Palacsintát, de milyet? Terítéken a palacsintafajták

Dátum 2021. február 19.

Legtöbbünk kedves gyerekkori emlékeket őriz a nagy családi palacsintapartikról és a leginkább szeretett ízekről: kakaós, fahéjas, mogyorókrémes, lekváros.

Ahogy felnőttünk, úgy jöttünk rá, hogy bár ezek is szuper finomak, a palacsinta műfaja ennél sokkal többet tud, se szeri, se száma a fajtáinak. Csokorba gyűjtöttük a legnépszerűbbeket, palacsintasütésre fel!

A hagyományos tejes-szódavizes palacsintának nincs párja! Akár a lapáttal forgatós, akár a feldobós technikára esküszünk, nem lehet eleget sütni belőle. Vékony és puha, töltés után hajthatjuk négybe vagy feltekerhetjük, ahogy szimpatikusabb. Mehet bele lekvár, túrókrém, de tölthetjük pudinggal is, tálalhatjuk porcukorral, vaníliaöntettel, csokiszósszal vagy gyümölcsmártással.

Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Az alaptésztát nyugodtan színezhetjük, ha 2-3 evőkanál lisztet kakaóporra cserélünk, klassz sötétbarna palacsintákat süthetünk, amelyekben remekül mutat például a hófehér citromos túrókrém. Nézzük, mi minden készülhet még klasszikus palacsintából! Például palacsintatorta! Ehhez a kész palacsintákat tetszőleges krémmel vagy töltelékkel egymásra rétegezzük, hagyjuk kicsit pihenni, összeállni, aztán már szeletelhetjük is. Készíthetjük párolt almával vagy körtével, dióval, mandulával, mogyoróval, leönthetjük csokiszósszal. Szépen vágható, és minél több rétegből áll, annál látványosabb. A megtöltött palacsintákat sütőtálba sorakoztatva meg is süthetjük, az eredmény kívül ropogós, belül szaftos és puha lesz. Az egyik legnépszerűbb a bécsi túrós palacsinta: a palacsintákba habos túrókrémet töltünk, majd miután a tepsibe kerültek, meglocsoljuk tejes-tojásos-vaníliás öntettel. Addig sütjük, amíg az öntet megszilárdul, langyosan a legfinomabb. A palacsintatortához hasonló finomság a csúsztatott palacsinta. Ennek a tésztája vajjal dúsított, illetve a tojás nem egészben, hanem szétválasztva kerül hozzá úgy, hogy a fehérjét habbá verjük. A palacsintáknak csak az egyik oldalát sütjük meg, és tetszőleges tölteléket teszünk közéjük. Végül ki ne hagyjuk a hagyományos palacsinták sorából a hungarikumként számon tartott Gundel-palacsintát se! Az anekdota szerint a diós-csokis desszert Márai Sándor feleségéhez, Lolához köthető, és sokáig Márai-palacsintaként szerepelt a Gundel étlapján.

Szükséges idő 40-60 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legyen egészségesebb vagy mentes? A hagyományos palacsintatészta fehér búzaliszttel készül, de ha szeretnénk, egy részét nyugodtan lecserélhetjük teljes kiőrlésű lisztre vagy például zabpehelylisztre. A palacsintasütőt olaj helyett kikenhetjük kókuszzsírral, és tej helyett is választhatunk növényi tejet a tésztához.

A hajszálvékonyra sütött palacsinták mellett népszerűek a tekerhető, de vastagabb verziók is. Adhatunk a tésztához élesztőt, az így készült palacsinta puhább, szivacsosabb állagú lesz. Ha pedig a palacsintatésztába almát reszelünk, egy csapásra „megoldjuk” a tölteléket is: pihe-puha, vaskosabb, intenzív gyümölcsös ízvilágú palacsintát fogunk kapni, amit elég vaníliaöntettel meglocsolni vagy egyszerűen porcukorral meghinteni.

Valami Amerika… Térjünk át a kisebb méretű, pufi amerikai palacsintákra! Egyre jobban szeretjük itthon is, általában reggelire vagy uzsonnára szoktuk fogyasztani. Készülhet sütőporral, szódabikarbónával, a tésztájába tehetünk túrót, villával összetört banánt, és lehet vegán is. A kisült palacsintákat pakoljuk egymásra egy tányéron, a tetejükre tegyünk egy kis vajdarabot, szórjuk meg áfonyaszemekkel, végül locsoljuk meg juharsziruppal – 100% Amerika, ugye?

Szükséges idő 40-60 perc között
25 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Csökkentett kalória
Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Lehet sós? Naná! Akár tekerhető, akár amerikai fajta, nyugodtan készíthetjük sós ízvilágúra is. A hagyományos palacsintát megtölthetjük sonkával és sajttal, gombaraguval, spenótkrémmel. Sőt! Mi magyarok rajongunk a rántott ételekért, a feltekert palacsinta pedig lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába panírozva olajban is kisüthető. És ha már Magyarországon járunk, említsük meg a hortobágyi húsos palacsintát is! Nevével ellentétben valójában semmi köze a Hortobágyhoz, az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták a magyar konyha népszerűsítésére. Eredetileg apróra vágott vagy darált borjúpörköltet töltöttek a vastagabbra sütött palacsintákba, és szafttal meglocsolva tálalták. Ma már számos verziója ismert, készülhet akár csirkéből is, a tejfölös szósz viszont elmaradhatatlan! Az amerikai fajták szintén elkészíthetők sósan, akár úgy is, hogy a tésztájukba csempészünk apróra vágott sonkát, sütőtököt, édesburgonyát vagy zöldfűszereket.

Palacsintából sosem elég! Lehet hétvégi ráérős reggeli vagy hétköznapi ebéd, mi nem tudjuk megunni!

Szükséges idő 20-40 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!