Keményítő kisokos
Az étkezési keményítő hasznos társ a konyhában, legyen szó sütemények sütéséről, vagy levesek, főzelékek, mártások, szószok, házi pudingok készítéséről
Sokoldalúan felhasználható
Kezdjük az egyik legfontosabb tulajdonságával: a Dr. Oetker Étkezési keményítő gluténmentes – kukoricakeményítőből áll –, tehát gluténérzékenységgel élők is bátran fogyaszthatják az ezzel készült ételeket, édességeket. Másik fontos jellemzője, hogy íz- és mellékízmentes, így nem kell kompromisszumot kötnünk, bármilyen édes vagy sós fogáshoz felhasználhatjuk. Két alapvető felhasználási területet különböztethetünk meg: egyrészt süteményekhez használhatjuk, hogy könnyű, levegős állagú, omlós tésztákat kapjunk. Másrészt pedig sűrítésre: a szószok, mártások, krémek, levesek – krémlevesek, gyümölcslevesek stb. – és főzelékek állaga egyaránt tökéletes lesz, ha keményítőt választunk az elkészítésükhöz. Sőt, ugyanezt a tulajdonságát használjuk ki, amikor pudingot főzünk vagy gyümölcsös töltelékekhez keverjük a felesleges nedvesség felszívása érdekében.
Sűrítés keményítővel és pudingok
Az étkezési keményítő használata egyszerű és praktikus. A kimért mennyiséget kevés hideg folyadékban simára, csomómentesre keverjük, majd az edényben lévő forró ételhez csorgatjuk. Habverővel simára keverjük, és folyamatos keverés mellett újraforraljuk. Ezután tovább főzni már nem szükséges, idővel a keményítő hatása csökken is. Szószok, mártások, mártogatósok főzésekor – édes vaníliasodó vagy gyümölcsszósz esetén ugyanúgy megfelelő az arány, mint sós, pikáns szószoknál – 500 ml szószalaphoz 15 g keményítőt adunk. Krémlevesek, gyümölcslevesek esetén 500 ml-hez 20 g, főzelékeknél (szintén 500 ml) pedig 25-30 g keményítővel érdemes számolni. A Dr. Oetker pudingporok alapja szintén kukoricakeményítő, ezért ha passzol az adott étel ízvilágához, akkor ezeket sűrítésre is használhatjuk, például a vaníliaízűt gyümölcsleveshez. Ha pedig házilag főznénk pudingot egyedi ízesítéssel, azt is megtehetjük étkezési keményítővel.
Sütés keményítővel
A liszt maximum 1/3-át kiválthatjuk keményítővel piskótatészták, kevert tészták, omlós tészták, égetett tészták esetén. A habcsókhoz szintén adunk keményítőt. A liszthez hozzákeverjük a keményítőt, átszitáljuk, és így adjuk hozzá a többi összetevőhöz. A keményítő javítja a tészta állagát, könnyűvé, omlóssá teszi. A felesleges nedvesség felszívására szintén jó választás a keményítő. Azoknál a pitéknél, morzsasüteményeknél érdemes használni, amelyeknél a gyümölcsös töltelék sülés közben túlságosan eláztatná a tésztát.
Hasonlóan tehetünk keményítőt főzött gyümölcsös töltelékekbe vagy például sült sajttortába is. És még egy ötlet sütéshez, azaz egészen pontosan tortadíszítéshez, dekoráláshoz: mind a fondant, mind pedig a marcipán nyújtásához is nagy segítségünkre lesz a keményítő, szórjuk be ezzel a nyújtáshoz használt munkafelületet.
Gluténmentes kukoricakeményítő, amely íz- és mellékízmentes. Gluténérzékenységgel élők is bátran fogyaszthatják az ezzel készült ételeket, édességeket. Bármilyen édes vagy sós fogáshoz felhasználható kompromisszumok nélkül.
A liszt maximum 1/3-át kiválthatod keményítővel piskóta-, kevert, omlós és égetett tésztáknál. Habcsókhoz is adunk keményítőt. Javítja a tészta állagát, könnyűvé, omlóssá teszi az eredményt.
A kimért mennyiséget kevés hideg folyadékban simára kevered, majd a forró ételhez csorgatod. Habverővel simára kevered és folyamatos keverés mellett újraforrald. 500 ml szószalaphoz 15 g keményítő szükséges.
Krémlevesek, gyümölcslevesek esetén 500 ml-hez 20 g, főzelékeknél pedig 25-30 g keményítővel érdemes számolni. A keményítőt hideg folyadékban előbb simára keverd, majd add a forró ételhez.
Igen! A pudingporok alapja szintén kukoricakeményítő, ezért ha passzol az íz, használhatod sűrítésre is. Például vaníliaízűt gyümölcsleveshez. Házi pudingot is főzhetsz étkezési keményítővel.
A felesleges nedvesség felszívására használd, ahol a gyümölcsös töltelék sülés közben túlságosan eláztatná a tésztát. Főzött gyümölcsös töltelékekbe vagy sült sajttortába is tehetsz keményítőt.
Mind a fondant, mind a marcipán nyújtásához nagy segítségre lesz. Szórd be keményítővel a nyújtáshoz használt munkafelületet - így nem ragad és könnyebben dolgozható lesz.
Étkezési keményítővel egyedi ízesítésű pudingot is főzhetsz. A keményítőt hideg folyadékban keverd simára, majd add a forró tejhez és főzd sűrűre folyamatos keverés mellett.
Az újraforrálás után már nem szükséges tovább főzni, sőt idővel a keményítő hatása csökken is. Ezért csak addig főzd, amíg a kívánt sűrűséget elérted.
Mindig hideg folyadékban keverd simára, csomómentesre, mielőtt a forró ételhez adnád. Habverővel keverd és folyamatos keveréssel forrald fel. Soha ne add közvetlenül a forró ételbe, mert csomósodni fog.
Kapcsolódó cikkek

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.


Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
