Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!
Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!
Tervezzünk előre!
Amikor sütés előtt kikészítjük a süteményünk, desszertünk hozzávalóit, gondoljuk azt is végig, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk. Ha jól „matekozunk”, valószínűleg kevesebb mosogatással megússzuk majd. Vegyünk egy példát! Kevert süteményt készítünk – ezzel eleve jól járunk, mert valószínűleg egyetlen nagyobb keverőtál elegendő lesz –, aminek szilárd hozzávalóit közvetlenül a tálba, a folyékony összetevőket pedig mérőpohárba mérjük ki. Ha mondjuk víz, tej, olaj, likőr tetszőleges kombinációja kerül a sütibe, azokat nyugodtan mérjük ki egymás után ugyanabba a pohárba! Természetesen van olyan eset, amikor kevés egyetlen edény, erre példa, ha a tojásfehérjét habbá kell vernünk, ehhez külön tál szükségeltetik. Viszont ha habveréssel kezdünk, a habverőt utána nyugodtan tovább használhatjuk a süti többi komponenséhez (például a tojássárgája cukorral való kikeveréséhez) elmosogatás nélkül. Mérésre szolgáló evő- vagy teáskanálból sem muszáj többet elővennünk, ha ugyanabba a tésztába vagy krémbe kerülnek a kimért alapanyagok, hasonlóan spórolhatunk a fakanalak, spatulák számával is. A bögrés sütik szintén csökkentik a mosogatás idejét. Igaz, hogy ezek a tészták leginkább azért praktikusak, mert nincs szükség hozzájuk mérlegre, de ha egy tejfölös vagy joghurtos pohárral mérünk, még a mosogatnivaló is kevesebb lesz!
Viszlát, tepsire égett maradékok!
A ráégett sütimaradékok a tepsik ősellenségei. A sikálás nemcsak sok időt és energiát vesz el, hanem árt is a bevonatnak. Amikor csak lehet, használjunk sütőpapírt, a recept külön jelezni fogja, ha az adott sütemény nem tolerálja jól a sütőpapírt. Jó alternatíva a sütőpapírra a szilikonos sütőforma, számos méretben és formában kapható, nem igényel sütőpapíros kibélelést és mosogatógépben is elmosogatható. Sőt! Van még egy szuper ötletünk: kapható szilikonos sütőpapír is. Felülete garantálja, hogy süteményünk nem fog letapadni, ráadásul többször is felhasználható. Mit vethetünk még be a kevesebb mosogatásért? Például muffinpapírokat, ezek pont beleillenek a muffinsütő tepsi mélyedésibe. Muffinpapír szinte végtelen színben és mintában beszerezhető, így amellett, hogy megkönnyíti a munkánkat, még a sütink küllemét is feldobja.
Díszítéskor is spórolhatunk a mosogatással
Aki nem szeretne bajlódni a habzsák szétszedésével és elmosogatásával, nyugodtan használhat egyszer használatos habzsákot, ebből cső (fej) nélküli és csővel ellátott egyaránt kapható, és létezik olyan márka is, amely négy sokoldalúan felhasználható, eldobható díszítőfejet csomagol a habzsákok mellé. Egyszerűbb díszítésekhez vagy például olvasztott csokoládé csorgatáshoz egy fagyasztótasak is megteszi, csak töltsük bele az olvasztott csokit, a krémet vagy a tejszínhabot, majd vágjuk le a sarkát. Díszek (csoki, fondant, marcipán) készítéséhez pedig használhatunk egy vágódeszkára rögzített szilikonos sütőpapírt.
Kapcsolódó cikkek

Befőzés indul! Tartósítási kisokos
Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.


Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!
Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!


5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség
Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.


Praktikus megoldások: íme a kreatív sütés kellékei
Cikkünkben olyan innovatív ötleteket, eszközöket gyűjtöttünk csokorba, amelyek hosz-szabb-rövidebb ideje segítenek abban, hogy igazán szemet gyönyörködtető süticsodákat alkothassunk.


Sikerülni fog! Alapfogalmak sütéshez
Vajon mit takar a vakon sütés vagy a légkeveréses sütési mód fogalma? És miért nem szabad túlkeverni a tésztát? Sütési alapfogalmaink segítenek tisztázni az alapvető tudnivalókat.


Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.
