Kelt tészták olasz, görög módra

Dátum 2022. január 28.

Szinte minden nemzetnek megvan a maga klasszikus kelt tésztája, nem számítanak kivételnek ez alól a mediterrán népek sem. Cikkünkben most a legismertebb olasz és görög kelt tésztás recepteket vesszük sorra.

Szó lesz többek között kenyérfélékről, pizzákról és persze a gírosz mellé elengedhetetlen pitáról is.

Kezdjük rögtön a ciabattával !

Hosszúkás formája és hasonló felhasználási módjai miatt az olaszok bagettjének is szokták nevezni. Egyébként a neve papucsot jelent, ami szintén hosszúkás alakjára utal. Könnyű, kívül ropogós, belül puha kenyérféle, amit tálalhatunk szendvicsként, fűszervajjal de extra szűz olívaolajba mártogatva is fogyaszthatjuk. A tésztájába keverhetünk zöldfűszereket, hagymát vagy akár apróra vágott aszalt paradicsomot.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
42 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Focaccia, pizza, calcone számos változata

Ha a ciabatta az olaszok bagettje, akkor a focaccia pedig Itália lepénykenyere. Sokban hasonlít a pizzára (mindkettő kelt tésztás), de a focacciát langyosan és hidegen is szokták fogyasztani. A feltétek igencsak változatosak: lehet zöldséges, olajbogyós-zöldfűszeres, burgonyás, és bár kijelenthetnénk, hogy amíg a pizzán van sajt, a focaccián nincs, ez csak általában igaz, hiszen létezik belőle sajtos is. Hasonlóan elmondható, hogy a focacciák többségének jóval vastagabb a tésztája egy hagyományos pizzáénál. Egy biztos: szuper vendégváró!

A pizzát senkinek sem kell bemutatni! Ahány ház, annyi szokás, vannak vékonyabb és vastagabb tésztájú pizzák, a feltétek pedig elképesztően sokfélék! Persze lehet, hogy egy autentikus olasz pizzériában furcsán néznének ránk, ha hagymás-tejfölös alappal rendelnénk meg a kedvenc pizzánkat, de ha egyszer egy nemzeti étel meghódítja a világot, óhatatlanul kialakulnak a nem igazán autentikus – de attól még nagyon finom – verziók. Tegyük hozzá, azért Olaszországban sem egyféle pizza létezik! Itt van például a calzone, amit valamennyi olasz pizzériában megtalálunk: a kerekre nyújtott tészta egyik oldalát megpakolják feltétekkel, majd félbehajtják, és így, félkör alakú „táskaként” sütik készre. Pizzatésztából egyébként sok egyéb sós süteményt is készíthetünk, például partifalatokat: fűszeres paradicsomszósszal készült csavart pizzarudat vagy helyes minipizzákat.

Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Pesztó változatok

Van még egy olasz vonatkozású étel, amiről nem érdemes megfeledkezni, ha kelt tésztákról beszélünk. Ez pedig a pesztó (vagy pesto) szósz, amit nem csak főtt tésztákkal forgathatunk össze, hanem töltelékként, ízesítőként, feltétként kelt tésztákhoz is használhatjuk. Több fajtája létezik, a legismertebb a zöld, bazsalikomos genovai pesztó és a piros aszalt paradicsomos pesztó. Ezek mellett a pesztók fő összetevői az olívaolaj, a parmezán sajt és valamilyen olajos mag (fenyőmag, mandula).

Evezzünk görög vizekre! Ha Görögország, akkor talán a gírosz (vagy gyros) az első étel, ami eszünkbe jut. Gírosz pedig nem létezik pita nélkül, akár töltöttet, akár gírosz tálat választunk, a fűszeres hús, a saláta és az öntet mellett ott az a bizonyos pita is! Ha kedvünk támad otthon elkészíteni, a pitát is nyugodtan süthetjük házilag, akár rozskovásszal. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Sajtokkal, füszerkeverékekkel variálva

Ha görögös ízvilágú sütit sütnénk, használjunk valamilyen sós sajtot is hozzá, például fetát. Ez az a sajt, ami nélkül elképzelhetetlen a görög saláta! Juhtejből vagy juh- és kecsketej keverékéből készítik. Vagy válasszunk friss kecskesajtot, lágy és krémes, jól passzol a zöldfűszerekhez, sőt még a szőlőhöz is, egy kelt tésztás lepény tökéletes feltétje lehet. A sajtokat spenóttal is kombinálhatjuk, a friss, aprított, fokhagymán párolt bébispenót sajttal keverve töltelékként használható.

Görög fűszerkeveréket (ami tulajdonképpen a gírosz hús fűszere) szinte bármelyik boltban vásárolhatunk. Próbáljuk ki kelt tésztába gyúrva! Készítsünk egy alap kenyértésztát, és adjunk hozzá a fűszerkeverékből, majd formázzuk kedvünkre. Vagy görögös fűszervajat is készíthetünk, amivel sütés előtt alaposan megkenjük a beirdalt péksüteményt.

Mediterrán kenyereket, péksüteményeket, sós tésztákat nem csak nyáron készíthetünk! Talán pont most, a téli hidegben van a legnagyobb szükség a „napsütötte” ízekre!

Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!