Süteménybe vagy reggelire? A zabpehely mindig jó választás!
2021. július 30.Nem túlzás azt mondani, hogy a zabpehely az utóbbi évek újból felfedezett szupersztárja. Olcsó és könnyedén beszerezhető hozzávaló, ami ugyanúgy megállja a helyét süteményben, pohárdesszertben, mint a reggelire készített kásánkban.
A zabpehely fajtái
Két alaptípusa létezik, a nagy szemű és az apróbb szemű, más néven lágy zabpehely. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, pozitív élettani hatásairól oldalakat lehetne írni, de most csak az egyik legfontosabb tulajdonságát emeljük ki: rostdús, lassan felszívódó szénhidrát, épp ezért szuper reggeli alapanyag. Nézzük részletesen, mi mindenre használhatjuk!
Lássuk először a süteményeket!
A zabkekszes alap sokrétűen felhasználható, például szeletekre vágható sütiket is süthetünk belőle almás-túrós vagy például meggyes töltelékkel. Ezekben a süteményekben a zabpehely finom morzsás rétegként jelenik meg, egyszerre puha és roppanós. Ez a roppanós-ropogós állag teszi a zabkekszeket is igazán ellenállhatatlanná, legyenek csokisak, aszalt gyümölcsösek vagy magvasak. És persze a jó öreg házi müzliszeletről se feledkezzünk meg, könnyen és gyorsan elkészíthető finomság.
Ne menjünk el szó nélkül a zabliszt mellett sem!
Két fajtája létezik, a zabpehelylisztet a zabpehely, a zablisztet pedig a nyers zab őrléséből nyerik. Ez az alternatív lisztféleség semleges íze révén édes és sós süteményekbe is tehető, például süthetünk zabliszt, búzaliszt és tönköly búzaliszt keverékből kenyeret, vagy a klasszikus sajttorták vékony, sült alapjába is kerülhet zabliszt.
Sütés nélküli desszertekbe is bátran mehet zabpehely. Például őrölt keksz helyett különböző golyócskákba vagy krémes, kanalazós pohárdesszertekbe csokival, vaníliával, gyümölcsökkel turbózva.
Jöjjenek a reggelik!
Gyors, tápláló, tökéletes reggeli alternatíva a zabkása, hogy lendületesen induljon a nap. A Dr. Oetker Vitalis zabkásák elkészítése roppant egyszerű, a tasak tartalmához forró vizet adunk, pár percet állni hagyjuk, átkeverjük, és már fogyaszthatjuk is. Ha van plusz öt percünk, akkor a kiválasztott kása ízéhez passzoló feltétet is tehetünk a kásánkra szépen elrendezgetve. Apropó, díszítés! Nem csoda, hogy a közösségi médiában hatalmas karriert futottak be a zabkásák, hiszen amellett, hogy egészségesek és finomak, a müzlis tálba kanalazott kása szuper lehetőséget ad arra, hogy kiéljük a kreativitásunk. Kirakhatjuk a tetejét különböző mintázatokban szépen vágott, formázott gyümölcsökkel, magvakkal, sőt még cuki állatfejeket is kialakíthatunk a gyerekek legnagyobb örömére.
A zabpehely tényleg ezerarcú! Neked melyik a kedvenc elkészítési módod?
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!