Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!

Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!

Tervezzünk előre!

Amikor sütés előtt kikészítjük a süteményünk, desszertünk hozzávalóit, gondoljuk azt is végig, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk. Ha jól „matekozunk”, valószínűleg kevesebb mosogatással megússzuk majd. Vegyünk egy példát! Kevert süteményt készítünk – ezzel eleve jól járunk, mert valószínűleg egyetlen nagyobb keverőtál elegendő lesz –, aminek szilárd hozzávalóit közvetlenül a tálba, a folyékony összetevőket pedig mérőpohárba mérjük ki. Ha mondjuk víz, tej, olaj, likőr tetszőleges kombinációja kerül a sütibe, azokat nyugodtan mérjük ki egymás után ugyanabba a pohárba! Természetesen van olyan eset, amikor kevés egyetlen edény, erre példa, ha a tojásfehérjét habbá kell vernünk, ehhez külön tál szükségeltetik. 

Viszont ha habveréssel kezdünk, a habverőt utána nyugodtan tovább használhatjuk a süti többi komponenséhez (például a tojássárgája cukorral való kikeveréséhez) elmosogatás nélkül. Mérésre szolgáló evő- vagy teáskanálból sem muszáj többet elővennünk, ha ugyanabba a tésztába vagy krémbe kerülnek a kimért alapanyagok, hasonlóan spórolhatunk a fakanalak, spatulák számával is. A bögrés sütik szintén csökkentik a mosogatás idejét. Igaz, hogy ezek a tészták leginkább azért praktikusak, mert nincs szükség hozzájuk mérlegre, de ha egy tejfölös vagy joghurtos pohárral mérünk, még a mosogatnivaló is kevesebb lesz!

Viszlát, tepsire égett maradékok!

A ráégett sütimaradékok a tepsik ősellenségei. A sikálás nemcsak sok időt és energiát vesz el, hanem árt is a bevonatnak. Amikor csak lehet, használjunk sütőpapírt, a recept külön jelezni fogja, ha az adott sütemény nem tolerálja jól a sütőpapírt. Jó alternatíva a sütőpapírra a szilikonos sütőforma, számos méretben és formában kapható, nem igényel sütőpapíros kibélelést és mosogatógépben is elmosogatható.

Sőt! Van még egy szuper ötletünk: kapható szilikonos sütőpapír is. Felülete garantálja, hogy süteményünk nem fog letapadni, ráadásul többször is felhasználható. Mit vethetünk még be a kevesebb mosogatásért? Például muffinpapírokat, ezek pont beleillenek a muffinsütő tepsi mélyedésibe. Muffinpapír szinte végtelen színben és mintában beszerezhető, így amellett, hogy megkönnyíti a munkánkat, még a sütink küllemét is feldobja.

Díszítéskor is spórolhatunk a mosogatással

Aki nem szeretne bajlódni a habzsák szétszedésével és elmosogatásával, nyugodtan használhat egyszer használatos habzsákot, ebből cső (fej) nélküli és csővel ellátott egyaránt kapható, és létezik olyan márka is, amely négy sokoldalúan felhasználható, eldobható díszítőfejet csomagol a habzsákok mellé. Egyszerűbb díszítésekhez vagy például olvasztott csokoládé csorgatáshoz egy fagyasztótasak is megteszi, csak töltsük bele az olvasztott csokit, a krémet vagy a tejszínhabot, majd vágjuk le a sarkát. Díszek (csoki, fondant, marcipán) készítéséhez pedig használhatunk egy vágódeszkára rögzített szilikonos sütőpapírt.

Hogyan csökkenthetom a mosogatás mennyiségét sütéskor?
Milyen eszközöket használhatok többször sütés közben?
Hogyan kerüljem el a tepsire égett maradékokat?
Mire jók a muffinpapírok?
Hogyan díszíthetek kevesebb mosogatással?
Mire használhatom a fagyasztótasakot díszítéskor?
Mi a szilikonos sütőpapír előnye?
Milyen esetben használjak külön tálat sütéskor?
Hogyan készítsek díszeket kevesebb mosogatással?
Mikor nem használhatok sütőpapírt?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!