Süssünk olajos magvakkal!
2020. szeptember 23.Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.
Lássuk, hogyan teheti még ellenállhatatlanabbá a süteményünket a dió, a mandula, a mogyoró vagy a kesudió.
Milyen formában tehetjük bele az olajos magvakat a süteményekbe, desszertekbe? Amilyen aprócskák ezek a magvak, annyira sokrétűek. Az első és legalapvetőbb, ha finomra őrölve a tésztához keverjük. Ilyenkor számoljunk a következőképpen: amennyi gramm őrölt olajos mag kerül a tésztába, annyival kevesebb lisztre lesz szükségünk – akárcsak a kakaópor esetén. Apropó, liszt. A finomra őrölt olajos mag és a magliszt sem teljesen ugyanaz, a maglisztekbe kerülő magvakat gyártás során zsírtalanítják. Egyik legnépszerűbb ezek közül a mandulaliszt, mandulás tésztából készülnek például a színes-roppanós macaronok. Őrölt olajos magvak többféle tésztába is kerülhetnek, például piskótába, kevert tésztába, omlós tésztába vagy az előbb már említett tojásfehérjés macaronmasszába. Általában némi liszttel keverve, de nem mindig: olyan is létezik, hogy a tojásos-cukros tésztaféleség csak őrleményt tartalmaz.
Számos módon felhasznáható alpanyagok
Sokak kedvenc desszertje a sütés nélküli kekszgolyó. Ezeknek az apró kis gombóckáknak a tésztája általában őrölt kekszből és őrölt olajos magvakból áll, és valami „ragacsos”, például lekvár fogja össze. Számos reformsütemény, egészen pontosan nyers sütemény „tésztája” is hasonlóképpen készül, az alap legtöbbször áztatott datolya és őrölt olajos mag keveréke.
Darált dió, mogyoró, mandula, mák sütemények krémjébe, töltelékébe is keverhető. Ennek is több alaptípusa létezik. Van, hogy az őrölt olajos magot és a többi hozzávalót tejjel leforrázzuk, simára keverjük, majd az így kapott masszát kenjük a tésztára vagy töltjük a tésztába. A hozzávalókat fel is főzhetjük, gondoljunk csak a karácsonyi bejgli receptjére. A másik alapverzió esetén a gyümölcsös töltelékeket dúsítjuk fel őrölt magvakkal, például az almás pite töltelékébe is kerülhet tetszőleges őrlemény. Ez az összetevő nemcsak plusz ízt ad a süteménynek, hanem sűríti is a tölteléket. Sőt! Sok esetben zsemlemorzsa helyett is használhatunk például diót a felesleges nedvesség felszívására. És ha már szóba került a gyümölcs, ne feledjük el azt sem, hogy magát a gyümölcsöt is megtölthetjük aszalt gyümölcsös-magvas keverékkel. Az őszi-téli gyümölcsök, például az alma és a körte nagyon finomak így megtöltve, majd sütőben puhára sütve.
Tippek olajos magvak pirításához
Durvára vágott magvakat szintén adhatunk a tésztákhoz, ezekkel gazdagítva a sütemény ízét és textúráját. Legjobb példa erre a keksz, amelybe szeletelt olajos mag is tehető – nem csupán őrlemény. A ropogós állagú édességeknek külön jót tesz egy kis plusz roppanósság.
Aztán lehet a cukorral, vaníliás cukorral kevert olajos mag „bunda” is, azaz meghempergethetünk benne különböző tésztákat. Akár sütés előtt, mint az aranygaluskánál, akár a sütést – vagy a kifőzést – követően. Próbáljuk ki például egyszer a nudlit pirított zsemlemorzsa helyett pirított dióba forgatni! Ezzel el is érkeztünk egy kulcsfontosságú ponthoz, a pirításhoz. Sokkal intenzívebb, aromásabb lesz a kiválasztott olajos mag íze, ha felhasználás előtt megpirítjuk. Szórjuk egy vastag aljú, szárazon, zsiradék nélkül felhevített serpenyőbe, és kevergetve, rázogatva pirítsuk meg. Egész magvakat ugyanúgy megpiríthatunk, mint szeletelt, darabolt verziókat, például a díszítésre gyakran használt mandulaszirmokat. Egy fontos: amint elérte a kívánt színt a mag a serpenyőben, azonnal szórjuk át egy előre odakészített hideg tányérra vagy tálba. Ha ugyanis csak lehúzzuk a tűzről, de benne hagyjuk a forró serpenyőben, észrevétlenül is megéghet. A megpirított magvakat felhasználhatjuk a sütemények tésztájába keverve vagy díszítésre. Ha díszítünk, nyugodtan variáljuk a különböző fajtákat, az egyik legmutatósabb a pisztácia.
Sós tésztákhoz, vegán étrendhez is kiváló
Idáig csak édes süteményekről beszéltünk, de persze sós sütik is feldobhatók némi olajos maggal. A fentieken túl szóba jöhet például a napraforgómag, tökmag, szezámmag, lenmag vagy a mák. Ezeket a hozzávalókat szóráshoz, díszítéshez vagy az édes süteményekhez hasonlóan a tésztákhoz adva is felhasználhatjuk.
Végezetül említsünk meg még egy érdekességet! A vegán étrend egyik kedvence a magvaj, magtejföl, magkrém. Ezeknek a krémeknek, „kencéknek” az alapjai is olajos magvak, például kesudió vagy mandula.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.