Használjuk fel a tavalyi lekvárt, befőttet!

Még mindig árválkodik a kamrapolcon pár üveg tavalyi lekvár, befőtt? Itt az ideje készíteni belőlük valami finom édességet, hogy átadhassák a helyüket az újaknak, hiszen az eperrel már kezdetét is vette a befőzési szezon.

Rengeteg süteményünk lelke a lekvár

Itt van rögtön a klasszikus piskótatekercs, amit leggyakrabban baracklekvárral töltünk meg. Akkor a legjobb, ha nem spórolunk a lekváron, egy közepes méretű üveg nyugodtan mehet a tésztába. Maradjunk még a barackíznél! Kombináljuk dióval a zserbóhoz, túróval a hagyományos Rákóczi túrós lepényhez és az újragondolt Rákóczi túrós pohárdesszerthez, vagy könnyű tésztával és jókora habréteggel a női szeszélyhez.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Lássuk, mihez is használhatjuk még a lekvárt!

A lekvár arra is szuper, hogy a kész, frissen sült kelt tészták, például csigák tetejét megfényezzük vele, a látványt és az ízeket feldobja.

Szuper praktika, ha a lekvárt „kötő- vagy ragasztóanyagként” használjuk különböző golyócskákhoz, adhatjuk összemorzsolt piskótához vagy kevert tésztához, darált kekszhez, őrölt olajos magvakhoz, zabpehelyhez.

Nem csak piskótatekercsbe kerülhet lekvár! Tölthetjük palacsintatortába, muffinba, de ne feledkezzünk meg a nagy klasszikus leves utáni második fogásokról, például a máglyarakásról vagy a buktáról se. Ott van még a hagyományos linzertészta is, ami szinte kiált a lekvárért. Elkészíthetjük aprósüteménynek vagy nagyobb linzertortának – ahogy szeretnénk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
50 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
49 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Térjünk át a befőttekre!

Lehet alma, körte, barack vagy meggy, mind megtalálja a helyét a süteményeinkben. A meggy talán az egyik leginkább sokoldalú ebből a szempontból. Felhasználhatjuk csak a gyümölcsöt, de számos desszerthez, sütihez a lecsepegtetett meggy mellett a befőtt levére is szükségünk lesz. Ilyen a gyümölcsréteges-pudingos desszert, amelyhez desszertöntet porral keverjük ki a meggy levét, vagy hasonlóan, csak tortazselével készül a feketeerdő torta meggyzselés rétege is. Milyen ízekkel párosítva ajánljuk? A savanykás meggy ebben is sokoldalú, klasszikus párost alkot csokival, rummal, fahéjjal, vaníliával. Nem utolsósorban mákos süteményekhez is adja magát, legyen szó tortáról vagy kevert sütiről.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

 

 A meggybefőtt mellett más gyümölcsbefőttekben is gondolkozhatunk

A körte finom vaníliával, a sárga- és őszibarack pedig nagyon mutatós, így nem csupán apróra szeletelve, hanem egyben is érdemes felhasználni a felezett barackokat. Szilvából – vagy akár más befőttből – készülhet morzsás süti, ami szintén remek mód a lédús befőttek felhasználására. Végül azt is említsük meg, hogy pikáns-sós sütikben is megállja a helyét a befőtt, például az alma és a körte.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
36 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
43 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!