Csokit vagy csalunk! „Rémisztő” halloween-édességek
2022. október 21.Halloween ünnepére készülve nyugodtan „játszhatunk az étellel”. Legyen minél „rémisz-tőbb”, azaz inkább mulatságos: pókok, múmiák, szörnyek, boszik, sorakozó!
Mitől lesz igazán halloweeni egy édesség?
Ezt az ünnepet tulajdonképpen nem meghatározó ízeivel, hanem a jellegzetes színeivel és szimbólumaival írhatjuk körül. Kétségtelen, hogy a sütőtök nagy kedvenc ilyenkor, bár azt, hogy gyakori szereplője a halloweeni édességeknek, inkább köszönheti faragható rokonának és narancssárga színének. A narancssárga mellett a fekete a másik legjellemzőbb halloweeni szín, de mostanában a lila és a fehér is egyre népszerűbb. Szimbólumok tekintetében a „szolid” töklámpástól, a candy corntól (sárga, narancssárga és fehér csíkos, kukoricaszemre emlékeztető tradicionális halloweeni cukorka), a pókhálótól, a boszorkánykalaptól és -seprűtől indul a lista, aztán jönnek szépen sorban az „ijesztőbbnél ijesztőbb” motívumok: pókok, denevérek, szellemek, boszorkányok, csontvázak, szemek, múmiák, szörnyek és társaik. Ha halloweenre készítünk édességeket, ezeket a színeket és szimbólumokat érdemes a kedvenc desszertünkkel, süteményünkkel ötvözni.
Színezzünk halloweeni módra!
A fenti színeket többféleképpen is az édességbe csempészhetjük. Narancssárga lehet sütőtökből (készíthetünk belőle tortakrémet, de például egy édes, fűszeres sütőtökpüré brownie-ba is kerülhet), vagy kikeverhetjük piros és sárga ételszínezékből. Ez utóbbiból természetesen feketét, lilát is vásárolhatunk, a lila egyébként kékből és pirosból is kikeverhető. A fehér szintén roppant egyszerűen kivitelezhető, akár citrommáz vagy kókuszreszelék formájában is a desszertünkre vagy desszertünkbe kerülhet. Dekor tollakkal is kedvünkre színezhetünk, pirosat, sárgát, zöldet, fehéret és barna árnyalatokat választhatunk.
Halloweeni szimbólumok az édességeken
Dekorálni a legjobb móka, bátran vonjuk be a gyerekeket! Hogy stílusosak legyünk, fogalmazzunk úgy: rengeteg forma „rém” egyszerűen megvalósítható! Egy kissé amorf „paca” szemekkel? Máris kész a szellemünk fondant-ból, cukormázból, tojásfehérjéből, mályvacukorból amerikai palacsinta tésztájából vagy épp olvadozó sajtból! Hasonlóan hálásak a szörnyek is ebből a szempontból, szinte bármire (formázott tésztára, zsemlére vagy akár mályvacukorra) tehetünk cukorka szemeket, rajzolhatunk dekor tollal arcot, és már életre is keltettük a cuki szörnyecskénket.
A múmia sem bonyolult, lehet virsli körbetekerve, vagy ha szendvicsre teszünk csíkozott sajtot, szintén mókás kis múmiát kapunk. A szemük lehet borsszem vagy olajbogyó, olajbogyóból könnyen kialakíthatjuk a szem szimbólumot is. A marcipánt és a fondant-t kedvünkre színezhetjük és formázhatjuk: töktől a boszorkánykalapig. A legegyszerűbb megoldás pedig kétségkívül az, ha a tetszőleges motívumot kartonpapírból kivágott sablonból készítjük el. Ezeket például egy linzertésztára téve körbevághatjuk, vagy egy sütemény tetejét mintásra porcukrozhatjuk a segítségükkel.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.