Süssünk olajos magvakkal!

Dátum 2020. szeptember 23.

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Lássuk, hogyan teheti még ellenállhatatlanabbá a süteményünket a dió, a mandula, a mogyoró vagy a kesudió.

Milyen formában tehetjük bele az olajos magvakat a süteményekbe, desszertekbe? Amilyen aprócskák ezek a magvak, annyira sokrétűek. Az első és legalapvetőbb, ha finomra őrölve a tésztához keverjük. Ilyenkor számoljunk a következőképpen: amennyi gramm őrölt olajos mag kerül a tésztába, annyival kevesebb lisztre lesz szükségünk – akárcsak a kakaópor esetén. Apropó, liszt. A finomra őrölt olajos mag és a magliszt sem teljesen ugyanaz, a maglisztekbe kerülő magvakat gyártás során zsírtalanítják. Egyik legnépszerűbb ezek közül a mandulaliszt, mandulás tésztából készülnek például a színes-roppanós macaronok. Őrölt olajos magvak többféle tésztába is kerülhetnek, például piskótába, kevert tésztába, omlós tésztába vagy az előbb már említett tojásfehérjés macaronmasszába. Általában némi liszttel keverve, de nem mindig: olyan is létezik, hogy a tojásos-cukros tésztaféleség csak őrleményt tartalmaz.

Számos módon felhasznáható alpanyagok

Sokak kedvenc desszertje a sütés nélküli kekszgolyó. Ezeknek az apró kis gombóckáknak a tésztája általában őrölt kekszből és őrölt olajos magvakból áll, és valami „ragacsos”, például lekvár fogja össze. Számos reformsütemény, egészen pontosan nyers sütemény „tésztája” is hasonlóképpen készül, az alap legtöbbször áztatott datolya és őrölt olajos mag keveréke.

Darált dió, mogyoró, mandula, mák sütemények krémjébe, töltelékébe is keverhető. Ennek is több alaptípusa létezik. Van, hogy az őrölt olajos magot és a többi hozzávalót tejjel leforrázzuk, simára keverjük, majd az így kapott masszát kenjük a tésztára vagy töltjük a tésztába. A hozzávalókat fel is főzhetjük, gondoljunk csak a karácsonyi bejgli receptjére. A másik alapverzió esetén a gyümölcsös töltelékeket dúsítjuk fel őrölt magvakkal, például az almás pite töltelékébe is kerülhet tetszőleges őrlemény. Ez az összetevő nemcsak plusz ízt ad a süteménynek, hanem sűríti is a tölteléket. Sőt! Sok esetben zsemlemorzsa helyett is használhatunk például diót a felesleges nedvesség felszívására. És ha már szóba került a gyümölcs, ne feledjük el azt sem, hogy magát a gyümölcsöt is megtölthetjük aszalt gyümölcsös-magvas keverékkel. Az őszi-téli gyümölcsök, például az alma és a körte nagyon finomak így megtöltve, majd sütőben puhára sütve.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
42 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tippek olajos magvak pirításához

Durvára vágott magvakat szintén adhatunk a tésztákhoz, ezekkel gazdagítva a sütemény ízét és textúráját. Legjobb példa erre a keksz, amelybe szeletelt olajos mag is tehető – nem csupán őrlemény. A ropogós állagú édességeknek külön jót tesz egy kis plusz roppanósság.

Aztán lehet a cukorral, vaníliás cukorral kevert olajos mag „bunda” is, azaz meghempergethetünk benne különböző tésztákat. Akár sütés előtt, mint az aranygaluskánál, akár a sütést – vagy a kifőzést – követően. Próbáljuk ki például egyszer a nudlit pirított zsemlemorzsa helyett pirított dióba forgatni! Ezzel el is érkeztünk egy kulcsfontosságú ponthoz, a pirításhoz. Sokkal intenzívebb, aromásabb lesz a kiválasztott olajos mag íze, ha felhasználás előtt megpirítjuk. Szórjuk egy vastag aljú, szárazon, zsiradék nélkül felhevített serpenyőbe, és kevergetve, rázogatva pirítsuk meg. Egész magvakat ugyanúgy megpiríthatunk, mint szeletelt, darabolt verziókat, például a díszítésre gyakran használt mandulaszirmokat. Egy fontos: amint elérte a kívánt színt a mag a serpenyőben, azonnal szórjuk át egy előre odakészített hideg tányérra vagy tálba. Ha ugyanis csak lehúzzuk a tűzről, de benne hagyjuk a forró serpenyőben, észrevétlenül is megéghet. A megpirított magvakat felhasználhatjuk a sütemények tésztájába keverve vagy díszítésre. Ha díszítünk, nyugodtan variáljuk a különböző fajtákat, az egyik legmutatósabb a pisztácia.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
48 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Sós tésztákhoz, vegán étrendhez is kiváló 

Idáig csak édes süteményekről beszéltünk, de persze sós sütik is feldobhatók némi olajos maggal. A fentieken túl szóba jöhet például a napraforgómag, tökmag, szezámmag, lenmag vagy a mák. Ezeket a hozzávalókat szóráshoz, díszítéshez vagy az édes süteményekhez hasonlóan a tésztákhoz adva is felhasználhatjuk.

Végezetül említsünk meg még egy érdekességet! A vegán étrend egyik kedvence a magvaj, magtejföl, magkrém. Ezeknek a krémeknek, „kencéknek” az alapjai is olajos magvak, például kesudió vagy mandula.

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!