Ne félj az égetett tésztától!

Dátum 2021. szeptember 23.

Nem véletlen a cím: sokan nem mernek belevágni az égetett (más elnevezéssel: forrázott) tészta házi elkészítésébe, mondván, biztosan nem fog szépen megemelkedni és üreges sem lesz a belseje.

Valóban ez a két legfontosabb kritériuma a jó égetett tésztának, ám aggodalomra semmi ok, csak egy jó alapreceptre lesz szükségünk a tökéletes, magas, belül üreges sütihez.

Miért szeretjük annyira az égetett tésztát? Számos pozitív tulajdonsága van! Először is egyszerű, hétköznapi hozzávalókból (víz vagy tej, zsiradék, liszt, keményítő, só, tojás, sütőpor) áll, ezek szinte minden háztartásban megtalálhatók napi szinten. Fontos kiemelni emellett sokoldalú felhasználhatóságát, hiszen semleges ízvilágú tésztáról beszélünk. Kívül roppanós, belül puha, a belsejében keletkezett üreg pedig csak arra vár, hogy megtöltsük akár édes, akár sós ízvilágú krémekkel, töltelékekkel. A sós verziók szuper vendégvárók, előételek, partifalatok lehetnek. Egyébként maga a tészta is feldobható, hozzákeverhetünk egy kevés citromhéjat, mákszemeket, vagy a formázott tésztát is megszórhatjuk sütés előtt például egy kevés szeletelt mandulával.

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Ebből a tésztából készül a képviselőfánk, a klasszikus olasz profiterol, a piramis formájú, igencsak látványos francia desszert, a croquembouche és a most nagyon divatos töltött, mázas ekler fánk is. Sőt! Torták lapjai, sütemények alapjai szintén lehetnek égetett tésztásak, kombináljuk habkönnyű krémekkel! Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy a kész, töltetlen sütemény kiválóan fagyasztható, így jó ötlet egyszerre nagyobb adagot sütni.

Más tésztafajtákkal ellentétben ezt a tésztát a tűzhelyen kezdjük el készíteni. Először a kimért folyadékot, zsiradékot és sót egyneművé olvasztjuk, összeforraljuk egy kis főzőedényben. Majd jön a liszt, keményítő: levesszük a tűzről, és gyors mozdulatokkal belekeverjük. Majd visszahelyezzük a tűzre, és fakanállal addig keverjük, felforrósítjuk, amíg szép tésztagombóccá összeáll. Közben a tészta jellegzetes pattogó-sercegő hangot ad ki (mintha „égne”), ez a magyarázat az elnevezésére. Miután elkészült a tésztagombóc, jön a következő sarkalatos pont, a tojások hozzáadása. Fontos, hogy rögtön, a még meleg tésztához adjuk a tojásokat, és az is fontos, hogy ne egyszerre, hanem egyesével. Az első tojást konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) a tésztához keverjük, megvárjuk, amíg szépen elegyedik, majd csak ezután jöhet a következő tojás.

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

És van még egy kis trükk: a tojások mérete még az S-M-L-XL skálán belül is ingadozik kissé, ezért az utolsó tojással másképpen járunk el. Kis tálba ütjük, felverjük, majd apránként adagoljuk csak a tésztához. Nem biztos, hogy kelleni fog az összes, a tészta akkor jó, ha erősen csillog, és nehezen cseppen le a dagasztó spirálról. Ha idáig megvagyunk, kell egy kis türelem, ugyanis a sütőport csak azután adhatjuk a masszához, amikor az már teljesen kihűlt. Addig érdemes letakarni frissentartó fóliával.

Lássuk a formázást! A tésztát legkönnyebb habzsákból kinyomni a sütőpapírral bélelt sütőlemezre, választhatunk sima- vagy csillagcsövet. Készíthetünk 3-4 cm átmérőjű halmokat, ez a legjobb méret képviselőfánkhoz, kisebb halmocskákat profiterolhoz vagy 10-12 cm hosszú csík formát ekler fánkhoz. De süthetünk belőle kis pálcikákat is, amelyeket izgalmas mártogatósokkal kínálhatunk. Fontos, hogy a halmok, csíkok vagy egyéb formák között hagyjunk kellő távolságot (kb. 3-4 cm), hiszen nőni fognak a sütőben. A sütésnél arra figyeljünk, hogy az első 15 percben ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a sütemény összeesik. A kész sütemény aranyszínű, kissé repedezett. Amikor kivesszük a sütőből, rögtön levágjuk a tetejét, majd ezután hagyjuk kihűlni.

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

És még egy érdekesség: az égetett tésztát nem csak sütőben süthetjük meg! A Magyarországon is népszerű tolófánk vagy a spanyol churros (fánkféleség) ugyancsak égetett tésztából készül, ám forró olajban sütjük ki. Tálalhatjuk porcukorral meghintve, a spanyol verziót pedig olvasztott csokiba mártogatva szokták fogyasztani.

Ha már ízesítés, nézzünk pár népszerű változatot! A klasszikus képviselőfánk vaníliás krémmel és tejszínhabbal készül, de megtölthetjük akár mogyorókrémmel is. A sós képviselőfánk lehet sajtkrémes, sonkakrémes, tormával vagy mustárral ízesített vajkrémes. Az ekler fánk gyakran tejszínes-gyümölcskrémes és gyümölcsmázas, lehet epres, barackos, málnás, de a tejszínhab-csokimáz párost is feldobhatjuk friss vagy befőtt gyümölcsökkel. Ha pedig nem gyümölcs, akkor legyen mondjuk kávés vagy csokikrémes!

Egy alaptészta – számtalan forma, töltelék, máz, ízkombináció. Ezért érdemes összebarátkozni az égetett tésztával!

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-10-22
0 Kedvelés

Rémisztően finom sütik halloweenra

Tény, hogy halloween nem tradicionális magyar ünnep, de így ősszel nem is lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy ijesztő (na jó, inkább mókás) sütiket, desszerteket kreáljunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-20
1 Kedvelés

Készíts édességeket pillecukorral!

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-15
2 Kedvelés

Pizzából sokfélét!

Különféle alkalmak – egy megoldás: pizza. Finom minden formájában! Kreatív ötletek következnek az apróbb vagy épp nagyobb éhség elűzésére, a főétkezések közötti időre, arra, amikor úton vagyunk vagy kétszemélyes vacsorára. A pizza mindig nyerő!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-09-24
2 Kedvelés

Sütési eszközök – készítsd házilag!

Van úgy, hogy csak sütés közben derül ki: a következő lépéshez szükséges eszköz éppen tönkrement vagy sosem volt, most pedig villámgyorsan kellene, hogy az asztalra varázsolhassuk a süteményünket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-09-23
1 Kedvelés

Ne félj az égetett tésztától!

Nem véletlen a cím: sokan nem mernek belevágni az égetett (más elnevezéssel: forrázott) tészta házi elkészítésébe, mondván, biztosan nem fog szépen megemelkedni és üreges sem lesz a belseje.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-09-15
1 Kedvelés

Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 2. rész – Amerika

Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag kalandozásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoltuk be, most pedig még messzebbre utazunk, és megnézzük, mely sütik, desszertek a legnépszerűbbek az Egyesült Államokban.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!