Csokit vagy csalunk! „Rémisztő” halloween-édességek
Halloween ünnepére készülve nyugodtan „játszhatunk az étellel”. Legyen minél „rémisz-tőbb”, azaz inkább mulatságos: pókok, múmiák, szörnyek, boszik, sorakozó!
Mitől lesz igazán halloweeni egy édesség?
Ezt az ünnepet tulajdonképpen nem meghatározó ízeivel, hanem a jellegzetes színeivel és szimbólumaival írhatjuk körül. Kétségtelen, hogy a sütőtök nagy kedvenc ilyenkor, bár azt, hogy gyakori szereplője a halloweeni édességeknek, inkább köszönheti faragható rokonának és narancssárga színének. A narancssárga mellett a fekete a másik legjellemzőbb halloweeni szín, de mostanában a lila és a fehér is egyre népszerűbb. Szimbólumok tekintetében a „szolid” töklámpástól, a candy corntól (sárga, narancssárga és fehér csíkos, kukoricaszemre emlékeztető tradicionális halloweeni cukorka), a pókhálótól, a boszorkánykalaptól és -seprűtől indul a lista, aztán jönnek szépen sorban az „ijesztőbbnél ijesztőbb” motívumok: pókok, denevérek, szellemek, boszorkányok, csontvázak, szemek, múmiák, szörnyek és társaik. Ha halloweenre készítünk édességeket, ezeket a színeket és szimbólumokat érdemes a kedvenc desszertünkkel, süteményünkkel ötvözni.
Színezzünk halloweeni módra!
A fenti színeket többféleképpen is az édességbe csempészhetjük. Narancssárga lehet sütőtökből (készíthetünk belőle tortakrémet, de például egy édes, fűszeres sütőtökpüré brownie-ba is kerülhet), vagy kikeverhetjük piros és sárga ételszínezékből. Ez utóbbiból természetesen feketét, lilát is vásárolhatunk, a lila egyébként kékből és pirosból is kikeverhető. A fehér szintén roppant egyszerűen kivitelezhető, akár citrommáz vagy kókuszreszelék formájában is a desszertünkre vagy desszertünkbe kerülhet. Dekor tollakkal is kedvünkre színezhetünk, pirosat, sárgát, zöldet, fehéret és barna árnyalatokat választhatunk.
Halloweeni szimbólumok az édességeken
Dekorálni a legjobb móka, bátran vonjuk be a gyerekeket! Hogy stílusosak legyünk, fogalmazzunk úgy: rengeteg forma „rém” egyszerűen megvalósítható! Egy kissé amorf „paca” szemekkel? Máris kész a szellemünk fondant-ból, cukormázból, tojásfehérjéből, mályvacukorból amerikai palacsinta tésztájából vagy épp olvadozó sajtból! Hasonlóan hálásak a szörnyek is ebből a szempontból, szinte bármire (formázott tésztára, zsemlére vagy akár mályvacukorra) tehetünk cukorka szemeket, rajzolhatunk dekor tollal arcot, és már életre is keltettük a cuki szörnyecskénket.
A múmia sem bonyolult, lehet virsli körbetekerve, vagy ha szendvicsre teszünk csíkozott sajtot, szintén mókás kis múmiát kapunk. A szemük lehet borsszem vagy olajbogyó, olajbogyóból könnyen kialakíthatjuk a szem szimbólumot is. A marcipánt és a fondant-t kedvünkre színezhetjük és formázhatjuk: töktől a boszorkánykalapig. A legegyszerűbb megoldás pedig kétségkívül az, ha a tetszőleges motívumot kartonpapírból kivágott sablonból készítjük el. Ezeket például egy linzertésztára téve körbevághatjuk, vagy egy sütemény tetejét mintásra porcukrozhatjuk a segítségükkel.
A jellegzetes színeitől és szimbólumaitól. A narancssárga és fekete a legjellemzőbb, de a lila és fehér is népszerű. Szimbólumok: töklámpás, candy corn, pókháló, boszorkánykalap, pókok, denevérek, szellemek, múmiák, szörnyek.
Sütőtökből tortakrémet vagy brownie-ba sütőtökpürét tehetsz. Vagy kikeverheted piros és sárga ételszínezékből. A természetes sütőtök íze és színe autentikus halloweeni hangulatot ad.
Fekete, lila és fehér ételszínezéket vásárolhatsz. A lila kékből és pirosból is kikeverhető. A fehér citrommáz vagy kókuszreszelék formájában is használható. Dekor tollakkal is színezhetsz.
Egy kissé amorf "paca" alakot csinálj fondant-ból, cukormázból, tojásfehérjéből, mályvacukorból, amerikai palacsinta tésztájából vagy olvadozó sajtból. Tegyél rá szemeket, és máris kész a szellem!
Szinte bármire tehetsz cukorka szemeket (formázott tésztára, zsemlére, mályvacukorra), rajzolhatsz dekor tollal arcot. A szörnyek hálásak, mert amorf alakúak lehetnek, így könnyű elkészíteni őket.
Virslit körbetekerhetsz, vagy szendvicsre csíkozott sajtot tegyél. A szemük lehet borsszem vagy olajbogyó. Az olajbogyóból könnyen kialakítható a szem szimbólum is.
Kedvedre színezheted és formázhatod őket: töktől a boszorkánykalapig bármit elkészíthetsz. Ezek az anyagok jól formálhatók és tartják az alakjukat, így részletes díszítésekhez ideálisak.
Kartonpapírból kivágott sablonokat használj. Linzertésztára téve körbevághatod, vagy sütemény tetejét mintásra porcukrozhatod a segítségükkel. Ez gyors és hatásos megoldás.
A dekorálás a legjobb móka! Rengeteg forma "rém" egyszerűen megvalósítható. A gyerekek imádják a szemek ragasztását, arcok rajzolását dekor tollal, és a különböző szörnyek megalkotását.
Sárga, narancssárga és fehér csíkos, kukoricaszemre emlékeztető tradicionális halloweeni cukorka. Ez az egyik legjellemzőbb halloween szimbólum, ami inspirációt adhat saját édességeid színezéséhez.
Kapcsolódó cikkek
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.