Variációk tiramisura

Dátum 2023. március 20.

Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!

Az eredeti tiramisu

Már a neve is izgalmas, hiszen az olasz kifejezés („tirami sù”) annyit tesz, „dobj fel!”, ez pedig a desszert koffeintartalmára – és annak élénkítő hatására – utal. Az eredeti tiramisu egy trevisói étteremből származik, a receptben kávéba mártott babapiskótát rétegeznek mascarponés krémmel. Érdekesség, hogy az eredeti tiramisu kávéjához nem tettek semmilyen alkoholt sem. A krém tartalmaz(ott) nyers tojást, ezt a hozzávalót élelmiszer-biztonsági okokból ma már sokszor kiváltják például tejszínhabbal. Ahogy az már lenni szokott, egy „sikerdesszertet” hamar utolér a végzete: a profi cukrászok és a lelkes amatőrök kísérletezésbe fognak, így születtek meg az eredetire többé-kevésbé emlékeztető tiramisu variációk.

Szükséges idő 20-40 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Variációk krémre, piskótára, ízesítésre

Nézzük, mi mindennel kísérletezhetünk! A mártogatáshoz használt frissen főzött kávét nemcsak cukorral, hanem ezen túl egy kis rummal, rumaromával is ízesíthetjük. Számos receptben adnak hozzá mandulás aromájú Amaretto likőrt. Sokszor viszont már nem is kávéba mártogatják a babapiskótát, hanem például tojás- vagy kókuszlikőrbe, így születnek a nyárias ízvilágú, gyümölcsökkel megbolondított tiramisuk. Tehetünk a tiramisunkhoz epret, málnát, áfonyát, kompótokat, lekvárokat. Télen, a karácsonyi időszakra jöhet a likőrrel ízesített kávé és a fahéjas ízvilág naranccsal, mandarinnal. Természetesen a krém is kaphat plusz ízesítést, keverhetünk hozzá vaníliát, fahéjat, mehetnek hozzá kandírozott gyümölcsök. A babapiskótát is kicserélhetjük a receptben? Ennek sincs akadálya, de olyan kekszféleségét, piskótát válasszunk, amely jól meg tudja szívni magát krémmel, folyadékkal, azaz megpuhul. Választhatunk olyan különlegességet, mint a vaníliás kifli vagy a cantuccini, de akár leveles tésztával is rétegezhetjük a krémet. Apropó, krém. A két alapkomponenst, a mascarponét és a tejszínhabot is módosíthatjuk, például Creme VEGA-val és növényi joghurttal vegánná tehetjük a tiramisut, vagy alkothatunk hamis tiramisut pudingos-tejfölös krémmel. A krémet villámgyorsan és egyszerűen Dr. Oetker Tiramisu krémporból is elkészíthetjük. A desszert tetejére legtöbbször kakaópor kerül, de például egy nyárias ízvilágú tiramisut nyugodtan megszórhatunk fehércsoki forgáccsal.

Pohárkrémtől tortáig

Ma már szinte mindenből létezik tiramisu ízű: vehetünk ilyen fagylaltot, krémlikőrt, csokit. A klasszikus, általában téglalap alakú formába rétegezett tiramisu mellett mi is kipróbálhatunk különlegességeket: lehet belőle pohárkrém, az egyszemélyes tálkákban, poharakban jól mutatnak a különböző rétegek, hozzáadott gyümölcsök, magvak. Készíthetünk tiramisu tortát, ennek alapja lehet összetördelt babapiskóta, vagy ettől elrugaszkodva süthetünk hozzá hagyományos piskótát is. A piskótát nagy tortákhoz és pohárdesszertekhez egyaránt felhasználhatjuk. Végül említsük meg, hogy a tiramisunál tényleg nyugodtan szárnyalhat a fantáziánk! Miért ne kombinálhatnánk össze két kedvencet, mondjuk a csupa csoki brownie-t tiramisu ízvilágú krémmel és kávéval?

Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-06-01
0 Kedvelés

Befőzés indul! Tartósítási kisokos

Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-05-15
0 Kedvelés

Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!

Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-26
1 Kedvelés

5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség

Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-19
0 Kedvelés

Praktikus megoldások: íme a kreatív sütés kellékei

Cikkünkben olyan innovatív ötleteket, eszközöket gyűjtöttünk csokorba, amelyek hosz-szabb-rövidebb ideje segítenek abban, hogy igazán szemet gyönyörködtető süticsodákat alkothassunk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-04-11
1 Kedvelés

Sikerülni fog! Alapfogalmak sütéshez

Vajon mit takar a vakon sütés vagy a légkeveréses sütési mód fogalma? És miért nem szabad túlkeverni a tésztát? Sütési alapfogalmaink segítenek tisztázni az alapvető tudnivalókat.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!