Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!

Dátum 2022. december 06.

Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.

Langalló, töki pompos, kenyérlángos

Az adventi vásár sós ételei igazodnak a téli időjáráshoz: laktatnak, melengetnek és jól csúsznak forralt borral. Töki pompos, kenyérlángos, langalló? Mindhárom elnevezés hasonló sós süteményt takar, kis különbségek persze fellelhetők a tésztában (főtt burgonyával vagy anélkül készül) és a feltétekben. Ma már szerencsére egyáltalán nem szentségtörés, ha variálunk az eredeti recepten és a saját ízlésünkre formáljuk. A kelt tésztába kerülhet teljes kiőrlésű liszt, a feltét lehet húsos (szalámi, szalonna, sonka, kolbász egyaránt mehet a fokhagymás-tejfölös alapra) vagy zöldséges, sőt vegán változatban a tejfölt is lecserélhetjük Creme VEGA-ra. És még egy tipp: igaz, hogy ez már tényleg a variáns variánsa, de ha épp nincs időnk összeállítani a kelt tésztát, miért ne süthetnénk „hamis” expressz kenyérlángost? Válasszunk leveles tésztát, erre fokhagymás tejföl, tetszőleges további feltét és sajt kerül. Érdekes egyébként belegondolni, hogy több strandétel vásári étellé vált (vagy fordítva?), ilyen például a sajtos-tejfölös lángos vagy édes vonalon a palacsinta és a gofri.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
37 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
37 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Édes klasszikusok: kürtőskalács és rétes

Kövesse a sósat édes! Feljebb már említettük a megunhatatlan palacsintát és gofrit, de itt még közel sincs vége a sornak! Az adventi édességek zöme nemcsak finom, hanem karácsonyillatú is: fahéjas, mézeskalács fűszeres, vaníliás. Minden vásárban találunk legalább egy kürtőskalácsost és egy rétesektől roskadozó standot. A kürtőskalács mostanában már számtalan ízben kapható, sőt tölteni is szokták, házilag, sütőben sem bonyolult elkészíteni. Ahogy a rétest sem, töltsük meg szezonális gyümölcsökkel: almával, körtével, vagy süssünk grízeset, tökös-mákosat. Otthon tálalni és fogyasztani is egyszerűbb, így nyugodtan kiegészíthetjük a kedvenc rétesünket fahéjas, vaníliás öntettel.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
69 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Apró finomságok, ropogtatnivalók

A sült gesztenye illatát már távolról lehet érezni, akárcsak a ropogós, karamellizált manduláét, dióét, mogyoróét. Ez az illat könnyedén az otthonunkba varázsolható! A karamellizált magvakhoz semmi különleges hozzávaló sem kell, egy kis plusz ízesítés viszont igazán feldobja őket, keverjünk a szemekhez vaníliát vagy fahéjat. A vásárokban gyönyörű, díszes darabokat kapni, miért ne készíthetnénk el mi is már karácsony előtt? Igen, a mézeskalácsra gondolunk! Betudhatjuk főpróbának, az illatos süteményből úgysem lehet eleget sütni! Dekorálhatjuk cukormázzal, dekor cukrokkal, tollakkal vagy olvasztott csokival. Mézeskalács, mézes tea, mi legyen még mézes? Persze, hogy a puszedli, nélküle sincs adventi vásár.

Még valami hiányzik: egy pohár forró ital! Nemcsak kint a hidegben, a nappalinkban is forralt borozhatunk vagy elkortyolgathatunk egy almás puncsot. Fahéjillat, langalló és gőzölgő ital – minden kész is van a tökéletes otthoni vásári hangulathoz!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
57 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!