Koronázd meg a desszerteket illatos vaníliával!
2022. október 10.Nem véletlenül nevezzük a vaníliát a fűszerek királynőjének, az egyik legkedveltebb ízesítő. Lehet lágy vagy intenzív, ez utóbbi a Bourbon vanília jellemzője.
Többféle formában beszerezhetjük
A legismertebb közülük talán a Vanillincukor, ami igen régóta társ a konyhában, egész pontosan 1894-től gyártja a Dr. Oetker. Beszerezhetjük XXL méretben és Zero változatban is, a Vanillincukor Zero eritrittel édesít, hagyományos cukrot nem tartalmaz. Jöjjenek a Bourbon vaníliák! A Madagaszkárról származó vaníliafajta karakteres aromája összetéveszthetetlen. Valódi vaníliarudat és vaníliakivonatot tartalmaz – erről tanúskodik a termékekben felfedezhető sok-sok apró, fekete pötty –, vásárolhatunk belőle a Vanillincukorhoz hasonló kiszerelésű, tasakos Bourbon Vaníliás cukrot. Aromából létezik tasakos Finesse Bourbon Vanília Aroma valódi Bourbon vaníliával és palackos Vanília Aroma. És végül, de nem utolsósorban ki ne hagyjuk a felsorolásból magát a Vaníliarudat se!
Hogyan használjuk?
A vaníliás cukrok széleskörűen felhasználhatók. Felverhetjük habtejszínnel tejszínhabnak, tehetjük krémekbe, linzertésztába, túrós desszertekbe. A Vaníliarúd alkalmasabb magasabb zsírtartalmú krémekbe is. A Vaníliarudat felhasználáskor egyszerűen hasítsuk fel, a magokat késsel kapargassuk ki belőle, majd egy másik késsel húzzuk bele a készülő édességbe. Főzött desszerteknél, italoknál nyugodtan dobjuk a lábasba a felhasított, üres vaníliarudat is, még intenzívebb ízt fog kölcsönözni. Miután elkészültünk, még 20 percet benne hagyhatjuk, majd távolítsuk el a rudat.
Mihez passzol leginkább a vanília?
Abból, hogy az egyik legnépszerűbb fűszer, már sejthető, hogy sok-sok ízzel, alapanyaggal párosítható. Szereti a gyümölcsöket, a cseresznyét, a meggyet, az epret, a málnát, a barackot, az őszi időszakban próbáljuk ki körtével vagy például szilvával! Jól illik a csokoládéhoz, kiváltképp a keserű(bb) étcsokihoz és hasonlóan a kávéhoz, kakaóhoz is. Tejtermék alapú desszertek még finomabbak vaníliával, a tejberizs vagy egy mascarponés torta szinte elképzelhetetlen nélküle, akárcsak egy túrós desszert. Finom mákkal, mandulával, mogyoróval társítva is. Illetve magához a vaníliához – vegyünk példaként egy klasszikus vaníliapudingot – szintén adható fűszer: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors vagy szerecsendióvirág.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.