Klasszikus kedvencek – ahogy a nagyi készítette

Dátum 2021. augusztus 19.

Biztosak vagyunk benne, hogy a ti családi receptjeitek között is fellelhetők olyan sütemények, amelyek generációról generációra öröklődnek.

Régi, jól bevált receptekből készíthető finomságok

Nem csoda, hiszen a klasszikus, örök kedvencek pont úgy tökéletesek, ahogy régen nagymamánk, dédink készítette, tuti recepten pedig ne változtassunk, inkább őrizzük meg és adjuk tovább!

Azok a bizonyos „ebédtészták”! Régen – és talán sok helyen még ma is – így nevezték azokat a süteményeket, amelyeket második fogásnak tálaltak fel egy tartalmas leves után. Ilyen a gombóc barackkal vagy szilvával töltve, a nudli mákosan vagy morzsába forgatva, kelt tészták közül pedig például a bukta jó sűrű, ízletes szilvalekvárral megtöltve és a diós aranygaluska. De említhetnénk még a különböző réteseket (mondjuk tökös-mákos vagy meggyes töltelékkel), béleseket is, akár a cérnametéltes-túrós vargabélest vagy az omlós mákos bélest.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
43 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Lássuk a kedvenc hozzávalókat!

Ízesítéshez, töltelékhez gyakran használtak vaníliát, citromhéjat, diót, mákot, lekvárokat, kókuszreszeléket. Mindig a szezonális gyümölcsöket részesítették előnyben, télire pedig eltették a nyár ízeit lekvár, befőtt formájában.

A nagyik nagyon jól tudták, hogyan kell szinte a „semmiből” édességet varázsolni az asztalra. Rengeteg olyan finomságot készítettek, amelyek egyszerű, hétköznapi és nem utolsósorban olcsó hozzávalókból álltak. Kedvelt alapanyag volt a kukoricadara, amely tejjel vagy vízzel megfőzve jól megdagadt, így vált igazán kiadóssá. Ebből készítették az édes puliszkát és a sütőben sült, szeletekre vágott, általában lekvárral fogyasztott prószát is. De ugyanígy említhetnénk a klasszikus palacsintákat vagy a császármorzsát is, mind egyszerű hozzávalókból készült, és elég volt hozzájuk leemelni egy üveg lekvárt a kamra polcáról. 

Szükséges idő 20-40 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Hétköznapi és ünnepi édességek a gyüjteményben

Sőt! A hétköznapokon sokszor nem is gondolkodtak hagyományos süteményekben, hanem készítettek például egy nagy adag palacsintabundában sült almát, amit fahéjas porcukorral meghintve tálaltak. Egyszerű, de mennyire finom! Hasonlóan a tejberizshez, a szezonális gyümölcsökkel kikevert gyümölcsrizshez vagy az édes, kakaós tejbegrízhez.

Persze nem csak hétköznapokból állt az élet! Ahogy most, úgy régen is kitettek magukért az emberek, ha ünnepi süteményekről volt szó. Precíz, mesteri sütemények a klasszikus ünnepi desszertek, néha sok lapból állnak, mint a zserbó vagy a hatlapos, néha pedig aprólékos munkával megformázottak, mint a linzerek és a pozsonyi kifli. A linzereket megtöltötték, csokoládéba mártották vagy nagyobb pitének, tortának készítették el. Klasszikusnak számított még a gyümölcs- vagy püspökkenyér, ebbe a téli időszakban gyakran került házi készítésű birsalmasajt.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!