Palacsintát, de milyet? Terítéken a palacsintafajták

Dátum 2021. február 19.

Legtöbbünk kedves gyerekkori emlékeket őriz a nagy családi palacsintapartikról és a leginkább szeretett ízekről: kakaós, fahéjas, mogyorókrémes, lekváros.

Palacsintasütésre fel!

Ahogy felnőttünk, úgy jöttünk rá, hogy bár ezek is szuper finomak, a palacsinta műfaja ennél sokkal többet tud, se szeri, se száma a fajtáinak. Csokorba gyűjtöttük a legnépszerűbbeket. 

A hagyományos tejes-szódavizes palacsintának nincs párja! Akár a lapáttal forgatós, akár a feldobós technikára esküszünk, nem lehet eleget sütni belőle. Vékony és puha, töltés után hajthatjuk négybe vagy feltekerhetjük, ahogy szimpatikusabb. Mehet bele lekvár, túrókrém, de tölthetjük pudinggal is, tálalhatjuk porcukorral, vaníliaöntettel, csokiszósszal vagy gyümölcsmártással.

Szükséges idő 20-40 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Nézzük, mi minden készülhet még klasszikus palacsintából!

Az alaptésztát nyugodtan színezhetjük, ha 2-3 evőkanál lisztet kakaóporra cserélünk, klassz sötétbarna palacsintákat süthetünk, amelyekben remekül mutat például a hófehér citromos túrókrém. Készülhet palacsintatorta! Ehhez a kész palacsintákat tetszőleges krémmel vagy töltelékkel egymásra rétegezzük, hagyjuk kicsit pihenni, összeállni, aztán már szeletelhetjük is. Készíthetjük párolt almával vagy körtével, dióval, mandulával, mogyoróval, leönthetjük csokiszósszal. Szépen vágható, és minél több rétegből áll, annál látványosabb. A megtöltött palacsintákat sütőtálba sorakoztatva meg is süthetjük, az eredmény kívül ropogós, belül szaftos és puha lesz. Az egyik legnépszerűbb a bécsi túrós palacsinta: a palacsintákba habos túrókrémet töltünk, majd miután a tepsibe kerültek, meglocsoljuk tejes-tojásos-vaníliás öntettel. Addig sütjük, amíg az öntet megszilárdul, langyosan a legfinomabb. A palacsintatortához hasonló finomság a csúsztatott palacsinta. Ennek a tésztája vajjal dúsított, illetve a tojás nem egészben, hanem szétválasztva kerül hozzá úgy, hogy a fehérjét habbá verjük. A palacsintáknak csak az egyik oldalát sütjük meg, és tetszőleges tölteléket teszünk közéjük. Végül ki ne hagyjuk a hagyományos palacsinták sorából a hungarikumként számon tartott Gundel-palacsintát se! Az anekdota szerint a diós-csokis desszert Márai Sándor feleségéhez, Lolához köthető, és sokáig Márai-palacsintaként szerepelt a Gundel étlapján.

Szükséges idő 40-60 perc között
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legyen egészségesebb, vagy mentes?

A hagyományos palacsintatészta fehér búzaliszttel készül, de ha szeretnénk, egy részét nyugodtan lecserélhetjük teljes kiőrlésű lisztre vagy például zabpehelylisztre. A palacsintasütőt olaj helyett kikenhetjük kókuszzsírral, és tej helyett is választhatunk növényi tejet a tésztához.

A hajszálvékonyra sütött palacsinták mellett népszerűek a tekerhető, de vastagabb verziók is. Adhatunk a tésztához élesztőt, az így készült palacsinta puhább, szivacsosabb állagú lesz. Ha pedig a palacsintatésztába almát reszelünk, egy csapásra „megoldjuk” a tölteléket is: pihe-puha, vaskosabb, intenzív gyümölcsös ízvilágú palacsintát fogunk kapni, amit elég vaníliaöntettel meglocsolni vagy egyszerűen porcukorral meghinteni.

Valami Amerika… Térjünk át a kisebb méretű, pufi amerikai palacsintákra! Egyre jobban szeretjük itthon is, általában reggelire vagy uzsonnára szoktuk fogyasztani. Készülhet sütőporral, szódabikarbónával, a tésztájába tehetünk túrót, villával összetört banánt, és lehet vegán is. A kisült palacsintákat pakoljuk egymásra egy tányéron, a tetejükre tegyünk egy kis vajdarabot, szórjuk meg áfonyaszemekkel, végül locsoljuk meg juharsziruppal – 100% Amerika, ugye?

Szükséges idő 40-60 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Csökkentett kalória
Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Lehet sós? Naná!

Akár tekerhető, akár amerikai fajta, nyugodtan készíthetjük sós ízvilágúra is. A hagyományos palacsintát megtölthetjük sonkával és sajttal, gombaraguval, spenótkrémmel. Sőt! Mi magyarok rajongunk a rántott ételekért, a feltekert palacsinta pedig lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába panírozva olajban is kisüthető. És ha már Magyarországon járunk, említsük meg a hortobágyi húsos palacsintát is! Nevével ellentétben valójában semmi köze a Hortobágyhoz, az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták a magyar konyha népszerűsítésére. Eredetileg apróra vágott vagy darált borjúpörköltet töltöttek a vastagabbra sütött palacsintákba, és szafttal meglocsolva tálalták. Ma már számos verziója ismert, készülhet akár csirkéből is, a tejfölös szósz viszont elmaradhatatlan! Az amerikai fajták szintén elkészíthetők sósan, akár úgy is, hogy a tésztájukba csempészünk apróra vágott sonkát, sütőtököt, édesburgonyát vagy zöldfűszereket.

Palacsintából sosem elég! Lehet hétvégi ráérős reggeli vagy hétköznapi ebéd, mi nem tudjuk megunni!

Szükséges idő 20-40 perc között
30 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 0-20 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!