Édes sütik második fogásnak
Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.
Ezek az ételek igazából desszertek, tehát nyugodtan elkészíthetjük délutánra is, ám mivel laktatóak, kiadósak, sokszor követik ebédkor a levest.
Az egyik klasszikus kategória a burgonya alapú tészta.
A főtt, áttört burgonyát tojással, liszttel (és egy kevés zsiradékkal) összedolgozzuk, majd tetszőlegesen formázzuk, töltjük. Ha kis hengereket sodrunk belőle, kész is a nudli, ha kinyújtjuk, majd szilvával vagy barackkal töltjük, gombócot készítettünk. Ha pedig két kinyújtott, lapos tésztadarabot töltünk meg lekvárral vagy például édes túróval, megvan a derelyénk.
Lássunk néhány ötletet, mi is készülhet burgonyás tésztából!
Ezeknél a tésztáknál nem mindegy, hogy milyen burgonyát használunk. Válasszunk lisztes fajtát, azaz porhanyósabb állagú, könnyen pürésíthető fajtát. Még melegen törjük össze, majd miután kihűlt, dolgozzuk össze a tészta többi alapanyagával. A töltött gombócoknál a gyümölcsökbe (a mag helyére) 1-1 szem kockacukrot szoktunk tenni, és persze ízesíthetjük fahéjjal is. Akár nudli, akár derelye, akár gombóc, a töltött, formázott tésztát bő, gyöngyöző vízben főzzük ki. Közben egy kevés zsiradékon zsemlemorzsát pirítunk, és a vízből kivett, jól lecsepegtetett tésztákat beleforgatjuk. Persze pirított zsemlemorzsa helyett darált mákot is választhatunk, vagy például a morzsás gombócot megszórhatjuk fahéjas porcukorral, a nudlit pedig darált, cukrozott dióval.
Gombócot túrós tésztából is készíthetünk, megtölthetjük kajszibarackkal vagy szilvával. A hempergetéshez ugyanúgy választhatunk pirított zsemlemorzsát. Gombócnak gombóc, de lisztes tésztából készülnek a gőzgombócok, búzadarából a Sütőben sült túrógombóc - érdemes kipróbálni ezeket a változatokat is!
A másik örök kedvenc a kelt tészta, felsorolni sem tudjuk, mennyi különböző sütit készíthetünk belőle.
Vegyük sorra most azokat, amelyek tipikus második fogások!
Ilyen például az aranygaluska. A kis kelt tészta golyókat olvasztott zsiradékba forgatjuk, és cukrozott dióval rétegezzük. Vaníliasodóval a legfinomabb! Hasonlóan klassz második fogás a kelt tésztából készített, (általában) sűrű, sütésálló lekvárral töltött bukta. A lekvárt más töltelékre is cserélhetjük, például almásra.
Tökéletesek lesznek „másodiknak” a rétesek is. Tölthetjük gyümölccsel (válasszunk szezonális gyümölcsöket vagy mirelitet), túróval. Ahogy a töltött, rakott, tepsis palacsinták is kedveltek ebédre, legyen szó hagyományos „tekertről” a kedvenc töltelékünkkel, bécsi túrós palacsintáról vagy palacsintatortáról. Az osztrák recept szerint palacsinta jellegű tésztából készül a Kaiserschmarren, vagyis a császármorzsa is - kis túróval még kiadósabb fogás készülhet belőle.
Végül, de nem utolsósorban említsük még meg a máglyarakást is! Szikkadt péksütemény az alapja, rajta párolt, ízesített alma, baracklekvár és az elmaradhatatlan sült tojásfehérjehab.
Ezek a sütemények nemcsak nagyon finomak, hanem igazán laktatóak is, így valóban ebédre valók! Nálatok melyik készül el holnap?
A tartalmas levesek után gyakran tálalunk "ebédsütiket", azaz édes főételeket. Ezek igazából desszertek, de mivel laktatóak és kiadósak, tökéletesen követik ebédkor a levest. Délutánra is elkészíthetők.
Főtt, áttört burgonyát tojással, liszttel dolgozz össze. Kis hengereket sodrva nudli, szilvával vagy barackkal töltve gombóc, két lapos tésztadarabot lekvárral vagy túróval töltve derelye készülhet belőle.
Válassz lisztes fajtát, azaz porhanyósabb állagú, könnyen pürésíthető fajtát. Még melegen törd össze, majd miután kihűlt, dolgozd össze a tészta többi alapanyagával.
A gyümölcsökbe (a mag helyére) tegyél 1-1 szem kockacukrot és ízesítsd fahéjjal. A formázott tésztát bő, gyöngyöző vízben főzd ki, majd forgasd pirított zsemlemorzsába vagy darált mákba.
Az aranygaluska kis golyókból olvasztott zsiradékba forgatva, cukrozott dióval rétegezve. A bukta sűrű, sütésálló lekvárral vagy almával töltve. Mindkettő vaníliasodóval a legfinomabb.
Töltsd gyümölccsel (szezonális vagy mirelit) vagy túróval. A rétesek tökéletesek "másodiknak", változatosak és laktatóak. Sokféle töltelékkel elkészíthetők.
Töltött, rakott, tepsis palacsinták kedveltek ebédre. Lehet hagyományos "tekert" kedvenc töltelékkel, bécsi túrós palacsinta vagy palacsintatotora. A Kaiserschmarren (császármorzsa) túróval még kiadósabb.
"Szikkadt" péksütemény az alapja, rajta párolt, ízesített alma, baracklekvár és az elmaradhatatlan sült tojásfehérjehab. Klasszikus magyar édes második fogás, amely nagyon laktató.
A klasszikus pirított zsemlemorzsa helyett választhatod a darált mákot, a morzsás gombócot megszórhatod fahéjas porcukorral, a nudlit pedig darált, cukrozott dióval. Sokféle variáció lehetséges.
Igen! Túrós tésztából is készíthetsz gombócot kajszibarackkal vagy szilvával töltve. Lisztes tésztából gőzgombócok, búzadarából sütőben sült túrógombóc készülhet. Érdemes kipróbálni ezeket a változatokat is.
Kapcsolódó cikkek

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.


Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
