Kezdd egészségesen az új évet!
2021. január 08.Új év, új kezdet. Az óesztendő végén sokan tesznek fogadalmat: január elsejétől egészségesebben, tudatosabban fognak táplálkozni.
A süteményeknek sem kell kimaradnia!
Eddig ismeretlen alapanyagokat kóstolnak meg, csökkentik az adagokat, vagy egyszerűen csak megpróbálják a fehér liszt egy részét teljes kiőrlésűre cserélni.
Akár egészségesebb lisztfajták használata mellett döntünk, akár azt tűzzük ki célul, hogy több zöldség kerül idén a tányérunkra, egy biztos: ami egészséges, az lehet egyben finom is, sőt, a süteményekről sem kell lemondanunk. Lássunk pár példát, hogyan is lesz egy sütemény összeegyeztethető az újévi fogadalmunkkal!
Liszt, de milyen?
A fehér búzaliszt nem ördögtől való, ettől függetlenül érdemes egyéb fajtákkal is kísérletezni, és néhány süteményt másból elkészíteni. Hogy biztos legyen a sikerélmény, vegyítsük a liszteket, azaz a receptben szereplő „sima” liszt mennyiségének kb. felét cseréljük teljes kiőrlésű lisztre. Jó választás a teljes kiőrlésű búzaliszt, a teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt vagy például a teljes kiőrlésű rozsliszt. A teljes kiőrlés azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így élelmi rostban, ásványi anyagokban (például kálium, magnézium, kalcium) és vitaminokban (többek közt E- és B-vitamin) jóval gazdagabb liszt állítható elő. A rostdús ételek eltelítenek, azaz kisebb adaggal beérjük belőlük (így nyilvánvalóan kevesebb kalóriával megússzuk az adott étkezést). A vércukorszintünkre szintén jótékony hatással vannak, kisebb vércukorszint-ingadozásra kell számítanunk, ha teljes kiőrlésű süteményeket, kenyereket fogyasztunk. A tönköly pedig egy ősi gabonafajta elnevezése. A tönkölybúza szintén jótékony hatású, gazdag E- és B-vitaminban, fehérjékben, ásványi anyagokban.
Mihez használhatjuk?
Édes és sós sütemények, péksütemények vagy akár palacsintatészták is készíthetők teljes kiőrlésű lisztekből, tönkölylisztből. Ha a liszt mennyiségnek csak a felét cseréljük le a receptben, szinte észrevehetetlen a különbség. És tegyük hozzá, ezek a lisztfélék ízekben is gazdagabbak, így például egy egyszerű élesztős vagy kovászos kenyérnek, péksüteménynek kifejezetten jót tesz, ha ilyen fajtákat is teszünk a tésztájukba.
Zöldséget a sütibe! Ha sós süteményt készítünk, legtöbbször túróban, juhtúróban vagy sonkában, kolbászban kezdünk el gondolkodni. Pedig a szezonális zöldségfélék is annyira jól variálhatók! Nyersen, párolva vagy akár sütve is felhasználhatók, vörös- és fokhagymával, borssal, friss zöldfűszerekkel vagy akár curry fűszerkeverékkel izgalmassá tehetők. Kelt tésztákba ugyanúgy tölthetők, mint például omlós tésztából készült pitékbe.
Zödségekkel, gyümölcsökkel variálható receptek
Télen válasszunk gyökérzöldségeket, káposztaféléket, burgonyát, és ne feledkezzünk meg a két narancssárga kedvencről, a sütőtökről és az édesburgonyáról se. Nyáron pedig jöhet a lédús paradicsom, a cukkini és a padlizsán. Sárgarépából, cukkiniból, édesburgonyából és sütőtökből nemcsak sós, hanem édes ízvilágú sütemény is készíthető, gondoljunk például a klasszikus répatortára.
Ha édesre fáj a fogunk, részesítsük előnyben a könnyedebb süteményeket, desszerteket. Mindenkit megnyugtatunk, egy könnyedebb süti is állhat csupa csokiból, ha olyan egészségesebb alapanyagokat adunk hozzá, mint például a datolya, az őrölt olajos magvak vagy a zabpehely. A datolya, a kókuszreszelék remekül édesít, sőt az áztatott datolya és őrölt magféleség keverékéből készített „massza” sütés nélküli sütemények alapja is lehet.
Maglisztek előnyei
Őrölt magvakból készen is vásárolhatunk alternatív magliszteket, ezek ráadásul a gluténmentes étrendbe is beilleszthetők. Zabot zabpehely, zabkorpa vagy zabpehelyliszt formájában tehetünk a süteményeinkbe, desszertjeinkbe. Ahogy említettük, a datolya vagy a kókusz jól édesít, ahogy más olyan alapanyag is, amely kifejezetten süteményekbe, desszertekbe való. Ilyen még például a banán, a méz vagy a juharszirup.
Végezetül térjünk ki a növényi étrendre is! Sokan döntenek úgy, hogy leszoknak az állati eredetű táplálékokról, vagy csak egyszerűen kipróbálják, hogy milyen is egy hét vagy egy hónap tisztán növényi alapokon. Jó hír, hogy a süteményekről, desszertekről nekik sem kell lemondaniuk.
Tejtermékek kiváltása
Tehéntej helyett választhatnak különféle magtejeket, például kesudiótejet, mandulatejet. Érdemes kiemelni az édesítésre is kiváló kókusztejet, valamint a rizstejet, ez utóbbi fő előnye épp a semleges ízében rejlik, ezért édes és sós süteményekhez egyaránt felhasználható. Ezeken túl vásárolhatunk növényi margarint a sütéshez, a krémes tejfölt pedig Creme Vegával pótolhatjuk a legegyszerűbben. Ez a szója alapú termék rendelkezik a tejföl valamennyi jó tulajdonságával: krémes állagú, hőkezelés nélkül és hőkezelve is fogyasztható, azaz főzésre és sütésre is alkalmas.
A siker az apró változtatásokban rejlik. Kísérletezzünk bátran, ha pedig egy új íz vagy alapanyag elnyeri a tetszésünket, építsük be az étrendünkbe!
Kapcsolódó cikkek
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!