Süteménybe vagy reggelire? A zabpehely mindig jó választás!
Nem túlzás azt mondani, hogy a zabpehely az utóbbi évek újból felfedezett szupersztárja. Olcsó és könnyedén beszerezhető hozzávaló, ami ugyanúgy megállja a helyét süteményben, pohárdesszertben, mint a reggelire készített kásánkban.
A zabpehely fajtái
Két alaptípusa létezik, a nagy szemű és az apróbb szemű, más néven lágy zabpehely. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, pozitív élettani hatásairól oldalakat lehetne írni, de most csak az egyik legfontosabb tulajdonságát emeljük ki: rostdús, lassan felszívódó szénhidrát, épp ezért szuper reggeli alapanyag. Nézzük részletesen, mi mindenre használhatjuk!
Lássuk először a süteményeket!
A zabkekszes alap sokrétűen felhasználható, például szeletekre vágható sütiket is süthetünk belőle almás-túrós vagy például meggyes töltelékkel. Ezekben a süteményekben a zabpehely finom morzsás rétegként jelenik meg, egyszerre puha és roppanós. Ez a roppanós-ropogós állag teszi a zabkekszeket is igazán ellenállhatatlanná, legyenek csokisak, aszalt gyümölcsösek vagy magvasak. És persze a jó öreg házi müzliszeletről se feledkezzünk meg, könnyen és gyorsan elkészíthető finomság.
Ne menjünk el szó nélkül a zabliszt mellett sem!
Két fajtája létezik, a zabpehelylisztet a zabpehely, a zablisztet pedig a nyers zab őrléséből nyerik. Ez az alternatív lisztféleség semleges íze révén édes és sós süteményekbe is tehető, például süthetünk zabliszt, búzaliszt és tönköly búzaliszt keverékből kenyeret, vagy a klasszikus sajttorták vékony, sült alapjába is kerülhet zabliszt.
Sütés nélküli desszertekbe is bátran mehet zabpehely. Például őrölt keksz helyett különböző golyócskákba vagy krémes, kanalazós pohárdesszertekbe csokival, vaníliával, gyümölcsökkel turbózva.
Jöjjenek a reggelik!
Gyors, tápláló, tökéletes reggeli alternatíva a zabkása, hogy lendületesen induljon a nap. A Dr. Oetker Vitalis zabkásák elkészítése roppant egyszerű, a tasak tartalmához forró vizet adunk, pár percet állni hagyjuk, átkeverjük, és már fogyaszthatjuk is. Ha van plusz öt percünk, akkor a kiválasztott kása ízéhez passzoló feltétet is tehetünk a kásánkra szépen elrendezgetve. Apropó, díszítés! Nem csoda, hogy a közösségi médiában hatalmas karriert futottak be a zabkásák, hiszen amellett, hogy egészségesek és finomak, a müzlis tálba kanalazott kása szuper lehetőséget ad arra, hogy kiéljük a kreativitásunk. Kirakhatjuk a tetejét különböző mintázatokban szépen vágott, formázott gyümölcsökkel, magvakkal, sőt még cuki állatfejeket is kialakíthatunk a gyerekek legnagyobb örömére.
A zabpehely tényleg ezerarcú! Neked melyik a kedvenc elkészítési módod?
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
