Befőzés fűszeresen – fahéjtól a csilipaprikáig

Dátum 2022. július 22.

Nyáron a szezonális gyümölcsök, zöldségek között mindenki megtalálja a kedvenceit, amiket szívesen elrak télire is. Befőzéskor a fűszerekről se feledkezzünk meg!

Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A legfinomabb gyümölcs-fűszer párosítások

Ha lekvárt, dzsemet tervezünk befőzni, gondoljuk végig, hogy a kiszemelt gyümölcshöz milyen fűszerek illenek a legjobban. Van pár olyan alapíz, amivel biztosan nem lehet mellélőni! A vanília például a legtöbb gyümölcs barátja, ugyanúgy passzol a cseresznyéhez, mint a málnához vagy az áfonyához. Felhasználhatjuk vaníliarúd, vanília paszta, vanília aroma vagy vanillincukor formájában. A másik kedvenc a fahéj, meggyhez, szilvához, szinte „kötelező”, de bogyós gyümölcsökkel is el tudjuk képzelni. Fahéjrúdként vagy őrölt verzióban is a lekvárba kerülhet. A fahéj melengető hatású fűszer, akárcsak a szegfűszeg – sőt a vaníliát is ide soroljuk –, mindegyik jól fog esni télen, amikor elővesszük a nyáron eltett üvegeket. Fűszerkeverékeket is adhatunk a lekvárokhoz, dzsemekhez, például mézeskalács-fűszerkeveréket, amely az adventi-karácsonyi időszak egyik legkedveltebb ízvilága. Karácsonyi süteményekhez, desszertekhez is felhasználhatjuk az ezzel készült lekvárt, például megtölthetünk vele linzereket. És még egy tipp: a zöldfűszereket se felejtsük el! A frissítő menta vagy citromfű a legtöbb gyümölcshöz jól illik. A málnát, epret feldobhatjuk bazsalikommal, és ki ne hagyjuk a felsorolásból a levendulát, amely bár nem zöldfűszer, de kellemes aromájával remek ízesítője a gyümölcsös lekvároknak.

Különleges hozzávalók alkoholtól a rózsasziromig

Befőzéskor nyugodtan szárnyalhat a kreativitás, nem „kell” megállnunk a klasszikus fűszereknél. Feldobhatjuk a lekvárokat különböző alkoholos italokkal, pezsgővel, borral, almaborral vagy akár kókuszlikőrrel. Keverhetünk hozzájuk frissen reszelt gyömbért, mákszemeket, mazsolát, egy friss, könnyű zseléhez pedig választhatunk kezeletlen rózsaszirmot, hogy még különlegesebb legyen az összhatás. Az igazán egyedi lekvárokhoz, dzsemekhez nyugodtan mixeljük az eddigieket: kerüljön egyszerre többféle gyümölcs a lábasba, fűszerezzük vaníliával, fahéjjal, és adjunk hozzá valami extrát is, ami lehet akár rumos mazsola vagy rozé bor.

Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Túl az édesen: fűszeres finomságok, csatnik, salsák

A csatni – vagy chutney – olyan pikáns finomság, amit legtöbbször főételek vagy sajttálak, mártogatósok mellé szoktunk kínálni. Egyszerre édes, savanykás, fűszeres, általában tartalmaz ecetet, hagymát és persze sok-sok fűszert. A mangót fűszerezhetjük gyömbérrel, a bogyós gyümölcsöket fanyarrá varázsolhatjuk mustárral, de gyakori csatni-fűszer a csilipaprika is. Csiliből frisset, őröltet és pelyhet is használhatunk. Hasonlóan jól ízesíti a csili a paradicsom- vagy paprikaalapú salsákat is, ezekhez bátran adjuk vörös- és fokhagymát, borsot. Klasszikus csatni, mártogatós, salsa fűszer lehet még például a citromhéj, a kardamom, a szegfűbors, a fahéj, a koriander és a Cayenne-bors is.

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
1 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!