Süssünk sajtos süteményeket!

Dátum 2021. június 02.

Sajtból van a Hold! … Vagy ha a Hold nem is, cikkünk süteményei bizony telis-tele vannak ízletes sajtokkal. És ki ne szeretné a sajtokat?

Finomak, egészségesek és annyi fajtájuk létezik

Lehetnek frissek, érettek, kemények, lágyak, sima felszínűek vagy nagy lyukúak, és akkor az ízükről még nem is beszéltünk. Süteményekbe is rengeteg különböző típust használhatunk, mascarponét éppúgy, mint trappistát, füstölt sajtot, camembert-t, brie-t vagy parmezánt.

Szükséges idő 40-60 perc között
41 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
60 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Pogácsa, perec, sajtos rúd

Mi mással is kezdhetnénk a sütik felsorolását, mint három hatalmas klasszikussal, a sajtos pogácsával, a sajtos pereccel és a sajtos rúddal. Mindegyik szuper piknikre, zsúrra vagy sör- és borkorcsolyaként, ráadásul a hűtő mélyén lapuló maradék sajtvégek felhasználására is tökéletesek. A sajtos pogácsa tésztájába csempészhetünk főtt burgonyát, a tetejére jöhet a reszelt sajt, csakúgy, mint a szintén kelt tésztából készült perecre. A sütőporos, omlós sajtos rúdról pedig elmondható, hogy még finomabb lesz, ha variáljuk, vegyítjük a felhasznált sajtokat, például trappista és füstölt sajt keverékéből sütjük meg. A trappista, a füstölt sajt vagy az edami egyaránt jól szeletelhető és reszelhető, a sütik tetejére szórjuk reszelve, töltelékként használhatunk reszelt és kisebb kockákra vágott sajtot. Sőt! Főzött sajtkrémet is készíthetünk, ez az alapja a klasszikus, leveles tésztából készült sajtos rolónak.

Szükséges idő 20-40 perc között
44 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Milyen tésztából készülhet sós, sajtos sütemény?

Szinte minden alaptípus jó barátja a sajtnak: lehet kelt tészta, omlós tészta (akár apróbb falatkák, akár nagyobb piték is süthetők belőle), égetett tészta (például képviselőfánk vajjal kihabosított sajtkrémmel töltve) vagy a sajtos roló okán már említett leveles tészta. De akár kombinálhatjuk is a kelt és a leveles tésztát egy süteményen belül, illetve rétestésztát szintén megtölthetünk sajtos töltelékkel.

Sós süteményeknél gyakran felmerül a kérdés: hússal vagy hús nélkül? Bármelyik mellett döntünk, a sajt jó választás lesz. A karakteresebb ízű húsos, sonkás, kolbászos vagy virslis sütemények mellé klassz lesz a semlegesebb ízvilágú sajtféleség, ha pedig a sajtot szeretnénk hangsúlyossá tenni, használjunk például camembert-t, fetát vagy kéksajtot. A camembert finom piték, lepények tetejére, a feta és a kéksajt pedig remek lesz sós, túrós töltelékekbe. Húsos süteményekhez nemcsak a feljebb már említett „csemegepultos” termékeket használhatjuk, hanem például darált húsból készített töltelékeket is. A marhahús és a cheddar sajt az egyik legjobb páros!

Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Itt még nem ért véget a sajtok sora

Eddig egy szót sem ejtettünk a mozzarelláról. Ez a friss, könnyen olvadó sajt nélkülözhetetlen a pizzához, kerüljön akár a tetejére, vagy hajtott pizza (calzone) esetén a belsejébe.

Végezetül beszéljünk az édes süteményekről is, ugyanis az egyik gyakori sütési hozzávaló, a mascarpone is egy sajtféleség. Nincs nélküle tiramisu, sütés nélküli vagy sült sajttorta, de használhatjuk tortakrémekbe, cupcake-ek tetejére és pohárdesszertekhez is. Lágy, semlegesebb íze révén jól ízesíthető.

Apró vendégvárók, piték, pizzák vagy édes, krémes sütik? Sajttal még finomabbak lesznek!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-02-06
0 Kedvelés

Túl a fánkon – édes ötletek farsangra

Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-01-31
0 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
1 Kedvelés

Karácsony Creme VEGA-val

Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-08
0 Kedvelés

Karácsony előtti egészséges finomságok

Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!