Palacsintát, de milyet? Terítéken a palacsintafajták

Dátum 2021. február 19.

Legtöbbünk kedves gyerekkori emlékeket őriz a nagy családi palacsintapartikról és a leginkább szeretett ízekről: kakaós, fahéjas, mogyorókrémes, lekváros.

Palacsintasütésre fel!

Ahogy felnőttünk, úgy jöttünk rá, hogy bár ezek is szuper finomak, a palacsinta műfaja ennél sokkal többet tud, se szeri, se száma a fajtáinak. Csokorba gyűjtöttük a legnépszerűbbeket. 

A hagyományos tejes-szódavizes palacsintának nincs párja! Akár a lapáttal forgatós, akár a feldobós technikára esküszünk, nem lehet eleget sütni belőle. Vékony és puha, töltés után hajthatjuk négybe vagy feltekerhetjük, ahogy szimpatikusabb. Mehet bele lekvár, túrókrém, de tölthetjük pudinggal is, tálalhatjuk porcukorral, vaníliaöntettel, csokiszósszal vagy gyümölcsmártással.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Nézzük, mi minden készülhet még klasszikus palacsintából!

Az alaptésztát nyugodtan színezhetjük, ha 2-3 evőkanál lisztet kakaóporra cserélünk, klassz sötétbarna palacsintákat süthetünk, amelyekben remekül mutat például a hófehér citromos túrókrém. Készülhet palacsintatorta! Ehhez a kész palacsintákat tetszőleges krémmel vagy töltelékkel egymásra rétegezzük, hagyjuk kicsit pihenni, összeállni, aztán már szeletelhetjük is. Készíthetjük párolt almával vagy körtével, dióval, mandulával, mogyoróval, leönthetjük csokiszósszal. Szépen vágható, és minél több rétegből áll, annál látványosabb. A megtöltött palacsintákat sütőtálba sorakoztatva meg is süthetjük, az eredmény kívül ropogós, belül szaftos és puha lesz. Az egyik legnépszerűbb a bécsi túrós palacsinta: a palacsintákba habos túrókrémet töltünk, majd miután a tepsibe kerültek, meglocsoljuk tejes-tojásos-vaníliás öntettel. Addig sütjük, amíg az öntet megszilárdul, langyosan a legfinomabb. A palacsintatortához hasonló finomság a csúsztatott palacsinta. Ennek a tésztája vajjal dúsított, illetve a tojás nem egészben, hanem szétválasztva kerül hozzá úgy, hogy a fehérjét habbá verjük. A palacsintáknak csak az egyik oldalát sütjük meg, és tetszőleges tölteléket teszünk közéjük. Végül ki ne hagyjuk a hagyományos palacsinták sorából a hungarikumként számon tartott Gundel-palacsintát se! Az anekdota szerint a diós-csokis desszert Márai Sándor feleségéhez, Lolához köthető, és sokáig Márai-palacsintaként szerepelt a Gundel étlapján.

Szükséges idő 40-60 perc között
46 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
30 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legyen egészségesebb, vagy mentes?

A hagyományos palacsintatészta fehér búzaliszttel készül, de ha szeretnénk, egy részét nyugodtan lecserélhetjük teljes kiőrlésű lisztre vagy például zabpehelylisztre. A palacsintasütőt olaj helyett kikenhetjük kókuszzsírral, és tej helyett is választhatunk növényi tejet a tésztához.

A hajszálvékonyra sütött palacsinták mellett népszerűek a tekerhető, de vastagabb verziók is. Adhatunk a tésztához élesztőt, az így készült palacsinta puhább, szivacsosabb állagú lesz. Ha pedig a palacsintatésztába almát reszelünk, egy csapásra „megoldjuk” a tölteléket is: pihe-puha, vaskosabb, intenzív gyümölcsös ízvilágú palacsintát fogunk kapni, amit elég vaníliaöntettel meglocsolni vagy egyszerűen porcukorral meghinteni.

Valami Amerika… Térjünk át a kisebb méretű, pufi amerikai palacsintákra! Egyre jobban szeretjük itthon is, általában reggelire vagy uzsonnára szoktuk fogyasztani. Készülhet sütőporral, szódabikarbónával, a tésztájába tehetünk túrót, villával összetört banánt, és lehet vegán is. A kisült palacsintákat pakoljuk egymásra egy tányéron, a tetejükre tegyünk egy kis vajdarabot, szórjuk meg áfonyaszemekkel, végül locsoljuk meg juharsziruppal – 100% Amerika, ugye?

Szükséges idő 40-60 perc között
34 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Csökkentett kalória
Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Lehet sós? Naná!

Akár tekerhető, akár amerikai fajta, nyugodtan készíthetjük sós ízvilágúra is. A hagyományos palacsintát megtölthetjük sonkával és sajttal, gombaraguval, spenótkrémmel. Sőt! Mi magyarok rajongunk a rántott ételekért, a feltekert palacsinta pedig lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába panírozva olajban is kisüthető. És ha már Magyarországon járunk, említsük meg a hortobágyi húsos palacsintát is! Nevével ellentétben valójában semmi köze a Hortobágyhoz, az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták a magyar konyha népszerűsítésére. Eredetileg apróra vágott vagy darált borjúpörköltet töltöttek a vastagabbra sütött palacsintákba, és szafttal meglocsolva tálalták. Ma már számos verziója ismert, készülhet akár csirkéből is, a tejfölös szósz viszont elmaradhatatlan! Az amerikai fajták szintén elkészíthetők sósan, akár úgy is, hogy a tésztájukba csempészünk apróra vágott sonkát, sütőtököt, édesburgonyát vagy zöldfűszereket.

Palacsintából sosem elég! Lehet hétvégi ráérős reggeli vagy hétköznapi ebéd, mi nem tudjuk megunni!

Szükséges idő 20-40 perc között
41 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!