Süssünk sajtos süteményeket!

Dátum 2021. június 02.

Sajtból van a Hold! … Vagy ha a Hold nem is, cikkünk süteményei bizony telis-tele vannak ízletes sajtokkal. És ki ne szeretné a sajtokat?

 

Finomak, egészségesek és annyi fajtájuk létezik: lehetnek frissek, érettek, kemények, lágyak, sima felszínűek vagy nagy lyukúak, és akkor az ízükről még nem is beszéltünk. Süteményekbe is rengeteg különböző típust használhatunk, mascarponét éppúgy, mint trappistát, füstölt sajtot, camembert-t, brie-t vagy parmezánt.

Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Mi mással is kezdhetnénk a sütik felsorolását, mint három hatalmas klasszikussal, a sajtos pogácsával, a sajtos pereccel és a sajtos rúddal. Mindegyik szuper piknikre, zsúrra vagy sör- és borkorcsolyaként, ráadásul a hűtő mélyén lapuló maradék sajtvégek felhasználására is tökéletesek. A sajtos pogácsa tésztájába csempészhetünk főtt burgonyát, a tetejére jöhet a reszelt sajt, csakúgy, mint a szintén kelt tésztából készült perecre. A sütőporos, omlós sajtos rúdról pedig elmondható, hogy még finomabb lesz, ha variáljuk, vegyítjük a felhasznált sajtokat, például trappista és füstölt sajt keverékéből sütjük meg. A trappista, a füstölt sajt vagy az edami egyaránt jól szeletelhető és reszelhető, a sütik tetejére szórjuk reszelve, töltelékként használhatunk reszelt és kisebb kockákra vágott sajtot. Sőt! Főzött sajtkrémet is készíthetünk, ez az alapja a klasszikus, leveles tésztából készült sajtos rolónak.

Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Milyen tésztából készülhet sós, sajtos sütemény? Szinte minden alaptípus jó barátja a sajtnak: lehet kelt tészta, omlós tészta (akár apróbb falatkák, akár nagyobb piték is süthetők belőle), égetett tészta (például képviselőfánk vajjal kihabosított sajtkrémmel töltve) vagy a sajtos roló okán már említett leveles tészta. De akár kombinálhatjuk is a kelt és a leveles tésztát egy süteményen belül, illetve rétestésztát szintén megtölthetünk sajtos töltelékkel.

Sós süteményeknél gyakran felmerül a kérdés: hússal vagy hús nélkül? Bármelyik mellett döntünk, a sajt jó választás lesz. A karakteresebb ízű húsos, sonkás, kolbászos vagy virslis sütemények mellé klassz lesz a semlegesebb ízvilágú sajtféleség, ha pedig a sajtot szeretnénk hangsúlyossá tenni, használjunk például camembert-t, fetát vagy kéksajtot. A camembert finom piték, lepények tetejére, a feta és a kéksajt pedig remek lesz sós, túrós töltelékekbe. Húsos süteményekhez nemcsak a feljebb már említett „csemegepultos” termékeket használhatjuk, hanem például darált húsból készített töltelékeket is. A marhahús és a cheddar sajt az egyik legjobb páros!

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

És itt még nem ért véget a sajtok sora, hiszen eddig egy szót sem ejtettünk a mozzarelláról. Ez a friss, könnyen olvadó sajt nélkülözhetetlen a pizzához, kerüljön akár a tetejére, vagy hajtott pizza (calzone) esetén a belsejébe.

Végezetül beszéljünk az édes süteményekről is, ugyanis az egyik gyakori sütési hozzávaló, a mascarpone is egy sajtféleség. Nincs nélküle tiramisu, sütés nélküli vagy sült sajttorta, de használhatjuk tortakrémekbe, cupcake-ek tetejére és pohárdesszertekhez is. Lágy, semlegesebb íze révén jól ízesíthető.

Apró vendégvárók, piték, pizzák vagy édes, krémes sütik? Sajttal még finomabbak lesznek!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-09-15
0 Kedvelés

Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 2. rész – Amerika

Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag kalandozásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoltuk be, most pedig még messzebbre utazunk, és megnézzük, mely sütik, desszertek a legnépszerűbbek az Egyesült Államokban.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-09-08
0 Kedvelés

Ezekkel a mártogatósokkal egyetlen pizzaszél sem marad a tányéron!

Rendszeresen meghagyod a tányérodon a pizza szélét? Tudunk rá egy megoldást! Ha elkészíted az alábbi pizza mártogatósokat, azt fogod kívánni, hogy a pizzádnak több széle legyen, mint feltéttel megpakolt része.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-09-03
0 Kedvelés

Így készíts sütés nélküli tortákat, desszerteket

A sütés nélküli finomságokat egész évben szeretjük, ha meleg az idő, kifejezetten vágyunk arra, hogy ne kelljen bekapcsolni a sütőt.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-08-27
0 Kedvelés

Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 1. rész – Európa

Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag utazásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoljuk be, és felkutatjuk a kontinenshez köthető leghíresebb süteményeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-08-19
1 Kedvelés

Klasszikus kedvencek – ahogy a nagyi készítette

Biztosak vagyunk benne, hogy a ti családi receptjeitek között is fellelhetők olyan sütemények, amelyek generációról generációra öröklődnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-08-13
1 Kedvelés

Keverem, kavarom – egyszerű, de sokoldalú kevert sütemények

A kevert sütemények gyorsak, praktikusak, jól variálhatók és rendkívül egyszerűen elkészíthetők. Kezdők is bátran nekiállhatnak, sőt akkor is remek választások, ha nincs sok időnk sütni.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!