Süteménybe vagy reggelire? A zabpehely mindig jó választás!
Nem túlzás azt mondani, hogy a zabpehely az utóbbi évek újból felfedezett szupersztárja. Olcsó és könnyedén beszerezhető hozzávaló, ami ugyanúgy megállja a helyét süteményben, pohárdesszertben, mint a reggelire készített kásánkban.
A zabpehely fajtái
Két alaptípusa létezik, a nagy szemű és az apróbb szemű, más néven lágy zabpehely. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, pozitív élettani hatásairól oldalakat lehetne írni, de most csak az egyik legfontosabb tulajdonságát emeljük ki: rostdús, lassan felszívódó szénhidrát, épp ezért szuper reggeli alapanyag. Nézzük részletesen, mi mindenre használhatjuk!
Lássuk először a süteményeket!
A zabkekszes alap sokrétűen felhasználható, például szeletekre vágható sütiket is süthetünk belőle almás-túrós vagy például meggyes töltelékkel. Ezekben a süteményekben a zabpehely finom morzsás rétegként jelenik meg, egyszerre puha és roppanós. Ez a roppanós-ropogós állag teszi a zabkekszeket is igazán ellenállhatatlanná, legyenek csokisak, aszalt gyümölcsösek vagy magvasak. És persze a jó öreg házi müzliszeletről se feledkezzünk meg, könnyen és gyorsan elkészíthető finomság.
Ne menjünk el szó nélkül a zabliszt mellett sem!
Két fajtája létezik, a zabpehelylisztet a zabpehely, a zablisztet pedig a nyers zab őrléséből nyerik. Ez az alternatív lisztféleség semleges íze révén édes és sós süteményekbe is tehető, például süthetünk zabliszt, búzaliszt és tönköly búzaliszt keverékből kenyeret, vagy a klasszikus sajttorták vékony, sült alapjába is kerülhet zabliszt.
Sütés nélküli desszertekbe is bátran mehet zabpehely. Például őrölt keksz helyett különböző golyócskákba vagy krémes, kanalazós pohárdesszertekbe csokival, vaníliával, gyümölcsökkel turbózva.
Jöjjenek a reggelik!
Hatalmas trend az úgynevezett egyéjszakás zabkása. Elkészítése roppant egyszerű: a Dr. Oetker Vitalis Első Napsugár Zabkását felöntjük meghatározott mennyiségű hideg tejjel, átkeverjük, és lefedve egy éjszakára (de legalább 4 órára) hűtőszekrénybe tesszük. Beszerezhetjük mogyorós és piros gyümölcsös ízekben, és nemcsak klasszikus kásaként tálalhatjuk, hanem réteges pohárdesszertet is készíthetünk belőle. A másik variáció a Vitalis Zabkása és Szuperkása. Ezekhez a kásákhoz egyszerűen forró vizet adunk, pár percet állni hagyjuk, átkeverjük, és már fogyaszthatjuk is. Ha van plusz öt percünk, akkor a kiválasztott kása ízéhez passzoló feltétet is tehetünk a kásánkra szépen elrendezgetve. Apropó, díszítés! Nem csoda, hogy a közösségi médiában hatalmas karriert futottak be a zabkásák, hiszen amellett, hogy egészségesek és finomak, a müzlis tálba kanalazott kása szuper lehetőséget ad arra, hogy kiéljük a kreativitásunk. Kirakhatjuk a tetejét különböző mintázatokban szépen vágott, formázott gyümölcsökkel, magvakkal, sőt még cuki állatfejeket is kialakíthatunk a gyerekek legnagyobb örömére.
A zabpehely tényleg ezerarcú! Neked melyik a kedvenc elkészítési módod?
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
