Használjuk fel a tavalyi lekvárt, befőttet!

Dátum 2021. május 12.

Még mindig árválkodik a kamrapolcon pár üveg tavalyi lekvár, befőtt? Itt az ideje készíteni belőlük valami finom édességet, hogy átadhassák a helyüket az újaknak, hiszen az eperrel már kezdetét is vette a befőzési szezon.

Rengeteg süteményünk lelke a lekvár

Itt van rögtön a klasszikus piskótatekercs, amit leggyakrabban baracklekvárral töltünk meg. Akkor a legjobb, ha nem spórolunk a lekváron, egy közepes méretű üveg nyugodtan mehet a tésztába. Maradjunk még a barackíznél! Kombináljuk dióval a zserbóhoz, túróval a hagyományos Rákóczi túrós lepényhez és az újragondolt Rákóczi túrós pohárdesszerthez, vagy könnyű tésztával és jókora habréteggel a női szeszélyhez.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Lássuk, mihez is használhatjuk még a lekvárt!

A lekvár arra is szuper, hogy a kész, frissen sült kelt tészták, például csigák tetejét megfényezzük vele, a látványt és az ízeket feldobja.

Szuper praktika, ha a lekvárt „kötő- vagy ragasztóanyagként” használjuk különböző golyócskákhoz, adhatjuk összemorzsolt piskótához vagy kevert tésztához, darált kekszhez, őrölt olajos magvakhoz, zabpehelyhez.

Nem csak piskótatekercsbe kerülhet lekvár! Tölthetjük palacsintatortába, muffinba, de ne feledkezzünk meg a nagy klasszikus leves utáni második fogásokról, például a máglyarakásról vagy a buktáról se. Ott van még a hagyományos linzertészta is, ami szinte kiált a lekvárért. Elkészíthetjük aprósüteménynek vagy nagyobb linzertortának – ahogy szeretnénk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
45 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
46 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Térjünk át a befőttekre!

Lehet alma, körte, barack vagy meggy, mind megtalálja a helyét a süteményeinkben. A meggy talán az egyik leginkább sokoldalú ebből a szempontból. Felhasználhatjuk csak a gyümölcsöt, de számos desszerthez, sütihez a lecsepegtetett meggy mellett a befőtt levére is szükségünk lesz. Ilyen a gyümölcsréteges-pudingos desszert, amelyhez desszertöntet porral keverjük ki a meggy levét, vagy hasonlóan, csak tortazselével készül a feketeerdő torta meggyzselés rétege is. Milyen ízekkel párosítva ajánljuk? A savanykás meggy ebben is sokoldalú, klasszikus párost alkot csokival, rummal, fahéjjal, vaníliával. Nem utolsósorban mákos süteményekhez is adja magát, legyen szó tortáról vagy kevert sütiről.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

 

 A meggybefőtt mellett más gyümölcsbefőttekben is gondolkozhatunk

A körte finom vaníliával, a sárga- és őszibarack pedig nagyon mutatós, így nem csupán apróra szeletelve, hanem egyben is érdemes felhasználni a felezett barackokat. Szilvából – vagy akár más befőttből – készülhet morzsás süti, ami szintén remek mód a lédús befőttek felhasználására. Végül azt is említsük meg, hogy pikáns-sós sütikben is megállja a helyét a befőtt, például az alma és a körte.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!