Elronthatatlanul egyszerű sütemények karácsonyra
2018. december 05.A karácsony szimbólumai között a sokféle sütemény és az édes íz is a bőséget, gazdagságot jelképezi. De annak sem kell kétségbe esnie a karácsonyi sütés gondolatától, aki nem érzi magát feketöves cukrászmesternek!
Lássunk mi is készülhet az ünnepre!
A mákos guba az a finomság, amihez szerencsére nem kell cukrászvizsga, kezdők is bátran nekiállhatnak. Csak tejre, kiflire, cukorra és némi mákra van hozzá szükségünk. A gumóban lévő mák, az apró és sok termése révén a gazdagságot, bőséget hivatott megidézni a karácsonyi asztalra, szóval bátran kínálhatjuk az ünnepi menü végén. Akik szeretnék kicsit emelni a tétet, kipróbálhatják az isteni mákos guba tortát is. Ha pedig csavarnának egyet a recepten, megpróbálhatják elkészíteni egy kis mascarponéval is, de akár még muffint is készíthetünk a mákos guba ízvilágában.
Karácsonykor általában nagy a vendégjárás, jó, ha mindig van egy kis aprósütemény, amivel meg lehet kínálni a hozzánk betérőket. A kókuszgolyót elkészíteni nagyon egyszerű, a kicsik is boldog lesznek, ha bevonjuk őket és feladatokat kaphatnak ennek az egyszerű karácsonyi nyalánkság elkészítésénél. A kis golyókat már ők is ügyesen meg tudják formázni, kókuszba hempergetni őket pedig ugyancsak remek, apró kezeknek való foglalatosság.
Az eredeti formától persze ebben az esetben is eltérhetünk és készíthetünk kókuszgolyó tortát is. Aminek ugyan golyó alakja nem lesz, de az íze megegyezik az eredeti süteménnyel.
A különböző golyókat pedig igazán jól lehet variálni, készíthetünk gesztenyéset, nutellásat, puncsosat, földimogyorósat, vagy akár igazi házi Raffaelóval is készülhetünk a vendégseregnek.
A vargabéles is a könnyű sütik közé tartozik, szerencsére nem kell ott izgulni a sütő ajtaja előtt, hogy elég szépen feljön-e a piskóta, így ezzel is bátran lehet próbálkozni anélkül, hogy komolyabb kudarctól kellene tartanunk.
Azoknak, akik kicsit bonyolultabb, de azért még kevésbé gyakorlottaknak is ajánlható süteményt szeretnének az ünnepi asztalra tálalni, mi most a gyümölcskenyereket ajánlanánk. Általában több hozzávalóval kell számolni, és egy kicsit több munkával, de kevesebb konyhai tapasztalattal is ki lehet próbálni ezt a műfajt. A gyümölcskenyereknek pedig megvan az a szabadsága, hogy a beléjük dobált magvak, aszalványok és kandírozott gyümölcsök szabadon variálhatók, így könnyen kikísérletezhetjük az igazi családi kedvencet.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.