Süssünk sajtos süteményeket!
2021. június 02.Sajtból van a Hold! … Vagy ha a Hold nem is, cikkünk süteményei bizony telis-tele vannak ízletes sajtokkal. És ki ne szeretné a sajtokat?
Finomak, egészségesek és annyi fajtájuk létezik
Lehetnek frissek, érettek, kemények, lágyak, sima felszínűek vagy nagy lyukúak, és akkor az ízükről még nem is beszéltünk. Süteményekbe is rengeteg különböző típust használhatunk, mascarponét éppúgy, mint trappistát, füstölt sajtot, camembert-t, brie-t vagy parmezánt.
Pogácsa, perec, sajtos rúd
Mi mással is kezdhetnénk a sütik felsorolását, mint három hatalmas klasszikussal, a sajtos pogácsával, a sajtos pereccel és a sajtos rúddal. Mindegyik szuper piknikre, zsúrra vagy sör- és borkorcsolyaként, ráadásul a hűtő mélyén lapuló maradék sajtvégek felhasználására is tökéletesek. A sajtos pogácsa tésztájába csempészhetünk főtt burgonyát, a tetejére jöhet a reszelt sajt, csakúgy, mint a szintén kelt tésztából készült perecre.
A sütőporos, omlós sajtos rúdról pedig elmondható, hogy még finomabb lesz, ha variáljuk, vegyítjük a felhasznált sajtokat, például trappista és füstölt sajt keverékéből sütjük meg. A trappista, a füstölt sajt vagy az edami egyaránt jól szeletelhető és reszelhető, a sütik tetejére szórjuk reszelve, töltelékként használhatunk reszelt és kisebb kockákra vágott sajtot. Sőt! Főzött sajtkrémet is készíthetünk, ez az alapja a klasszikus, leveles tésztából készült sajtos rolónak.
Milyen tésztából készülhet sós, sajtos sütemény?
Szinte minden alaptípus jó barátja a sajtnak: lehet kelt tészta, omlós tészta (akár apróbb falatkák, akár nagyobb piték is süthetők belőle), égetett tészta (például képviselőfánk vajjal kihabosított sajtkrémmel töltve) vagy a sajtos roló okán már említett leveles tészta. De akár kombinálhatjuk is a kelt és a leveles tésztát egy süteményen belül, illetve rétestésztát szintén megtölthetünk sajtos töltelékkel.
Sós süteményeknél gyakran felmerül a kérdés: hússal vagy hús nélkül? Bármelyik mellett döntünk, a sajt jó választás lesz. A karakteresebb ízű húsos, sonkás, kolbászos vagy virslis sütemények mellé klassz lesz a semlegesebb ízvilágú sajtféleség, ha pedig a sajtot szeretnénk hangsúlyossá tenni, használjunk például camembert-t, fetát vagy kéksajtot. A camembert finom piték, lepények tetejére, a feta és a kéksajt pedig remek lesz sós, túrós töltelékekbe. Húsos süteményekhez nemcsak a feljebb már említett „csemegepultos” termékeket használhatjuk, hanem például darált húsból készített töltelékeket is. A marhahús és a cheddar sajt az egyik legjobb páros!
Itt még nem ért véget a sajtok sora
Eddig egy szót sem ejtettünk a mozzarelláról. Ez a friss, könnyen olvadó sajt nélkülözhetetlen a pizzához, kerüljön akár a tetejére, vagy hajtott pizza (calzone) esetén a belsejébe.
Végezetül beszéljünk az édes süteményekről is, ugyanis az egyik gyakori sütési hozzávaló, a mascarpone is egy sajtféleség. Nincs nélküle tiramisu, sütés nélküli vagy sült sajttorta, de használhatjuk tortakrémekbe, cupcake-ek tetejére és pohárdesszertekhez is. Lágy, semlegesebb íze révén jól ízesíthető.
Apró vendégvárók, piték, pizzák vagy édes, krémes sütik? Sajttal még finomabbak lesznek!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.