Kezdd egészségesen az új évet!
Új év, új kezdet. Az óesztendő végén sokan tesznek fogadalmat: január elsejétől egészségesebben, tudatosabban fognak táplálkozni.
Eddig ismeretlen alapanyagokat kóstolnak meg, csökkentik az adagokat, vagy egyszerűen csak megpróbálják a fehér liszt egy részét teljes kiőrlésűre cserélni.
Akár egészségesebb lisztfajták használata mellett döntünk, akár azt tűzzük ki célul, hogy több zöldség kerül idén a tányérunkra, egy biztos: ami egészséges, az lehet egyben finom is, sőt, a süteményekről sem kell lemondanunk. Lássunk pár példát, hogyan is lesz egy sütemény összeegyeztethető az újévi fogadalmunkkal!
Liszt, de milyen? A fehér búzaliszt nem ördögtől való, ettől függetlenül érdemes egyéb fajtákkal is kísérletezni, és néhány süteményt másból elkészíteni. Hogy biztos legyen a sikerélmény, vegyítsük a liszteket, azaz a receptben szereplő „sima” liszt mennyiségének kb. felét cseréljük teljes kiőrlésű lisztre. Jó választás a teljes kiőrlésű búzaliszt, a teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt vagy például a teljes kiőrlésű rozsliszt. A teljes kiőrlés azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így élelmi rostban, ásványi anyagokban (például kálium, magnézium, kalcium) és vitaminokban (többek közt E- és B-vitamin) jóval gazdagabb liszt állítható elő. A rostdús ételek eltelítenek, azaz kisebb adaggal beérjük belőlük (így nyilvánvalóan kevesebb kalóriával megússzuk az adott étkezést). A vércukorszintünkre szintén jótékony hatással vannak, kisebb vércukorszint-ingadozásra kell számítanunk, ha teljes kiőrlésű süteményeket, kenyereket fogyasztunk. A tönköly pedig egy ősi gabonafajta elnevezése. A tönkölybúza szintén jótékony hatású, gazdag E- és B-vitaminban, fehérjékben, ásványi anyagokban.
Mihez használhatjuk? Édes és sós sütemények, péksütemények vagy akár palacsintatészták is készíthetők teljes kiőrlésű lisztekből, tönkölylisztből. Ha a liszt mennyiségnek csak a felét cseréljük le a receptben, szinte észrevehetetlen a különbség. És tegyük hozzá, ezek a lisztfélék ízekben is gazdagabbak, így például egy egyszerű élesztős vagy kovászos kenyérnek, péksüteménynek kifejezetten jót tesz, ha ilyen fajtákat is teszünk a tésztájukba.
Zöldséget a sütibe! Ha sós süteményt készítünk, legtöbbször túróban, juhtúróban vagy sonkában, kolbászban kezdünk el gondolkodni. Pedig a szezonális zöldségfélék is annyira jól variálhatók! Nyersen, párolva vagy akár sütve is felhasználhatók, vörös- és fokhagymával, borssal, friss zöldfűszerekkel vagy akár curry fűszerkeverékkel izgalmassá tehetők. Kelt tésztákba ugyanúgy tölthetők, mint például omlós tésztából készült pitékbe.
Télen válasszunk gyökérzöldségeket, káposztaféléket, burgonyát, és ne feledkezzünk meg a két narancssárga kedvencről, a sütőtökről és az édesburgonyáról se. Nyáron pedig jöhet a lédús paradicsom, a cukkini és a padlizsán. Sárgarépából, cukkiniból, édesburgonyából és sütőtökből nemcsak sós, hanem édes ízvilágú sütemény is készíthető, gondoljunk például a klasszikus répatortára.
Ha édesre fáj a fogunk, részesítsük előnyben a könnyedebb süteményeket, desszerteket. Mindenkit megnyugtatunk, egy könnyedebb süti is állhat csupa csokiból, ha olyan egészségesebb alapanyagokat adunk hozzá, mint például a datolya, az őrölt olajos magvak vagy a zabpehely. A datolya, a kókuszreszelék remekül édesít, sőt az áztatott datolya és őrölt magféleség keverékéből készített „massza” sütés nélküli sütemények alapja is lehet.
Őrölt magvakból készen is vásárolhatunk alternatív magliszteket, ezek ráadásul a gluténmentes étrendbe is beilleszthetők. Zabot zabpehely, zabkorpa vagy zabpehelyliszt formájában tehetünk a süteményeinkbe, desszertjeinkbe. Ahogy említettük, a datolya vagy a kókusz jól édesít, ahogy más olyan alapanyag is, amely kifejezetten süteményekbe, desszertekbe való. Ilyen még például a banán, a méz vagy a juharszirup.
Végezetül térjünk ki a növényi étrendre is! Sokan döntenek úgy, hogy leszoknak az állati eredetű táplálékokról, vagy csak egyszerűen kipróbálják, hogy milyen is egy hét vagy egy hónap tisztán növényi alapokon. Jó hír, hogy a süteményekről, desszertekről nekik sem kell lemondaniuk.
Tehéntej helyett választhatnak különféle magtejeket, például kesudiótejet, mandulatejet. Érdemes kiemelni az édesítésre is kiváló kókusztejet, valamint a rizstejet, ez utóbbi fő előnye épp a semleges ízében rejlik, ezért édes és sós süteményekhez egyaránt felhasználható. Ezeken túl vásárolhatunk növényi margarint a sütéshez, a krémes tejfölt pedig Creme Vegával pótolhatjuk a legegyszerűbben. Ez a szója alapú termék rendelkezik a tejföl valamennyi jó tulajdonságával: krémes állagú, hőkezelés nélkül és hőkezelve is fogyasztható, azaz főzésre és sütésre is alkalmas.
A siker az apró változtatásokban rejlik. Kísérletezzünk bátran, ha pedig egy új íz vagy alapanyag elnyeri a tetszésünket, építsük be az étrendünkbe!
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
