Kezdd egészségesen az új évet!

Dátum 2021. január 08.

Új év, új kezdet. Az óesztendő végén sokan tesznek fogadalmat: január elsejétől egészségesebben, tudatosabban fognak táplálkozni.

Eddig ismeretlen alapanyagokat kóstolnak meg, csökkentik az adagokat, vagy egyszerűen csak megpróbálják a fehér liszt egy részét teljes kiőrlésűre cserélni.

Akár egészségesebb lisztfajták használata mellett döntünk, akár azt tűzzük ki célul, hogy több zöldség kerül idén a tányérunkra, egy biztos: ami egészséges, az lehet egyben finom is, sőt, a süteményekről sem kell lemondanunk. Lássunk pár példát, hogyan is lesz egy sütemény összeegyeztethető az újévi fogadalmunkkal!

Csökkentett kalória
Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Liszt, de milyen? A fehér búzaliszt nem ördögtől való, ettől függetlenül érdemes egyéb fajtákkal is kísérletezni, és néhány süteményt másból elkészíteni. Hogy biztos legyen a sikerélmény, vegyítsük a liszteket, azaz a receptben szereplő „sima” liszt mennyiségének kb. felét cseréljük teljes kiőrlésű lisztre. Jó választás a teljes kiőrlésű búzaliszt, a teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt vagy például a teljes kiőrlésű rozsliszt. A teljes kiőrlés azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így élelmi rostban, ásványi anyagokban (például kálium, magnézium, kalcium) és vitaminokban (többek közt E- és B-vitamin) jóval gazdagabb liszt állítható elő. A rostdús ételek eltelítenek, azaz kisebb adaggal beérjük belőlük (így nyilvánvalóan kevesebb kalóriával megússzuk az adott étkezést). A vércukorszintünkre szintén jótékony hatással vannak, kisebb vércukorszint-ingadozásra kell számítanunk, ha teljes kiőrlésű süteményeket, kenyereket fogyasztunk. A tönköly pedig egy ősi gabonafajta elnevezése. A tönkölybúza szintén jótékony hatású, gazdag E- és B-vitaminban, fehérjékben, ásványi anyagokban.

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Mihez használhatjuk? Édes és sós sütemények, péksütemények vagy akár palacsintatészták is készíthetők teljes kiőrlésű lisztekből, tönkölylisztből. Ha a liszt mennyiségnek csak a felét cseréljük le a receptben, szinte észrevehetetlen a különbség. És tegyük hozzá, ezek a lisztfélék ízekben is gazdagabbak, így például egy egyszerű élesztős vagy kovászos kenyérnek, péksüteménynek kifejezetten jót tesz, ha ilyen fajtákat is teszünk a tésztájukba.

Zöldséget a sütibe! Ha sós süteményt készítünk, legtöbbször túróban, juhtúróban vagy sonkában, kolbászban kezdünk el gondolkodni. Pedig a szezonális zöldségfélék is annyira jól variálhatók! Nyersen, párolva vagy akár sütve is felhasználhatók, vörös- és fokhagymával, borssal, friss zöldfűszerekkel vagy akár curry fűszerkeverékkel izgalmassá tehetők. Kelt tésztákba ugyanúgy tölthetők, mint például omlós tésztából készült pitékbe. Télen válasszunk gyökérzöldségeket, káposztaféléket, burgonyát, és ne feledkezzünk meg a két narancssárga kedvencről, a sütőtökről és az édesburgonyáról se. Nyáron pedig jöhet a lédús paradicsom, a cukkini és a padlizsán. Sárgarépából, cukkiniból, édesburgonyából és sütőtökből nemcsak sós, hanem édes ízvilágú sütemény is készíthető, gondoljunk például a klasszikus répatortára.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha édesre fáj a fogunk, részesítsük előnyben a könnyedebb süteményeket, desszerteket. Mindenkit megnyugtatunk, egy könnyedebb süti is állhat csupa csokiból, ha olyan egészségesebb alapanyagokat adunk hozzá, mint például a datolya, az őrölt olajos magvak vagy a zabpehely. A datolya, a kókuszreszelék remekül édesít, sőt az áztatott datolya és őrölt magféleség keverékéből készített „massza” sütés nélküli sütemények alapja is lehet. Őrölt magvakból készen is vásárolhatunk alternatív magliszteket, ezek ráadásul a gluténmentes étrendbe is beilleszthetők. Zabot zabpehely, zabkorpa vagy zabpehelyliszt formájában tehetünk a süteményeinkbe, desszertjeinkbe. Ahogy említettük, a datolya vagy a kókusz jól édesít, ahogy más olyan alapanyag is, amely kifejezetten süteményekbe, desszertekbe való. Ilyen még például a banán, a méz vagy a juharszirup.

Csökkentett kalória
Szükséges idő 0-20 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Csökkentett kalória
Szükséges idő 0-20 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Végezetül térjünk ki a növényi étrendre is! Sokan döntenek úgy, hogy leszoknak az állati eredetű táplálékokról, vagy csak egyszerűen kipróbálják, hogy milyen is egy hét vagy egy hónap tisztán növényi alapokon. Jó hír, hogy a süteményekről, desszertekről nekik sem kell lemondaniuk. Tehéntej helyett választhatnak különféle magtejeket, például kesudiótejet, mandulatejet. Érdemes kiemelni az édesítésre is kiváló kókusztejet, valamint a rizstejet, ez utóbbi fő előnye épp a semleges ízében rejlik, ezért édes és sós süteményekhez egyaránt felhasználható. Ezeken túl vásárolhatunk növényi margarint a sütéshez, a krémes tejfölt pedig Creme Vegával pótolhatjuk a legegyszerűbben. Ez a szója alapú termék rendelkezik a tejföl valamennyi jó tulajdonságával: krémes állagú, hőkezelés nélkül és hőkezelve is fogyasztható, azaz főzésre és sütésre is alkalmas.

A siker az apró változtatásokban rejlik. Kísérletezzünk bátran, ha pedig egy új íz vagy alapanyag elnyeri a tetszésünket, építsük be az étrendünkbe!

Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-11-26
2 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
3 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
4 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-22
2 Kedvelés

Rémisztően finom sütik halloweenra

Tény, hogy halloween nem tradicionális magyar ünnep, de így ősszel nem is lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy ijesztő (na jó, inkább mókás) sütiket, desszerteket kreáljunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-20
2 Kedvelés

Készíts édességeket pillecukorral!

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-15
2 Kedvelés

Pizzából sokfélét!

Különféle alkalmak – egy megoldás: pizza. Finom minden formájában! Kreatív ötletek következnek az apróbb vagy épp nagyobb éhség elűzésére, a főétkezések közötti időre, arra, amikor úton vagyunk vagy kétszemélyes vacsorára. A pizza mindig nyerő!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!