roppanós, hanem szalonnás állagú tészta lenne. Vakon sütés előtt a tésztát szurkáljuk meg villával, majd borítsunk rá sütőpapírt. Töltsük fel sütőbabbal egészen a forma pereméig, majd így tegyük a receptben meghatározott időre az előmelegített sütőbe. A vakon sütést követően távolítsuk el a sütőpapírt a sütőbabbal együtt, majd halmozzuk a tölteléket az elősütött tésztára, és helyezzük vissza a sütőbe a receptben meghatározott időre. 

A sütőbabos sütőpapír eltávolítása után a tészta felületét megkenhetjük vékonyan tojásfehérjével. Toljuk vissza így 2 percre a sütőbe, majd csak ezután kerüljön rá a töltelék. A megszilárdult tojásfehérje további nedvességzáró réteget képez. 

Kevésbé lédús töltelékek esetén nincs szükség vakon sütésre, az is elegendő, ha a megszurkált tésztát beszórjuk zsemlemorzsával, finomra darált keksszel, búzadarával vagy például őrölt dióval.

Szükséges idő 20-40 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Az alaprecept sokféle formában variálható

Ha rácsos pitét vagy aprósüteményeket készítünk, a tésztát lekenhetjük felvert tojással vagy kevés tejjel, vízzel hígított tojássárgájával. Még szebbek lesznek a rácsok, ha derelyeszaggatóval vágjuk ki a tésztából. A forró, épp megsült tésztát megfényezhetjük úgy, hogy beecseteljük folyékonyra melegített barack- vagy narancslekvárral.

Az alapreceptet morzsás tetejű sütemények készítéséhez is felhasználhatjuk. Ilyenkor nem szükséges teljesen összegyúrni a tésztát, elegendő, ha morzsás állagúra dolgozzuk. Az is jó megoldás, ha a teljesen összegyúrt tésztát frissentartó fóliába csomagolva fagyasztóba tesszük, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

Töltelék természetesen sütés után is kerülhet a süteményekbe, ilyen például a lekvárral töltött, összeragasztott ischler, linzer. A gyúrt omlós tésztából készült kekszeket olvasztott csokoládéba is márthatjuk. Akár töltjük, akár kimártjuk, egyet ne feledjünk: csak teljesen kihűlt süteménnyel dolgozzunk. 

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!