Befőzés fűszeresen – fahéjtól a csilipaprikáig

Dátum 2022. július 22.

Nyáron a szezonális gyümölcsök, zöldségek között mindenki megtalálja a kedvenceit, amiket szívesen elrak télire is. Befőzéskor a fűszerekről se feledkezzünk meg!

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A legfinomabb gyümölcs-fűszer párosítások

Ha lekvárt, dzsemet tervezünk befőzni, gondoljuk végig, hogy a kiszemelt gyümölcshöz milyen fűszerek illenek a legjobban. Van pár olyan alapíz, amivel biztosan nem lehet mellélőni! A vanília például a legtöbb gyümölcs barátja, ugyanúgy passzol a cseresznyéhez, mint a málnához vagy az áfonyához. Felhasználhatjuk vaníliarúd, vanília paszta, vanília aroma vagy vanillincukor formájában. A másik kedvenc a fahéj, meggyhez, szilvához, szinte „kötelező”, de bogyós gyümölcsökkel is el tudjuk képzelni. Fahéjrúdként vagy őrölt verzióban is a lekvárba kerülhet. A fahéj melengető hatású fűszer, akárcsak a szegfűszeg – sőt a vaníliát is ide soroljuk –, mindegyik jól fog esni télen, amikor elővesszük a nyáron eltett üvegeket. Fűszerkeverékeket is adhatunk a lekvárokhoz, dzsemekhez, például mézeskalács-fűszerkeveréket, amely az adventi-karácsonyi időszak egyik legkedveltebb ízvilága. Karácsonyi süteményekhez, desszertekhez is felhasználhatjuk az ezzel készült lekvárt, például megtölthetünk vele linzereket. És még egy tipp: a zöldfűszereket se felejtsük el! A frissítő menta vagy citromfű a legtöbb gyümölcshöz jól illik. A málnát, epret feldobhatjuk bazsalikommal, és ki ne hagyjuk a felsorolásból a levendulát, amely bár nem zöldfűszer, de kellemes aromájával remek ízesítője a gyümölcsös lekvároknak.

Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Különleges hozzávalók alkoholtól a rózsasziromig

Befőzéskor nyugodtan szárnyalhat a kreativitás, nem „kell” megállnunk a klasszikus fűszereknél. Feldobhatjuk a lekvárokat különböző alkoholos italokkal, pezsgővel, borral, almaborral vagy akár kókuszlikőrrel. Keverhetünk hozzájuk frissen reszelt gyömbért, mákszemeket, mazsolát, egy friss, könnyű zseléhez pedig választhatunk kezeletlen rózsaszirmot, hogy még különlegesebb legyen az összhatás. Az igazán egyedi lekvárokhoz, dzsemekhez nyugodtan mixeljük az eddigieket: kerüljön egyszerre többféle gyümölcs a lábasba, fűszerezzük vaníliával, fahéjjal, és adjunk hozzá valami extrát is, ami lehet akár rumos mazsola vagy rozé bor.

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Túl az édesen: fűszeres finomságok, csatnik, salsák

A csatni – vagy chutney – olyan pikáns finomság, amit legtöbbször főételek vagy sajttálak, mártogatósok mellé szoktunk kínálni. Egyszerre édes, savanykás, fűszeres, általában tartalmaz ecetet, hagymát és persze sok-sok fűszert. A mangót fűszerezhetjük gyömbérrel, a bogyós gyümölcsöket fanyarrá varázsolhatjuk mustárral, de gyakori csatni-fűszer a csilipaprika is. Csiliből frisset, őröltet és pelyhet is használhatunk. Hasonlóan jól ízesíti a csili a paradicsom- vagy paprikaalapú salsákat is, ezekhez bátran adjuk vörös- és fokhagymát, borsot. Klasszikus csatni, mártogatós, salsa fűszer lehet még például a citromhéj, a kardamom, a szegfűbors, a fahéj, a koriander és a Cayenne-bors is.

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!