Narancsvidék: finomságok naranccsal
2018. november 21.A déli gyümölcsök gyakori és közkedvelt alapanyagok lehetnek a konyhában. Nézzük, milyen csodás finomságokat készíthetünk naranccsal!
A narancs illóolajának jótékony hatása
Az évnek ennek a szakában nem csak akkor járunk jól, ha beengedjük a narancsot, mint alapanyagot a konyhánkba, hanem akkor is, ha megismerkedünk az illóolajával.
A narancs kellemesen édeskés illata felderíti a lelket, jobb kedvre hangol. Nem is csoda, hiszen a narancsból nyert illóolajat az egyik legjobb stresszoldóként tartják számon, és még a felső légúti megbetegedésekkel való küzdelemben is a segítségünkre lehet.
Emellett jótékony hatással van az ízületekre, izmokra, és masszázsolajként is kiválóan használható.
Narancs és a csokoládé
De most térjünk is rá a narancsból készült gasztronómiai élvezetekre, hiszen egy vidítóan aromás illatú sütemény a lelket is masszírozhatja.
A narancs csokoládéval alkotott párosát sokan ismerhetik. Véletlenül sem nevezném ezt kényszerházasságnak, hiszen a két íz tökéletesen kiegészíti egymást, kiválóan erősítik egymás tulajdonságait. Készíthetünk akár csodálatos csokis sütit is, de ha valami könnyűvel próbálkoznánk, mindenképpen vegyük fel a repertoárunkba a narancsos-csokis pudingot is.
Aki pedig valamilyen okból nincs kibékülve a puding intézményével, mégis valami könnyedebb édességet dobna össze, biztos örömét fogja lelni egy isteni pohárkrémben. És a „klasszikus” Fanta / Mirinda / üdítős szeletre ki emlékszik?
Egyéb gyümölcsökkel variálva
A narancs sokoldalúságát bizonyítja, hogy nem csak a csokival alkotott duettje felejthetetlen, jól passzol hozzá a répa, a sütőtök, az alma, a citrom, a dió, de még a gyömbér is.
Természetesen, többek között lekvárt is készíthetünk belőle, társíthatjuk egyéb gyümölcsökkel, de jól állnak neki a különböző aromás fűszerek is.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!