A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Dátum 2022. szeptember 28.

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Vegetáriánus vagy vegán?

Aki vegán, tisztán növényi eredetű étrendet követ. Nem fogyaszt húst, sem más állati eredetű élelmiszert, tojást, tejet, vajat, sajtot és egyéb tejterméket, sőt még mézet sem. A vegetarianizmus megengedőbb. Több válfaja létezik, ezek közül a legelterjedtebb az ovo-lakto vegetarianizmus. Az így étkezők csak a húst zárják ki az étrendjükből, a tejtermékek („lakto”), tojás („ovo”) és méz fogyaszthatók. Természetesen sokan „mixelik” az irányzatokat, például a tojást nem utasítják el, de a tejtermékeket próbálják növényi helyettesítőkkel kiváltani. Egy biztos: bárhogy is döntünk, egy finom sütiről biztosan nem kell lemondanunk!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ovo-lakto vegetáriánus sütemények

Akár édes vagy sós sütemény, igazából könnyű dolgunk lesz. Tojást tehetünk a tésztába, tejet, vajat, tejszínt, sajtot használhatunk. A sós süteményeknél okozhat fejtörést, hogy mivel is dobjuk fel az összhatást, ha tiltólistás a sonka, a kolbász, a tepertő, hogy csak három gyakori hozzávalót említsünk. Két lehetőségünk is van. Először is kereshetünk növényi alternatívát a fentiekre, szuper „kolbász”, „felvágott”, „virsli” kapható, ezek egyébként a vegán életmódba is beilleszthetők. 

Szükséges idő 20-40 perc között
43 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

De úgy is dönthetünk, hogy nem teszünk húspótlót a sütibe, hanem sok-sok zöldséggel, fűszerrel tesszük ízletessé. Egy zöldfűszeres, paradicsomos töltelék mindig jó választás, bátran használjunk hozzá oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot! Leveles tésztához ugyanúgy működik, mint kelt tészták töltelékeként. Fokhagymás-tejfölös vonalon is elindulhatunk, a paradicsomos mellett ez is tuti siker. Vagy a zöldségek, itt szinte végtelen számú variációt kipróbálhatunk. Különböző pizzák, lepények tetejére tehetünk kaliforniai vagy kápia paprikát, brokkolit, kelbimbót, cukkinit, tölteléknek jöhet a spenót. Érdemes kihasználni a sokféle hagymát is, például a póréhagyma szuper finom sütve, karamellizálva. Hasonlóan jó ötlet kipróbálni a kukoricát, gombát, ezek együtt is harmonikusak. Ősszel előkaphatjuk a jolly joker sütőtököt – tölteléknek, tésztához adva vagy mártogatóshoz. Az egész évben kapható édesburgonya ugyancsak remek, például quiche-hez vagy hasonló lepényekhez.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A tejtermékek is könnyedén kiválthatók 

Mégpedig növényi alapú termékekkel, ezek beépíthetők a vegán étrendbe is. Bár ahogy írtuk, az ovo-lakto irányzat nem tiltja a tejtermékeket, aki szeretné, kihagyhatja sütéskor is. Tejföl helyett használhatunk Dr. Oetker Creme VEGA-t, a sajtot lecserélhetjük vegán sajtra, a tejet pedig magtejekre, magitalokra. Vegán sajtokból többfélét is beszerezhetünk, egyes fajták kifejezetten jól olvadnak, de kaphatók sajtkrémek is. Sós süteményekhez tej helyett jó választás lehet a szójaital vagy a rizsital. A vaj szintén könnyen kiváltható növényi margarinnal.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!