Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig
A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.
Milyen formában használhatjuk fel a karamellát?
Léteznek alapízek az édességkészítés világában, ilyen az örök kedvenc csokoládé, a vanília, és egész nyugodtan ide sorolhatjuk a karamellt (karamellizált cukrot) és a karamellát (karamell alapú édesség) is. Ki ne emlékezne gyerekkorából a kis apró, kockázott, egyesével papírba csomagolt vaj- vagy tejkaramellára? Vagy a melengető karamellás tejre, amely a legkínzóbb torokfájásra is gyógyír volt? A karamell igazán sokoldalú!
Ha selymes, tejszínes szósznak készítjük el, a legegyszerűbb piskótát is feldobhatjuk vele, elég csak tálaláskor jól meglocsolni vele. Egy csupa csoki brownie-hoz szószként vagy krémnek elkészítve szinte „kötelező”. Az apró karamella darabkákkal díszíthetünk sütiket, vagy feldarabolva belekeverhetjük kevert tésztákba (muffinba, cupcake-be) és kelt tésztákba, például belegyúrhatjuk egy kalács tésztájába. Sőt! Töltelék alapja is lehet kelt tésztába éppúgy, mint bonbonba. A sűrű karamell pedig tökéletes bevonat, akár kekszekhez, akár más süteményekhez, és el ne felejtsük, hogy az egyik legismertebb magyar sütemény, a dobostorta tetejét is karamell díszíti!
Így készíts házi karamellt
Karamellt könnyen készíthetünk otthon, csak pár hétköznapi hozzávaló és egy kis türelem kell hozzá. Egy lábasban vagy serpenyőben cukrot olvasztunk egy kevés vízzel, majd ha már egynemű, magasabb fokozatra kapcsoljuk alatta a lángot, és aranyszínűre karamellizáljuk a cukrot. Alapszabály: sose keverjük, csak rázogassuk! Amikor szép borostyán árnyalatú a cukor, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a többi alapanyagot: vajat, ízlés szerint sót, illetve tejszínt, esetleg tejet. Mehet is vissza a tűzre egészen addig, amíg kialakul a szép krémes állag, ilyenkor már keverhetjük is. A tejszín mennyisége határozza meg a sűrűségét.
Cukor és habtejszín felhasználásával ízesített tejszínhabot készíthetünk, alapos hűtés után felverhető. Hasonlóan készül a mousse, viszont ebben az esetben a karamellás tejszínhez további zselatinnal felvert tejszínhab is kerül. Térjünk ki egy rokon műfajra is, a karamellizált olajos magvakra! Választhatunk diót, mogyorót, mandulát, amit durvára törve, némi cukorral együtt egy serpenyőben karamellizálhatunk. Az így kapott pörkölt, illatos magvak önmagukban is nagyon finomak, vagy pohárkrémek, desszertek tetejére is szórhatunk belőlük. Kicsit feljebb említettük a sót, nem véletlenül. A sós karamell a trendi sütik, desszertek egyik legnagyobb sztárja. Cseppet sem meglepő, az édes, karamellizált cukor ízét még jobban kiemeli néhány csipet só. Lehet belőle tortakrém, fagylalt, desszertszósz.
Karamellás puding és karamell sűrített tejből
A Dr. Oetker karamellás pudinggal gyerekjáték karamellás desszerteket készíteni. Ha klasszikus pudingnak készítjük el, feldobhatjuk olajos magvakkal – akár karamellizálva –, tálalhatjuk csokoládés vagy vaníliás desszertöntetekkel. Pohárkrémekhez a pudingot kombinálhatjuk mascarponéval, tejszínhabbal, csokoládéval, mandulával, dióval, adhatunk hozzá mogyorókrémet, az egészet pedig feldobhatjuk rummal vagy rumaromával. Tortákhoz és süteményekhez főzzünk sűrű pudingot kevesebb tejjel! Miután teljesen kihűlt, alig lesz dolgunk vele: édesítjük porcukorral, kihabosítjuk vajjal vagy margarinnal, és már tölthetjük is a sütinkbe.
Cikkünk végére hagytunk még egy érdekességet. Konzerv cukrozott, sűrített tejből is készíthetünk karamellt. Az eljárás kétségkívül hosszadalmas, viszont aktív munkát szinte nem igényel. A sűrített tej konzervdobozáról eltávolítjuk a papírt, majd egy nagy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd közepes lángon, gyöngyöztetve 3 órát főzzük, közben pótoljuk alatta az elpárolgott vizet. Ezután a konzervet kivesszük a vízből, és hagyjuk kihűlni, utána pedig már kanalazhatjuk is ki belőle a kész karamellt.
Kapcsolódó cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.


Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.
