Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!
Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!
Tervezzünk előre!
Amikor sütés előtt kikészítjük a süteményünk, desszertünk hozzávalóit, gondoljuk azt is végig, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk. Ha jól „matekozunk”, valószínűleg kevesebb mosogatással megússzuk majd. Vegyünk egy példát! Kevert süteményt készítünk – ezzel eleve jól járunk, mert valószínűleg egyetlen nagyobb keverőtál elegendő lesz –, aminek szilárd hozzávalóit közvetlenül a tálba, a folyékony összetevőket pedig mérőpohárba mérjük ki. Ha mondjuk víz, tej, olaj, likőr tetszőleges kombinációja kerül a sütibe, azokat nyugodtan mérjük ki egymás után ugyanabba a pohárba! Természetesen van olyan eset, amikor kevés egyetlen edény, erre példa, ha a tojásfehérjét habbá kell vernünk, ehhez külön tál szükségeltetik. Viszont ha habveréssel kezdünk, a habverőt utána nyugodtan tovább használhatjuk a süti többi komponenséhez (például a tojássárgája cukorral való kikeveréséhez) elmosogatás nélkül. Mérésre szolgáló evő- vagy teáskanálból sem muszáj többet elővennünk, ha ugyanabba a tésztába vagy krémbe kerülnek a kimért alapanyagok, hasonlóan spórolhatunk a fakanalak, spatulák számával is. A bögrés sütik szintén csökkentik a mosogatás idejét. Igaz, hogy ezek a tészták leginkább azért praktikusak, mert nincs szükség hozzájuk mérlegre, de ha egy tejfölös vagy joghurtos pohárral mérünk, még a mosogatnivaló is kevesebb lesz!
Viszlát, tepsire égett maradékok!
A ráégett sütimaradékok a tepsik ősellenségei. A sikálás nemcsak sok időt és energiát vesz el, hanem árt is a bevonatnak. Amikor csak lehet, használjunk sütőpapírt, a recept külön jelezni fogja, ha az adott sütemény nem tolerálja jól a sütőpapírt. Jó alternatíva a sütőpapírra a szilikonos sütőforma, számos méretben és formában kapható, nem igényel sütőpapíros kibélelést és mosogatógépben is elmosogatható. Sőt! Van még egy szuper ötletünk: kapható szilikonos sütőpapír is. Felülete garantálja, hogy süteményünk nem fog letapadni, ráadásul többször is felhasználható. Mit vethetünk még be a kevesebb mosogatásért? Például muffinpapírokat, ezek pont beleillenek a muffinsütő tepsi mélyedésibe. Muffinpapír szinte végtelen színben és mintában beszerezhető, így amellett, hogy megkönnyíti a munkánkat, még a sütink küllemét is feldobja.
Díszítéskor is spórolhatunk a mosogatással
Aki nem szeretne bajlódni a habzsák szétszedésével és elmosogatásával, nyugodtan használhat egyszer használatos habzsákot, ebből cső (fej) nélküli és csővel ellátott egyaránt kapható, és létezik olyan márka is, amely négy sokoldalúan felhasználható, eldobható díszítőfejet csomagol a habzsákok mellé. Egyszerűbb díszítésekhez vagy például olvasztott csokoládé csorgatáshoz egy fagyasztótasak is megteszi, csak töltsük bele az olvasztott csokit, a krémet vagy a tejszínhabot, majd vágjuk le a sarkát. Díszek (csoki, fondant, marcipán) készítéséhez pedig használhatunk egy vágódeszkára rögzített szilikonos sütőpapírt.
Kapcsolódó cikkek

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?


Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!


Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban
A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!


Készítsünk látványos süteményeket egyszerű praktikákkal!
Kreatív, mutatós sütiket készíteni egyáltalán nem ördöngösség! Az alábbi trükkök segítenek, hogy te is elkápráztathasd vendégeidet a legújabb desszertcsodáddal.


A sokoldalú ganache – így készítsd el és használd fel a klasszikus csokikrémet
Ha szereted a csupa csoki süteményeket, desszerteket, nem hiányozhat a repertoárodból a tökéletes ganache egyszerű, de nagyszerű receptje.


Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.
