Süssünk olajos magvakkal!

Dátum 2020. szeptember 23.

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Lássuk, hogyan teheti még ellenállhatatlanabbá a süteményünket a dió, a mandula, a mogyoró vagy a kesudió.

Milyen formában tehetjük bele az olajos magvakat a süteményekbe, desszertekbe? Amilyen aprócskák ezek a magvak, annyira sokrétűek. Az első és legalapvetőbb, ha finomra őrölve a tésztához keverjük. Ilyenkor számoljunk a következőképpen: amennyi gramm őrölt olajos mag kerül a tésztába, annyival kevesebb lisztre lesz szükségünk – akárcsak a kakaópor esetén. Apropó, liszt. A finomra őrölt olajos mag és a magliszt sem teljesen ugyanaz, a maglisztekbe kerülő magvakat gyártás során zsírtalanítják. Egyik legnépszerűbb ezek közül a mandulaliszt, mandulás tésztából készülnek például a színes-roppanós macaronok. Őrölt olajos magvak többféle tésztába is kerülhetnek, például piskótába, kevert tésztába, omlós tésztába vagy az előbb már említett tojásfehérjés macaronmasszába. Általában némi liszttel keverve, de nem mindig: olyan is létezik, hogy a tojásos-cukros tésztaféleség csak őrleményt tartalmaz.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Számos módon felhasznáható alpanyagok

Sokak kedvenc desszertje a sütés nélküli kekszgolyó. Ezeknek az apró kis gombóckáknak a tésztája általában őrölt kekszből és őrölt olajos magvakból áll, és valami „ragacsos”, például lekvár fogja össze. Számos reformsütemény, egészen pontosan nyers sütemény „tésztája” is hasonlóképpen készül, az alap legtöbbször áztatott datolya és őrölt olajos mag keveréke.

Darált dió, mogyoró, mandula, mák sütemények krémjébe, töltelékébe is keverhető. Ennek is több alaptípusa létezik. Van, hogy az őrölt olajos magot és a többi hozzávalót tejjel leforrázzuk, simára keverjük, majd az így kapott masszát kenjük a tésztára vagy töltjük a tésztába. A hozzávalókat fel is főzhetjük, gondoljunk csak a karácsonyi bejgli receptjére. A másik alapverzió esetén a gyümölcsös töltelékeket dúsítjuk fel őrölt magvakkal, például az almás pite töltelékébe is kerülhet tetszőleges őrlemény. Ez az összetevő nemcsak plusz ízt ad a süteménynek, hanem sűríti is a tölteléket. Sőt! Sok esetben zsemlemorzsa helyett is használhatunk például diót a felesleges nedvesség felszívására. És ha már szóba került a gyümölcs, ne feledjük el azt sem, hogy magát a gyümölcsöt is megtölthetjük aszalt gyümölcsös-magvas keverékkel. Az őszi-téli gyümölcsök, például az alma és a körte nagyon finomak így megtöltve, majd sütőben puhára sütve.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
25 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Tippek olajos magvak pirításához

Durvára vágott magvakat szintén adhatunk a tésztákhoz, ezekkel gazdagítva a sütemény ízét és textúráját. Legjobb példa erre a keksz, amelybe szeletelt olajos mag is tehető – nem csupán őrlemény. A ropogós állagú édességeknek külön jót tesz egy kis plusz roppanósság.

Aztán lehet a cukorral, vaníliás cukorral kevert olajos mag „bunda” is, azaz meghempergethetünk benne különböző tésztákat. Akár sütés előtt, mint az aranygaluskánál, akár a sütést – vagy a kifőzést – követően. Próbáljuk ki például egyszer a nudlit pirított zsemlemorzsa helyett pirított dióba forgatni! Ezzel el is érkeztünk egy kulcsfontosságú ponthoz, a pirításhoz. Sokkal intenzívebb, aromásabb lesz a kiválasztott olajos mag íze, ha felhasználás előtt megpirítjuk. Szórjuk egy vastag aljú, szárazon, zsiradék nélkül felhevített serpenyőbe, és kevergetve, rázogatva pirítsuk meg. Egész magvakat ugyanúgy megpiríthatunk, mint szeletelt, darabolt verziókat, például a díszítésre gyakran használt mandulaszirmokat. Egy fontos: amint elérte a kívánt színt a mag a serpenyőben, azonnal szórjuk át egy előre odakészített hideg tányérra vagy tálba. Ha ugyanis csak lehúzzuk a tűzről, de benne hagyjuk a forró serpenyőben, észrevétlenül is megéghet. A megpirított magvakat felhasználhatjuk a sütemények tésztájába keverve vagy díszítésre. Ha díszítünk, nyugodtan variáljuk a különböző fajtákat, az egyik legmutatósabb a pisztácia.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Sós tésztákhoz, vegán étrendhez is kiváló 

Idáig csak édes süteményekről beszéltünk, de persze sós sütik is feldobhatók némi olajos maggal. A fentieken túl szóba jöhet például a napraforgómag, tökmag, szezámmag, lenmag vagy a mák. Ezeket a hozzávalókat szóráshoz, díszítéshez vagy az édes süteményekhez hasonlóan a tésztákhoz adva is felhasználhatjuk.

Végezetül említsünk meg még egy érdekességet! A vegán étrend egyik kedvence a magvaj, magtejföl, magkrém. Ezeknek a krémeknek, „kencéknek” az alapjai is olajos magvak, például kesudió vagy mandula.

Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!