Keményítő kisokos

Dátum 2022. június 28.

Az étkezési keményítő hasznos társ a konyhában, legyen szó sütemények sütéséről, vagy levesek, főzelékek, mártások, szószok, házi pudingok készítéséről

Sokoldalúan felhasználható

Kezdjük az egyik legfontosabb tulajdonságával: a Dr. Oetker Étkezési keményítő gluténmentes – kukoricakeményítőből áll –, tehát gluténérzékenységgel élők is bátran fogyaszthatják az ezzel készült ételeket, édességeket. Másik fontos jellemzője, hogy íz- és mellékízmentes, így nem kell kompromisszumot kötnünk, bármilyen édes vagy sós fogáshoz felhasználhatjuk. Két alapvető felhasználási területet különböztethetünk meg: egyrészt süteményekhez használhatjuk, hogy könnyű, levegős állagú, omlós tésztákat kapjunk. Másrészt pedig sűrítésre: a szószok, mártások, krémek, levesek – krémlevesek, gyümölcslevesek stb. – és főzelékek állaga egyaránt tökéletes lesz, ha keményítőt választunk az elkészítésükhöz. Sőt, ugyanezt a tulajdonságát használjuk ki, amikor pudingot főzünk vagy gyümölcsös töltelékekhez keverjük a felesleges nedvesség felszívása érdekében.

Szükséges idő 40-60 perc között
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Sűrítés keményítővel és pudingok

Az étkezési keményítő használata egyszerű és praktikus. A kimért mennyiséget kevés hideg folyadékban simára, csomómentesre keverjük, majd az edényben lévő forró ételhez csorgatjuk. Habverővel simára keverjük, és folyamatos keverés mellett újraforraljuk. Ezután tovább főzni már nem szükséges, idővel a keményítő hatása csökken is. Szószok, mártások, mártogatósok főzésekor – édes vaníliasodó vagy gyümölcsszósz esetén ugyanúgy megfelelő az arány, mint sós, pikáns szószoknál – 500 ml szószalaphoz 15 g keményítőt adunk. Krémlevesek, gyümölcslevesek esetén 500 ml-hez 20 g, főzelékeknél (szintén 500 ml) pedig 25-30 g keményítővel érdemes számolni. A Dr. Oetker pudingporok alapja szintén kukoricakeményítő, ezért ha passzol az adott étel ízvilágához, akkor ezeket sűrítésre is használhatjuk, például a vaníliaízűt gyümölcsleveshez. Ha pedig házilag főznénk pudingot egyedi ízesítéssel, azt is megtehetjük étkezési keményítővel.

Szükséges idő 0-20 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Sütés keményítővel

A liszt maximum 1/3-át kiválthatjuk keményítővel piskótatészták, kevert tészták, omlós tészták, égetett tészták esetén. A habcsókhoz szintén adunk keményítőt. A liszthez hozzákeverjük a keményítőt, átszitáljuk, és így adjuk hozzá a többi összetevőhöz. A keményítő javítja a tészta állagát, könnyűvé, omlóssá teszi. A felesleges nedvesség felszívására szintén jó választás a keményítő. Azoknál a pitéknél, morzsasüteményeknél érdemes használni, amelyeknél a gyümölcsös töltelék sülés közben túlságosan eláztatná a tésztát. Hasonlóan tehetünk keményítőt főzött gyümölcsös töltelékekbe vagy például sült sajttortába is. És még egy ötlet sütéshez, azaz egészen pontosan tortadíszítéshez, dekoráláshoz: mind a fondant, mind pedig a marcipán nyújtásához is nagy segítségünkre lesz a keményítő, szórjuk be ezzel a nyújtáshoz használt munkafelületet.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!