Keményítő kisokos
Az étkezési keményítő hasznos társ a konyhában, legyen szó sütemények sütéséről, vagy levesek, főzelékek, mártások, szószok, házi pudingok készítéséről
Sokoldalúan felhasználható
Kezdjük az egyik legfontosabb tulajdonságával: a Dr. Oetker Étkezési keményítő gluténmentes – kukoricakeményítőből áll –, tehát gluténérzékenységgel élők is bátran fogyaszthatják az ezzel készült ételeket, édességeket. Másik fontos jellemzője, hogy íz- és mellékízmentes, így nem kell kompromisszumot kötnünk, bármilyen édes vagy sós fogáshoz felhasználhatjuk. Két alapvető felhasználási területet különböztethetünk meg: egyrészt süteményekhez használhatjuk, hogy könnyű, levegős állagú, omlós tésztákat kapjunk. Másrészt pedig sűrítésre: a szószok, mártások, krémek, levesek – krémlevesek, gyümölcslevesek stb. – és főzelékek állaga egyaránt tökéletes lesz, ha keményítőt választunk az elkészítésükhöz. Sőt, ugyanezt a tulajdonságát használjuk ki, amikor pudingot főzünk vagy gyümölcsös töltelékekhez keverjük a felesleges nedvesség felszívása érdekében.
Sűrítés keményítővel és pudingok
Az étkezési keményítő használata egyszerű és praktikus. A kimért mennyiséget kevés hideg folyadékban simára, csomómentesre keverjük, majd az edényben lévő forró ételhez csorgatjuk. Habverővel simára keverjük, és folyamatos keverés mellett újraforraljuk. Ezután tovább főzni már nem szükséges, idővel a keményítő hatása csökken is. Szószok, mártások, mártogatósok főzésekor – édes vaníliasodó vagy gyümölcsszósz esetén ugyanúgy megfelelő az arány, mint sós, pikáns szószoknál – 500 ml szószalaphoz 15 g keményítőt adunk. Krémlevesek, gyümölcslevesek esetén 500 ml-hez 20 g, főzelékeknél (szintén 500 ml) pedig 25-30 g keményítővel érdemes számolni. A Dr. Oetker pudingporok alapja szintén kukoricakeményítő, ezért ha passzol az adott étel ízvilágához, akkor ezeket sűrítésre is használhatjuk, például a vaníliaízűt gyümölcsleveshez. Ha pedig házilag főznénk pudingot egyedi ízesítéssel, azt is megtehetjük étkezési keményítővel.
Sütés keményítővel
A liszt maximum 1/3-át kiválthatjuk keményítővel piskótatészták, kevert tészták, omlós tészták, égetett tészták esetén. A habcsókhoz szintén adunk keményítőt. A liszthez hozzákeverjük a keményítőt, átszitáljuk, és így adjuk hozzá a többi összetevőhöz. A keményítő javítja a tészta állagát, könnyűvé, omlóssá teszi. A felesleges nedvesség felszívására szintén jó választás a keményítő. Azoknál a pitéknél, morzsasüteményeknél érdemes használni, amelyeknél a gyümölcsös töltelék sülés közben túlságosan eláztatná a tésztát. Hasonlóan tehetünk keményítőt főzött gyümölcsös töltelékekbe vagy például sült sajttortába is. És még egy ötlet sütéshez, azaz egészen pontosan tortadíszítéshez, dekoráláshoz: mind a fondant, mind pedig a marcipán nyújtásához is nagy segítségünkre lesz a keményítő, szórjuk be ezzel a nyújtáshoz használt munkafelületet.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
