3+1 klasszikus uzsonna
Vajon mi lehet az a csokoládés tekerge? És mikor igazán finom a túros batyu? Nagy klasszikusok egy csokorban.
Ezen a héten az iskolai uzsonnákkal kapcsolatban szeretnénk egy kis inspirácót nyújtani, ezért olyan recepteket gyűjtöttünk össze egy cikkben, melyekkel a kis nebulók kedvében járhatunk.
Az egyik ilyen alap klasszikus, kétségtelenül a gyerekek egyik letaszíthatatlan kedvence: a kakaós csiga. Persze vélhetően lehet kapni az iskolai büfében is, vagy a metróaluljáróban, de nem biztos, hogy a legideálisabb hozzávalókkal készülnek, ami jócskán érezhető a minőségen is.
A szerencse viszont az, hogy a kakaós csiga otthon is elkészíthető. És ami a jó hír, hogy előre is dolgozhatunk, és az elkészült csigákat le is fagyaszthatjuk. Így ha a reggel rohanásba torkollna, nem kell sokat gondolkodni, előkaphatjuk a fagyasztóból a kész csigákat.
A csokoládés tekerge, azaz a kakaós csiga átalában leveles tésztából készül, de a házilag kelt tészta is jellemző alapanyaga. A tészta csiga alakban tekeredik, közé kakaókrém kerül, tetejét gyakran porcukor díszíti. És akkor igazán finom, ha a közepe felé haladva egyre puhább és krémesebb az állaga. De persze nem csak kakaós csiga létezik, isteni a diós csiga, a fahéjas csiga, a kókuszos csiga, a marcipános csiga és ha egy kis sósra vágyunk, a sajtos-kukoricás csiga is vagy pizzás csiga is.
A kakaós csiga mellett a másik hatalmas sztár a túrós batyu. Akkor igazán finom, ha szaftos és puha, és a túró sem morzsolódik benne. Érdemes tehát jóféle túrót választanunk, a jó alapanyagok mindig meghálálják a választásunkat.
Ha már a nagy klasszikusoknál tartunk, ne feledkezzünk meg az igazi buktáról sem. Bár mostanában nem jár a szupertrendi sütik élvonalában, igazán ízletes finomság, ami szintén jól passzol az uzsonnás táskába. Ha pedig a közepén igazi házi lekvár van, akkor valószínűleg magasan veri az iskolai büfé kínálatát.
Hogy ne csak az édesszájúaknak kedvezzünk, készíthetünk perecet is. Melynek keletkezéséről, formájának kialakulásáról számos legenda és anekdota szól. Neve valószínűleg a latin bracellusból ("karkötő") ered.
Már 610-ben egy olasz szerzetes kenyértésztából "a mellen összefont karokat" jelképező péksüteményeket készített, ezeket pretiolanak ("kis jutalom", ugyanis az imádságokat jól megtanuló gyerekeket jutalmazták vele) nevezte.
Ha belefér az időnkbe, esetleg sikerül befűznünk egy lelkes nagymamát, mi is próbáljunk meg házi finomságokat csempészni a kicsik táskájába, hiszen az otthon készült finomságokkal egy iskolai büfé kínálata sem vehet fel a versenyt.
Kapcsolódó cikkek

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval
Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!


Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta
Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!


Húsvéti brunch
Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!


Krémes, a hagyományos sütemények királynője
Habos, remegős és pillekönnyű – talán ez az a három jelző, ami elsőre eszünkbe jut a krémesről. Sokan ezzel a sütivel kapcsolják össze a családi ünnepeket, másoknak cukrászdai sütizések emléke villan be.
